PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=533274}

Piła 3D

Saw 3D
2010
5,8 42 tys. ocen
5,8 10 1 42076
4,4 19 krytyków
Piła 3D
powrót do forum filmu Piła 3D

Film jest przedłużeniem agonii Greuterta. Sama fabuła mówi o wyzyskaniu pieniędzy, jednak tam
tego Pana srogo ukarano...
Po pierwsze, film nie nadaje się na 3D, flaki, krew - tandeta, spokojnie chrupałem przy tym
popcorn i m&m`sy. Nic nowego co się nie działo w poprzednich częściach (muszę tutaj
zaznaczyć, że piła 1 była dobrym pomysłem na film jak dla mnie, póżniej 2 - ujdzie, reszta -
bania). Skręciłem się w fotelu, kiedy pod sam koniec autor postanowił ... UWAGA ... kontynuować
serię poprzez "niespodziewany" wręcz oszałamiający zwrot akcji typu: "Widzu, to jeszcze nie
koniec. Myślałeś, że wszystko jest jasne? Możemy to jeszcze bardziej zakręcić. Choć sami nie
wiemy czy nie poplątaliśmy już całej fabuły." Wręcz wyczekuje kolejnych serii. Ciekawi mnie
pomysłowość reżysera (ciągnę ironię...), jednak tą dyszkę z monetami wolę już wydać na jakąś
książkę.
Pod sam koniec filmu refleksja: Pierwsza scena w supermarkecie i zero związku z filmem.

ocenił(a) film na 1
Zienten

Fanom całej serii można polecić "funny games", całkiem fajnie krytykuje publiczność od takich produkcji jak piła.

ocenił(a) film na 9
Zienten

Mnożycie się jak króliki.

Nie przeczytałeś żadnego wcześniejszego tematu w którym o wiele potężniejsi od ciebie prowadzili zaciekłe boje na temat serii SAW
(żeby nie było byli również krytycy)

Film ma głębsze znaczenie skomplikowaną aczkolwiek dla uważnego fana zrozumiałą fabułę
trzyma w napięciu

Cała 7 jest ogólnie podsumowanie serii poprzez obalenie Hoffmana który wypaczył dzieło Jigsawa
oraz powrotem Gordona który poprzez symboliczne "wyrzucenie piły" kończy serie pokonując już wspomnianego Hoffmana.

Jak dla mnie wszystko jest jasne jeśli czegoś nie rozumiesz to jest to twój indywidualny problem jednak nie powód by uprawiać nic nie wnoszącą krytykę

Jedyne co powiedziałeś dobrze to że Piła 7 nie powinna być realizowana w 3D a skoro już została to należało zrobić to porządnie (warto by zasięgnąć rady u twórców efektów w Avatarze)

Jednak ten argument pojawiał się już kilkukrotnie i twoje przypomnienie jest zbędne.

Scena w supermarkecie ---> pułapka prawdopodobnie roboty Gordona (łatwo można zauważyć niezgodność ze stylem Hoffmana co wyjaśnia się pod koniec poprzez ujawnienie prawdziwej natury doktora)

ocenił(a) film na 1
Konradla

Nie przeczytałeś żadnego wcześniejszego tematu w którym o wiele potężniejsi od ciebie prowadzili zaciekłe boje na temat serii SAW
(żeby nie było byli również krytycy) - Należy dodać, że mieli rację ale znudziło im się tłumaczenie wszystkiego po 100 razy bo i tak nikt nic nie rozumiał.

Film ma głębsze znaczenie skomplikowaną aczkolwiek dla uważnego fana zrozumiałą fabułę
trzyma w napięciu - a także przewidywalną do bólu fabułę ;)

Jedyne co powiedziałeś dobrze to że Piła 7 nie powinna być realizowana w 3D a skoro już została to należało zrobić to porządnie (warto by zasięgnąć rady u twórców efektów w Avatarze) - założę, się że niejeden z nich się teraz wiesza, bo nie miał okazji pracować przy tej wybitnej produkcji jaką jest piła.

ocenił(a) film na 9
skt84

"założę, się że niejeden z nich się teraz wiesza, bo nie miał okazji pracować przy tej wybitnej produkcji jaką jest piła."

