Wczoraj wieczorem wróciłam z wieczornego seansu Piły 3 i jestem ZACHWYCONA! Ten film wstrząsnął mną najbardziej z całej trylogii!
Elementy psycholgiczne zawarte w tym filmie, dotyczące życia i emocji kierującymi ludźmi sprawiły, że SAW III to nie tylko krwista masakra! Ten film jest dla inteligetnych ludzi, umiejących czytać między wierszami, potrafiących kojarzyć fakty i wydarzenia! Piła to misterna układanka, połączenie niezwykłych, skomplikowanych wewnętrznie postaci oraz wyrafinowanych sytuacji mogących spowodować śmierć.
Piła 3 ma wspaniały klimat, na który składają się przede wszystkim Jigsaw oraz jego córka Amanda. W tej częśći to ona staje się czarnym charakterem, nie wierząc w ludzką metamorfozę, nie słuchając swego ojca, przygotowując pułapki bez wyjścia. W ten sposób, nie dając ludziom szans na przeżycie, staję się chodzącym złem, traci nawet w oczach Jigsawa... Jej cechy-z jednej strony okrutność oraz wyrafinowanie, a z drugiej słabość, miłość do ojca i widoczny brak wiary w siebie, sprawiają, że jest bohaterem skomplikowanym, wzbudzającym wsród widzów skrajne emocje-od nienawiści po litość.
Tymczasem Jigsaw-bedący już prawie martwy-wciąż trzyma się zasad, daje ludziom wybór ("Life or die! Make your choose ! :) ). I jak zawsze zaskakuje w ostatnich minutach filmu. Ta już kultowa postać pomimo swojej bezwględności i sadyzmu fascynuje, właśnie przez pewną tajemniczosć i trzymanie się reguł gry, bez względu na okoliczności.
Jigsaw to niepospolity morderca, latający z siekierą po domach i zabijający durne nastolatki!
Muzyka pasuje do filmu idealnie, buduje napięcie, sprawia, że ciarki przechodzą po plecach. Końcówki wszytskich trzech częśći-od wstania Jigsawa w łazience po jego śmierć-są oprawione wspaniałymi dźwiękami, potęgującymi uczucie zaskoczenia!
Gra aktorska także jest na wysokim poziomie, aktorzy dobrze wczuli się w swoje role, Amanda to bestialska wariatka, Jigsaw spokojny u i okrutny nauczyciel, Jeff to ogarnięty żadzą zemsty ojciec, a Lynn zrozpaczona, zdolna pani doktor.
Pułapki w SAW III są najbardziej przerażąjące i wymyślne, budzą strach lub obrzydzenie, ale przecież to cecha charakterystycznna tego filmu. Jeśli na kogoś działa negatywnie tona wnętrzności lub hektolitry krwii to nie powinnien na ten film sie wybierać i tyle, poniewąż poza stroną pschologiczną jest także ta okrutna, cielesna śmierć. W końcu cykl Piła jest przeznaczony dla osób dorosłych, a nie dzieciaków!
PODSUMOWUJĄC STWIERDZAM, ŻE SAW III TO NAJLEPSZA CZEŚĆ TRYLOGII, GORĄCO POLECAM JĄ WSZYSTKIM FANOM HORRORÓW/ KRAWAWYCH THRILLERÓW! JEŚLI CHCECIE ZOBACZYĆ MOCNY FILM, KTÓRY WAMI WSTRZĄŚNIE, TO WYBIERZCIE SIĘ NA PIŁĘ 3 :)
Tak, to najlepsza z części. Na pewno pojawiło się tu najwięcej zagadek i uwikłań związanych z relacjami pomiędzy Amandą a jej mistrzem, Jigsawem. Sama postać Amandy, jej psychika i zachowanie zostały świetnie ujęte (ciekawa scena kiedy policjant mówi do niej "nie jesteś piłą" co powoduje u niej złość). Ciekaw jestem co zostanie pokazane w IV i V części "Piły" - ponoć mają to być retrospekcje, lecz po III części pozostaje niwyjaśniona sprawa z córką Lynn i Jeffa - ciekawe jak realizatorzy to ujmą ? :)
Przeczytałem Twoją recenzję, ale nie mogę się z nią zgodzic gdyż:
1)film jest przeznaczony dla osób dorosłych, ale wiadomo, że najwięcej dadzą mu zarobić spragnione krwi i tortur nastolatki
2)poprzednie części, a w zasadzie cała I i ogólny zarys II coś sobą reprezentowały, a sceny brutalne (których było w całym filmie tylko kilka) podkreślały charakter filmu
3)fabuła to w zasadzie tylko chwilowa odskocznia od coraz to wymyślniejszych tortur, które zamiast przerażać po pewnym czasie śmieszą
4)3 część, jest zrobiona (podobnie jak druga) tylko i wyłącznie dla kasy i ma na celu wstrząśnięcie ludźmi poprzez ciągłe lanie krwi (no sorry, ale co za dużo to niezdrowo)
2/10 - za płacz ze śmiechu w momencie wiercenia w głowie Jigsawawi!
