PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=271498}

Piła III

Saw III
2006
6,2 84 tys. ocen
6,2 10 1 83817
4,8 21 krytyków
Piła III
powrót do forum filmu Piła III

Arcydzieło...

użytkownik usunięty

Po obejrzeniu Piły III (żeby się nie skumali bo wcześniej krytykowałem Piły) uważam ją za całkiem interesujący film. Gotów byłbym nawet stwierdzić że jest to twór reżyserski który zasługuje może nie na wielkie ale na spore uznanie wśród środowisk horrorotwórczych. Studium psychologiczne zarówno ofiar głównego czarnego charakteru czyli sławetnego Jigsawa jak i portrety psychologiczne poszczególnych potencjalnych a wreszcie rzeczywistych ofiar przedstawionych w filmie znakomicie wkomponowują się w atmosferę w jaką stopniowo wprowadza nas twórca. Według zasady Hitchcoka (czy jak się to pisze) film trzeba zacząć od trzęsienia ziemi aby później budować atmosferę grozy i zainteresowanie wśród widzów. Taka właśnie jest Piła III. Dlatego jakkolwiek nie nazwać filmu Piła nic nie zmienia tego że film jest kontrowersyjny i dzięki temu pozwala poszczególnym widzom (każdemu z osobna) wczuć się w rolę zarówno ofiary jak i mordercy. Mało tego. W świecie tak poukładanym jak nasz twórca pozwala widzowi odczuć a własnej skórze jak to jest gdy się patrzy na powoli umierającą w cierpieniach osobę co znacząco wzbogaca nasze postrzeganie świata jak i cierpienia samego w sobie będącego właściwie produktem owego filmu. Bo czyż nie jest w życiu tak jak pisał Budda? Czyż życie nie składa się z cierpienia? Czyż cierpienie nie powoduje że żyjemy że doznajemy przyjemności? Bez cierpienia nie było by ulgi. Dlatego wychodząc z sali kinowej czujemy się dobrze. Czujemy się oczyszczeni. GORĄCO POLECAM!

Wlasnie sie podpisales ze jestes chory na główke gratuluje:)

delvares

Kretyn to jestes ty! Ja nierozumiem skad w ludziach tyle agresji i chamstwa ja np nie lubie jakiegos filmu a nie ublizam tym co go wielbia i ty tez tego sie naucz radze!

ocenił(a) film na 10

Ja wcześniej chwaliłam... ale cóż niektórzy dojrzewają do ambitniejszych filmów, a niektórzy cofają się w rozwoju...

At first - ciekawe - być może ale to film dla głupiej masy odbiorców. to nie jest horror, przynajmniej nie zasługuje na miano horroru bo czego tam się bać?poza tym jak film zrobiony w kilka dni może zasługiwać na "spore uznanie wśród środowisk horrorotwórczych"? Film realizowany z rozpędu, przy minimalnym nakładzie wszystkiego co się da...
nie widzę w tym filmie nic genialnego ani zachwycającego. Najzwyczajniej w świecie osoby pokroju Kubusia Puchatka (czyli te o małym rozumku) znajdą na pewno wiele genialnych scen i wątków w tym filmie, jednak co inteligentniejsi pójdą na lepszy film.

btw. potrzebujesz takiego oczyszczenia? Gratuluję wygórowanych potrzeb.

jednym słowem kolejny gniot przez duże G.

tyle.

użytkownik usunięty
iowa87

Arcydzieło to na pewno nie jest. Horror zresztą też nie. Horror ma przerazić, przestraszyć, a ten raczej obrzydza. Film nudny, nie mogłam doczekać się końca.

użytkownik usunięty
iowa87

"Ja wcześniej chwaliłam... ale cóż niektórzy dojrzewają do ambitniejszych filmów, a niektórzy cofają się w rozwoju... "

Być może jest tak jak piszesz tyle tylko że nie tak jak myślisz że jest...

"być może ale to film dla głupiej masy odbiorców"

Jak mawiał mój św pamięci profesor "Zawsze możesz się Pan okazać motłochem". Trzeba sobie jednak zadać pytanie czy motłochem jest ta grupa której Piła się podoba czy też cała rzesza jej anty fanów którzy co chwila wyskakują z pytaniem "dlaczego wam się to podoba" to tak jakby pytać słońce czemu wschodzi albo krowę czemu daje mleko. Dobra odpuśćmy tą krowę ;) Chodzi mi o to że to naturalny stan rzeczy i żadne dywagacje niczego nie zmienią, w każdym razie rzadko. Spotkałeś/aś kiedyś kogoś kto zmienił na FB opinię ze względu na konwersację z kimś?

"znajdą na pewno wiele genialnych scen i wątków w tym filmie"

Problem polega na tym że osoby które nie rozumieją tego filmu zwyczajnie go nie polubią. Z tego wynika ich zacietrzewienie. Z niewiedzy i niezrozumienia.