Avatar jest tylko wybitny, pod względem efektów bo fabuła to Pocahontas i Smerfy w kosmosie, plus ekologiczny wątek, no wow wow wow, zajebista NIEPRZEWIDYWALNA Fabuła. Cholera a wystarczyło, żeby w 1 części John bronił jakiegoś drzewa, albo był niebieski, to teraz dał byś chociaż 2:)

ocenił(a) film na 1
Robert831231

A tam, avatar wcale nie dostał ode mnie wysokiej oceny, Gdyby ktoś bronił drzewa dostał by pałę bo nie wierzę w teorię globalnego ocieplenia ani w inne ekologiczne pierdoły zajeżdżające kapitanem planetą. Avatar był przeciętny ale gdybym był najlepszym gościem od efektów na pewno kopnął by mnie zaszczyt gdybym pracował z Cameronem. Jeśli wiesz kim jest nie powinieneś się dziwić.

ocenił(a) film na 9
skt84

Już pytałem czy przewidziałeś że w 1 trup z podłogi okaże się żyć i wstanie

że w 2 .... chociaż nie muszę ci przypominać.

Przewidziałeś wszystkie zakończenia znasz wszystkie wątki każde znaczenie?

No i skoro tak krytykujesz Piłę to rozumiem że nie zgadzasz się z przedstawioną w mrocznej formie przez nią teorią
iż "Człowiek który przetrwa w walce o własnej życie , pozna jego prawdziwą wartość i zacznie lepiej z niego korzystać (szanować je).

Piła jest Krwawą dywagacją na temat mrocznej strony ludzkiej natury która objawia się w obliczu zagrożenia.

Każda część stawia też wiele innych pytań jednak teraz piszę ogólnie o serii
(choć znając życie jakaś osoba która wciąż nie jest przekonana że potrafię wiele opowiedzieć o poszczególnych częściach ,potraktuje tę kwestię jako wymówkę przed podawaniem argumentów)

Jest opowieścią o swego rodzaju próbie jaką stary chory na raka psychopata poddaje niesprawiedliwość życiową.

Te głębsze znaczenia pokazuje poprzez zawiłe gry które mógł stworzyć tylko tak szalony a jednocześnie tak genialny umysł.

Manipulacja ludzką psychiką wykorzystywanie pierwotnego instynktu przeżycia i ból przedstawione przez umysł Johna jako remedium na zło kryjące się w ludziach.

Umiesz zaprzeczyć że te elementy tam występują? nie umiesz ponieważ nie zauważyłeś w Pile nic poza krwią i flakami
i jesteś niejako obrażony że są osoby które wykazały się większą inteligencją od ciebie.

ocenił(a) film na 1
Konradla

Przewidziałeś wszystkie zakończenia znasz wszystkie wątki każde znaczenie? - TAK!

skt84

Jasne bo ty wróżka jesteś? weż przestań się już kompromitować dzieciaku.

użytkownik usunięty
skt84

SKT84 wiesz dobrze mówisz, ale z nimi radze nie wdawać się w dyskusje, bo to jest nieproduktywne.

"SKT84 wiesz dobrze mówisz, ale z nimi radze nie wdawać się w dyskusje, bo to jest nieproduktywne." nie chce mówić co tu jest nieproduktywne. Nie ma sie co dziwić skt84 robi dokładnie to samo co ty.

ocenił(a) film na 1

Jest produktywne ale tylko z jednych z "nich". Reszta nie kuma co pisze więc się nie martw i odpisuj na te bardziej sensowne komentarze.

ocenił(a) film na 9
skt84

Nie obaliłeś żadnego mojego argumentu = nie masz nic mądrego do powiedzenia

Buffy197---> Coś jest nieproduktywne tylko dlatego że skt84 nie może podważyć mojej racji ?

skt84

" Reszta nie kuma co pisze " - reszta nie wie co sama pisze czy " reszta nie kuma co ( ja) piszę " ???
"Jest produktywne ale tylko z jednych z "nich"." - jest efektywne , dające rezultat , wynik , korzyść z Little_Jacob ?
Umiesz to przełożyć na ludzką mowę ? Nie musisz używać skomplikowanej polszczyzny.
Co ja piszę to wiem, że Ciebie nie sposób czasem zrozumieć - pretensje do siebie tylko !!!
Ty z Buffy macie słuszne prawo czuć się wspólnie i dobrze w waszym nieokreślonym bełkocie. Nie martwcie się : )

