PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=382525}

Piła IV

Saw IV
2007
6,0 66 tys. ocen
6,0 10 1 66253
4,3 20 krytyków
Piła IV
powrót do forum filmu Piła IV

Piła IV ani nie przeraża ani nie zaskakuje ani nawet nie obrzydza. Jedyne co robi czwarta część Piły to nudzi. Nie polecam tego filmu nikomu, chyba, że ktoś jest bardzo ciekawy jak wygląda penis Jigsaw'a z profilu, ale nawet do tego wystarczy obejrzenie ok. dwóch pierwszych minut filmu... 1/10

Goku

Dziecko idź spać i zgaś światło. Jak ja nie cierpie 12 latków którzy dostali neostrade od mamusi na 12 urodziny.

ocenił(a) film na 10
flaurus

Własnie włacz sobie Dragon Balla i idź spać!!

widać z filmu zapamietałes tylko jedną rzecz, ale jeszcze sie tym podniecac to już masakra...

ocenił(a) film na 1
Drabsson

Ja nie muszę nawet tego filmu oglądać a i tak wiem, że jest denny. Tak jak 2 poprzednie części...

ocenił(a) film na 10
_Pablos_

Których nie oglądałes pewnie, piaskownica w natarciu :P

ocenił(a) film na 1
Drabsson

Oglądałem wszystkie pierwsze 3 części. Pierwsza jako tako może być, film niezły 6/10, druga jest bardzo kiepska 3/10, trójka to straszna ramota i szajs 2/10, więc nie zdziwę się jeśli czwórka będzie jeszcze gorsza.

ocenił(a) film na 1
_Pablos_

A najlepszym świdectwem piaskownicy są miłośnicy tych odmóżdżaczy dla nastolatków :]

_Pablos_

Tak Pablos tak. Widze że desant zbuntowanych Dragon Balli sie zjawił. Akurat 2 krytycy nawet lepiej ocenili od 1. Cóż Piła to taki film dla troche bardziej rozwiniętych intelektualnie ludzi dlatego nie dziwi mnie fakt że tak wielu go objeżdza z góry na dół. W koncu nie wszyscy potrafia racjonalnie myśleć i kojarzyć zawiłe wątki. Ale wybaczam.

ocenił(a) film na 1
flaurus

Właściwie to nigdy nie "dysktutuję" ze smarkami na forum ale dzisiaj mam czas i chęć poczytania kilka odkrywczych i genialnych tekstów w stylu "taki film dla troche bardziej rozwiniętych intelektualnie ludzi". Problem z wami polega na tym, że nie możecie jakimś cudem pojąć, że Piła jest zwykłym, przeciętnym, nie wymagającym zbytniego myślenia filmem z prostym jak drut morałem, logiką mordercy przypominającą logikę stukniętego filozofa. Jak już coś piszesz o intelekcie synu, to prawda jest taka, że ci bardziej rozwinięci intelektualnie widzowie gustują w czymś bardziej odkrywczym, skomplikowanym. W filmach, które prezentują pewien przyzwoity poziom sztuki filmowej. Piła to film dla nastolatków, nie zadawający srasznie skomlikowanych pytań, taki w sam raz do obejrzenia z kumplami w nudne popołudnie.
Przypadek Piły jest identyczny jak przypadek "Efektu motyla". Otóż fani tego filmu, zachwycają się jacy oni są inteligentni bo film rozumieją, odczas gdy film nie jest w ogóle skomplikowany. Gdy ktoś napisze, że nie jest skomplikowany to oskarża się go o to, że go nie zrozumiał. Typowe dla dzieci neo i w ogóle dla polskich nastolatków. Ja nawet lubię Piłę, dwójkę oglądałem 2 razy ale jest strasznie słaba, aktorstwo tak denne, że jest najbardziej zapadającym w pamięci elementem filmu. Scenariusz słabiutki. Do tego film jest nudny a zachowania głównych bohaterów zamkniętych w pułapce absurdalne i nierealistyczne. Trójka to już badziewie totalne. Nie straszy, nie zachwyca, nudzi i prawi odkrywcze morały adresowane prosto do takich ambitnych widzów jak ty :]
Piła fajna jest ale to arcydzieła ma całe lata świetlne, to nie ta liga, kilka klas niżej.

P.S. Nauczcie się wreszcie, że każdy ma prawo do własnego zdania takie teksty o Dragon Ballach czy (co najbardziej śmieszy) o intelekcie świadczą tylko o waszej zasmarkanej egzystencji. Nauczcie się kultury bo nie wiecie do kogo piszecie. Jeśli się nie zgadzasz ze mną to napisz, że się nie zgadzasz a wycieczki osobiste zachowaj dla siebie w obrębie własnego podwórka i piaskownicy.
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 1
_Pablos_

I jeszcze jedno. Oduczcie się zwracać do obcych sobie osób dziecko, tak jak do użytkownika Goku. Bo, nie dość, że gościu ma prawdopodobnie rację to jeszcze takie zachowanie świadczy tylko i wyłącznie o waszej dziecinności.

_Pablos_

Pablos jedno pytanie po co tu zaglądasz? chcesz nas uświadomić że nie jesteśmy zbyt wymagającymi widzami skoro interesujemy sie Piłą?? film dla nastolatków?? to ciekawe bo ja mam 30 na karku tak więc chyba sie cofnąłem w rozwoju idąc Twoim tokiem myślenia. I kto tu kogo próbuje przekonać że Piła jest zwykłym, przeciętnym filmem nie wymagajacym zbytniego myślenia. Otóż te "zwykłe filmy " nie posiadają takiego odzewu i nie ściagają ludzi do kin. Ale widać właśnie że to TY nie potrafisz zrozumieć że Piła to film wybijający sie ponad te wszystkie tandentne, proste i bez wyrazu horrorki typu Grudge, Bękarty Diabła czy inne Hostele. Poza tym Piła nie posiada morału i nie jest to zwykły film o mordercy ale to też trzeba dostrzec. Skoro Piła to taki prosty nie zadawający srasznie skomlikowanych pytań film to napisz mi dlaczego Amanda w 3 cięła sie nożem?? jestem ciekaw czy wiesz skoro to taki prostacki film...

A Ci inteligenci o których piszesz to pewnie tacy jak TY którzy wchodza na forum i wylewają smuty i piszą zupełnie irracjonalne dyrdymały. Ty sie znasz na aktorstwie żeby stwierdzić że ktoś dennie gra tak tak. Jakoś Piłe 2 kolego krytycy bardziej docenili niż 1 także możesz palić wrotki ze swoimi dyletanckimi pierdołami. Wiem jesteś bardzo ambitnym widzem dlatego chodzisz do kina na X-Mena. Trafiłeś na podatny grunt kolego akurat w kwestii inteligencji nie będziesz mi zasuwać że niby jestem mało ambitnym widzem. Filmy ogladam od lat i wiem co jest wartościowe. A Piła jest najlepszym horrorem od lat chociażby ze względu na niebanalną fabułe i wielowątkowść akcji. wymień mi coś lepszego z ostatnich 5 lat nawet 10. Ale tacy jak TY utwierdzają mnie w przekonaniu że Polaczek zawsze struga mądrale i robi z siebie clowna.

Ta sama rada: Uświadom sobie że Piła może ruszać mln. ludzi do kin. I może być czymś wyjątkowym na obecnym rynku mało ciekawych filmów.

flaurus

faulrus podzielam Twoje zdanie. fabuła tego filmu jest nie do opisania. Niestety nie każdy może zrozumieć czegoś tak skomplikowanego. To nie jest film dla dla miłośników japońskich kreskówek. To wymaga głębszego przemyślenia. Pierwsze skojarzenie po obejrzeniu tego filmu w kinie: "kurde nic nie rozumiem", poszedłem od razu na drugi seans, starałem sie bardziej skupić na fabule niż na krwawych scenach i "penisie johna"(sorry nie mogłem się powstrzymać od ironii do pierwszej wypowiedzi). Jedyne co mnie rozczarowało w filmie to oczywiście przeszłość Johna( Jigsawa). Z niecierpliwością czekam na V część, bo wiele rzeczy w niej się wyjaśni ale podejrzewam że zrodzi się więcej zagadek. Polecam i pozdrawiam fanów dragon boll (ta bajka podobno gorzej trzepie mózgi niż dragi :)))

ocenił(a) film na 1
flaurus

Posłuchaj drogi kolego, napisałem co sądzę o Pile i mam do tego pełne prawo. W drugim poście nawet skromnie napisałem dlaczego mi się nie podoba. Ty dalej zachowujesz się jak jakiś dzieciak. Twój wiek czyli 30 lat nie jest zbyt korzystny dla ciebie w takiej sytuacji. Tym gorzej dla ciebie. Nie zabraniaj mi pisać mojego własnego zdania. Napisz dlaczego twoim zdaniem Piła 3 np. nie jest gniotem bo Piła 3 zasługuje na maksymalną ocenę 3/10. Wczoraj puszczali ją na Canal + i z okazji wczoraj rozpoczętej dyskusji, przerywając oglądanie finału Super bowl, obejrzałem znowu tego gniota po to aby się do niego przekonać, niestety. Ten film nie ma najmniejszego sensu. Nie mówię o logiczności fabuły ale o ogólnym sensie jego powstania. Można z niego wyciąć 3/4 materiału i nic by ten film na tym nie stracił. Większość zajmują tortury, retrospekcje i drażniące migawki obrazów oraz denne moralizatorskie kwestie wygłaszane przez Jigsawa.
Jak to Piła nie ma morału??? Morał jest i to podany na tacy. Do tego prosty i banalny, a środki jakimi posługują się scenarzyści aby nam go przekazać, całkowicie idiotyczne. Owszem Piła wybija się ponad te tandety ale niestety sama też jest tandetą ale takiego trochę lepszego gatunku. Powodów dla których Amnda cięła sobie udo nożem nie znają nawet fani Piły więc czego ty ode mnie oczekujesz? Poza tym co mnie jakieś cięcie nożem obchodzi, skoro to nawet nie ma większego znaczenia dla fabuły. Najśmieszniejsze jest to, że tacy fani zastanawiają się całe życie dlaczego to Amanda cięła sobie udo nożem, co nią kierowało i takie tam pierdoły. Zapewne po odgadnięciu owej zagadki taki fan odnajdzie sens życia, dozna oświecenia. Problem w tym, że twórcy filmu postanowili sobie wcisnąć scenę, w której Amnda tnie się nożem, po to aby fani mieli nad czym myśleć. Bo przesłanie w tym filmie jest tak oczywiste i tak proste, że nie ma właściwie nad czym myśleć dlatego trzeba stworzyć mnóstwo niedomówień i zagadek, a widzowie niech sami sobie je rozwiązują. Jedno jest pewne, Amanda miała osobowość psychopaty, powiedz, że nie, i jeśli cięła sobie udo nożem, to ta scena nie jest w żadnym stopniu zagadkowa :]
Na aktorstwie widocznie znam się o niebo lepiej niż wy, bo w przeciwieństwie do was potrafię wyróżnić dobrą grę aktorską.
Jesteście kolejnymi generacjami fanów, którzy nie pozwalają krytykować ich ulubionej serii. Owszem Piła wyróżnia się na tle horrorów (jeśli to w ogóle horror jest). Tylko co z tego, skoro na rynku w ostatnich latach powstają same badziewia? Piła jest jednym z nich ale gatunkowo trochę lepsza. Piła rusza miliony widzów do kin bo leje się krew i właściwie to jest główny powód jej popularności. Większość zdań krytyków, które dane mi było przeczytać bardziej pochlebnie wypowiadają się o pierwszej części, więc to zależy o których krytykach rozmawiamy. Z resztą co za różnica, który film uważają za lepszy skoro trójkę i dwójkę i tak uważają za gnioty. Trójka w niemal każdej gazecie, czasopiśmie czy w czymkolwiek dostaje 1 gwiazdkę :]
Dlatego uważam, że jest tak: Piła jako pierwszy film serii zasługuje na uznanie z kilu powodów. Fabuła oryginalna, zaskakujące zakończenie, ogólnie film bardzo średni ale można z przyjemnością obejrzeć, dobry pomysł na thriller. Dwójka to już popłuczyny po jedynce, końcówka jedynie ratuje cały film, jeśli w ogóle można to uznać za ratunek. Jedynie tortury wyglądają na bardziej oryginalne i mrożące krew w żyłach niż w jedynce czy trójce. Reszta to badziewny scenariusz, idiotyczna fabuła i zachowanie głównych bohaterów no i znowu te morały Jigsawa. Trójka to już totalny filmowy śmieć. Nie pomoże zawiłość fabuły, jej zagadkowość, film jest nudny z klasycznym przerostem formy nad treścią (jaką treścią, co ja plotę), generalnie film nie mający większego sensu, klasyczny skok na kasę.
Już dawno sobie uświadomiłem wyjątkowość Piły co wcale nie sprawia, że to dobry film. Jedynka jako tako ujdzie, dwójka kiepska ale kto co lubi, trójka = dno.

