Przed chwilą obejrzałam ten film i zastanawiam się, którą wkońcu stronę wybrała Lena. W końcówce widać, że jedno oko ma normalne a drugie takie jak te wiedźmy, które wybrał ciemność. Ktoś może mi pomoc? Z góry dzięki ;-)
Nie czytałam książki więc nie jestem w 100% pewna, ale wydaje mi się, że autorzy mogli to zostawić dla nas jako okazję to wymyślenia czy wyobrażenia sobie kontynuacji. To takie jakby zagadkowe zakończenie które zmusza nas do zastanowienia się ;) A przynajmniej ja tak to odebrałam. Równocześnie jej oko wróciło do normy kiedy usłyszała głos Ethan'a, więc obstawiałabym raczej "dobrą stronę". Ale jak mówię, nie czytałam książki więc warto żeby wypowiedział się ktoś kto czytał.
Wy nie umiecie filmów oglądać czy jak? Przecież wyraźnie było powiedziane że kończy się jakiś tam cykl gdzie ciemność i światło były podzielone i zaczyna się cykl gdzie zostaną połączone. Później Lena mówi praktycznie to samo do swojej matki...
Lena nie jest ani dobra ani zła, dlatego jedno oko jej się świeci, a drugie nie. Połączyła w sobie oba aspekty.
A no tak! Nie skupiłam się mocno na tym momencie, od połowy filmu w sumie przewijałam i wyłapywałam do drugie słowo ;) Ale rzeczywiście rozmawiała o tym z matką. Mój błąd.
ja wyczytałam ze sterszczenia ksiazek ze Lenia i Ethan beda zwlekac z jej naznaczeniem czy czyms tam do 17 roku zycia leny czyli przez ten czas bedzie ani po dobrej ani po złej stronie
Lena ' zabrała ' księżyc przez co nie mogło dojść do naznaczenia, więc nie stała się ani dobra, ani zła. :)
podobno było za małe zainteresowanie i następnej części nie będzie. Następna część książki już taka naciągana, a jest ich chyba 5 :)
oo jaka szkoda.. nie lubie jak film konczy sie z nie dojesnieniem i nie bedzie kolejnej czewsci:)
oj to chyba wiem co bede czytac ;d
ja przeczytałam 2 i teraz zaczynam 3. reszta jest jeszcze po ang :/ Polecam Ci również trylogię Delirium :)
o tym, że miłość uważana jest za chorobę i w dzień 18 urodzin zostaje wszczepione remedium aby nie zachorować na nią. Oczywiście ludzie się buntują :) więcej nie zdradzam :)
Wydaję mi się, że film ma taką niską ocenę dlatego, że do kin poszły w większości osoby, które już przeczytały książkę ( tak jak ja), a film sam w sobie meeeega różni się książki, więc ludzie oceniali go po prostu nisko. A co do książki, to serdecznie polecam tą sagę, bo sama kończę już 3 część i z niecierpliwością czekam na 4 :)
no ja nie czytałam ksiazki :) dopiero mam zamiar :) a film moim zdaniem jest nawet dobry :) o wiele lepszy od zmierzchu
Film tak zmienili w stosunku do książki, że aż to boli. Na przykład nie zawarli zwiastopieśni, piosenki zwiastującej naznaczenie Leny, którą Ethan słyszał przy różnych okazjach; celtowania, czyli telepatycznego porozumiewania się między głównymi bohaterami, co miało duży wpływ na siłę ich więzi; zabrakło psa Macona, Boo Radleya, który był dość istotny w fabule książki; istoty Światła miały zielone oczy, a Ciemności żółte, i to cały czas, dlatego Lena w książce ma jedno oko zielone, a drugie żółte, a medalion Ethana Cartera i Genevieve został znaleziony na polu Greenbrier podczas jednej ze schadzek Leny i Ethana. Film jest po prostu strasznie spłycony i zwyczajnie słaby w porównaniu z książką, która jest naprawdę świetna.
jakby ktoś uważnie ogladal to by zauwazyl jak pod koniec ethan krzyczy LENA a te złote oko tzn ciemnej strony zamienia sie w zwykłe...