Piła 3 zamiast rozjasnić nam fabułe tak naprawdę ją zagmatwała. Po obejrzeniu trzech części. Nasuneło mi się wiele pytań m. in. :
1) Co się stało z dr Lawrencem Gordonem? Czy to on jest pokazany na filmiku z pierwszej pulapki w "Pile 2"?
2) Kim jest kobieta, którą widzimy we wspomnieniach Jigsaw'a?
3) Co mają znaczyć słowa Jigsaw'a: " Powiem ci, że nie możesz mnie zabić, ale nie powiem dlaczego..."?
4) Czy Eric Matthews też został zamordowany?
5) Czy Jeff Reinhart ukończy pomyślnie swoją gre?
6) Co było w kopercie Amandy?
Także droga do prawdy jest daleka i podejrzewam że na Pile 4 się nie skończy...
3) Co mają znaczyć słowa Jigsaw'a: " Powiem ci, że nie możesz mnie zabić, ale nie powiem dlaczego..."?
w 2 cześci chyba Jigsaw powiedział że bedzi on niesmiertelny bo zawszye znajdzie znajdzie ktoś kto kontuunuje jego dzieło Amanda zgineła wiec może jakiś inny "uczeń" Jeff musi uratować swoją córke wiec może w zamian bedzie musiał robic pułapki?
Ja mam 2 pytania : co oznaczaja slowa Jigasaw-a ,ze to on jest morderca syna Jeffa, przeciez to ten murzyn potracil jego syna ? Co Jigsaw wylewal z tego czerwonego jakby znicza ;] podczas rozmowy z pania doktor o jej corce (chodzi o moment gdy mowi do niej ze slyszal,ze jej corka jest atletka)
poniewaz nie byl wtedy swiadomy ze jego zona uczestniczy w grze i zeby przezyla musi przezyc takze jigsaw
zauwaz ze po 1.) to nie jest jeszcze koniec tego wysmienitego filmu dlatego nie wszystko zostalo jeszcze wyjasnione , po 2.) czasami w thrillerach a do tego psychologicznych pozostaje cien domniemania (sam mozesz sie domyslic i odpowiedziec sobie na dane pytanie), pzdr wierny fan :]
"co oznaczaja slowa Jigasaw-a ,ze to on jest morderca syna Jeffa, przeciez to ten murzyn potracil jego syna ?"
Po prostu dialog ten jest zle przetlumaczony. Powinno byc "Ja jestem odpowiedzialny za los twojego ostatniego/drugiego dziecka".
Moim zdaniem to ten Jigsaw co mu tetnice podcial to on jeszcze nie byl tym głowny pila tylko on wykonywal zadanie czy cos takiego a ten glowny pila gdzies tam sobie siedzial na gorze i sie przygladal a ten co zginal musial wykonac zadanie bo ta dziewczyna co byla w jego wspomnieniach moze to byla jego zona ktora prawdziay pila porwal i wiezil i kazal jigsawowi wykonywac zadania tak ja w 1 czesci co o tym sadzicie??
powiedzcie
1) Niewiadomo co się stało z Gordonem, można domniemywać że żyje i trzyma z jigsawem, mozna też domniemywać że nie żyje, głównie przez słowa jigsawa "zmarnowałaś cztery życia Amando"
2) Wydaje mi się że, to była jego żona.
3) Według mnie, słowa te miały znaczyć tyle że, nawet jak on zginie ktoś i tak będzie kontynuował jego "pracę"
4) Chyba tak
5) Nie wydaje mi się
6) W tej kopercie było zadanie dla niej
"W tej kopercie było zadanie dla niej"
Jakie zadanie...? Przecież w trójce jedynym jej zadaniem było nadzorowanie przebiegu gry Jeff'a
Jeśli chodzi o "zmarnowałas 4 życia Amando" to John'owi chodzi o to ze zabijając Lynn (1 życie) doprowadzi do smierci John'a (2 życie) co za tym idzie Jeff zabije Amande (3) i tu nie wiem czy chodzi o Jeff'a czy o dziecko (4)
1)Tego się raczej nie dowiemy, bo aktor grający Gordona troche sie posprzeczał z ekipą Piły, a wątpię, że będą o tym wspominać
2)Kobieta we wspomnieniach Johna to jego była dziewczyna, ten wątek jest opisany w Saw, Rebirth (komiks)
3)Jak już wspomniano mówiono o "lekarstwu na raka", czyli spóściźnie Johna... ale skoro mówił to, gdy Amanda już konała... znaczy że musi być jeszcez ktoś kto będzie jego dzieło kontynuował...