Jeszcze jedno. Najbardziej zabawni są fani, którzy podziwiają Jigsawa. Są przekonani, że nie jest mordercą, on tylko pomaga ludziom wrócić do normalnego życia, przekonuje ich o wartości tego życia i takie tam pierdoły, jaki to z niego dobroczyńca.

I na prawdę nie mam nic do fanów tego filmu, ale jak widzę atakujące mnie komentarze, bo ośmieliłem się skrytykować Piłę to wiem, że kultura już dawno poszła w las. Zachowujcie się. Pozdrawiam

_Pablos_

Dobra Pablos widze że z Ciebie jest taki wielki kinoman i koneser oraz krytyk szkoda że recenzje Piły 3 zżynasz z przeczytanych recenzji na necie ale to nic. Ja Ci powiem tak byłem na 3 w kinie i mam zupełnie inne zdanie niż Ty i cała masa tych antypiłowców z cud Gildii. Piszesz że większość tu zajmują tortury, retrospekcje, migawki oraz moralizatorskie kwestie Piły. Tylko ten film opiera sie właśnie na tym że ludzie którzy błądzą w swoim życiu poprzez swą cielesną powłoke niszczą życie innym ludziom i w ramach odkupienia są poddawani testom. Są to pułapki czy tortury zwał jak zwał które mają na celu oczyścić i odrodzić w nich życie na nowo. O to chodzi Pile. Retrospekcje są bardzo fajnym elementem filmu i nie widze w tym nic dennego. Migawki również. A kwestie Piły obrazują jego osobowość pokazują że nie jest to jakiś bezmózgowy morderca tylko trzeźwo myślący facet inteligentny i wiedzący co robi i czego chce. Owszem styl w jakim to robi budzi kontrowersje ale o to tu chodzi w tym filmie. To jest horror a nie dramat społeczny panie Pablos. Tak więc nie wiem skąd te wszystkie żale.pl w kwestii tej całej rzeźni, krwi, masakry na ekranie. Skoro jesteś za słaby na takie filmy to idź sobie na Epoke Lodowcową tam jest znacznie mniej przemocy.

I nie wiem gdzie Ty tu widzisz morał jakiś może mnie oświeć. Morały to mają bajki, fraszki a nie horrory. Co do kwestii Amandy. Widzisz zaraz Ci wytłumacze w czym rzecz. Mówisz ze fani Piły nawet tego nie wiedzą. Otóz kto myśli i zastanawia sie nad pewnymi kwestiami to dojdzie do odpowiedzi. Amanda była ćpunką której nowe życie dał John. Pokazał jej na czym polega wartość istnienia, bycia, egzystencji, trwania i walki czyli konsensusu ludzkiego życia. W Pile 3 są scenki gdzie jest pokazane jak tnie sie nożem. Pewnie nie byłeś w stanie sie przebić przez te osoki krwi żeby dojsć do prawdy. Amanda była słaba...po prostu miała problemy ze swoją psychiką, postrzeganiem świata, cięła sie po to by zabić swój ból.. głód na jakim była, którego nie potrafiła znieść.

Była słaba dlatego przegrała test...To przez nią zginęła Dr Lynn, Jigsaw, Ona sama i Jeff. Właśnie uśmierciłaś 4 osoby....ale pewnie tego nie kojarzysz bo skupiałeś sie na krwawej jatce...

Jak widzisz takie błahostki jak to nazywasz mają bardzo duży sens żeby zrozumieć pewne kwestie w filmie. Co do końcówek to i w Pile 1,2 i 3 były tak samo zaskakujące i niech mi nikt nie pisze że je przewidział bo to śmiechu warte gadanie. Zwykła napinka na necie. Co do aktorstwa to szkoda gadać skoro jesteś taki dobry to może idź na studia aktorskie do Łodzi. Tak jak mówie klepiesz frazesy przeczytane na necie bo znam te recenzje na wylot. Te same argumenty. Skoro Piła 3 miała 1/10 to czemu tutaj nie ma?

"Piła rusza miliony widzów do kin bo leje się krew i właściwie to jest główny powód jej popularności" - jak doszedłeś do takiego wniosku? czy to Twoja wrodzona inteligencja czy spryt a może prosty, ograniczony troche płytki efekt myślenia sfrustrowanej osobowości która nie daje Ci spokoju że tylu ludzi może lubiec tą serie. Jak to możliwe? Próbujesz sie tutaj wywyższać z tą swoją pseudo krytyką i analizą która jest bzdurna i sztampowa. Akurat podejrzewam kolego że widziałem więcej filmów od Ciebie, horrorów na pewno bo jestem fanem tego gatunku. I to nie oznacza że gorzej sie znam na filmach niż Ty. Potrafie docenić wartosciowy film. A ty próbujesz robić z siebie kogoś lepszego co akurat stawia Ciebie w złym świetle. Ja rozumiem że ktoś może nie lubieć Piły bo: za dużo przemocy, krwi, czy ogólnie nie każdy lubi horrory. Ale szlag mnie trafia jak ktoś krytykuje cos o czym zielonego pojęcia nie ma. Widziałeś po łebkach ten film a rozkładasz go na częsci przy pomocy cudzych recenzji. Świetnie. Ja znam swoją wartość i wiem co jest godne uwagi. I nie ide na Piłe do kina z powodu krwi jak to ująłeś. Bo pociąga mnie w tym filmie fabuła która niszczy te wszystkie pseudo horrory czy thrillery razem wzięte. A Piła będzie tak samo kvltowa jak Koszmar z Ulicy Wiązów czy Piątek 13-go. Za 15 lat.

Miłego czytania.

flaurus

Sorry, ale wcześniej nie miałem czasu, by odpowiedzieć.

flaurus - Przykro mi, ale się pomyliłeś - nie mam 12 lat i nie mam neostrady. Do tego rozbrajają mnie te zarzuty typu "nie zrozumiałeś filmu" i.t.p. Poprzednie części "Piły" oceniłem następująco:

Piła (1) - 8/10 (może to ocena trochę na wyrost, ale chciałem mieć "Piłę" w ulubionych filmach, a mam tam tylko te które dostały ode mnie ocenę co najmniej 8/10)
Piła II - 6/10
Piła III - 7/10 (to także trochę na wyrost, ale nie chciałem obniżać oceny Pile II, a Piłę III uznałem za lepszą, ponieważ więcej wnosi do historii Jigsaw'a, a retrospekcje Amandy są jednym z ciekawszych momentów całej serii :). Co prawda scenę operacji mogli sobie darować lub ją trochę skrócić, ale i tak ok)

Tymczasem Piła IV kompletnie mi się nie podobała. Została nakręcona według durnego schematu według którego ostatnio jest kręcony każdy słaby Horror(bohater biega i biega, a i tak wiadomo, że na koniec biegać przestanie, bo szlag go trafi), a fabuły w niej nie ma prawie w ogóle. Rozumiem, że fani serii patrzą na wszystkie kolejne "Piły" bezkrytycznie i gdyby nawet dali im film w którym przez półtorej godziny facet siedzi nieruchomo i zastanawia się czy wydłubać sobie oko, by się uwolnić, czy może lepiej umrzeć lub przez taki sam okres czasu biega po pomieszczeniu i szuka antidotum, a twórcy podpisaliby go jako "Piła V" to i tak oni uznaliby ten film za arcydzieło i obrzucali mięsem każdego kto by film skrytykował. Pozdrawiam :).

P.S. A tą scenę z "penisem Jigsaw'a" zapamiętałem tylko dlatego, że na początku filmu miałem jeszcze do niego jakieś nadzieje i zacząłem oglądać z zainteresowaniem, które i tak od sceny z sekcją zwłok stopniowo zaczęło mijać.
P.P.S. Nie zrozumiałem w tym filmie tylko jednego. Skoro na koniec Jigsaw jeszcze leżał w tym pokoju gdzie umarł, to czemu w retrospekcji tego policjanta, która była przecież przed zakończeniem mogliśmy po raz kolejny oglądać fragment sekcji zwłok?? Czy aby przypadkiem ona nie była później?? A może zaszyli Jigsawa i z powrotem odłożyli na miejsce śmierci?? :P Pozdrawiam po raz kolejny ;).

ocenił(a) film na 9
Goku

ale wy macie problemy. nie podoba sie to znajdzcie sobie forum anty Piła czy cos w tym stylu. mi sie wydaje ze te cale wasze klucenie sie jest do bani. to jest chyba po to aby sie wypowiadac pozytywnie na temat filmow. a co do czego to piła jest bardzo pomysłowym filmem. przemyślanym i troche dziwnym i to jest w tym pociagajace.

A JAK SIE MACIE klucic TO NAPISZCIE DO MNIE> DAM WAM DANE koNTAKTOWE I ROZWIAZEMY TO PIESCIAMI a nie na forum. narqa

ocenił(a) film na 1
zloty

Po pierwsze to nie ja rozpocząłem kłutnie. Po drugie tego kłutnią nazwać jeszcze nie można. Na szczęście nie wyzywamy sie od buraków, jełopów, idiotów itp. Po trzecie gdyby każde forum przeznaczone było tylko dla fanów filmu albo tylko dla antyfanów to nie uważacie, że cały ten portal byłby bez sensu i do tego strasznie nudny? I wtedy rozmowy wyglądałyby tak:

kolo1: ale ta Piła to zejebisty film! Genialna fabuła i te ostre sceny, coś niesamowitego! 10/10
kolo2: No, masz całkowitą rację, film zajebioza! Również 10/10
kolo1: Cieszę się, że ktoś się ze mną zgadza :DDDDDDDD
kolo3: Też się z wami zgadzam ale mam pytanie. Dlaczego Amanda cięła sobie udo nożem?

