PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=271498}

Piła III

Saw III
2006
6,2 84 tys. ocen
6,2 10 1 83817
4,8 21 krytyków
Piła III
powrót do forum filmu Piła III

Uważnie studiując zwiastun... niemalże klatka po klatce można dowiedzieć się kilku rzeczy na temat fabuły...
1) Coś co najłatwiej dostrzec to fakt, że Kerry bedzie jednym z "pacjentów" Jigsawa i jego przyszłej następczyni... dla niedowidzacych widać ją w pułapce z łancuchami około 21 sekundy zwiastunu
2)Wydaje się, że będzie sporo zadań 2-osobowych. Sam wychwyciłem 3:
A)Ze screena na filmwebie- tego z Jeffem i babką w chłodni...
B)Około 26 sekunda traileru - gościu tonący w jakimś błocie (bodobno kwasie z baterii) najpierw mamy kilka ujęć twarzy ofiary, a potem dosłownie kilkuklatkowe ujęcie czyiś nóg za barierką, nad zbiornikiem
C)50 sekunda - zdaje sie to być zbliżeniem jakiegoś urządzenia (domyslam się, że jest to legendarny Krucyfiks do któego przywiązany jest murzyn z 49 sekundy)... kamera je objezdza... w widoku klatka-po-klatce widac, ze za maszyneria stoja 2 osoby... jedna z dlonmi na karku... a druga grzebie w jaskrawozielonym czyms co wyglada jak akwarium.
Jaki z tego wniosek... na A widzimy, że Jeff nosi niebieska koszule... pierwsza osoba z C ma taka sama koszule, choć stoi tyłem, oraz spodnie, które są widoczne w przykładzie B
KONKLUZJA ?
Jeffa widać w wiekszosci pułapek, tyle że to nie on w nich siedzi...tylko je obserwuje...
3)Na wspomnianym ujeciu z tonącym gościem krzyczy on coś w stylu "Please don't leave ! Help me ! You gotta get me out" słowa te ni są skierowane w próżnie (tak jak na przykład "Somebody heeelp!!!") tylko do jakiejś konkretnej osoby... według mnie stojącego kilka metrów wyżej Jeffa
4)Około 34 sekundy - tuż przed pojawieniem się cytatu z Bibli - widać kogoś kto obserwuje kilka monitorów. Przypatrzcie się włosom tej osoby (tylko je widać) nie są poddobne do włosów Johna (w tej czesci jest łysy) ani Amandy (inny kolor i fryzura)... tak więc kto to...
To może być całkiem inna osoba (na przykłąd Lynn), lub Kerry bo włosy ma podobne.
5)Ten sam fragment zwiastunu - na jednym z monitorów można dostrzec chłodnię z nagą dziewczyną. W tle środkowego jakieś pomieszczenie z maszynerią w tle. Sądze, że większośc pułapek będzie się dziać mniej więcej w tym samym czasie i miejscu.
6)6 sekunda - widzimy dwie świńskie maski - albo Amanda lubi zmieniać image (maski maja różne fryzury) albo Jigsaw ma nowego pomocnika
7)Jak widać kondycja Johna uległa poprawie - w Pile 2 był umierający... a teraz chodzi i w ogole...

To tyle... teraz kilka słów konkluzji
Sądze, że zadaniem Jeffa będzie pomoc w przeżyciu innym ludziom... jaki haczyk ?
W sieci wyczytałem, że Jeff stracił syna. Sądze, że osoby, którym ma pomóc mają z tym coś wspólnego i tutaj pojawia się problem wewnętrznej walki bohatera - zemsta czy pomoc ?
A co z wielkim zaskoczeniem... to może być troche kontrowersyjne, ale mam pewna, dość niesamowitą (a może i nielogiczną) teorię:
Otóż... Piła 3 jest prequelem Piły 2. Może się wydać głupie, ale oto argumenty, któe sam zebrałem :
ZA teorią świadczy fakt, że John jest w duzo lepszym stanie niż był w Pile 2. Możliwe, że wbrew temu co większość sądzi Jigsaw umarł tamtej nocy w samochodzie przed domem. Powiecie, że to kłóci się z punktem 1 - tym o Kerry w pułapce... otóż nie bo łączy się z punktem 6 - drugim pomocnikiem. Pamietacie, jak w Pile 2 Kerry wrecz broniła Jigsawa ? Może wcześniej, podobnie jak Amanda, przetrwała grę Johna i została jego wspólnikiem?
PRZECIW świadczt fakt, że jęsli głebiej się przyjrzeć historii i Pile 3 to pewnie wyjdzie , że to wszystko jest nielogiczne i byłby to największy przekręt autorów...

Niezbyt w tą teorię wierzę... choć sam ją stworzyłem... jednak kondycja Johna jest zastanawiająca... może on nie jest tak chory jak próbuje wszystkim wmówić ??

Proszę o komentarze

_Nameless_

Przedewszystkim - gratuluje spostrzegawczości i zaangażowania w interpretacje i trzepanie każdego detalu zwiastuna ;)

Z tymi zadaniami to bardzo ciekawa sprawa, to bardzo prawdopodobne.

z prequelem już raczej nie. Może poprostu pojawią tam sie sceny sprzed Piły 2 , coś a'la rerospekcja , ale akcja filmu będzie sie działa już po wydarzeniach z drugiej części

pozdrawiam ;)

Konner

jeszcze jako poparcie tezy 'retrospekcji' można dać Johna malującego swoją lalke.

ocenił(a) film na 7
_Nameless_

... poprostu SZACUNEK , za taka analize zwiastunu ... nic dodać, nic ująć ...

ocenił(a) film na 8
_Nameless_

No comment... Za taką robotę powinni płacić, albo chociaż dawać darmowe wejściówki do kina na cały rok. Fanem "Piły" nie byłem, ale kilka dni temu miałem przyjemność obejrzenia "Piły 2". Bardzo mi się podobała i z niecierpliwością czekam na część trzecią. Gdyby był to prequel dwójki i dało się to wyjaśnić bez logicznych dziur, to byłaby to najbardziej szalona trylogia w historii. Pozdrawiam fanów (pewnie sami sadyści-masochiści-psychopaci - czyli pokrewne mi duszyczki :). A dla Ciebie respect. "Maleńki, jesteś wielki!"

_Nameless_

Ladnie, ja dodam od siebie ze w 10s. tylko na 2 klatki pojawia sie kobieta za ktora stoi "ktos" w świnskiej masce.
Wydaje mi sie, ze jest to ta sama kobieta ktora w 36 znajduje sie przed monitorami.
Czyzby byla kontrolowana przez inna osobe, tym samym kontrolujac zycie innego czloweika? Niewiadomo.

Jesli chodzi o twoja konkluzje.. dziwne to wszystko.
Az mnie ciekawosc zzera jakie zadanie dostal facet przypiety lancuchami ""Nie moge sie doczekac :))

2dor

facet przypięty łańcuchami będzie miał te łańcuchy poprzebijane przez skóre.
będzie sie musiał uwolnić zanim wybuchnie bomba znajdująca sie w klasie, razem z nim .