4)Zapewne tak, Amanda zastrzeliła go w korytarzu (tak mi się wydaje)
5)Jego zadaniem było przebaczyć, zabijając Johna wydał wyrok na całą swoją rodzinę - żona (Lynn, jakby ktoś się nie zorientował...) straciła głowę, a córka pewnie umrze w zamknięciu, choć możliwe, że puszczając kasetę w chwili śmierci John rozpoczą jeszcez jedną grę z Jeffem, o życie jego córki
6)Wydaje mi się, że w kopercie Amandy było coś w stylu "Koniec gry, teraz gdy odeszłem i jestem pewien, żę godnie będziesz kontynuować moje dzieło pragne ci wszystko wyjasnic..." + może jeszcez lista kontaktów/przyszyłych celów Johna
Ja zadam lepsze pytanie... bodajrze we wspomnieniach Amandy jest fragment gdy wynosi ona, żywego jeszcze Adama z łazienki... w takim razie czyje zwłoki widzimy w "łazienkowych" ujęciach Piły II ?
Adam żyje? Co z nim zrobiła Amanda? Może on jest nowym uczniem
Dlaczego Erik Knudsen jest w obsadzie, choć ani razu go nie widziałem, a za to przez długi czas nie było w niej oficjalnie Wahlberga? Może Daniel jest kolejnym uczniem Johna ??
Co do tego pomysłu, że John też był ofiarą to to już by było całkowicie nielogiczne przegięcie... zważywszy na to, że jak już wspomniałem kobieta ze wspomnień Johna to jego była dziewczyna, któa opościła go jeszcez przed tym jak dowiedział się o swej chorobie i rozpoczą swą misje
Albo mi coś umknęło, albo coś się Tobie przewidziało ;] O ile dobrze zauważyłam (te wkurzające ciemności...) Amanda nie wynosiła Adama. Nałożyła mu siatkę na głowę i się biedak udusił. I to właśnie jego zwłoki widzimy w drugiej części Piły.
Jeżeli coś pomyliłam, to niech mnie ktoś poprawi.
a mi sie tam nie podobało 1 owszem 2 nawet 3 już przesada drugi terminator nam się robi ludzie..może jeszcze kosmici przylęcą a supermen ich obroni...eee mi sie nie podobał...może i psychologiczny troche ale za bardzo uwikłany a przede wszystkim źle przetłumaczony
Adam został zabity w łazience... Mysle ze nawet jesli Jeff przegra to jego córka przeżyje... Jigsaw nie mial zwyczaju wystawiac na probe dzieci... Daniel byl czescia gry ale nie zginal choc mogl
Mnie się wydaje, że Jigsaw mówiąc "Zmarnowałaś 4 życia Amando" mówił o:
-Jigsaw
-Amanda
-Lynn
-i ten policjant Matthew chyba. Bo raczej go zabiła. Powiedziała że jest morderczynią a Jig takowymi gardzi.
Ogólnie końcówka mnie rozczarowała, nic wielkiego, mądrego i zaskakującego się nie stało.
A moim zdaniem mowil o: Adamie, Troy'u, Kerry i pani Doktor, czyli wszyscy ci, których sytuacje, czy pułapki były nie do przejścia. Adam - zabity workiem, Troy i Kerry - wiadomo, pani doktor - wykonała zadanie, mogla odejść, jednak dostała kulke od Amandy (chociaz tutaj wacham sie miedzy nia a Matthewsem, bo jego smierci nie pokazano).