I tak do znudzenia. Nie lepiej czasami pomyśleć nad wadami tych filmów, których na prawdę nie brakuje i stanowią większość wobec jego zalet?

ocenił(a) film na 9
Goku

tez na pewno nie powinnisie sie obrazac i wyzywac od dzieci itd.

po prostu przyjsc czy spotkac sie, dac sobie po ryju i po sprawie. i dojdziecie co i jakie jest czy dobre czy zle. ale ja juz koncze bo nie po to jest to forum i wogole.

PIŁA Dla mnie jest badzo dobra. a kazdy ma swoj gust i niech tak zostanie. narqa.

tam napisałem temat to mozecie mi pomoc. narqa

Goku

Piła jak dla mnie genialna seria. Są gusta i guściki o których się nie dyskutuje. Ja się komuś nie podoba to niech to na pisze oki, ale to nie znaczy ze odrazu wszyscy przyznaja mu racje. Ja nie widze wad w tym filmie. Moze mamy tu skaplikowana fabule ale to wedlug mnie jest zaleta bo o tym filmie nie zapomina sie w 5 min po jego ogladnieciu. Byłem z dziewczyna na Pile i się nie zawiodlismy. Ciągle utrzymany jest ten wspaniały kilmat ktory trwa od pierwszej czesci i mysle ze to jest olbyrzmi plus ze wydano tyle czesci a kazda trzmya nadal wysoki poziom. NIe ma co sie sprzeczac nie podoba sie to ok nie ogladaj skoro mowisz ze 3 czesc byla juz taka slaba to pytam sie po co ogladales kolejna? to wszystko dziekuje

Goku

No cóż mnie też ta seria nie przekonuje, więc przychylam się do zdania Pablosa. Co do forum to jest ono po to aby dyskutować na temat filmu a nie tylko po to żeby go wychwalać pod niebiosa, O Pile nie będe więcej pisał bo Pablos dał całkiem dobre argumęty. Nie znaczy to wcale że przedmówcy nie mieli wcale racji, być może najlepszym rozwiązaniem będzie obejżenie filmu na własny rachunek i wyrobienie sobie zdania, gdyż przykładowo wypowiedź autora była jego własnym odczuciem po filmie (żeby zaraz po nim jechać-zwłaszcza że sam lubie co niektóre anime).
pozdrawiam

Obywatel_2

ludzie opanujcie sie jednym sie podoba drugim nie jedni chodza do kina na gwiezdne wojny inni na pile kazdy swait postrzega inaczej dla jednych jest to bez sens dla drugich to film przekazem i tak bedzie zawsze ale przychylam sie do tego ze ten film ciezko zrozumeic i poskladac fakty tka by pasowalo mnie na przyklad nie ruszaja krwawe sceny ale sam przekaz:"kto nei szanuje zycia nie zalsluguje na nie" i to jest wlasnie dla mie piła, nie penis kramera etc. tak wiec warto spojrzec na to z tej strony a zaloze sie o duze pieniadze ze 75% osobo gnojacych ten film zbytnio nawet nie zdaje sobie sprawy z tego ze to jest najwazniejszy watek fabuly:] wiem z autopsjii take racja jest ze jak ktos nie wie o co chodzi to nie powinien sie wpypowiadac tym bardziej to widac jak na dloni skoro wszyscy ciagkle zadaja pytania na ktore odpowiedz podobno jest "oczywsita" albo na ktore odpowiedzi pojawily sie w milionie wczesniejszych postow.

ocenił(a) film na 1
Insomnia_9

Jestem przekonany, że straciłbyś te pieniądze. Przekaz Piły jest oczywisty i łatwo zauważalny :]

_Pablos_

Z filmami jest trochę jak z ksiązkami.
Mozna przeczytac harlequina, tępawy horror, albo zabrać się za Miłosza czy Szymborską..
Tylko nawet ci którzy namiętnie zaczytują się w literaturze pięknej czasami mają ochotę odmóżdżyć się czytając coś głupiego jak harlekin - dlatego mamy komedie romantyczne, albo cos takiego jak horror - dlatego mamy np piłę..

To film dla czystej rozrywki, z dala od intelektu..

Mozna jedynie ubolewać że dla kogoś ten film jest "wspaniały", czy jeden z najlepszych jakie w życiu widział.

Tylko że to nie świadczy źle o filmie, tylko o tej osobie.

I myślę, że to wszystko.

Wracam do oglądania częsci drugiej.
Gniot.
Ale jak fajnie się ogląda ^^ :P :P

ocenił(a) film na 1
Arkanadien

No i o to chodzi

Insomnia_9

Wielkie odkrycie przecież wiadomo że fani filmu będą bronić zdania o nim a anty fani udowadniać że on jest do bani. Ale spoko ja ze szmulą bylismy 2 razy z rzędu na pile 4 i nie żałujemy. A tak na marginesie to bardzo mnie postarzyłes kolego. Jakies 10 lat

pmax122

Dobra Pablos widze że z Ciebie jest taki wielki kinoman i koneser oraz krytyk szkoda że recenzje Piły 3 zżynasz z przeczytanych recenzji na necie ale to nic. Ja Ci powiem tak byłem na 3 w kinie i mam zupełnie inne zdanie niż Ty i cała masa tych antypiłowców z cud Gildii. Piszesz że większość tu zajmują tortury, retrospekcje, migawki oraz moralizatorskie kwestie Piły. Tylko ten film opiera sie właśnie na tym że ludzie którzy błądzą w swoim życiu poprzez swą cielesną powłoke niszczą życie innym ludziom i w ramach odkupienia są poddawani testom. Są to pułapki czy tortury zwał jak zwał które mają na celu oczyścić i odrodzić w nich życie na nowo. O to chodzi Pile. Retrospekcje są bardzo fajnym elementem filmu i nie widze w tym nic dennego. Migawki również. A kwestie Piły obrazują jego osobowość pokazują że nie jest to jakiś bezmózgowy morderca tylko trzeźwo myślący facet inteligentny i wiedzący co robi i czego chce. Owszem styl w jakim to robi budzi kontrowersje ale o to tu chodzi w tym filmie. To jest horror a nie dramat społeczny panie Pablos. Tak więc nie wiem skąd te wszystkie żale.pl w kwestii tej całej rzeźni, krwi, masakry na ekranie. Skoro jesteś za słaby na takie filmy to idź sobie na Epoke Lodowcową tam jest znacznie mniej przemocy.

I nie wiem gdzie Ty tu widzisz morał jakiś może mnie oświeć. Morały to mają bajki, fraszki a nie horrory. Co do kwestii Amandy. Widzisz zaraz Ci wytłumacze w czym rzecz. Mówisz ze fani Piły nawet tego nie wiedzą. Otóz kto myśli i zastanawia sie nad pewnymi kwestiami to dojdzie do odpowiedzi. Amanda była ćpunką której nowe życie dał John. Pokazał jej na czym polega wartość istnienia, bycia, egzystencji, trwania i walki czyli konsensusu ludzkiego życia. W Pile 3 są scenki gdzie jest pokazane jak tnie sie nożem. Pewnie nie byłeś w stanie sie przebić przez te osoki krwi żeby dojsć do prawdy. Amanda była słaba...po prostu miała problemy ze swoją psychiką, postrzeganiem świata, cięła sie po to by zabić swój ból.. głód na jakim była, którego nie potrafiła znieść.

Była słaba dlatego przegrała test...To przez nią zginęła Dr Lynn, Jigsaw, Ona sama i Jeff. Właśnie uśmierciłaś 4 osoby....ale pewnie tego nie kojarzysz bo skupiałeś sie na krwawej jatce...

Jak widzisz takie błahostki jak to nazywasz mają bardzo duży sens żeby zrozumieć pewne kwestie w filmie. Co do końcówek to i w Pile 1,2 i 3 były tak samo zaskakujące i niech mi nikt nie pisze że je przewidział bo to śmiechu warte gadanie. Zwykła napinka na necie. Co do aktorstwa to szkoda gadać skoro jesteś taki dobry to może idź na studia aktorskie do Łodzi. Tak jak mówie klepiesz frazesy przeczytane na necie bo znam te recenzje na wylot. Te same argumenty. Skoro Piła 3 miała 1/10 to czemu tutaj nie ma?

"Piła rusza miliony widzów do kin bo leje się krew i właściwie to jest główny powód jej popularności" - jak doszedłeś do takiego wniosku? czy to Twoja wrodzona inteligencja czy spryt a może prosty, ograniczony troche płytki efekt myślenia sfrustrowanej osobowości która nie daje Ci spokoju że tylu ludzi może lubiec tą serie. Jak to możliwe? Próbujesz sie tutaj wywyższać z tą swoją pseudo krytyką i analizą która jest bzdurna i sztampowa. Akurat podejrzewam kolego że widziałem więcej filmów od Ciebie, horrorów na pewno bo jestem fanem tego gatunku. I to nie oznacza że gorzej sie znam na filmach niż Ty. Potrafie docenić wartosciowy film. A ty próbujesz robić z siebie kogoś lepszego co akurat stawia Ciebie w złym świetle. Ja rozumiem że ktoś może nie lubieć Piły bo: za dużo przemocy, krwi, czy ogólnie nie każdy lubi horrory. Ale szlag mnie trafia jak ktoś krytykuje cos o czym zielonego pojęcia nie ma. Widziałeś po łebkach ten film a rozkładasz go na częsci przy pomocy cudzych recenzji. Świetnie. Ja znam swoją wartość i wiem co jest godne uwagi. I nie ide na Piłe do kina z powodu krwi jak to ująłeś. Bo pociąga mnie w tym filmie fabuła która niszczy te wszystkie pseudo horrory czy thrillery razem wzięte. A Piła będzie tak samo kvltowa jak Koszmar z Ulicy Wiązów czy Piątek 13-go. Za 15 lat.

Miłego czytania.

ocenił(a) film na 1
flaurus

Flaurs, ty na prawdę masz 30 lat bo wierzyć mi się nie chce, że taki mało pojętny 30 latek mi się trafił ale nic to :] Byli gorsi. Nie wiem jakim cudem wydedukowałeś, że zżynam jakieś recenzje Piły i to z neta. W życiu recenzji Piły nie czytałem a to co ja napisałem nawet recenzją nie można nazwać tylko moim własnym zdaniem, którego ty o dziwo nie pojmujesz i nie rozumiesz, że nie musisz mi dogadywać jak 12 latek. Odniosę się teraz do pierwszej części twojej daremnej wypowiedzi, dotyczącej niezmiernie odkrywczego przekazu jaki niesie ze sobą Piła 3. Otóż co znów ciekawego napisałes? A no nic czego już bym wcześniej nie wiedział. Coś o powłoce poprzez którą ludzie niszczą życie innym ludziom. No i co z tego wynika? Że jednak Piła 3 opowiada o odkupieniu win, o ludzkich słabościach poprzez które krzywdzą innych ludzi. Czyli mniej więcej o tym o czym wiedziałem, że jest Piła 3. No i co? Tylko problem tkwi zupełnie gdzie indziej. Szlechetny morał czy jak wolisz przekaz nie czyni automatycznie filmu dobrym. Tak na prawdę owy przekaz jest tutaj pretekstem do pokazania tortur.