"btw. potrzebujesz takiego oczyszczenia? Gratuluję wygórowanych potrzeb."

j/w

Napiszę tylko że nie rozumiesz tego filmu.

tyle. Pozdro

ocenił(a) film na 10

nie przeraża, nie obrzydza i nie straszy bo to NIE HORROR ludzie tylko Thriller.... ciemniaki

ocenił(a) film na 10
uxi88

http://3.pila.filmweb.pl/

umiesz czytać?? Bo jak nie to zapraszam na bardzo szybki kurs do przedszkola...

W gatunkach jest wpisany tylko horror "ciemniaku" co nie znaczy że wszystkim się to określenie podoba

Tak czy inaczej najpierw zrób podstawówkę, a potem udzielaj sie na forach.

ocenił(a) film na 10
iowa87

iowa87- "jednak co inteligentniejsi pójdą na lepszy film."
"jednym słowem kolejny gniot przez duże G."

A pisze to osoba która wystawiła pile3 maksymalną notę hehe. Musisz bardzo cenić swoją inteligencję.
(przepraszam, że się wtrąciłem ale nie mogłem się powstrzymać:)

ocenił(a) film na 10
Madm4n

madman: gratuluję bo jako jedyny zauwazyłeś naszą prowokację ;]

iowa87

ściemniasz dziecko. prowokacja, haha!!! i na dokładkę ten luzer - Patton... :)

użytkownik usunięty
Creep_7

creep uracz swoja obecnością kogoś innego bo nic tu po Tobie.

ocenił(a) film na 3
iowa87

Proponuje poluzować nerwy i oddychać.
Piłe ciężko jest zakwalifikować jako jeden gatunek. Dla mnie jest to thriller z elementami horroru.
W dzisijszych czasach sporo filmów wymyka się ścislym klasyfikacjom i wykracza poza gatunek, wtedy osoby związane z filmem używają słowa wytrychu bardzo modnego zresztą i czasem wręcz nadużywanego - transgresja ;)

Widzisz więc, że czasami lepiej napisać coś sensownego zamiast bezsensownie się napinać. Napisz mi proszę swoją definicje horroru/thrilleru, może czym według ciebie różnią się te dwa gatunki, bo zauważyłem, że sporo osób ma z tym problem uciekając w prosty schemat - horror ma przecież straszyć - jest to oczywiście bzdura.

Ps. Jak masz zamiar odpisać w stylu "idź do podstawówki" to sobie odpuść, bo takie teksty to nie jest moja liga i zwyczajnie nie mam zamiaru wdawać się z Tobą w jakieś przepychanki za pośrednictwem internetu.

ocenił(a) film na 3

ja wyraze swoje zdanie - to najgorszy gniot jaki w zyciu widzialam- nie czulam ani strachu, ani napiecia , a przede wszystkim obrzydzenie, bo niektore momenty byly po prostu obrzydliwe. Jak dla mnie zero sensu, fabuły, pierwsza czesc chociaz miala jakis sens, natomiast " Pila III" nie posiada go.
Paskudztwo, obrzydlistwo i bezsens.
Nic ciekawego, nie warto tracic czasu na cos tak beznadziejnego.

krolowa_sniegu_2

mów za siebie ja wszystkie czesci pily oceniam na 8/10 no moze "4" 7/10 dla fanow gatunku oczywiscie pozycja obowiazkowa

No bez przesady... 3 jest niezła, ale o wiele gorsza od 2.

Kismeth

Popieram gorsza od 2 zdecydowanie... Po 2 części oczekiwałam czegoś więcej ale się przeliczyłam ;]

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 10
mohichan

Co to ma wspólnego z Piłą? Jak chcesz to sobie reklamuj to gówno ,ale na innych stronach.
Szlak mnie trafia jak ktoś uważa Piłę za horror.
Ludzie zrozumcie to jest Thriller z efektami gore ,i nie wiem czy to można tak nazwac Thriller gore ,ale napewno bardziej poprawnie brzmi niż nazywanie Piły horrorem.
Uważam ,że najlepsza częśc to Piła IV a najgorsza V

Mathias_13cool

Dla mnie IV najgorsza
Najlepsza:
1
3
2
5
4

ocenił(a) film na 10

Mi się też podobało. Fajne pułapki Zaqczepisty .

ocenił(a) film na 8
Momoria

Piła 1 byla dla mnie beznadziejna. Piła 2 troche lepsza. Jednak 3 jest naprawde neizla. Nie nudzi, duzo sie dzieje, i fajne tortury.

HAHAHAHAHAHAHAHA!!! Wspaniałe poczucie humoru nie zależnie od tego, czy temat był czystą prowokacją, czy też autor tematu oraz osoby, które się z nim zgadzają są skończonymi kretynami.

