Przyznam się , że nie byłem fanem dwóch poprzednich części cyklu PIŁA (4/10) i PIŁA 2 (4.5/10). PIŁKĘ numer 3 widziałem już w kinie i nie wiadomo po co postanowiłem się nim torturować kolejny raz na DVD. Film ten mozna uznać za tak zły, że aż dobry:) Ale teraz na poważnie. Owszem obraz Darrena Lynn Bousmana odznacza się wysokim poziomem realizacji i (mimo nadal niskiego budżetu) technologiczną biegłością. Ale nic poza tym! Pierwsze 15-20 minut jest tu bezczelnie i przeraźliwie krwawe -choć twórcy jako tako radzą sobie z podtrzymaniem suspensu (choć czynią to metodami prostackimi). Potem film robi się przycięzki, głupawy i nieco nudnawy. Zawarta w nim histroia jest kameralna, umieszczone pomiędzy kolejnymi krwawymi scenami psychologiczne dylematy są nazbyt uproszczone. Sylwetki głównych postaci są komiksowe- nawet Jigsaw nie ma tu aury lekkiej tajemnicy. Ale nic to -film pada jak długi w nazbyt wykoncypowanym, głupawym i naciąganym zakończeniu. PIŁA 3 zmienie się niepostrzeżenie w makabryczną i niezamierzoną groteske. Aktorstwo bywa tu fatalne z Shawnee Smith na czele. Jako tako radzi sobie Donnie Wahlberg w niemal epizodycznej roli. Twórcom brakuje juz pomysłów więc mocno grzebią sie w odpadkach pozstałych po poprzednich częściach cyklu. Dialogi bywają tu koszmarne- a jakość filmu dobitnie streszcza "wulgarna gadka" otwierająca ten groteskowy produkt. Aż strach pomyśleć jaka bedzie część 4??!! Twórcy PIŁY nieuchronnie zmierzają w ślady PIĄTKU TRZYNASTEGO (tyle, że tu filmowcom brak dystansu i poczucia zabawy płynącej z realziacji campowej rozrywki). PIŁA 3 w swym bezsensie pozostaje drętwa, nudna, nadęta i na wskroś pozbawiona moralnych skrupułów. Powstanie sequel - tyle, żaby jego twórcy sie nie przeliczyli -gdyż w tym roku zainteresownie "nowoczesnym horrorem" i morzem ramakeów "klasyków krwawej fali" dramatycznie spadło. Dowdem na to nie będzie finansowa wpadka nikomu niepotzrzenego AUTOSTOPOWICZA, nikłe zainteresowanie DEAD SILENCE, skromny wynik WZGÓRZA MAJĄ OCZY 2 i totalne klęski kosztownych PRIMEVAL i THE REAPING. Mam nadzieje, ze i PIŁA 4 nie bedzie miała okazji do pochwalenia się zbyt dużym zyskiem.