"Patrzcie jakie fajne torury ale wiecie, że to ma głębszy sens, pamiętacie co nie? Jigsaw jest dobrodusznym dobroczyńcą, on jest bardzo inteligentny, pomaga ludziom, uświadamia im jak bardzo nie szanują swojego i cudzego życia, pamiętajcie o tym, a tym czasem popatrzcie sobie jak wygląda mózg" - Zdają się mówić twórcy tego wiekopomnego dzieła. Morał jest, krew jest, Jigsaw jest więc mamy do czynienia z arcydziełem. Co za brednie. Dajmy ludzie spokój. Fabuła w tym filmie praktycznie nie istnieje. Znowu kilku nieszczęśników jest rozrywanych przez wymyślne urządzenia, co zajmuje ogromną część filmu, w myśl jakiegoś poronionego morału rodem ze szpitala dla umysłowo chorych. Ty próbujesz mi podać argumenty dlaczego Piła 3 nie jest gniotem? Jednym z tych pseudo argumentów ma być fakt, że Jigsaw jest inteligentny i wie co robi? Przeszedłeś samego siebie jak na razie. Co to ma wspólnego z rzeczywistym poziomem filmu? I tak najbardziej absurdalnym zdaniem jakim się popisałeś jest to:

"A kwestie Piły obrazują jego osobowość pokazują że nie jest to jakiś bezmózgowy morderca tylko trzeźwo myślący facet inteligentny i wiedzący co robi i czego chce. Owszem styl w jakim to robi budzi kontrowersje ale o to tu chodzi w tym filmie."

Przepraszam bo chyba niedoczytałem. Budzi kontrowersje? O czym ty piszesz człowieku? Mimo to ,że Jigsaw jest inteligentny nie mozna powiedzieć, że wie co robi. Jemu wydaje się, że wie co robi, a tak na prawdę jest zwykłym mordercą, który ma coś nie pokolei we łbie. Najzabawniejsze jest to, że wielu fanów pewnie też uważa, że to tylko budzi kontrowersje. To raczej jest przerażające niż zabawne ale co tam. Obejrzy takie brednie jakiś niezrównoważony, pomyśli sobie: kurde, mój ojciec bił mnie w młodości, zamknę go w ciemnym pomieszczeniu, przykuję do łańcuchów, oderwę kończyny i wysadzę bombą i uświadomię mu jaki błąd popełnił.
To jest horror a nie dramat społeczny? Kurde, trzeba było tak od razu napisać to bym się nie burzył. Nie czepiam się tego, że jest dużo krwi. Jak chcę obejrzeć dobry horror to lubię czasami obejrzeć dużo lejącej się posoki po ścianach ale oprócz krwi chciałbym jeszcze zobaczyć sensowną fabułę, klimat, i w miarę zwartą akcję, przynajmniej przyzwoite aktorstwo. Tych elementów niestety w "Pile 3" kompletnie brak.

Next. Pisząc "morał" nie mam na myśli książkowej definicji morału jako mądrej sentencji na zakończenie wiersza lub bajki, tylko morał w sensie potocznym ale tobie oczywiście wszystko trzeba tłumaczyć. Poza tym Piła jest tak dziecinnie naiwna, że ten "przekaz" nawet należy nazwać morałem, w dodatku nieudolnym. Teraz w kwestii Amandy. Już w napięciu oczekiwałem z nadzieją, że masochistyczne skłonności Amandy mają jakieś "ukryte" dodatkowe znaczenie, znaczenie, które wiele wniesie do fabuły czy coś, a ty piszesz, że miała problemy z psychiką. Domyśliłem się a zabijanie głodu wydaje się być logiczne, o tym nie pomyślałem. No i co z tego wynika? Że jestem głupi? Nie. Wynika z tego to, że wszystko inne w tym filmie ma podobny przekaz. Amanda jak większość innych ofiar nie przeszła testu bo była słaba, jak większość ludzi. Same banały, które nie sprawią, że film będzie lepszy. Owszem, te błahostki, ja nazywam je banałami mają sens ale nie bardzo to wychodzi w tym filmie, w którym sadystyczni mordercy próbują coś uświadomić ofiarom. Gdyby w rzeczywistości takie coś się działo, te ofiary stałyby się głodnymi zemsty zwierzętami, gdyby jakimś cudem udało im się wyjść z opresji.
Zakończenie w trójce nie jest aż tak zaskakujące jak w części pierwszej ale też zaskakuje.

Widzisz, cały czas piszesz, że powtarzam jakieś recenzje, które znasz na pamięć. Idąc twoim durnym tokiem myślenia, każdy kto skrytykuje Piłę kopiuje inne recenzje. Każdego mozna tak oskarżyć. Skoro sam przyznałeś, że w wielu recenzjach powtarza się ta sama ocena to coś w tym jest. Piła III została wręcz zeżarta przez krytyków, tak samo jak Piła IV i słusznie. Bo mimo, że często nie zgadzam się z krytykami to akurat co do gniotów raczej nigdy się nie mylą. Co do aktorstwa, to jeśli twoim zdaniem jest dobre to nie ma o czym mówić. Twoim zdaniem jest dobre, moim zdaniem jest słabe. I to widać, nie trzeba być geniuszem. Nie przekonam ciebie, z resztą moim celem i tak było wyrażenie zdania na ten temat.

"jak doszedłeś do takiego wniosku?"

Cytując naszego tęgiego premiera to jest oczywista oczywistość. Popularność Piły wśród nastolatków bierze się tylko i wyłacznie z tego, że jest krwawa, Jigsaw zajebisty - ma charyzmę i znajdują w nim prawdziwego mentora. Wymyślne sceny tortur zawsze przyciągają tłumy.

Mi wisi to, czy ludzie lubią tą serię czy nie. Sam lubię część pierwszą. Co myślą inni mi zwisa i powiewa. Obchodzi mnie jedak człowiek, który atakuje drugiego za to, że ma odmienne zdanie. To już totalne buractwo i takie coś trzeba zwalczać. Doskonale rozumiem przekaż Piły, całe przesłanie, czym kierowali się twórcy. Doskonale rozumiem, że jest to horror i w takiej kategorii należy go oceniać. Ja po prostu oceniam cały film a nie jego popularność. Pytasz się czemu tutaj Piła 3 nie ma 1/10? To miał być żart? Większość filmów ma zawyżoną ocenę, przez dzieci, które oceniają swoje "arcydzieła". Mają do tego pełne prawo ale skoro pytasz to ci móię dlaczego piła ma taką wysoką ocenę. Z resztą porównaj tą ocenę to każdje innej przeciętnej dobrej oceny to zauważysz, że Piła III jest definitywnie "zjechana" przez filmwebowiczów.

Reasumując "Piła 3" to niedudolna próba stworzenia, filmu mającego rzekomo wywoływać dreszcze, a w praktyce tylko nudzi. Jak wiadomo jest to horror więc nie wszystko może rozbijać się o przesłanie. Jednak akcja w tym filmie wygląda jak zlepek nie mający większego sensu scen tortur, przeplatanych retrospekcjami, które mają nam przypomnieć i przybliżyć sylwetkę torurowanej osoby oraz poraz kolejny przypomnieć nam o "przekazie". Patrzcie, ten oto człowiek zrobił źle teraz zginie w męczarniach. Ogólnie, krzyki, jęki, łzy, prawienie morałów Jigsawa i wielce odrywcze zakończenie i kolejny upadek moralny człowieka. Z tego składa się Piła III. Jakby tego było mało "Piła 3" kompletnie nie ma klimatu, jest mrocznie i turpistycznie ale to już było i nie wróci więcej. Taki klimat to ja w mojej piwnicy mogę stworzyć zwykłą cyfrówką. Nie dość, że bez klimatu to jeszcze w ogóle nie strasznie. Jak na dobry horror przystało film taki powinien straszyć, a jedyne uczucia jakie Piła III wywołuje to wszechogarniająca nuda, chęć ujrzenia wyrywanego mięcha z ciała, bo wtedy robi się ciekawiej. Zakończenie filmu sprawia, że można w ogóle to coś nazywać filmem. Jest zakończenie, jest wyjaśnienie wielu wątków, jednym słowem: nareszcie! Bo reszta całkowicie niestrawna.

P.S. Nie chcę robić z siebie nikogo lepszego. Wyimaginowałeś to sobie i pewnie powtarzasz to każdemu, który ośmielil się skrytykować Piłę 3. Dam Ci dobrą radę: dorośnij 30 latku.

ocenił(a) film na 1
_Pablos_

Tak na marginesie. Widziałeś kiedyś pochlebną recenzję Piły III? Pytam z ciekawości...

_Pablos_

Skoro mowisz ze piła 3 Cie nudzi to pytam sie po co ogladales 4 czesc?... i lepiej nie dawaj dobrych rad i daj czlowiekowi miec wlasne zdanie... a ja zgadzam sie z flaurusem ze uwazasz sie za jakiegos wyzszego, lepszego od wszystkich na tym forum.Moze nie znam sie na filmach ale wedlug mnie ten film ma ciekawa fabule i widze ja zupelnie inaczej niz ty ja opisujesz.

_Pablos_

HAHA i to ja jestem mało pojętny no co ty. Dlatego że bronie swoich racji? że nie rozumiem Twoich odkrywczych recenzji Piły 3??

Skoro twierdzisz że przekaz w Pile jest pretekstem do pokazywania tortur to nie mam pytań. Nazywaj sobie i tłumacz to jak chcesz. Od początku scenarzystom o to w filmie chodziło. Film miał szokować, pobudzać do myślenia, miał poruszać kwestie życia i śmierci. Miał pokazać jak wielu z nas marnuje swoje życie w prosty sposób. Jeśli dla Ciebie taka tematyka Pablos to nudne dyrdymały to żal mi Cie. Widać że nie rozumiesz twórców tego filmu. Jigsaw owszem stał sie psychopatą ale nie ma skutku bez przyczyny. Jest pokazany człowiek który był kiedyś zwyczajnym facetem ale życie go zmieniło. Ludzie którzy doprowadzili do tego czym sie stał. Oczywiście nie odbieraj tego w ten sposób że ja go bronie po prostu opisuje krótką historie. Ja nie pisałem że jest dobrodusznym dobroczyńcą więc nie wiem skąd u Ciebie takie texty. Ale argumenty że fabuła w tym filmie nie istnieje po prostu Cie ośmieszają bo fabuła 3 to po prostu rozwinięcie poprzedniej części. Tak jest skonstruowana ta seria. Każda część jest ściśle ze sobą powiązana. I nie pisz głupot że fabuła nie istnieje bo to zakrawa na kpine.

"Znowu kilku nieszczęśników jest rozrywanych przez wymyślne urządzenia, co zajmuje ogromną część filmu, w myśl jakiegoś poronionego morału"

Co Ty masz z tym morałem????? Tu nie ma żadnego morału w tym filmie i nie próbuj robić ze mnie idioty który sie domyśleć nie potrafi że chodzi o jakiś potoczny morał o ja nie moge....skąd Ty sie urwałeś..

Jak już chcesz coś pisac to przesłanie. Choć akurat każda częśc traktuje o innych słabościach ludzkich ale generalnie tkwi w tym wszystkim przesłanie ale dla Ciebie życie i śmierć to nudne dyrdymały.
A kwestie Amandy nazywasz banałami dobrze. To proste słowo. Ale widać że Ty nawet z tymi "banałami" masz problemy.
Próbujesz sie wysilać jaka ta Piła jest banalna nudna, co jeszcze? tylko szkoda że mln ludzi na całym świecie ma inne zdanie i idzie do kina. Tylko nie zapodawaj mi textów że mln ludzi może sie mylić. Wielu ludzi i to nie nastolatków docenia ten film bo próbujesz ten film podpiąć pod tą grupe ludzi. Byłem w kinie na 4 i jakoś nie widziałem tych Twoich nastolatków tylko same dorosłe osoby. Więc takie pieprzenie że ten film ma taki rozgłos bo dzieci sie nim podniecają jest śmiechu warte.

