Piękna i Bestia

Beauty and the Beast
1991
7,6 168 tys. ocen
7,6 10 1 167574
7,6 41 krytyków
Piękna i Bestia
powrót do forum filmu Piękna i Bestia

dubbing pl

ocenił(a) film na 9

czy ktoś nie wie, gdzie można dostac te stara wersję z lektorem, albo stary dubbing z kaset VHS?
bo ja przeszukałam już chyba cały internet i nigdzie nie mogę znależc. Byłabym wdzięczna, bo ten nowy dubbing jest okropnie sztuczny!

ocenił(a) film na 8
MilkaBros

siema. a na chomiku nie ma?

ocenił(a) film na 9
zyga_spider

niestety, wszędzie ten sztuczny dubbing jest... ;/ nie ten stary dobry, który znam z kaset vhs

ocenił(a) film na 10
MilkaBros

Mam kasetę VHS z tym. Oby wytrzymała do zakupu sprzętu pozwalającego na zgrywanie z kaset na płytki. Chyba tylko tak da się ją ew. kiedyś wrzucić do internetu.

A na poczekaniu ciągnij sobie angielski orginał - pewnie i tak znasz teksty na pamięć ;)

MilkaBros

Właśnie, ja miałam wersję z lektorem i bardzo, bardzo mi tego brakuje. Więc jeśli ktoś gdzieś jakimś cudem taką wypatrzy...

ocenił(a) film na 10
MilkaBros

Ja też jako dziecko oglądałam VHSa z angielskim dubbingiem i lektorem . Mam jeszcze tego VHSa, ale kaseta jest już totalnie zniszczona i nie da sie jej oglądać (zostawiłam sobie na pamiątkę).
Kupiłam sobie niedawno to nowe wydanie DVD i jest tam w ustawieniach opcja oglądania z angielskim dubbingiem i polskimi napisami. Mam angielski dubbing, który znam i uwielbiam, a przy tym żaden lektor mi nie gada. więc jesli szukasz angielskiej wersji - śmiało możesz kupić DVD (nie ma lektora, ale są polskie napisy, całkiem fajne tłumaczenie).

negrita84

Ja też mam to DVD i jestem z niego bardzo zadowolona. I VHS z lektorem i dubbingiem angielskim też mam, w bardzo dobrym stanie, ale niestety nie mam odtwarzacza wideo :) Istnieją opcje przegrywania z VHS-u na DVD, ale takiego znalazłam Króla Lwa. Niestety, bardzo kiepsko to wychodzi. Po prostu tęsknie za tym lektorem :)

użytkownik usunięty
MilkaBros

czyli wersja "Ze Skarbca Diseny'a" ma TYLKO nowy dubbing? Pytam, bo za pół roku ma wyjść mój ukochany "Król Lew" i jeśli, jak tutaj, będzie dostępny tylko nowy dubbing to chyba sobie podaruję kupno...

ocenił(a) film na 10
MilkaBros

załatwiłem sobię oryginalną wersję angileską. teksty i tak znam na pamięć. wspomnienie dzieciństwa.

MilkaBros

Ja oglądałem właśnie na youtubie, ale nie wiem czy to ta stara wersja, chyba tak, a czym głosowo sie różni stara od nowej?

GalaQXus

A mógłbyś podac link? Proszę. C.d monilip Król Lew nie miał starego dubbingu. Ciągle jest jeden i ten samą. Tak samo mi się wydaje było z Piękną i Bestią. A i ja uwielbiam dubbing. Bestia trochę razi, ale Bella i służba są nawet lepsi.
Dziwi mnie, że tak nisko oceniasz ten film. To przecież najlepsza animacja razem z Królem Lwem (chociaż PiB wygrywa u mnie).

użytkownik usunięty
bartekbasista

Nisko? Dałam mu 7tkę :) "Król Lew" ma tylko jeden dubbing, prawda. Ale przy okazji wydawanie "Śnieżki" zrobiony zupełnie nowy dubbing i po prostu mam nadzieje, że w KL tego numeru nie zrobią.

Na pewno tego nie zrobią. Wiesz 7 dla PiB i 10 dla KL to trochę dziwne dla dwóch szczytowych osiągnięc w dziedzinie animacji.

użytkownik usunięty
bartekbasista

"Śpiące królewna" w ogóle mi się nie podobała. "Piękną i Bestię" widziałam raz (i może więcej razy jak była mała i tego nie pamiętam), więc może dlatego ma taką nie niską ocenę, nie zauważyłam jej zalet.

Dzięki za wyjaśnienie. W każdym razie polecam.

ocenił(a) film na 7
bartekbasista

oby nie usunęli niedługo http://www.youtube.com/watch?v=ibpuOCIUgYs

nataliiir

Ale to ten dubbing, który jest wszędzie dostępny. Mnie interesuje to:
http://www.youtube.com/watch?v=_sHE9IaB3XM

ocenił(a) film na 9
bartekbasista

Ten film najlepiej ogląda się w oryginalnym dźwięku ;d
Nie wiem czy jest to fakt tego iż w dzieciństwie była to moja jedna z niewielu niezdubbingowanych kaset VHS,
pewnie tak.. ale naprawdę polecam wersję z lektorem, piosenki w oryginale nie do zastąpienia, niestety przez dzieci również nie do zrozumienia :P

Jaguar

Dialogi wolę oglądac po polsku, ale na piosenkach zmieniam na angielski. Po rodzimemu są ładnie zaśpiewane, ale tekst.... W oryginale to arcydzieło.

ocenił(a) film na 10
MilkaBros

Też bym była zainteresowana starym dubbingiem z kaset VHS...
Uwielbiam tą bajkę. Uwielbiałam tamten dubbing czy to nawet lektor był... Wiem że na pewno piosenki i dialogi były i po polsku i po angielsku. Bo jak teraz oglądam na yt to nie słychać tego angielskiego i właśnie coś mi cały czas nie pasuje, nawet głosy chyba inne były... To nigdy nie będzie to samo, co wersja znana mi z dzieciństwa.
Proszę, jeśli ktoś ma tą wersję niech gdzieś wstawi i poda linka tutaj. Będę szalenie wdzięczna...