zalezy czy oglądała podobne i jak rozwinieta jest jej psychika i wyobraźnia ;) większość 14 latek uwielbia romantyczne komedie, ja w ich wieku wymiotowałam na sama mysl o jakimś love story... :/ Tak więc, z piłą może być podobnie. Na kimś kto gustuje w tego typu filmach nie zrobi to wrażenia, u innych wywoła niechęć i przerażenie.
Mam 15 lat - widziałam mnóstwo horrorów.Psychika mi się nie "skrzywiła" więc 14-latce też się nic nie powinno stać :P
A skąd pewność, że ci się nie skrzywiła. Zresztą "Piły" to nie tyle horrory co filmy sadystyczne. Tak nazwałbym ten gatunek filmowy.
nie polecam raczej. nie jest to typowy horror...bardziej sadystyczne. oblesne sceny...uwielbiam ghorrory ale ogladajac ten film w kinie ... zdarzylo sie kilka razy poczuc ze za chwile zaslabne, bylo mi raz zimno raz goraco, niedobrze jakos...na praqwde nie wiedzialam ze moge tak zareagowac na horror. wczesniej ogladalam rozne filmy gdzie lala sie krew, cieto ludzi itp.ale pila3 jest chyba bardziej obrzydliwa od poprzednich czesci. film polecam ale tylko lkudziom o naprawde mocnych nerwach.
Piła to film okrutny, przepełniony sadystycznym klimatem i scenami, nie zaczyna się dobrze i nie kończy się dobrze. Nastawiony jest na pokazanie jak największego cierpienia, bolesnej śmierci i desperacji ludzkiej.
Nie ma w nim żadnych pozytywnych motywów ani chwili rozluźnienia akcji czy wytchnienia, BARDZO siada na psychice i nie polecałbym go komuś w tym wieku.
Nie są to horrory z gatunku takich w których historia się zaczyna, w filmie zapada zmrok i czekasz trzymając się krzesła aż zabrzmi głośna muzyka i pojawi się jakaś szokująca scena a ty podskoczysz do góry, nie leje się w nich też keczup na lewo i prawo.Obejrzenie paru horrorów nie wystarcza żeby być gotowym na Piłę.
Trzeba dorosnąć do tak mocnego kina.
Hehe jestem ciekawy jak moze sie skrzywic psychika od zwyklego filmu i jak moze przy ogladaniu filmu zrobic sie slabo :D. Mam 16 lat a horrory ogladam moze od 12 roku zycia. Ludzie nie popadajcie w jakas paranoje jesli dziewczyna chce obejrzec ten film to niech obejrzy na pewno jej nie zaszkodzi. Poza tym trzeba pamietac ze to tylko film i nie mieszac go z rzeczywistoscia, a wtedy bedzie dobrze. Na ten film wez ze soba do kina jakas kolezanke i spokojnie mozesz go obejrzec. Pozdro dla wszyskich miłosnikow mocnych horrorow!!!
widzisz moze sie zrobic. najwyrazniej sie okazalo ze mimo wielu obrejrzanych w zyciu horrorow a jestem kilka lat starsza od ciebie(i w twoim wieku ogladalam strraszne filmy po nocach z kuzynem)pila 3 wywarla na mnie najwieksze wrazenie i emocje...wiesz moze te sadystyczne, oblesne scenty, pokazujace w jak najwiekszym stopniu desperacje i bol jednak zadzialaly. i gdy jest coi strasznie goraco, w srodku nie dobrze, podczas jednej z poczatkowych scen, czujesz ze emocje dzialaja,strach, wszystko w jednym, ciemnosc na sali, odpowieni klimat..i wierz mi ze moze sie zaczac robic slabo.ale najwyrazniej ciezko wytlumaczyc skoro uwazasz ze kazdy w wieku 12 czy 14 lat moze obejrzec. moim zdaniem absulutnie nie.
bnigdy nie mieszam filmow z rzeczywistoscia(jak bylam mala i sie balam potworow to sobie wmawialam ze nie istnieja-taka dygresja:)).po prostu opisalam jakie wrazenie w6ywarl na mnie ten film. i sama bylam zaskoczona ze przeszla mi wtedy mysl zeby zmienic film. ALe dalam rade mimo ze moj kumpel po 20 min wyszedl:)
uwazam sjeszcze ze na tern film bedzie jakies ograniczenie wiekowe przynajmniej od 15. ale wlasnie widze ze napisali od lat 18 oi bardzo dobrze,m powinnie przestrzegac. osobiscie nie chcialabym zeby moj 16 letni brat to obejrzal.