A co do Piły 3 to mam w dupie jakie miała recenzje. Ja sam oglądam film i oceniam czy jest dobry. Piła 3 jest niczym innym jak kontynuacją 1 i 2. A krytycy często gnoją dobry film a podniecają sie jakimiś gniotami dla samotnych gospodyń. Każdy ma swoje odczucia. Piła 3 trzyma klimat i poziom czy Ci sie to podoba czy nie. Koncówka wcale nie jest gorsza od 1 tylko generalnie 1 cześć zawsze jest lepiej spostrzegana bo jest ...pierwsza. A 3 miała nawet lepsza akcje niż 1 gdzie cały film leci w jakiejś łazience z 2 kolesiami i "trupem". I jakoś kwestie moralizatorskie w 1 Ci nie przeszkadzały a w 3 już tak. Dobry jesteś.
Co do aktorstwa też potrafie ocenić czy jest dobre. I nie widze tam nic dennego i sztucznego. Inni też nie. Tylko Ci co staraja sie krytykowac Piłe na wszystkie sposoby są chyba genialnymi widzami i dostrzegają tam takie "rzeczy" nie rozumiejąc jednocześnie wielu innych kwestii.

Też Ci odpowiem że zwisa mi czy Ty lubisz Piłe czy nie i cała ta banda oszołomów. Mam zamiar kupić sobie wszystko na DVD i gówno mnie interesuja czyjeś relacje. Film jest wart pójscia do kina. A co do oceny tutaj to masz płytkie tłumaczenie że dzieci zawyzają ocene. Najgłupszy argument świata. Skąd Ty możesz wiedzieć kto tu głosuje. Właśnie akurat jest odwrotnie. Bo te "dzieci" często dawają niskie oceny bo nie rozumieją tego filmu dlatego wydaje im sie głupi i zanizaja ocene. I tak jest. A 2 mój kolego krytycy ocenili lepiej niż 1 więc poczytaj najpierw dobrze recenzje a potem komentuj. Gadka z Tobą nie ma sensu. Idziesz w zaparte. A Piłe znasz po łebkach. A najwiecej komentarzy.

ocenił(a) film na 1
flaurus

Jeśli krytykowanie kogoś za to, że ten ktoś krytykuje film, który lubisz jest bronieniem swoich racji to gratuluję pojętności.
Film szokuje, owszem, miejscami, czy pobusza do myślenia? Raczej średnio a to pobudzanie jest do prawdy żałosne i naiwne. Przesłanie w tym filmie jest wciśnięte na siłę aby troszkę uciszyć krytyków takich jak ja, takie maskowanie ogromnych niedoróbek i wad filmu. Film tak strasznie pobudził ludzi do myślenia, że dwie ostatnie cześci mają na filmwebie ocenę ledwie przekraczającą średnią 6,5 a krytyka światowa nie pozostawiła na tych gniotach suchaej nitki. Tak bardzo film pobudził ludzi do myślenia. Jedyne co można i kto może wynieść z tego filmu to mało rozgarnięty nastolatek, który nie tyle zrozumie wartość życia co pomyśli sobie, że niektóre osoby to dopiero zasługują na tortury a Jigsaw to geniusz nad geniuszami. Trzecia część jest tak głupia, że nie mogę wyjść z podziwu, że poważni ludzie jak ty, z 30 na karku widzi w tym filmie coś wartościowego. Może nie tyle wartościowego co dobrego. Przesłanie jakie jest takie jest ale pod względem filmowym kontynuacje to filmy BARDZO SŁABE.

To, że napisałem o panu zagadce, że jest dobroczyńcą wynika z wielu innych głupich komentarzy na tym portalu, akurat nie twoich, ale młodsza część widzów i fanów tych filmów wypisuje czasami takie dyrdymały, że człowiekowi odechciewa się w ogóle tu zaglądać.

Tak, uważam, że fabuła w Pile 3 jest kiepska i właściwie nie istnieje to oznacza, że się ośmieszam. Co ty bredzisz człowieku. Nie dosć, że to jest tylko moje zdanie to do tego słuszne. Co z tego, że Piła 3 jest rozwinięciem poprzednich części? Chodzi o fabułę pojedynczego filmu, która w ogóle poza paroma retrospekcjami nie posuwa nieczego na przód. Jest prosta jak konstrukcja cepa do tego strasznie idiotyczna. Kilku gości siedzi w różnego rodzaju pułapkach, a od czasu do czasu Jigsaw, Amanda i ta lekarka prowadzą nudne, banalne, miejscami wręcz idiotyczne rozmowy. Cała operacja na mózgu plus inne tortury zajmują chyba połowę filmu. Twórcy sklecili badziewny film powołując się na kontynuację już wręcz legendarnej serii i wyszedł jeden wielki filmowy śmieć. Nie ważne, że jest w nim jakieś tam prowizoryczne przesłanie, film jest po prostu niedbale nakręcony, wręcz nieudolny i nudny. Dziękuję za takie pobudzanie do myślenia. Wystarczy obejrzeć kilka innych starszych horrorów z o wiele mniejszą ilością scen drastycznych, a na tle Piły wyglądają niemal jak egzystencjalne arcydzieła, a już Piła III przy tych innych filmach wygląda jak kino klasy B i to w najgorszym wydaniu.

"Co Ty masz z tym morałem????? Tu nie ma żadnego morału w tym filmie i nie próbuj robić ze mnie idioty który sie domyśleć nie potrafi że chodzi o jakiś potoczny morał o ja nie moge....skąd Ty sie urwałeś.."

Gdybyś ruszył swoimi gałkami ocznymi przemierzając mojego posta w poszukiwaniu odpowiedzi na twoje pytanie i uwaznie go przeczytał, czego zapewne nie zrobiłeś, dowiedziałbyś się co mam z tym morałem. Przeczytaj uważnie mojego posta to będziesz wiedział, jeśli ci się nie chce to ci powiem jedno, że morał z tego filmu taki, że Piła III ma klasę kloaki :]

Dla mnie życie i śmierć to nie są nudne dyrdymały. Właściwie jest to jeden z moich ulubionych tematów, tylko widzisz, że Piła III jest filmem tak nieudolnym, że więcej o życiu i śmierci dowiem się z serialu "Świat według Kiepskich" niż z tych popłuczyn zwanych Piłą. Jest tyle o wiele lepszych filmów traktujących o życiu i śmierci, o wiele bardziej inteligentnych, klimatycznych i pobudzających do myślenia, że gdy pomyślę i Pile to nie wiem czy mam się śmiać czy płakać. Ten film byłby lepszy, gdyby był zwykłym filmem gore bez jakiegokolwiek przesłania wciskanym na odwal się.

Co mnie obchodzi to ,że miliony ludzi idzie na Piłę do kina? Na wiele innych gniotów ludzie też chodzili do kina i co? to oznacza, że automatycznie te filmy przestają być gniotami? Skoro widziałeś same dorosłe osoby w kinie to chyba ciut lepiej świadczy o naszych kinach, które nie wpuszczają na filmy dla dorosłych dzieci. Miliony chodzi do kina, a reszta milinów i setek milionów, krytyków i magazynów uważają ten film za GNIOTA. Należy ludziom w kinach współczuć, że wydali pieniądze, jeśli sami tego nie żałują, no to coż, mają szczęście, że przypadł im do gustu. Jak to się mówi są gusta i guściki. Gdyby wszyscy oglądali ambitne i dobre filmy, to gnioty w ogóle by nie powstawały, bo nie miał by kto ich oglądać. Więc taki argument o jakiś tam milionach mozna o kant pośladka rozbić. Liczą się fakty, a fakty są brutalne. Kontynuacje Piły to filmy biedne dla niezbyt wymagających widzów. Sam też lubię sobie popatrzeć na Piłę ale dla czystej rozrywki, bo nie mogę tego uznać nawet za film chciażby średni. Jeśli krytycy jadą po danym filmie i wystawiają mu najniższe noty to coś zawsze w tym jest. Jeśli dodam moje bardzo niepozytywne wrażenia po seansie i opinię wielu innych filmwebowiczów jadących po filmie to jestem pewny, że mam do czynienia z gniotem.

W pierwszej części Piły, którą oceniam na 5-6/10 kwestie moralizatosrkie są własciwie tylko na końcu, kiedy wyjasniają nam się motywy postępowania Jigsawa, wyjasniają nam się różnego rodzaju fakty związane z ową paskudną łazienką i niewątpliwie jako pierwszy film z serii jest godny polecenia, choć nawet pierwsza część nie zachwyca. Akcja jest o wiele bardziej zwięzła, fabuła bardziej żłożona. Trzecia część miała niby lepszą akcję? Nie rozśmieszaj mnie. Lepszą akcję bo więcej fajniejszych pułapek i torur, mocniejsze sceny. Tylko to jest lepsze w trójce :] Jesli chcesz wiedzieć to w jedynce też mi owe "morały" przeszkadzały ale było to jeszcze do przełknięcia czego ine mozna powiedzieć o nastepnych częściach. Jesteś zwykłym "fanem" który mysli, że jeśli komuś Piła się nie podoba to nie rozumie wielu innych kwestii. Tak samo jak w "Efekcie motyla". Powiedz ile masz lat bo chyba nie 30, będę musiał pokazać te twoje pochwalne posty znajomym żeby się pośmiali :] Co za ambitne i głębokie dzieło z tej Piły. Wezmę teraz pojadę na Filipiny i zacznę się biczować bo do tej pory nie doceniałem swojego życia, a innymi gardziłem...śmiechu warte.

"A co do oceny tutaj to masz płytkie tłumaczenie że dzieci zawyzają ocene. Najgłupszy argument świata. Skąd Ty możesz wiedzieć kto tu głosuje. Właśnie akurat jest odwrotnie"

Ten najgłupszy argument świata to jedna z podstawowych prawd tego schodzącego na psy portalu. Z resztą porównaj sobie ocenę Pily z oceną innych filmów. Przecież średnio dobry film na filmwebie ma zawsze ocenę oscylującą w granicy 8/10, i tak wiele z nih jest zawyżona a Piła IV ma 6,5, a Piła III 6,8; co jest tutaj rzadkością jak na film dobry więc zastanów zanim znowu wygłosisz jakąś wielką rację.

No i dobra, część krytków uważa Piłę II za lepszą od jedynki a część uważa przeciwnie, pies go trącał, natomiast co do części 3 i 4 nie mają wątpliwości, że to gnioty w każdym tego słowa znaczeniu. Pseudoambitna, krwawa, nieudolna próba wyciagnięca pieniędzy od fanów i nie tylko. Takie są te Piły. Dla mnie gadka z tobą ma sens bo jestem ciekaw co jeszcze wymyslisz a propos genialności Piły :] Mam swoje zdanie a ty uważasz, że gadka ze mną nie ma sensu, to po cholerę się tak rozpisujesz? To moje zdanie i jeśli się z nim nie zgadzasz to napisz w normalny sposób dlaczego, a nie pisz pierdoł o tym, że gadka nie ma sensu. Jak nie masz argumentów to nie pisz nic. Gadka zawsze ma sens. Przekonałeś mnie, że Piła II nie jest taka kiepska, chociaż nadal uważam, że aktosrwo jest jak w dziecięcym teatrzyku :]Pozdrawiam.

