I moim zdaniem jest rewelacyjna i wciągająca, na pewno kupię następne dwie części. I polecam ją każdemu, kto lubi takie klimaty (miłość nastolatków przeplatana historią
fantasy). Uważam, że historia nieszczególnie jest podobna do Zmierzchu, tak jak dużo osób pisze o filmie. Oczywiście głównym wątkiem jest miłość, jak w przypadku
Zmierzchu, aczkolwiek ma całkowicie inną fabułę. Nie oglądałam jeszcze filmu, ale mam nadzieję, że jest w tym samym dobrym stylu co książka. A każdy kto chce obejrzeć film,
powinien to zrobić, uważam, że nie ma co zwracać uwagę na negatywne komentarze, tylko samemu się przekonać czy jest dobry. Oczywiste, że każdy ma prawo do swojej
opinii, ale nie rozumiem osób, które nie lubią historii typu "zakochani nastolatkowie i magia, wampiry, wilkołaki, czy inne nadprzyrodzone rzeczy", a i jednak idą na taki film, a
później mieszają go z błotem, tylko przez pryzmat "tandetnej historii". Mam nadzieję, że ekranizacja książki mnie nie zawiedzie, bo sama historia jest cudowna. Polecam
każdemu książkę :)