Na samą mysl o tym ze jakies 14-letnie dziecko miałoby oglądać cos tak drastycznego słabo mi się robi. Mam 20 lat i film wywarł na mnie jakieś wrażenie ale nie chodzi mi o brutalne sceny zalane krwią tylko o fabułe i rozwiązania zastosowane w filmie/scenariuszu... filmy "rzeźnicze" jakos nigdy/rzadko mnie przerażały ale 14-latka (moja siostra ma tyle lat) nie powinna czegoś takiego oglądać. Pewnie po przeczytaniu tego pomyśli sobie "wooow ale to jest zakazany dla mnie film to musze go obejrzec i bede fajna". Dziecko w tym wieku ma słabą psychikę i myślenie typu "jak chce to niech obejrzy" średnio mi sie podoba bo na jednego 14-latka film nie zadziała wogóle a inny bedzie mial ryse na psychice której moze sie nie pozbyć. Osoba która mowi ze 14-latka moze obejrzec kazdy film który chce (ktos tak wyżej powiedział) jest troche chora (juz nie wspomne o zerowym poczuciu odpowiedzialności). NIE OGLĄDAJ tego filmu dla swojego dobra.... chociaż wiem ze to zrobisz bo istnieje duze prawdopodobieństwo ze jestes z tych "zbuntowanych"...
nie jestem z tych ''zbuntowanych'', nie bede ogladac na sile. choc po horrorach jak do tej pory sie nie balam.
Mam 14 lat i oglądałam "Piłę I" i "Piłę II". Jakoś mi nie siadło na psychice...Potem trochę rozmyslałam nad tym, bo ten film jest trochę pokręcony w sensie, ze jakby do końca niewyjaśniony. Mnie się bardzo podobał, ale nie wiem jakie ta 14-latka ogląda filmy ...(bardziej się bałam po "Klątwie", pomimo , że oglądałam z zamkniętymi oczami i zatkanymi uszami:)) PoZdRo :)
A co ty myślisz ze tak od razu zacznie sie cos dziwnego z tobą dziać?? Moze ten film sie odbił na twojej psychice moze nie.... ale jesli tak to efekty moze beda malo zauwazalne albo "wyjdą" poźniej.
hmm wiesz, niektorzy maja silna osobowosc a inni nie, niektorym siadzie na glowe, a innym ani troche. wszystko zalezy od psychiki, wiec nie ma konkretnego przepisu na to, ze 14 latkowie nie moga ogladac, a 16 juz moga... niektorzy w wieku 25 lat po tym beda mieli przez miesac odczucia, a inni w wieku 15 nic nie beda mieli. jezeli nie jestes na 100% pewna, ze to wytrzymasz to nie ogladaj. a jezeli zadajesz takie pytanie to raczej jestem przekonany, ze nie jestes na to gotowa.
Twierdze, ze zroznicowana psychika ma tu priorytet, nie mozna powiedziec, ze 14 latki nie moga ogladac a 16 moga... na 25latka moze to zadzialac ogromnie, a na 14 latka wogole, wiec nie ma na to przepisu. Jezeli naprawde uwazasz, ze jestes na to 100% gotowa to ogladaj, ale zadajac takie pytanie twierdze, ze jeszcze nie jestes gotowa.
Dokładnie... tylko jak 14-latka obejrzy Piłę (albo inną rzeźnię) to istnieje wieksza szansa na to ze ją 'kopnie' ten film niz u 25-latka...
mam 13 lat i ogladam tylko horrory bo sa najbardziej ciekawymi filmami i nie sa takie az przerazajace, i wcale zle nie wplywaja na psychike (!)(!)(!) POlecam PIłĘ 1 2 i 3 ;););)
Z całym szacunkiem ale mozecie troche jeszcze nie wiedziec o tym jak bardzo jest złożona psychika człowieka. Na świecie jest 6 miliardów ludzi i jakby wszyscy na rózne rzeczy reagowali tak samo to.... każdy jest inny przecież i inaczej reaguje. Tak na marginesie jeszcze: jak oglądasz horrory w wieku 13-14 lat (jestes dzieckiem) to wierz mi na 90% wplynie to na ciebie i nawet nie bedziesz o tym wiedział/wiedziała. W tym wieku osobowośc intensywnie sie rozwija. To jest fragment z wikipedii o słowie osobowość: "Osobowość kształtowana jest przez całe życie, szczególnie w okresie dzieciństwa oraz młodości poprzez wpływ bodźców zewnętrznych w procesie socjalizacji, a także własnej aktywności jednostki". Naprawdę poczekajcie kilka lat jeszcze na horrory...