_Pablos_

Pablos po cholere wypisujesz tu takie elaboraty?? myślisz że napisałeś w tej krytyce coś konstruktywnego??? Ile razy będziesz sie jeszcze rozpisywał jakie to przesłanie we tym filmie jest żałosne i wcisnięte na siłe?? i te Twoje tłumaczenie że wcisnęli te przesłanie żeby uciszyć takich wielkich krytyków jak Ty. No faktycznie krytyk z Ciebie wyborny bo widze że bardzo sie starasz. Chyba zadzwonie do scenarzystów Piły i ich opierdole że wcisnęli te przesłanie na siłe i teraz taki Pablos tak sobie tłumaczy recenzje filmu. Przesłanie od początku czyli od 1 do 4 jest takie same. Nic sie nie zmieniło. Więc czy to 4 czy 3 czy 1 mamy do czynienia z tym samym tematem. Piła 1,2,3,4 to zwarta całość.

Poza tym co ty mi tu argumentujesz ocenami z jakiegoś filmweba?? co mnie obchodzą dzieci które tu głosują? albo nawet Ci krytycy o których piszesz? a co to oni wyrocznią są jakąs?? Jacyś krytycy obsmarowywują film i co? nie idziesz na niego do kina bo napisali że gniot? to gratulacje. Założe sie że Piły 4 nie widziałeś tylko najpierw przeczytałeś recenzje i teraz tworzysz poematy jaka to Piła te bee. Typowe podejście kogoś kto kieruje sie zdaniem jakiś krytyków. Na szczęście ludzie nie kierują sie krytykami filmowymi i sami oceniają film. Co do Piły 3 której sie tak uczepiłeś nic tam sie nie posuwa do przodu?? ciekawe bo ja pamiętam kwestie gdzie jest pokazane że Jigsawowi pomagała Amanda która nie dawała szans swoim ofiarom ale jestem ciekaw czy wiesz dlaczego nie dawała tym ludziom szans?? prosze masz szanse sie wykazać wiedzą czy uważnie oglądałes tego "gniota". Ewentualnie zapytaj swoich znajomych może Ci pomogą:D
Następnie - Wyjaśnienie co sie stało z Adamem z Piły 1. Dalej. Postępująca choroba Jigsawa. Kwestie zachowań Amandy i pokazanie relacji pomiędzy nią a Johnem. W tle pułapki i test Jeffa. No i Twoje ulubione moralizatorskie texty Johna na temat związku Dr Lynn z Jeffem i tego że niszczy swoje małżeństwo. Faktycznie głupie i nudne:/ Fajna była retrospekcja gdzie pokazana była scena gdzie Jigsaw przygotowuje sie do sceny w łazience w 1 gdzie pomagała mu Amanda. No i oczywiście test Jeffa który miał "wybaczyć" bo żył w świecie nienawiści i zemsty. Przez co oddalił sie bardzo od żony która zaczęła go zdradzać i małżeńswto stanęło nad przepaścią. Samo życie. Ale dla Ciebie to nudne i żałosne. A to czy Twoje wypociny są słuszne to ocenia inni nie Ty. Tak Ci sie wydaje że są. Dlatego tkwisz w bagnie:) I wymień mi te rzekome horrory które są arcydziełem prezy Pile. Krytykujesz na siłe. Jesteś z tych którzy nie potrafią znieść że Piła 1,2,3,4 odnosła niebywały sukces. Denerwują Cie te małolaty które podniecają sie Piła ze względu na te krwawe scenki gore. Mnie też te gówniarstwo denerwuje bo oni pewnie nic z tego filmu nie rozumieją ale ważne że zobaczyli jak lasce wciagało włosy do maszyny. Potem czytam tu durne pytania czemu Piła na końcu 4 leżał na łózku a na początku filmu był w kostnicy:/

Niestety ten film Pablos nie jest skierowany do dzieci. Ten film jest od 18 lat. A że dzieci sie kleją do tego filmu jak mucha do gó...to inna sprawa. Wiadomo że gówniarstwo nie zainteresuje sie ambitniejszym filmem. Piła ich przerasta merytorycznie choć to tylko horror czy thriller/gore jak kto woli i nie jest to Zakochany Szekpsir. Tez wolałbym pogadac z kimś dorosłym niz z debilem z gimnazjum których tu pełno:/ Ale dawanie Pile etykiety że to film dla gimnazjalistów jest głupie. Bo tak nie jest. To film dla myślących ludzi. A ty sądzisz że ja jestem mało ambitny bo lubie Piłe. Lubie bo ja w przeciwieństwie do tych wynalazków z gimnazjum lubie w Pile tą wielowątkowość i zakręconą fabułe. Owszem scenki gore też lubie bo ogólnie lubie przeżywać mocne wrażenia na filmie a Piła ma ich nadmiar. Ale nie uważam tej serii za dobrą tylko z powodu tej brutalności. Ale taki jest klimat i pomysły scenarzystów którzy chcieli żeby ten film szokował ale ja wierze że myślacy ludzie i troche inteligentni nie idą do kina na Piłe tylko z powodu scenek gore. A dzieciarnia nie bede sie przejmować. Rozumiem nawet Twoją irytacje z uwagi na tą "mądrą młodzież" ale nie pisz mi o wpółczuciu że poszedłem do kina inni dorośli. Bo wychodzi że jesteśmy mało ambitnymi widzami. A ja oglądam rózne filmy. Pochwal sie jakie Ty lubisz filmy może sie okaże że tak samo lubisz gnioty jak ja:)

A na koniec nie sugeruj sie ocenami z filmweba. To nie ma sensu. Za dużo dzieci głosuje. Ocene sie wyrabia samemu. Na ambitne filmy chodzi mało ludzi do kin bo nikt nie chce oglądać nudnych filmów w których nic sie nie dzieje tylko lecą same moralizatorskie dyrdymały jak to mawiasz:) Dlatego sa wypierane.

ocenił(a) film na 1
flaurus

Flaurus dlaczego wypisujesz tu takie elaboraty? Myślisz, że broniąc piły wypisujesz coś konstruktywnego?

Ile masz lat? Poważnie pytam. Nie dość, że komplenie olewasz niektóre posty, które napisałem, nic z nich nie wynosisz i w dodatku nie czytasz ze zrozumieniem.
Po pierwsze dlaczego nie podoba się tobie to, że odwołałem się do ocen na filmwebie? Przecież ty pierwszy się do nich odwołałeś. Mam ci przypomnieć? Nawet mi się nie chce tego zdania cytować, jak przejrzysz posty to znajdziesz. Szukajcie a znajdziecie.
Po drugie krytycy obsmarowali ten film bo mieli rację i nie "jacyś" krytycy ale niemal wszyscy krytycy. No ale przecież Tobie i milionom amatorów film się podoba to znaczy, że nawet gniot można uznać za film wybitny. Przejdźmy dalej, a propos tego, że nie czytasz postów. Oczywiście, że nie oglądałem Piły IV i nawet o tym już pisałem. Napisałem, że nie muszę oglądać Piły IV aby wiedzieć, że jest gniotem bo Piła III była a Pile II nie wiele brakowało. Podać jeszcze śliniaczek do tego? Bo cytować znów mi się nie chce.
Piła III, pytasz się czy nic się tam do przodu nie posuwa, a co się do diaska tam posuwa? Jak nakręcę film, w którym będę jechał samochodem i filmował krajobraz to też cały czas coś się posuwa. Nawet spuszczenie wody w kiblu posuwa akcję na przód lepiej niż w tym filmie, w którym większosć scen jest zbędnych. Zamiast filmu twórcy mogliby wydać tekst kazania o ludzkim życiu z rysunkami tortur. To, że głupia akcja się posuwa nie sprawi, że stwierdzę: o kurde, jaki dobry film, akcja się posuwa na przód, kolejna ofiara zginęła. O, Amanda nie zrozumiała nauk Jigsawa i teraz za to zapłaci jak każda inna ofiara. Co za odkrycie. Co za arcydzieło, akcja się posuwa :] Czy retrospekcje są fajne? Może i fajne bo są to najlepsze momenty w filmie i to one tak na prawdę coś na przód posuwają. Retrospekcja w łazience? Niby fajna ale co z tego? Nic nowego i ciekawego nie wniosła, z resztą jak cały film.
I teraz mój kolejny ulubiony fragment twojej wypowiedzi: samo życie! Hehe, dobry jesteś kolego :D Samo życie, małżeństwo stanęło nad przepaścią i teraz za to zapłaci wypruciem flaków, haha :] No po prostu istota życia. Twórcy byli tak genialni, że postanowili za pomocą tortur uświadomić człowiekowi, jak źle postępuje, normalnie samo życie. Teraz obejrzę sobie Hostela, tam to dopiero jest samo życie: biedna Słowacja i aroganccy turyści, którzy zrozumieją co to jest życie :]. To nie życie jest dla mnie żałosne ale film, który rzekomo o nim opowiada. Z twojej durnej logiki wynika, że kto nie lubi Piły dla tego życiowe problemy są żałosne i nudne. W wykonaniu Piły III na pewno :D

Nie, nie jestem z tych co nie mogą znieśc tego, że Piła odniosła sukces. Wisi mi to i powiewa. Jestem jedym z tych co lubią pisać co mu się nie podoba i tyle. Ile razy mam powtarzać? Czytasz w ogóle to co się do ciebie pisze czy nie? Ty natomiast jesteś jednym z tych co nie mogą zrozumieć, że komuś się film nie podoba.

Piła nie przerata merytorycznie gówniarzy i właśnie to jest sedno sprawy. Przekaz Piły jest tak czytelny i dosłowny, podany na tacy, że nawet gówniarstwo nie ma problemu z jego zrozumieniem. Do tego mamy krwawe sceny i to jest klucz do sukcesu. Gówniarze zachwycają się, że wreszcie jakiś film zrozumieli i ma do tego ostre sceny :]
Nie powiedziałbym, że Pila to film dla ludzi myślących. Raczej dla tych wolno myślących. Piła III dzieli się na dwa sektory. Sekor "przekazu" w którym dużo mówi się o życiu i sektor długich tortur, podczas których ci wolno myślący dostają szansę zrozumienia owego przekazu :] Zapewniam Cię, że większość ludzi idzie na ten film do kina właśnie dla scen gore, później po wyjściu z sali kinowej stwierdzają, że to bardzo ambitny film i to jest smutne :

_Pablos_

Zgadzam się że Piła lll to gniot... po jej obejrzeniu nie zamierzam tracić czasu na 4. część. Można powiedzieć że oprócz pierwszych dwóch części pozostałe są wychwalane tylko i wyłącznie przez wiernych fanów Piły. Obiektywny widz nie znajdzie tu nic zachwycającego. Szkoda że twórcy nie poprzestali na dwójce... Robi się z tego taki Rocky XX czy Rambo XIV generalnie nic nowego w gatunku.

Jedynka wniosła coś do gatunku, była dość zaskakująca ale chyba też dlatego że w tym czasie kręcone były jakieś już totalne badziewia w stylu "Wrong Turn" przy których szare komórki widza miały przerwę na piwko jakieś w tanim barze.

pozdrawiam

ps Pablos i Flaurus dzięki za poprawienie humoru... czytając waszą polemikę troche się uśmiałem (szczególnie czytając marne próby obrony piły 3 przez Flaurusa). Każdy ma prawo do wyrażania własnych opinii, a wystarczyło że Goku skrytykował na samym początku to "arcydzieło" i już został zjechany przez rzekomo tylko wyrażających własne (inne) zdanie.