Śmiać się z wiercenia głowy? Chyba jesteś chory! Najzabawniejsze było jak ten koleś na początku chciał se noge odpiłować i skarpetke włożył sobie do buzi:P Myślałem że rykne śmiechem;P
Nie wiedziałam że Amanda jest córką Jigsaw'a i nIe zgadzam się że to jest najlepsza część trylogii (wg. mnie każde reprezentują ten sam- wysoki- poziom) aha, i tam nie było nic takiego "budzącego strach lub obrzydzenie" nie rozumiem twojej opinii. A A FILM JEST ŚWIETNY :*:*:*:* SUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUPER
Jeśli obrzydzenia nie budzi u Ciebie widok wyrywania sobie ze skóry łancuchów, to Twoje poczucie estetyki jest bardzo marne. U każdego normalnego człowieka ludzkie wnętrzności i rozywane ciała itp powinny budzić takie uczucia. No chyba że jesteś nastolatkiem szpanującym czego on to już nie widział, albo chirurgiem operującym codziennie gorsze przypadki... A strachu może rzeczywiście było mniej, ale z pewnością był :P
Cóż gdybyś wydoroślał na tyle, by uświadomic sobie, że to tylko film i "efekty specjalne", na pewno Twoje poczucie estetyki tak bardzo by nie ucierpiało :P
całkowicie zgadzam się z ORSONEM to tylko film nie wiem jak można sie czymś takim obrzydzić...gdybyś zobaczył jak to było kręcone to pewnie byś zmienił zdanie i uświadomił sobie, że dajesz się wkręcać w słabe sztuczki :) mam nadzieje, że wiesz co mam na mysli
co z tego ze film filmy maja za zadanie odciac widza od rzeczywistoci i zabrac w głab sibie! jelzi ktos siedzi w kinie(na horrorze) i mowi sobie to nie ejst naprawde to jest tlyko sztuczka to po co chodzic do tego kina.;/ chyab nie po to zbey wydac kase...na Pile 3 bylam 2 razy i za drugiam razem mialm takie same odczucia tak samo mna wstrzasnela,byal na martonie wszystkich czesci + teksanska maskara pila mech.i tlyko na 3 czesic pily byly 3 przypaki ze ludzi wychodiz li albo mdleli..jelzi neir obi na was zadnego nawet najmniejszego wrazania widok dramatycznych scen.. to radze chodzic na komedie...pisze do tych ktorzy sie smieli z tego filmu ,jakbysci poszli sobie sami na nocny seans gdzie w kinie bylo by zaledwie pare osob to byscie zmienili zdanie an temat filmu.
Nie zgadzam się. Porównując film do poprzednich części to wpadł bardzo marnie. Pierwsza część to jak dla mnie arcydzieło, druga część równiez była bardzo dobra i warta obejrzenia. Jednak trzecia część to już tylko dobre efekty i "przeciętna" fabuła (przeciętna, bo wszystko już było w poprzednich częściach). I tak o to z super filmu Saw otrzymaliśmy zwykłą trylogię, a w najbliższej przyszłości sage. Uważam, że Saw III zepsuł efekt, jeśli chodzi o pierwszą część.
Pozdrawiam.