Dla mnie klasyką horrorów jest "Obcy" i "Coś". A czy "Piła II" i jej kolejna części są horrorami? Tego nie wiem. Wiem natomiast, że cała seria "Pił" (Ok poza pierwszą częścią) to WIELKIE GÓWNO przez duże G. Serio. To nie jest żadna prowokacja z mojej strony.

PS Autor tematu wychwalając film powoływał się na Alfred Hitchcock (a nazwisko napisał z błędem!) oraz na Budde!!! Perełka! Prawdziwy szczyt głupoty oraz braku znajomości tematu na który się pisze.

Następnie nasz domorosły filozof zadaje egzystencjonalne pytanie "Czyż życie nie składa się z cierpienia? Czyż cierpienie nie powoduje, że żyjemy, że doznajemy przyjemności? Bez cierpienia nie było by ulgi. Dlatego wychodząc z sali kinowej czujemy się dobrze. Czujemy się oczyszczeni."
Coś genialnego!!! Ja po obejrzeniu filmu czułem się zniesmaczony, a on oczyszczony! Wreszcie spotkałem AMERICANPSYCHO w naszym polskim wydaniu! Zostaję jego fanem!

DEL VERES - MŁOT NA FANÓW PILY II I TYM PODOBNEGO GÓWNA

użytkownik usunięty
delvares

Po pierwsze razem z iowa87 mieliśmy zrobić mała prowokację - tak się umówiliśmy ale większość z was MĄDRZY KRETYNI zaczęła wyliczankę "1 Piła była najlepsza, potem 2 a potem 3" co samo w sobie rozśmieszyło mnie do łez a potem znudziło (bo tak wygląda każdy thread o PIŁACH xD) tak że nie chciało mi się czytać tych idiotyzmów i po prostu dałem spokój... co więcej widziałem tylko pierwszą Piłę i oceniam ją na dno w przeciwieństwie do iowa87... tyle tylko że umówiliśmy się że zamienimy się rolami... ale wy kretyni nawet po błędnym sformułowaniu przeze mnie prowokacji (to widać szczególnie w jednym miejscu [pomijam Buddę i Hictchcocka zaznaczyłem że "nie wiem jak to się pisze" bo nawet sprawdzać mi się nie chciało dla celów prowokacji w tak niskiej produkcji jaką jest Piła]) nie zorientowaliście się bo każdy przeczytał tylko słowo "Arcydzieło" i wyliczanka "1 Piła była najlepsza", "a nie bo druga!" zaczęła się d początku. Cóż poznasz film po poziomie intelektualnym widzów tego filmu a wasz przyznam szczerze jest niższy niż zero xD

"HAHAHAHAHAHAHAHA!!! Wspaniałe poczucie humoru nie zależnie od tego, czy temat był czystą prowokacjączy też autor tematu oraz osoby, które się z nim zgadzają są skończonymi kretynami."

Kolejny dał sie wkrecić xD Nie mogę... haha... w jakim ja kraju żyję.. śmiać się czy płakać...(chlip)??

"oraz na Budde!!! Perełka!"

zastanawiałem się czy znajdzie się kretyn który to przeczyta i uwierzy... jak widać było ich sporo (lub przeczytali tylko nagłówek tematu ;D)

"Prawdziwy szczyt głupoty oraz braku znajomości tematu na który się pisze."

Oczywiście że braku znajomości tematu... ten temat to jeden wielki trolling! Szczytu głupoty? Może... tyle że wiesz czasem coś co może się wydawać głupie może byc potencjalnie genialne! xD

"Coś genialnego!!! Ja po obejrzeniu filmu czułem się zniesmaczony, a on oczyszczony! Wreszcie spotkałem AMERICANPSYCHO w naszym polskim wydaniu! Zostaję jego fanem! "

Padłem! xD Najbardziej zajebisty tekst jaki przeczytałem od baaardzo długiego czasu na Filmwebie :D Cóż ciesze się że przypadł mi ten zaszczyt...

PS Panie młocie... na fanów Piły weź pan nie wal ciągle tym młotem w każdy złowrogi czerep bo się zmęczysz :D A i czasem rykoszetem może dostać niewinna gąska :P

"AMERICANPSYCHO"

Chyba zmienię ksywke na Polish Psycho xD

Pozdrawiam :)

General Patton pomyliłem się!
Jednak nie masz poczucia humoru! Przerywać taką ładną prowokację??? Dlaczego??? Bo nareszcie, ktoś inteligentnie skomentował twój temat??? I co??? Nie wytrzymałeś, zacząłeś przebierać nóżkami z podniecenia i przerwałeś zabawę!!!, a mogłeś ją frajerze dalej ciągnąć tygodniami i dowalać fanom Piły.

użytkownik usunięty
delvares

argh... fakt nie wiem co we mnie wstąpiło... chyba dałem się strollować :(