_Pablos_

Napisze krótko bo szkoda pisać elaboratów. Pablos ja olewam Twoje posty? sorry ale nie bede odpisywał na całą strone Twoich wypocin. Bo robi sie z tego serial. Ile masz lat? Poważnie pytam. Nie dość, że kompletnie olewasz niektóre posty, które napisałem, nic z nich nie wynosisz i w dodatku nie czytasz ze zrozumieniem.

Co do głosów z filmweba może sie odwołałem ale z powodu tego że to Ty zacząłeś sie podpierać krytykami którzy to wszyscy rzekomo zrównali Piłe III. A to że nie widziałeś IV a już piszesz ze to gniot świadczy o Twojej inteligencji i jest to śmieszne po prostu. Jesteś tu największym krytykantem ale żeby mieć prawo krytykowania trzeba jednak wiedzieć co sie krytykuje. Ja też sobie pokrytykuje "Cienką czerwoną linie" w sumie jej nie widziałem ale pewnie kolejne badziewie o wietnamie. Nie warte uwagi. Tak więc daruj sobie texty bo Piła IV to na pewno gniot. Bo jest o wiele lepsza od III. Fajnie że dajesz upust swojej nieograniczonej wyobraźni i porównujesz mi akcje Piły do wody z kibla czy jadącego pociągu ale jak Ty nie widzisz posuwającej sie akcji w III to gdzie ty ją widziałeś w I??? śmiem watpić i to poważnie bo akurat to akcja w I wolno sie rozwijała tyle że widz nie wiedział jeszcze wtedy kto to jest Jigsaw i to powodowało że widza wciągała fabuła bo nie jarzył co jest grane. W dalszych częściach już wiadomo było kto za tym stoi więc inaczej sie to odbierało ale to nie znaczy że robiło sie nudno. Z tego co widze po Twojej liście "filmów" fanem horrorów czy gore to Ty nie jesteś dlatego sie tak produkujesz na forum. A te "małźeństwo" nie miało zapłacic wypruciem flaków ale widze że uważnie oglądasz filmy. Dr Lynn mogła przeżyć i Jeff także ale to że zginęli nie było winą Piły tylko Amandy. Widze że pominąłeś moje pytanie w poprzednim poście a sam sie rzucasz że ja pomijam Twoje. Otóż Amanda nie dawała szans swoim ofiarom bo sama uważała że ludzie sie nie zmieniają co jest mówione w tym filmie na końcu kiedy Jigsaw prosi ją o uwolnienie Dr Lynn. Dlatego Amanda zabijała swoje ofiary, widziała że ona nie potrafi sie zmienić więc nie chciała pusćić Dr Lynn ale to trzeba oglądać uważnie film to byś wiedział. Takim pytaniami moge Cie zasypać i sie okaże że gubisz wątki w takim prostym filmie. Zresztą widac że ogladałeś go mało uważnie ale myślisz że urodziłeś sie wielkim krytykiem i jesteś ambitnym kinomanem. Z tej 60 Twoich filmów bardzo dużo pozycji widziałem i wypisałeś wiele filmów które sam lubie. Więc widzisz nie ogladam samych sieczek i nie jestem taki mało ambitny.

Aha piszesz ze ja nie potrafie zrozumiec tego ze nie lubisz Piły. Ty za to nie potrafisz zrozumieć że Piła III trzyma poziom, klimat i jest dobrym filmem. Więc jak ja mam zrozumieć Ciebie skoro Ty nie potrafisz zrozumieć mnie?? o to tu idzie własnie cała ta dyskusja. Ty nie rozumiesz mnie a ja Ciebie. A ja zacząłem bronić tematu bo pisałes i piszesz dalej mało przekonywujące rzeczy.

Ja nie pisałem nigdy że przekaz Piły jest skomplikowany czy ciezki do zrozumienia. Ale dzieci nawet tego nie potrafią odczytać. A czy oni rozumią ten film to smiem wątpić czytając te forum:(

Pablos a jesteś w stanie pojąć że jestem fanem horrorów i gore? może dlatego lubie mocne mrożące krew w żyłach sceny, napiętą i wielowątkową fabułe oraz ciekawy montaż i muzyke która tworzy klimat. Może to Cie uświadomi i zrozumiesz że Piła to rodzynek na rynku tego typu filmów. Fakt faktem że były już filmy gdzie też sie lała krew, łamały kości a jakoś nie osiągnęły takiego sukcesu jak Piła ciekawe nie???

A co do mojego gustu to akurat nie mam zarzutów. Gnioty wyczuwam dość szybko. Zresztą o gustach sie ponoc nie dyskutuje.

P.S

Fajnie że wymieniłeś w swojej kolekcji Alien 3 ale gdzie Alien i Aliens?? chyba mi nie powiesz że 3 jest najlepsza? bo to najsłabsza częśc pomijąjąc 4. A co do Heat to widziałem wiele lepszych filmów ze strzelaninami.

ocenił(a) film na 1
flaurus

Oczywiście, że olewasz, gdyby tak nie było to nie pisałbyś bzdetów dotyczącej mojej osoby. Też nie będę się rozpisywał i powiem krótko. Jakbyś przeczytał po moich wielokrotnych namowach uważnie to co piszę to byś zauważyl, że odwołałem się do Amandy. Znowu nie zrozumiałeś tego co przeczytałem i przeinaczasz to co napisałem, właściwie to nie mam co z tobą gadać. Tak, tak jesteś fanem horrorów i gore to jest argument nie podważenia, a ja jestem fanem dobrych filmów i mówię, że Piła III to kupa, przekonałem cię? Zapewne nie. Znowu muszę powtórzyć, że nie uważam, że oglądasz samą sieczkę ale ty wiesz lepiej. Krótko mówiąc nie przekonam muchy, że gówno jest paskudne i śmierdzące. Jak postarasz się zrozumieć to co piszę to może odpowiem elaboratem ale mi się nie chce bo i tak za dużo czasu zmarnowałem na krytykowanie tego gniotu. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 1
_Pablos_

tego co napisałem*

_Pablos_

nie wiem wogole po co te klotnie wasze popierzcie sobie brudy na innym forum jednym sie podoba drugim nie ludzie wolacy inne filmy powinni sie nimi naprawde zajac a nie rzucac gownem na innych brak tolerancji to kalectwo a jesli chodzi o zwolennikow piły to znam czlowieka ktory pracowal przy produkcji tych filmow i naprawde duzo o tym slyszalam podziw nalezy sie przede wszystkim scenarzyscie bo mysle ze trudno jest wymyslic caly mechanizm tego filmu wszystkie pulapki etc. ktore w wiekszosci naprawde dzialaly a na ich wykonanie poswiecono bardzo wiele czasu brawa wiec naleza sie przed wszystkim tworca bo mysle ze przecietny czlowiek czegos takeigo by nie wymyslil

Insomnia_9

Insomnia ale wytłumacz to takiemu "inteligentemu Pablosowi" który może by sie pochwalił ile on ma lat bo tylko cały czas próbuje mnie tu pouczać jakie ja to gnioty ogladam jak Piła. Weż Pablos zostań aktorem albo scenarzystą i wymyśl coś lepszego od Piły i odnieś taki sukces. Jesteś wielce mądry w gatce wielki ambitny Pablos który ogląda same "dobre filmy" a inni są mało ambitni albo maja kiepski gust. Ty zacząłeś pierwszy takie insynuacje. A sam sie podniecasz jakimś Toolem masz kiepski gust muzyczny bo ta kapela to czysty gniot bez wyrazu, klimatu, utwory monotonne, nudne dla mało ambitnych słuchaczy. To by było w Twój deseń coś. Poza tym koleś nie odpowiadasz na moje pytania to po jaką cholere ja mam na Twoje odpowiadać?? Piszesz chaotycznie a potem z kogoś robisz jakiegoś mało kumatego. Widać że fabuła Piły III jest Ci obca bo ledwo kojarzysz wątki co poniektóre. Ale nie mam zamiaru Cie przekonywać do tego filmu. Ogladaj sobie Dzień Świstaka czy Heat bo tam fabuła jest "bardzo zawiła i skomplikowana nawarstwiona wieloma wątkami"

flaurus

Aha Pablos przeczytałem pare recenzji na filmwebie 2 i 3 i teraz widze jaki z Ciebie kozak. Klepiesz te same bzdury co Kamiński i spółka. Przeczytałeś pewnie wszystkie recenzje i próbujesz być tu odkrywczym. Tak jak pisałem na początku żżynasz recenzje od innych bo klepiesz to samo słowo w słowo. Teraz to widze. Jakto nie ma fabuły w 3 jakie to słabe aktorstwo w 2. Zapomniałeś dodać że ku Twojemu zdziwieniu Piła odnosi sukces jak to możliwe? no przecież to proste! Jestem kumatym kolesiem więc to przez te gówniarstwo które napycha kase twórcom filmu!
Nikt tego nie ogląda tylko oni. Proste i logiczne! Nawet pani na filmwebie napisała tak samo bo też jest kumata. Gówniarstwo napędza koniunkture.

A na koniec Twojego autorstwa cytat znaleziony na Pile III "Mało ambitny film dla jeszcze mniej ambitnych widzów." Śmiechu warte i ta satysfakcja że dałeś 2 gwiazdki. Dla Twoich wiadomości bo pisałes że Piła III ma tu ocene poniżej dobrej a dobre filmy oscylują tu w granicach 8 przeważnie. Piła III ma tu ocene w granicach 7 czyli ocena dobra. 8 to już jest bardzo dobra. Ale ty jeden jesteś ambitny dlatego oglądasz ambitne filmy. Trzeba sie dowartościować na forum przecież.

ocenił(a) film na 6
flaurus

śledząc wątek....hmm nie uważam wcale że dziecinność jest czymś złym - to pierwsza sprawa ,poza tym gość zakłąda ten temat to niech tak sobie myśli , to przecież tylko i wyłaćznie jego zdanie. Ja myśle całkiem inaczej i dalej będe pisał że piła po prostu jest dobrym filmem, ale każdy ma prawo założyć taki temat.

fish_dick14

jasne ze dziecinnosc nie jest niczym zlym a wrecz przeciwnie- pieknym i my nic do niej nie mamy ale nie sadzicie ze dzieci nie powinny komentowac filmow PRZEZNACZONYCH DLA DOROSLYCH? no a juz tym bardziej ich ogladac. takie traumy w mlodosci zle wplywaja na psychike zwlaszcza jesli przecietny odbiorca nie radzi sobie zbytnio z interpretacja filmu ktory so sielankowych nie nalezy. tak wiec tych slodko zdziecinnialych odsylamy do wypowiadania sie na forum skreka. dziekuje za uwage

ocenił(a) film na 1
Insomnia_9

skąd wiecie ile lat ma autor tego wątku?

ocenił(a) film na 1
_Pablos_

A o największej dziecinności świadczy pierwsza odpowiedź w tym wątku czyli Flaurus.

Niejaki Goku stwierdził, że mu się film nie podoba i to bardzo bo dał ocenę 1/10, a Flaurus jak to Flaurus, najdojrzalszy z dojrzałych 30 latków odpowidada:

"Dziecko idź spać i zgaś światło. Jak ja nie cierpie 12 latków którzy dostali neostrade od mamusi na 12 urodziny."

