Naprawdę wam się to podoba? Głupie, nudne i pełne niepotrzebnego okrucieństwa.
A co tam jest do rozumienia? Takie "odkrywcze" myśli jak "doceniaj to co masz", rzeczywiście odkrywcze jak cholera.
no jeste do rozumienia chociażby to ze że ludzie powinni doceni swoje zycie szczęście a czesto wcale tak nie a przemoc jest tutaj pokazana w innym zupełnie znaczeniu jak nie możesz rtakich filmów oglądac to poprostu nie oglądaj jak uwąząsz ze tto jest bez sensu to chyba lepiej komedie obejrzec
"Głupie, nudne i pełne niepotrzebnego okrucieństwa"
Ty chyba o Hostelu mówisz... :/
A Piła to thriller z elementami gore, kryminału i filmu psychologicznego... ale głównie to jest thriller... nie wiem czemu tu jest okreslony jako horror :/
zgadzam się z michalzawiski ;)
jest to psychologiczny horror więc pewnie go nie rozumiesz..
piła jest zajefajna i większość myslę się ze mną zgodzi:D
Weź się lepiej za książki dziecko, a nie piłe oglądać będziesz. Pewnie lubisz sluchać firmy JP :P, ten sam poziom. Ja się z tobą nie zgodzę. Pozdrawiam
Psychologiczny?! Ludzie, to jest czysty sadyzm podlewający kiełkujące w niektórych ludziach ZŁO! Nieważne jak zaplątana i intrygująca jest fabuła. Ta część ZNIECHĘCIŁA mnie do oglądania kolejnych części. Bo jedynka i dwójka miały na pierwszym planie fabułę i zagadkową przeszłość ofiar, zachęcony włączyłem sobie trójkę- a tutaj miała miejsce po prostu rozrywka dla sadystów. Maszyna, w której był uwięziony murzyn i po kolei mu wykręcała wszystkie kończyny czy kołnierz z nabojami do śrutówki... TO JEST PO PROSTU CHORE!
Co będzie jak ktoś się tym zainspiruje i postanowi zabawić w takiego Jigsawa? I jego jedyne wytłumaczenie będzie brzmiało- "to było na filmie".
"jest to psychologiczny horror więc pewnie go nie rozumiesz" hahahaha, leżę. Taaak. Piła jest baaaardzo psychologiczna...
ja uwielbiam horrory,thrillery,ale tego typu filmów nie za bardzo lubię,Piła mnie nie przekonuje.obejrzałam 3 części,resztę sobie darowałam
Zgadzam się zupełnie, nie mam pojęcia co piła ma wspólnego z "nauką badającą mechanizmy i prawa rządzące psychiką oraz zachowaniami człowieka". Myślę, że mistrzowie horroru i zagadki patrzą na tę produkcję ze zgrozą, a ja czuję zgrozę, kiedy młodzi ludzie zachwycają się chorobliwą przemocą..
Kazdy widzi to, co chce widziec.
Ja oprocz (jak tu ktos pieknie powiedzial/napisal) ''sadyzmu'' dostrzegam w tym filmie inne walory.
Poza tym odsylam, co po niektorych do Wikipedii, aby sprawdzili, co to jest film psychologiczny.
Film psychologiczny (dramat psychologiczny) – gatunek filmowy przedstawiający zaburzenia bądź problemy psychiczne jako główny wątek fabularny, jak również ukazujący teorie psychologiczne lub ich elementy
Bierzemy pod lupe zdanie: '' jak również ukazujący teorie psychologiczne lub ich elementy'' i sprawdzamy, co to jest psychologia, uhh... az sam jest ciekaw.
Psychologia (od stgr. ψυχή Psyche = dusza, i λόγος logos = słowo, myśl, rozumowanie) – nauka badająca mechanizmy i prawa rządzące psychiką oraz zachowaniami człowieka
Czy film ''Pila'' w jakims szczegolnym stopniu nie stara sie nam ukazac np. zachowania ludzi w obliczu smierci, czy tylko mi sie tak wydaje?
Przerwa (Wysilcie swoje komorki mozgowe - najlepiej policzcie do 10)
JUZ, slicznie
A wiec ''Pila'' z ang. ''Saw'' jest filmem psy-cho-lo-gicz-nym
Racja. Właściwie, to powinniśmy brać przykład z Jigsawa. Wiem co mówię. W teście: "Jaką postacią z "Piły jesteś?", wyszło, iż stuprocentowy ze mnie Kramer. Serio!