Ty, jak już nadasz pozór głębi myśli to koniec :D
Twoje posty i dyskusja to niezły oksymoron. Jakież to korzyści z twoich komentarzy na tym forum wypłynęły , co ? Te produktywne ? Coś mądrego, nowego,zabawnego, ciekawego ? Ja przypominam sobie egzaltacje , małpią złośliwość , projekcje ( odwracanie kota ogonem ) , babskie fochy i twój poziom czyli : obrażanie się. Teraz wpadasz głupawo prowokować i znowu się puszysz. Cala Ty : )

come2me27

nie rób scen i wracaj do łozka :P

użytkownik usunięty
come2me27

Nie zniżam się do waszego poziomu. Mądrze moge pogadać tylko z ludźmi, którzy mają coś w głowie i niestety większość fanów Piły się do nich nie zalicza. Sorry, ale produktywna konwersacja z wielbicielami psychola popierających morderstwa z góry się wyklucza:)

ocenił(a) film na 8

To się nie zniżaj i tu nie właź

użytkownik usunięty
Little_Jacob

Widzisz, jak by tu powiedzieć? Będę wchodzić gdzie chce, bo lubię was wkurzać:)

Musisz sie chyba bardziej postarać bo jak na razie słabo to wychodzi..

ocenił(a) film na 8

Czyli jesteś trollem

użytkownik usunięty
Little_Jacob

Wszyscy jesteście trollami, bo nie macie nic innego do roboty tylko sprzeczać się o głupoty na forum Piły w dodatku nie na temat. Ale wiesz co? Gratuluję szacunku do kobiet:) Dobrze, że nie znam Cie w realu, bo przestałabym być pacyfistką:)

ocenił(a) film na 8

Dlaczego mam cię darzyć szacunkiem, skoro ty nie darzysz szacunkiem nikogo? Na szacunek trzeba sobie zasłużyć moja droga więc nie wyjeżdżaj mi tu z feministyczną propagandą. Szacunek powinien występować w obie strony. To że jesteś kobietą, nie znaczy że należy ci się jakieś specjalne traktowanie. Jesteś trollem, wkurzasz czyli należy robić o co robi się z takimi jak ty bez względu na płeć. Chcesz mi coś zrobić? Zapraszam do Szczytna w takim razie

użytkownik usunięty
Little_Jacob

No i jak zwyklenad interpretujesz moje słowa.Gdzie ja napisałam, że chce Ci coś zrobić? Skoro być trollem oznacza wkurzanie kogoś to Ty też nim jesteś, kolego.

ocenił(a) film na 8

"Dobrze, że nie znam Cie w realu, bo przestałabym być pacyfistką:)"- tutaj sugerujesz że coś byś mi zrobiła. W twoich oczach może i jestem trollem. Staram się zwalczać takich jak ty i jestem dla ciebie niewygodny. Nie obchodzi mnie twoje zdanie na mój temat. Tak naprawdę nie jesteś w stanie znaleźć argumentu potwierdzającego twoje twierdzenie, a to co robisz ma na celu sprowokowanie mnie. Myślisz pewnie, że zaraz zacząłbym rzucać bluzgami na prawo i lewo tak jak robią o niektórzy, a ty mogłabyś odegrać damę w opałach, biedną i zwymyślaną Buffy co? Cóż próbuj dalej

użytkownik usunięty
Little_Jacob

To chyba rzeczywiście nie zrozumiałeś. Ok, to wytłumaczę jak przedszkolakowi. Uśmieszek na końcu sugeruje, że to taki żart. Wiesz co to żart? A poza tym nie mam zamiaru szukać Cię po Szczytnie ze spluwą w ręku. Sorry, ale nie jestes moim priorytetem w życiu:) "Staram się zwalczać takich jak ty " - ooo mamy Xenę na forum:) A że tak zapytam, nie masz nic innego do roboty tylko walczyć z ludźmi? Zresztą "walczyć" to nieadekwatne słowo do sytuacji. Może nie zauważyłeś, ale to świat wirtualny i tutaj każdy zzgrywa ważniaka. Zauważ, że Zawiski oprócz domagania się od innych argumentów sam nie przedstawił swoich. To samo Ty. Jedynie Kondrad oglądał tą serię i sporo o niej wie. Ja już swoje argumenty podałam, ale fani Piły woleliby inne. Tak więc sprawę argumentów uważam za nonsensowną, bo cokolwiek bym nie napisała wam i tak nie spodoba się żaden argument, więc jaki sens się wysilać? "Dama w opałach"? heh dobre:) A teraz mam pytanko, chociaż wiem, że skłamiesz: ile Ty masz w ogóle lat? Tak pytam, bo coś mi tu nie pasuje....

