Piła III

Saw III
2006
6,2 84 tys. ocen
6,2 10 1 83933
4,8 21 krytyków
Piła III
powrót do forum filmu Piła III

Wczoraj wieczorem wróciłam z wieczornego seansu Piły 3 i jestem ZACHWYCONA! Ten film wstrząsnął mną najbardziej z całej trylogii!
Elementy psycholgiczne zawarte w tym filmie, dotyczące życia i emocji kierującymi ludźmi sprawiły, że SAW III to nie tylko krwista masakra! Ten film jest dla inteligetnych ludzi, umiejących czytać między wierszami, potrafiących kojarzyć fakty i wydarzenia! Piła to misterna układanka, połączenie niezwykłych, skomplikowanych wewnętrznie postaci oraz wyrafinowanych sytuacji mogących spowodować śmierć.
Piła 3 ma wspaniały klimat, na który składają się przede wszystkim Jigsaw oraz jego córka Amanda. W tej częśći to ona staje się czarnym charakterem, nie wierząc w ludzką metamorfozę, nie słuchając swego ojca, przygotowując pułapki bez wyjścia. W ten sposób, nie dając ludziom szans na przeżycie, staję się chodzącym złem, traci nawet w oczach Jigsawa... Jej cechy-z jednej strony okrutność oraz wyrafinowanie, a z drugiej słabość, miłość do ojca i widoczny brak wiary w siebie, sprawiają, że jest bohaterem skomplikowanym, wzbudzającym wsród widzów skrajne emocje-od nienawiści po litość.
Tymczasem Jigsaw-bedący już prawie martwy-wciąż trzyma się zasad, daje ludziom wybór ("Life or die! Make your choose ! :) ). I jak zawsze zaskakuje w ostatnich minutach filmu. Ta już kultowa postać pomimo swojej bezwględności i sadyzmu fascynuje, właśnie przez pewną tajemniczosć i trzymanie się reguł gry, bez względu na okoliczności.
Jigsaw to niepospolity morderca, latający z siekierą po domach i zabijający durne nastolatki!
Muzyka pasuje do filmu idealnie, buduje napięcie, sprawia, że ciarki przechodzą po plecach. Końcówki wszytskich trzech częśći-od wstania Jigsawa w łazience po jego śmierć-są oprawione wspaniałymi dźwiękami, potęgującymi uczucie zaskoczenia!
Gra aktorska także jest na wysokim poziomie, aktorzy dobrze wczuli się w swoje role, Amanda to bestialska wariatka, Jigsaw spokojny u i okrutny nauczyciel, Jeff to ogarnięty żadzą zemsty ojciec, a Lynn zrozpaczona, zdolna pani doktor.
Pułapki w SAW III są najbardziej przerażąjące i wymyślne, budzą strach lub obrzydzenie, ale przecież to cecha charakterystycznna tego filmu. Jeśli na kogoś działa negatywnie tona wnętrzności lub hektolitry krwii to nie powinnien na ten film sie wybierać i tyle, poniewąż poza stroną pschologiczną jest także ta okrutna, cielesna śmierć. W końcu cykl Piła jest przeznaczony dla osób dorosłych, a nie dzieciaków!
PODSUMOWUJĄC STWIERDZAM, ŻE SAW III TO NAJLEPSZA CZEŚĆ TRYLOGII, GORĄCO POLECAM JĄ WSZYSTKIM FANOM HORRORÓW/ KRAWAWYCH THRILLERÓW! JEŚLI CHCECIE ZOBACZYĆ MOCNY FILM, KTÓRY WAMI WSTRZĄŚNIE, TO WYBIERZCIE SIĘ NA PIŁĘ 3 :)

eva_j

Tak, to najlepsza z części. Na pewno pojawiło się tu najwięcej zagadek i uwikłań związanych z relacjami pomiędzy Amandą a jej mistrzem, Jigsawem. Sama postać Amandy, jej psychika i zachowanie zostały świetnie ujęte (ciekawa scena kiedy policjant mówi do niej "nie jesteś piłą" co powoduje u niej złość). Ciekaw jestem co zostanie pokazane w IV i V części "Piły" - ponoć mają to być retrospekcje, lecz po III części pozostaje niwyjaśniona sprawa z córką Lynn i Jeffa - ciekawe jak realizatorzy to ujmą ? :)

