Czy film ten jest brutalny ?Tak choc widzialem pare brutalniejszych,ale mało straszny, to jeden z najmiej strasznych filmow jakie widzialem,filmy tego typu sa mniej straszne bo akcja czesto nie dzieje sie z zaskoczenia tylko widzimy osoby juz zamknete w jakichs pułapkach majacych ich zwykle rozerwac i tyle,to kwestia naszej wrazliwosci na krew...te sceny niepokoja zanim zacznie ta maszynka chodzic bo wyobrazamy sobie ze bedzie to nie do wytrzymania a potem juz wiemy ze tworcy nie poszli na calosc, daja nam wyraz tego co sie stalo ale nie pokazuja z bliska,np scena z dziewczyna ktora miala maszyne na piersiach majaca je rozerwac, to pokazali za plecow a potem juz po rozerwaniu z dystansu,TM:pila mechaniczna poczatek jest duzo mocniejsza a i tam jest tworcy poszli w inna strone ,zamiast oddalic kamere zblizaja sceny gdy pila tnie ciało tak bardzo ze widzisz tylko jak ktos sie trzesie a pila zbliza sie od boku do boku az przetnie kogos w pol to tak samo by wygladalo gdyby zabojca ciol nie czlowieka a jakas deske tyle ze krew bryzga,tyczy sie to tego gdy nie odcinano konczyn ale zaczeto ciac kogos od brzucha, gdyby kamera uchwycala to z dystansu i zabijana tak osoba miescila sie w obiektywie to polowa z ogladajacych by wymiekla.I nie sugerujcie sie tym ze w kinie ktos mdleje,sami wiecie ze sa osoby co mdleja na widok skaleczenia przy obieraniu kartofli albo kropli krwi po zastrzyku,moze to byla taka osoba wlasnie albo poprostu nie przyzwyczajona,fakt jest jeden-zle wybiera filmy na ktore chodzi.Gdy ktos oglada wiele krwawych filmow to juz sie przyzwyczajił, ja tez gdyby moim najkrwawszym filmem jaki widziałem do tej pory było cos w stylu krzyku to mial bym niesmak ogromny patrzac na te sceny.Najbrutalniejszy film to zdecydowanie oszukac przeznaczenie 2 ,moze nie najbrutalniejszy bo brutalny odnosic sie raczej powinno do scen gdy ktos ginie umyslnie przez druga osobe,raczej pokazujacy smierc najbardziej szczegułowo i powoli jak scena z ucinaniem glowy przez winde,ja jak bylem 6latkiem tak na oko to pamietam jakis film wojenny z rodzicami ogladałem w ktorym ulozyli faceta pod gasienice czolgu tak pionowo i podkladajac palce u nóg w bierznik tej gasienicy tak by sie stopa rozerwala w pol no i potem kazali mu cos wydac a on nie zrobil tego i go tak powoli rozjechali, niemam pojecia co to za film,moze to troche podbarwilem bo dobrze nie pamietam juz ale watpie w to bym bardzo sie pomylil w tym opisie, no i nie byl to horror a jednak ten kto czyta ten opis nie chcial by tego ogladac.Mowia ze apocalypto jest brutalne jak diabli,niedlugo sie przekonamy,ja wierze bo wiem co robili majowie i jesli wszystko to odtworza to bedzie masa chorych akcji,jak beda odcinac nozem glowy na zywca to chyba przymkne oczy.No a co do piły 3 to film leprzy od czesci 2 bardziej podobny do 1, nie ma latania prawiw 10 osob w domu jak w 2 ktora tracila przez to klimat bo osoby te czuly sie razniej nie bedac sam na sam z machinami na ciele w ciemnosciach.Wogule to malo realne ze w 1 czesci zadaje jigsaw swym ofiarom takie cierpienie a w 2 pozwala zginac przez jakis gas lub strzal z rewolweru przymocowanego do zamka w drzwiach,ta osoba ktora ginie od pocisku nie miala swiadomosci paskudnej smierci z tykajacym zagarkiem w tle, to nie fer by bylo,a potem w 3 znow powrot do maszyn.
Mi sie udalo co nieco z tego rozszyfrowac. Choc nie powiem, zeby to bylo latwe zadanie:-/
Do autora topiku, a propos brutalnych filmow: jesli potrzebujesz takowy obejrzec, polecam Man Behind The Sun, lub Cannibal Holocaust. Te filmy powinny nieco zmienic Ci swiatopoglad i to, jak pojmujesz slowko 'brutalnosc'. Ps. Wierz mi, swiat nie konczy sie na amerykanskich kinowych horrorach, ogladanych pod znakiem chrupania popcornu. Tyle;-)
Mi sie udalo co nieco z tego rozszyfrowac. Choc nie powiem, zeby to bylo latwe zadanie:-/
Do autora topiku, a propos brutalnych filmow: jesli potrzebujesz takowy obejrzec, polecam Man Behind The Sun, lub Cannibal Holocaust. Te filmy powinny nieco zmienic Ci swiatopoglad i to, jak pojmujesz slowko 'brutalnosc'. Ps. Wierz mi, swiat nie konczy sie na amerykanskich kinowych horrorach, ogladanych pod znakiem chrupania popcornu. Tyle;-)