Film będzie średni dla tych, którzy nie czytali książki a Ci którzy czytali będą bardzo zawiedzeni
ponieważ mało co zgadza się z książką. Brak Boo Radley'a i Marian jest wielkim minusem tego
filmu. Ridley bez lizaka. Całkowite zmienienie zakończenia. A najlepsze było to jak Genevive nie
wiadomo skąd od razu wypowiada zaklęcie. Dla mnie wielkie rozczarowanie.
Już nie chce mi się komentować tych wszystkich wątków, rozumiem, że jesteście zawiedzeni (Ci co czytali książkę), ale mimo wszystko film zaskakuje ;) nie chciałabym oglądać filmu w którym było dokładnie to, co w książce. Poszłam do kina ze względu na ciekawość. Gdy oglądałam ten film, miałam wrażenie, że jeszcze raz przeżywam (inaczej, na nowo) przygodę z Leną i Ethanem : > I to wszystko dzięki pozmienianej kolejności rozdziałów i zmienionym zakończeniu. Nie rozumiem aż takiego oburzenia, wątki były lekko pozmieniane, ale dla kogoś kto nie czytał książki a oglądał tylko film wydaję mi się, że przekaz jest oczywisty, wiadomo o co chodzi. Np w filmie "Igrzyska śmierci" bez przeczytania książki nie wiedziałoby się o co chodzi, więc moim zdaniem jest tu wszystko wyjaśnione ;) Szczerze mówiąc na początku idąc do kina, widząc obsadę i to wszystko byłam zniechęcona, ale jak się okazało nie wyszedł im ten film najgorzej ^^ A biorąc pod uwagę ostatnie filmy, to mało jest takich które oddają pełny przekaz książki.
Film jest ogromnym rozczarowaniem a czytałam książkę i mi się podobała. Ale przyznam że film jest najgorszym filmem jaki oglądałam w ciągu ostatnich 2 lat. Aktorzy dobrani tragicznie, jedynie postacie drugoplanowe jak Jeremy Irons na przyzwoitym poziomie. Muzyka również nie powala. A efekty specjalnie kiepskie i mało pomysłowe. Ogólnie film ma niewiele wspólnego z książką i ciągnie się jak flaki z olejem. Dialogi sztuczne i naciągane do granic możliwości. Niech każdy oceni sam, ale jeśli ma ktoś do wyboru inny film to ten radze oglądnąć w domu na np. ekinotv i nie tracić pieniędzy.
Nie ma Boo Radley'a i Marian, ale to ich problem co wykombinują w drugiej części, nie nasz ;)
niech oni już lepiej 2 części nie robią bo tylko krzywdzą książkę. Alice_xdd zgadzam się z tobą że książka nie musi być dokładnie taka jak film. Ale tyle pominiętych wątków nie jest dobra