ocenił(a) film na 8

A ile mam według ciebie? Co ci nie pasuję? Jeśli 1977 to rok twojego urodzenia to powiem ci że mam dużo mniej. Swoje argumenty już dawno przedstawiłem w innym poście autorstwa skt84, gdy ten mnie o takowe zapytał. Napisałem zwalczać nie walczyć (to jest różnica), bo wierzę( to pewnie wyda ci się głupie) ,że jeśli komuś się coś wytłumaczy to ten może zmienić swoje postępowanie. Wierz mi szanuję twoje poglądy, tylko denerwuję mnie jak ktoś kogoś osądza po jego guście ( wszyscy fani to psychole bo to lubią) lub ocenia coś czego nie widział (pan skt84). Film może ci się nie podobać szanuję to ale przyznaj, że denerwująca jest generalizacja ludzi ze względu na gust. Oczywiście (teraz nie mówię o tobie ) zdarzają się ludzie których przez pogląd niestety trzeba zgnoić ( jak na przykład pisze 1/10 Ojciec Chrzestny to gówno a wy to debile ). Może i trochę nad interpretowałem twoje słowa i za to cię przepraszam. Widzę że masz mnie za jakiegoś zakłamanego typa a taki nie jestem dlatego powiem ci ile mam lat. 18. Spodziewam się tego co zaraz napiszesz....

użytkownik usunięty
Little_Jacob

Ja mam 20 lat - w nicku jest data urodzenia mojej ulubionej aktorki. I nie można było tak od razu? Ja nie uważam wszystkich fanów za psycholi tylko tych, którzy popierają to co robi Jigsaw i głoszą teorie, że tak powinno być w rzeczywistości. Moim zdaniem mylą trochę fikcję z rzeczywistością, a przecież to tylko film. Jeśli chodzi o Piłę to lubię tylko pierwsze trzy części (trójkę najbardziej). A co się tyczy gustu to rozumiem, o co Ci chodzi i przyznaję, że czasem trochę przegięłam z oceną niektórych tu osób, za co przepraszam. I nie mam Cię za zakłamanego typa, jeśli Ci to zasugerowałam to również przepraszam.

ocenił(a) film na 8

No i spoko. Jednak można się dogadać nie:) Szkoda że nie da się tak ze wszystkimi rozmawiać

ocenił(a) film na 9

Wszystko fajnie tylko nie potrzebnie kłócicie się o to które z was jest "fajne"
Załóżcie sobie temat "kogo z nas wolicie" i zróbcie głosowanie. (pytania o wiek nie komentuje wiek nie ma żadnego znaczenia)

Wyjaśnij mi jedną rzecz najpierw kłóciłaś się w ten sposób z Michałem teraz z Little_Jacob
Jaki ty masz w tym cel?

użytkownik usunięty
Konradla

Nie nazwałabym kłótnią pisania na forum. Nauczcie się wreszcie rozróżniać rzeczywistość wirtualną, fikcyjną od realnej. To jest tylko konwersacja. W końcu wszystkie tematy na temat serii Piła się już wyczerpały - nic dziwnego po siedmiu częściach:) A jak Ci nie pasuje to załóż własny temat i gadaj sobie tam z kim chcesz i o czym chcesz.

Ale kto tu myli fikcje z realem?

Konradla

'Wyjaśnij mi jedną rzecz najpierw kłóciłaś się w ten sposób z Michałem teraz z Little_Jacob
Jaki ty masz w tym cel?" z jednym jej nie wyszło, to próbuje z drugim to samo? i też nie wychodzi

użytkownik usunięty
Konradla

Zawiski znów do mnie pisze. Może mu ktoś powiedzieć, że z nim nie konwersuję?