Flaurus, Flaurus. Widzisz, nawet 12 latek potrafi dostrzec, że Piła to kaszana, a to rzadkość :]

ocenił(a) film na 1
flaurus

Flaurus, cały czas pije do twojego wieku bo zdumiewa mnie fakt, że można tak durne posty pisać w tym wieku :] Twoje dwa ostatnie rządzą. Jak dzidziuś. Zajrzałeś na mój profil i zaczynasz wyciągać jakieś filmy, krytykujesz zespół, którego nawet nie znasz, jakby to miało coś wspólnego z omawianym tematem. Nie przeczytałem ANI JEDNEJ recenzji Piły, bo ja nie czytam recenzji oprócz, krótkich namiastek recenzji w gazetach, a o ile dobrze pamiętam nie miałem okazji niczego o Pile poczytać. Jak nie masz argumentów to nie gadaj pierdoł o jakimś zżynaniu recenzji. Widzę co jest kiepskie w Pile i to piszę a ty cały czas nie przyjmujesz do wiadomości, że mam takie zdanie i już. Dorośnij.
Nie dziwi mnie fakt, że Piła osiągnęła sukces, to jest akurat najmniej zdumiewające. Pokaż jak wypruwają flaki i łamią kości to ludzie jak muchy do przysłowiowego gówna się zlecą :] Nie ważne, że durna fabuła, że badziewny i ubogi scenariusz, ważne, że się leje krew i jest przesłanie, jednym słowem - arcydzieło. To co w tym sukcesie jest dziwnego? Flaurus idź pooglądaj sobie Piłę, popodniecaj się przesłaniem, zastanów się nad swoim życiem, potnij się nożem i wpadnij w ekstazę, bo widać, że oglądanie tych bzdetów nie zbyt ci służy :]
To będzie jeden z moich ostatnich postów bo nie zamierzam dyskutować z ignorantem, który totalnie nie rozumie pewnych elementarnych zasad dotyczących gustu. Mój gust nie pozwala mi na to abym zachwycał się Piłą, wybacz. Co więcej, uważam, że to gniot. Jeśli tego nie rozumiesz to nie pierdziel głupot o ocenach na filmwebie, które jasno wskazują, że Piła III jest kiepsko oceniona.

_Pablos_

No pije pije tylko ja przynajmniej otwarcie napisałem ile mam lat. A skąd wiesz czy nie znam Toola???:] widzisz ja chciałem Ci tylko pokazac pewną analogie do tego co ty pisałeś że Piła IV to gniot a nawet nie widziałeś a zacząłeś pisać negatywy. A teraz piszesz że krytykuje zespół którego nie znam:] idąc twoim tokiem rozumowania nie musze go znać żeby go krytykować. Wystarczy że coś tam słyszałem na vivie. Co do tych recenzji to coś nie wierze że nic nie czytałeś nawet tutaj z filweba. Dalej idąc Twoim odkrywczym tokiem rozumowania to Martwica Mózgu powinna dostać u małolatów Oscara za sieczke bo Piła jej nie dorasta do pięt. I inne filmy. Czemu Hostel takiego sukcesu nie osiągnął??? tam też jest sieczka. Albo Dom Woskowych Ciał? widok Paris Hilton z dziurą w głowie bezcenny:) Czy choćby Piła Texańska..nie uważasz że Piła przewyższyła te filmy o klase? a może i dwie. Skoro dla Ciebie Piła to gniot to wymień mi lepsze horrory ostatnio jakie ogladałeś. Jestem ciekaw. Skoro jestem taki nieuświadomiony to poleć mi ambitne kino. Z chęcią obejrze coś z głębszym przesłaniem i mniejsza sieczką.

ocenił(a) film na 1
flaurus

Niestety kiepskie porównanie bo kapela muzyczna to nie film. Tool to nie jest kontynuacja jakiegoś dzieła, które wcześniej widziałeś i możesz na podstawie poziomu poprzednich części przypuszczać, że to gniot. Ja zarówno Piłę II i Piłę III widziałem i o ile dwójka jest słaba o tyle trójka to dla mnie pseudoambitny komercyjny gniot dla ludzi o małych wymaganiach. Wiem, że Cię nie przekonam bo dla Ciebie jest to film dobry niosący ze sobą przesłanie, wart obejrzenia. No i ok, masz do tego prawo.
Jeśli nie wierzysz, że nie czytam recenzji to twój problem. Właśnie tak mam w zwyczaju, że nie czytam recenzji na filmwebie, a jedynie opisy filmów, których nie widziałem. Jedyna recenzja jaką tu przeczytałem była na temat Szeregowca Ryana bo strasznie ludzie się burzyli jak to bardzo się z nią nie zgadzają. Jeśli tak bardzo moja krytyka pokrywa się z tym co czytałeś to jest to jak najbardziej logiczne. Film ma określone słabości jedyne co można zrobić to je wyłapać, co w przypadku Piły jest dziecinie proste. Nie można wymyślać wad według własnego uznania tylko to co widać na filmie, a widać zawsze to samo.
W kwestii Hostela to nie powiedziałbym, że nie osiągnął sukcesu. Jak na swoją zatrważającą denność osiągnął spory sukces. Takie gówno nie powinno nawet ujrzeć światła dziennego i to już jest sukces, a z tego co wiem ludzie walili na tego gniota do kin. Masz rację, że Piła przewyższa wymienione przez ciebie filmy ale to tylko świadczy o bardzo niskim poziomie tych filmów. Z chęcią bym wymienił kilka filmów z głębszym przesłaniem ale jest jeden problem. Niemalże połowa filmów obyczajowych jakie powstały ma bardziej sensowne, sugestywne i inteligentniejsze przesłanie niż przesłanie w Pile. Mógłbym ci prawie dowolny film z przesłaniem wymienić i byłby lepszy.

_Pablos_

Fakt Tool to nie horror ale chodziło mi o analogie. Widzisz wyobraź sobie że przesłuchałem czysto teoretycznie pierwszą płyte Toola i stwierdziłem że to gniot. Wydali druga płyte a ja stwierdziłem że to na pewno gniot skoro poprzednia też była gniotem. Czyż to nie analogia? dobry przykład na to co Ty napisałeś. Uważam że Piła III to dobry film nie jakis rewelacyjny ale ja go traktuje jako kontynuacje po prostu. Fakt że nastawiony na dużą brutalnośc większy budżet itp. Dlatego w moim rankingu jest najniżej prawie. Hostel fakt niby osiągnął sukces ale zestawiając go z Piła to właśnie on pozostaje czystą sieczka, z prostą fabułą nastawioną na krew i masakre. Zero aktorstwa, zero klimatu. Zwłaszcza 2 jest denna. Ale będac fanem podobnych filmów to chyba powinienem go lubiec. Co do filmów obyczajowych nie wątpie że takie istnieją ale mi chodziło o filmy Piło podobne.

ocenił(a) film na 1
flaurus

No, nie do końca dobry przykład. Z filmami jest trochę inaczej niż z muzyką. Ja obejrzałem pierwsze 3 części Piły i tendecja cały czas była spadkowa, nie często się zdarza aby jakaś kolejna kontynuacja była nagle dobra. Z albumami może być tak, że jeden jest rewelacyjny, a drugi kiepski (co w przypadku Toola się nie zdarza). Jednak wiem o co Ci chodzi i nie powinienem oceniać Pily IV. Przyjmijmy, że jest to tylko i wyłącznie moje subiektywne przeczucie, a nawet pewność, że czwórka jest prawdopodobnie najgorsza ze wszystkich Pił. Nie wydaję werdyktu tylko wyrażam przeczucie.
No i co, teraz ty się uważasz za znawcę aktorstwa, skoro piszesz, że w Hostelu jest zero aktorstwa :] Widzisz, w Pile sprawa ma się podobnie. Co prawda poziom jest wyższy ale aktorstwo w Pile to jedna z wielu wad. Co do klimatu w Pile to mnie w ogóle nie urzekł, właściwie dla mnie jest sztucznie mroczny i brudny - czyli bez klimatu. Piła też jest nastawiona na masakrę, z tym że próbuje ona udawać, że ta masakra ma jakiś sens, że dzięki tej masakrze i naukom Jigsawa w filmie jest jakiś przekaz. Dlatego Piła jest pseudoambitna bo przekaz nie trzyma się w ogóle kupy w kontekście wydarzeń, jest mało przekonywujący i prawie w ogóle nie dający do myślenia, jest zbyt dosłowny i przez to śmieszy aniżeli wprawia w zadumę. I tak połowa filmu to sieka.
Wcześniej pisałeś, że chciałbyś abym wymienił filmy z przesłaniem ale z mniejszą sieczką więc raczej nie mogą być podobne do Piły, bo i tak takich nie znam.

_Pablos_

No wiesz kwestia jest taka że cały czas poruszamy sie w swiecie subiektywnych odczuć co jest naturalnym zjawiskiem. W moim odczuciu Piła daje dużo do myślenia nie chodzi o kwestie pułapek tej sieczki krwi itp. tylko samego podejścia do swojego życia. Nieraz w życiu "byłem niegrzeczny" i nie szanowałem sie za bardzo. Nie doceniałem tego co mam. Powiedzmy że film porusza te kwestie a Jigsaw uświadamia to ludziom nie wiem czy naucza ale pokazuje im droge którą kroczyli i drogę z której zeszli na złą ścieżke w dość brutalny sposób to fakt i to jest ta jego mroczna strona osobowości w którą sie wcielił w tym filmie. Forma jest brutalna i to ta forma Ci sie nie podoba z tego co widze. Gdyby Piła była subtelniejsza pewnie miałbys o wiele lepsze zdanie o niej. W Hostelu faktycznie skrytykowałem aktorstwo może nie zupełnie chodziło mi o to że go nie ma tylko Hostel bazuje na prostym schemacie. Tam jest pokazane zabijanie dla zabijania. Tortury dla tortur. Bezsensowne rzeżie (motyw kolesia który kroi faceta a potem to je na talerzu przy świecach w 2 fest głupie). Taki typowy amerykański horror. Piła to jednak inna liga. Pokazała świeżość i nowość w tej konwencji. Owszem scenarzyści też wymyślają te pułapki by szokowały i było więcej przerażania i masakry. Jigsaw przynajmniej kieruje sie jakimiś zasadami. Owszem forma jest jak u psychola który chce pokazac ludziom jakimi są śmieciami. Kwestia jest taka że jednemu sie to spodoba innemu nie. A zastanawiałeś sie ile byłbyś w stanie znieść żeby ratować swoje życie? pytanie trudne bo musiałbyś zmierzyć sie z tym czymś. A mnie Piła skłania do takich pytań. Jakby Piła nie zmuszała do myślenia to nie byłoby tych wszystkich dyskusji na forum i ludzie nie zastanawialiby sie dlaczego Amanda zabijała swoje ofiary, gdzie sie podział Dr. Gordon i co miał na mysli Piła mówiąc o uśmierceniu 4 osób itp. A IV uważam że jest lepsza niż II i III. Fajnie ułożona fabuła która sie zazębia na końcu. No i życie Johna przed choroba pokazane całkiem fajnie.

ocenił(a) film na 1
flaurus

Tak dla ścisłości, nie uważam Piły za gniota z powody brutalnej formy. Jak na film z elementami gore przystało, brutalne sceny są wskazane. Uważam Piłę za gniota z zupełnie innych powodów o których już pisałem i są to fundamentalne elementy, które tworzą całą konstrukcję filmu. Nie obchodzą mnie brutalne sceny i nie wpłynęły one na moją ocenę.