PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=566390}

Piękne istoty

Beautiful Creatures
2013
5,8 58 tys. ocen
5,8 10 1 58235
4,2 9 krytyków
Piękne istoty
powrót do forum filmu Piękne istoty

6/10

ocenił(a) film na 6

Książkę oceniam wyżej, ale film popsuli. Brakuje tam wielu informacji (np. o tym, że jak Lena naznaczy się jako istota ciemności, to wszystkie istoty światła z jej rodziny umrą), a końcówka bardzo mnie rozczarowała. W książce zostało to opowiedziane bardziej wzruszającą, dłużej, po prostu lepiej. Zapomniano o wątku Leny, która ożywia ukochanego i porozumienia Amy z Maconem. Wielki minus. Poza tym według książki Lena odwleka swoje naznaczenie do 17 lat, a Ethan zostaje przy niej.

Jeżeli chcecie obejrzeć film, to radzę najpierw przeczytać książkę, bo sam film może zniechęcić do Kroniki Obdarzonych

Magmana

Zgadzam się z tobą..

Jeśli chodzi o książkę, to szału nie ma. Czytałam ją w gimnazjum i jak na tamte czasy trafiła w moje gusta jako, że bardzo lubiłam czytać wtedy powieści z gatunku fantasy. Jednak patrząc z dzisiejszego punktu widzenia, zaliczam ją do powieści przeciętnych. I jeszcze te tłumaczenie, które woła o pomstę do nieba..

Co do filmu, to nie oglądałam i raczej w najbliższej przyszłości nie zamierzam. Już patrząc na obsadę wiem, że nie będzie to ekranizacja, jakiej oczekiwałam..aktorzy zostali dobrani fatalnie, w ogóle nie zgadzają się z opisami z książki. Zwiastun także mnie nie przekonał, od razy było widać, że wiele pozmieniali.

Podsumowując, " Piękne Istoty " jest książką typową dla gimnazjalistek, które jak widać, w dzisiejszych czasach lubują się w takich historiach. Dla kogoś, kto doszukuje się większych wartości zalecam sięgnąć po inną pozycję.

ocenił(a) film na 7
Magmana

Nie czytałam książki, zamierzam zabrać się za nią już niedługo. Nie mogę jednak zrozumieć dlaczego tak krytycznie podchodzisz do filmu. Właśnie on zachęcił mnie aby sięgnąć po te historię dalej. Rzadko kiedy udaje się przenieść idealnie pierwowzór książkowy na ekran - jednak tu wyszedł reżyserowi zgrabny film :) miłość bohaterów jest przekonująca, bohaterowie ciekawi - szczypta magii w ciekawym wydaniu.

Film na mocne 7 - czy książka ma jeden tom, czy jest to seria składająca się z większej ilości części?

Pozdrawiam :)

ocenił(a) film na 6
selene999

Seria ma 4 tomy, ale obecnie jedynie 3 są dostępne w Polsce.

ocenił(a) film na 7
Magmana

dziękuję :)

ocenił(a) film na 5
Magmana

Może pominęli ten wątek, bo... jest głupi? :D Sorry nie czytałam książki, ale jeśli jest tak jak mówisz i własne potomstwo może wraz z ukończeniem 16l. wydać na ciebie i twoich bliskich- i to tych dobrych bliskich!- wyrok śmierci, to rozmnażanie się jest wyjątkowo lekkomyślnym i egoistycznym emm posunięciem :P A femme fatale przeszła na ciemną stronę mocy i co, ktoś umarł? Można odwlekać naznaczenie? Więc czemu by nie robić tego w nieskończoność, coby niechcący nie ukatrupić rodzinki? ;)

ocenił(a) film na 6
m_a_c_88

To fikcja. Tu wszystko zdarzyć się może. I niestety, nawet jeśli byłoby to bardzo nielogiczne, autor zawsze może powiedzieć, że to tylko książka.