"Zawiski znów do mnie pisze. Może mu ktoś powiedzieć, że z nim nie konwersuję?" a ty miałaś zniknąc z tego forum

ocenił(a) film na 1

Chyba mam deja vu. Jakby już gdzieś podobna rozmowa się toczyła, schodziła na inne tory. I znowu michalzawiski w tłumie.... Aha no i oczywiście wszyscy odwracają kota ogonem...

użytkownik usunięty
skt84

Nie odwracam kota ogonem. Po prostu nie konwersuję z Zawiskim, bo z nim nie da się normalnie popisać. Poza tym ciągle rządzi siętym forum - wygania mnie z niego jakby Filmweb poświęcony Pile należał tylko do niego. Wkurza mnie i tyle, więc postanowiłam całkowicie go ignorować i nie odpowiadać na jego prowokacje.

Kobieto ja cie nie prowokuje. Nie moja wina, ze odwracasz kota ogonem ( jest na to wiele dowodów) i prawda cie w oczy kole, teraz znowu zarzucasz nieprawdę

ocenił(a) film na 8
skt84

A najbardziej odwracasz ty ale to inna sprawa

"Zauważ, że Zawiski oprócz domagania się od innych argumentów sam nie przedstawił swoich. To samo Ty." widzisz gdybys uważnie czytała fora, to wiedziałabyś o tym , że ja i Jacob podawaliśmy wielokrotnie argumenty no forach piły. A twoich argumentów sobie nie przypominam.

"Wszyscy jesteście trollami, bo nie macie nic innego do roboty tylko sprzeczać się o głupoty na forum Piły w dodatku nie na temat. Ale wiesz co? Gratuluję szacunku do kobiet:) Dobrze, że nie znam Cie w realu, bo przestałabym być pacyfistką:)" Najpierw dowiedz się co to jest troll. To raz. 2, Little jacob nie wykazał się barkiem szacunku do kobiet i w zadnym wypadku nie nadinterpretuje twoich słow. Umie czytać i tyle. 3 Litttle jacob wkurza tylko ciebie, ty wkurzasz wszystkich

"Nie zniżam się do waszego poziomu." musiałaybyś podwyzszyć swój poziom , żeby sie z nami równać.

skt84

pathetic.. nie ma to jak powiedzieć po filmie "wiedziałem że tak będzie".. tylko coś sie nie udzielałeś przed...nowego trolla sobie hodujemy :)

Zienten

blablabla jak zwykle zero argumentów.

użytkownik usunięty
ocenił(a) film na 1
Zienten

Heh wszystkie tematy są zawsze spychane na inne tory? Widać to jakaś dziwna zasada tutaj. Koleś pisze jedno a w odpowiedzi każdy zamiast odpisywać na temat, ładuje te same teksty z poprzednich postów. Oczywiście "trzymając się" ostro tematu i jego treści hehe...

ocenił(a) film na 8
skt84

Ty za to dalej trujesz się o scenariusz. Ile razy jeszcze będziesz to pisał? Autor tematu ma z was pobrech bo założył go żeby wszystkich skłócić (znowu) a sam się nie udziela

ocenił(a) film na 9
Little_Jacob

A tu masz chyba rację :) nie pomyślałem o tym autor wykonał kawał dobrej prowokacji pokój wam wszystkim ludzie niedługo wigilia.

ocenił(a) film na 1
Little_Jacob

A ja jednak widzę, że wyżej pokazałeś, że nie dość, że nazywają cie trollem (chociaż twierdziłeś że nigdy to sie nie zdarza) to trollem jesteś, i trollom odpisujesz ;p

skt84

"A ja jednak widzę, że wyżej pokazałeś, że nie dość, że nazywają cie trollem (chociaż twierdziłeś że nigdy to sie nie zdarza) to trollem jesteś, i trollom odpisujesz ;p" widze, ze tak samo jak Buffy odwracasz kota ogonem.

ocenił(a) film na 8
michalzawiski

Buffy nie jest taka straszna jak ci się wydaje. Skończ z nią te słowne przepychanki a myślę, że raczej się czepiać nie będzie. Problem mamy wyżej dokładnie nad tobą