PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=566390}

Piękne istoty

Beautiful Creatures
2013
5,8 58 tys. ocen
5,8 10 1 58235
4,2 9 krytyków
Piękne istoty
powrót do forum filmu Piękne istoty

Obejrzane! Nie pytajcie, jak trafiłem na ten film - i tak nie powiem. To jest kino dla młodzieży, z wątkiem romansu, sił nadprzyrodzonych oraz złej czarownicy... bleee

A w zasadzie powinno być "bleee", gdyby nie fakt, że zakochałem się w tym filmie na amen. Kompletnie nic nie wiedziałem o scenariuszu, aktorach czy powieści, na podstawie której to nakręcono, więc to była czysta, niczym nie skażona miłość.

Główny wątek niczym się nie wyróżnia. Ot, miłość "obdarzonej" do śmiertelnika. Za to dostajemy przecudne małomiasteczkowe zadupie na południu Stanów. Miejsce, gdzie dobrze wychowane panienki nie przeklinają, a nawet niespecjalnie okazują emocje. Gdzie życie toczy się leniwie pomiędzy kościołem, grą w bingo i jednym barem. Gdzie społeczność jest mocno związana ze sobą i krzywym okiem patrzy na wszelkich obcych i gdzie co roku urządza się odtworzenie pewnej bitwy z udziałem całego miasteczka.

Dostajemy również przepiękną posesje, jako żywo przywodzącą na myśl "Tarę" z "Przeminęło z wiatrem" oraz krwawą tajemnicę z czasów wojny secesyjnej. W obsadzie zobaczymy Jeremy Ironsa, przecudną Emmy Rossum (znaną z amerykańskiej wersji "Shameless") oraz Emmę Thompson, która dała prawdziwy pokaz aktorstwa, co prawda tego mniej cenionego, opartego na intensywnej ekspresji, ale jakże fantastycznie pasującego do całości.

Młodziutkim aktorom, odtwarzający główne role niczego nie można zarzucić. Spisali się świetnie, a to w tym wypadku oznacza tyle, że nie byli męczący.

I najważniejszy powód mojego zachwytu - AKCENT. Ten charakterystyczny południowy, nieco śpiewny i tak fantastyczny do słuchania. Tym większy podziw dla aktorów, bo większość z nich to Brytyjczycy.

Wspaniała baja.