eva_j

Przeczytałem Twoją recenzję, ale nie mogę się z nią zgodzic gdyż:
1)film jest przeznaczony dla osób dorosłych, ale wiadomo, że najwięcej dadzą mu zarobić spragnione krwi i tortur nastolatki
2)poprzednie części, a w zasadzie cała I i ogólny zarys II coś sobą reprezentowały, a sceny brutalne (których było w całym filmie tylko kilka) podkreślały charakter filmu
3)fabuła to w zasadzie tylko chwilowa odskocznia od coraz to wymyślniejszych tortur, które zamiast przerażać po pewnym czasie śmieszą
4)3 część, jest zrobiona (podobnie jak druga) tylko i wyłącznie dla kasy i ma na celu wstrząśnięcie ludźmi poprzez ciągłe lanie krwi (no sorry, ale co za dużo to niezdrowo)

2/10 - za płacz ze śmiechu w momencie wiercenia w głowie Jigsawawi!

ocenił(a) film na 6
blez1990

Śmiać się z wiercenia głowy? Chyba jesteś chory! Najzabawniejsze było jak ten koleś na początku chciał se noge odpiłować i skarpetke włożył sobie do buzi:P Myślałem że rykne śmiechem;P

ocenił(a) film na 7
Ashley_3

taka sobie ta częśc omim zdaniem najgorsza I i II były o niebo lepsze;]

eva_j

Nie wiedziałam że Amanda jest córką Jigsaw'a i nIe zgadzam się że to jest najlepsza część trylogii (wg. mnie każde reprezentują ten sam- wysoki- poziom) aha, i tam nie było nic takiego "budzącego strach lub obrzydzenie" nie rozumiem twojej opinii. A A FILM JEST ŚWIETNY :*:*:*:* SUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUPER

ocenił(a) film na 10
eva_j

Jeśli obrzydzenia nie budzi u Ciebie widok wyrywania sobie ze skóry łancuchów, to Twoje poczucie estetyki jest bardzo marne. U każdego normalnego człowieka ludzkie wnętrzności i rozywane ciała itp powinny budzić takie uczucia. No chyba że jesteś nastolatkiem szpanującym czego on to już nie widział, albo chirurgiem operującym codziennie gorsze przypadki... A strachu może rzeczywiście było mniej, ale z pewnością był :P

eva_j

Cóż gdybyś wydoroślał na tyle, by uświadomic sobie, że to tylko film i "efekty specjalne", na pewno Twoje poczucie estetyki tak bardzo by nie ucierpiało :P

ocenił(a) film na 7
orson_9

całkowicie zgadzam się z ORSONEM to tylko film nie wiem jak można sie czymś takim obrzydzić...gdybyś zobaczył jak to było kręcone to pewnie byś zmienił zdanie i uświadomił sobie, że dajesz się wkręcać w słabe sztuczki :) mam nadzieje, że wiesz co mam na mysli

ocenił(a) film na 10
adrianne

co z tego ze film filmy maja za zadanie odciac widza od rzeczywistoci i zabrac w głab sibie! jelzi ktos siedzi w kinie(na horrorze) i mowi sobie to nie ejst naprawde to jest tlyko sztuczka to po co chodzic do tego kina.;/ chyab nie po to zbey wydac kase...na Pile 3 bylam 2 razy i za drugiam razem mialm takie same odczucia tak samo mna wstrzasnela,byal na martonie wszystkich czesci + teksanska maskara pila mech.i tlyko na 3 czesic pily byly 3 przypaki ze ludzi wychodiz li albo mdleli..jelzi neir obi na was zadnego nawet najmniejszego wrazania widok dramatycznych scen.. to radze chodzic na komedie...pisze do tych ktorzy sie smieli z tego filmu ,jakbysci poszli sobie sami na nocny seans gdzie w kinie bylo by zaledwie pare osob to byscie zmienili zdanie an temat filmu.

ocenił(a) film na 5
eva_j

Nie zgadzam się. Porównując film do poprzednich części to wpadł bardzo marnie. Pierwsza część to jak dla mnie arcydzieło, druga część równiez była bardzo dobra i warta obejrzenia. Jednak trzecia część to już tylko dobre efekty i "przeciętna" fabuła (przeciętna, bo wszystko już było w poprzednich częściach). I tak o to z super filmu Saw otrzymaliśmy zwykłą trylogię, a w najbliższej przyszłości sage. Uważam, że Saw III zepsuł efekt, jeśli chodzi o pierwszą część.
Pozdrawiam.