Zgadzam sie michal z twoja weypowiedzia! oczywiscie z takie fi,my wplywaja na psychike. nie mowimy tu od razy o jakichs uposledzeniach ale o mniektore cechy charakteru, ktore moga sie wyksztalcic. i faktycznie nawet nie wie sie co wpluynelo na dana ceche.. a osoby ktory pisza ze nie ma problemu i ze nawet 13 latkowie powinni obejrzec pile 3 bo jest taka "fajna" same maja 13-14 lat!! sami wyciagnijcie wnioski!
Hej , to zalezy . Jesli jestes 14latka to na pewno sa lepsze filmy dla ciebie . Takie ktore niosa bardziej wartosciowe tresci niz sadyzm . Ale jesli zastanawiasz sie czy puscic córke 14latke do kina , to juz inna sprawa :) Lepie chyba sie z nia wybrac do kina na ten film niz mam z kolegami w domu ogladac . Pozdrawiam :)
Ja nie poleciłabym osobie w twoim wieku oglądać tego typu filmu. W końcu jest tam znaczek od 18 lat. Film jest strasznie krwawy, brutalny, wręcz sadystyczny, chory. Osobiscie zroboł na mnie duże wrażenie, jak pozostałe części i podobał mi się. Tzn. podobał mi sie pod tym względem,ze jest inny niz większość filmów z tego gatunku...Zrobisz jak zechcesz,ale nie radziłabym.
dodam jeszcze, że jesli nie widziałaś pozostałych 2 częśći to za dużo nie zrozumiesz, bo one wiążą się ze sobą....Fabuła w trójce jest nie co zagmatwana, trzeba uwaznie oglądać, by nie przegapić czegoś...
a ja powiem tak, 14 latek nie powinien raczej takich rzeczy oglądać, to jednak jest jeszcze młody umysł który nie powinien być karmiony tego typu rzeczami. A jeśli chodzi o film, to przyznam szczerze że 3-ciej części jeszcze nie widziałem, ale jeśli chodzi o 1 i 2, to nie zrobiły one na mnie najmniejszego wrażenia. Może już jestem tak bardzo spaczony psychicznie? A mam dopiero 25 lat ;)
Zgadzam się z tobą. W sformułowaniu "spaczona psychika" nie chodzi o to że człowiek nagle zacznie zabijać po piwnicach po obejrzeniu filmu. Chodzi o znieczulenie na takie obrazy. Po obejrzeniu takich filmów czy zagraniu w brutalne gry granica wrażliwości na tego typu obrazy znacznie się przesuwa i tego nawet nie widać. Po pewnym czasie nic już nie szokuje swoją brutalnością a to z całą pewnością nie jest pozytywne. Druga kwestia to tego typu dyskusje. Jedynym skutkiem jest zareklamowanie filmu jako kontrowersyjnego, zakazanego co sprawia że każdy chce go obejrzeć za wszelką cenę chociaż by po to aby mieć swoje zdanie na jego temat. Zabranianie czegoś ma zawsze przeciwny skutek.
a ja mam 15 lat i od kiedy tylko ukazała się pierwsza część filmu zawzięcie twierdziłem że to jest chore, głupie itp. ale w końcu kumple przekonali mnie żebym to obejrzał, bo mówili że naprawde warto, a więc dopiero pod koniec czerwca tego roku postanowiłem że obejrze piłę 1 i musze przyznać że zrobiła mnie wielkie wrażenie i tak mi się spodobała, że na początku lipca obejr5załem też piłe 2, która jak dla mnie była o wiele lepsza od jedynki. Uważam, że ten film jest świetny, bo nie dość, że ma zawsze fantastyczne, zaskakujące zakończenie (no może nie aż tak bardzo zaskakujące w 3), to jeszcze trzyma w napięciu ponad 90 minut, no i ma genialną fabułę:-))) Naprawde już bardzo dawno nie oglądałem tak dobrego filmu! A co do siadania na psychike, to myśle że jeżeli ktoś uświadomi sobie, że to tylko film, to nic mu się nie stanie. Tak więc szczerze polecam, bo jest to kino najwyższych lotów! Pozadro dla wszystkich fanów Piły i Jigsawa! :-))
Co sie tu raztrzasac nad problemem..i tak dziewczyna obejrzy ten film, jak cos jest zakazane to wiadomo, ze lepiej smakuje! oby tylko smakowalo a nie zaszkodzilo tym razem:) pozdrowienia
To jest jakieś chore jak dla mnie. Dlaczego panienka nie może sobie obejżeć filmu jak chce. Na jej miejscu ja nie pytałabym sie czy moge.
Jestem troszke starsza od niej ale co kogo to obchodzi czy ona ten film obejrzy czy nie????
Jeśli nie jest "dzieckiem neostrady" to może. W przeciwnym wypadku odradzałbym gdyż ww. mają problemy z psychiką i skłoności do samodestrukcji.
mysle ze ten film moze obejrzec 14 latka ale tylko jesli jest w miare dojrzala, ten film to nie jest tylko film o zabijaniu dreczeniu laniu sie krwi itp, ten film daje do myslenia nad sensem naszego zycia, zwłaszcza 1 czesc byla taka, to nareszcie horror w ktorym zabija sie nie tylko dla samego zabijania,ja mam 20 lat ale moje 12 i 15 letnie siostry tez to ogladaly, a moj 21letni chlopak nawet nie chce o tym myslec:) wszystko zalezy od czlowieka:)
ludzie, przesadzacie :/ film jak film, mi sie osobiscie bardzo podobał głównie ze względu na scenariusz, sądzę że jest genialny, wątek psychopatycznego zabójcy uświadamiającego swoim ofiarą co zrobili w życiu źle, czym spowodowali cierpienie innych ludzi jest spoko. wg mnie ta 14 latka moze spokojnie pojsc na ten film, a jesli jej sie nie spodoba to moze poprostu wyjsc :/
A gadacie od rzeczy nie da sie juz was sluchac. skwituje na koncu tylko ze mimo twszystkjo jestem przeciw zeby 14 letnie dzieci ogladaly ten film, mimo ze sami uwazaja sie za doroslych, a do doroslosci im sporo jeszcze brakuje. no nie wazne .
Nie wiem po co ta rozmowa. Film jest dozwolony od 18 lat (jest napisane jak byk a jak jakiś dzieciak tego nie widzi to niech sobie kupi bryle). Dzieciaki nie powinny tego oglądać. To nie jest z pewnością obraz dla 14-latków. Nawet nad 16-latkiem bym się zastanowił.
Ej ludzie ale to zależy od człowieka jakie filmy ludzi i wie na co idzie jeżeli jakiemuś 15-latkowi nie pasuje taki klimat to na ten film nie powinnien iść a jeśli lubi i wie, że mu się nic nie stanie to jak najbrardziej przeciez chyba każdy wie, że jest to tylko film i jest to wszystko robione na niby. I u nas ponoć ma być ta Piła3 od 15-lat więc nie wiem co już o tym myśleć. I tak każdy kto chce to to obejrzy więc ludzie. Jeden horror sadystyczny w tył czy w przód nic nikomu nie zaszkodzi chyba, że ktoś ma słabą psychike i nie lubi mocnego kina wtedy stanowczo odradzam bo czasami w człowieku już się coś dzieje jak zobaczy sam zwiastun,komentarze,galerie, czy też plakaty :D ja na pewno mimo mojego bujnego wieku wybiore się na Piłe3 (mam 15lat) bo prostu jestem przyzwyczajona do horrorów i nic mi się nie dzieje po oglądnięciu ich. Pozdrawiam serdecznie :)
nie zgodze sie z Toba, widzisz piszesz w ten sposob bo sama masz 15 lat. Poczekaj kilka lat a zrozumiwesz. sorry za ostrosc wypowiedzi. A co do granicy wieku to film i tak bedzie od 18. Zdziwilabym sie strasznie a wrecz zszokowala jakby zmniejsztli ta granice. mowisz ze zalezy od psychiki a zaden 14-15 latek nie jest psychicznie gotowy na taki film./ I nie mozna pily porownywac do innych horrorow. bo wlasciwie tak na prawde nie powinien byc nim nazwany. Nie odpowiada definicji horroru. Budzi wieksze opbrzydzenie niz strach.
p.s. tez poszlam do kina na pile3 twierdzac: a co mi tam, uwielbiam horrory.A w kinie musialam sobie powtarzac: przeciez uwielbiasz horrory, dasz rade wytrwac do konca. i dalam rade ale oby mi sie to zle nie odbiilo mimo ze jestyem kilka lat starsza od Ciebie.
http://www.filmweb.pl/Francuski+minister+kultury+-++Pi%c5%82a+3++tylko+dla+pe%c5 %82noletnich+2006-11-22+news,News,id=32166