PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=382525}

Piła IV

Saw IV
2007
6,0 66 tys. ocen
6,0 10 1 66253
4,3 20 krytyków
Piła IV
powrót do forum filmu Piła IV

Chcialem poruszyc temat tego jednego (jak do tej pory) zdjecia zamieszczonego w galerii.. nie wiem czemu ale wydaje mi sie, ze to jest Addison - aktorka z 2 czesci piły. Teraz sprobuje sie do tego ustosunkowac.

Nie ma watpliwosci ze osoba z maską świni na glowie to kobieta, a cechą rozpoznawczą są obcasy. Do tej pory Amanda przebierala sie za tą postac porywajac ludzi i umieszczajac ich w pulapkach w ktorych ludzie walczyli o swoje zycie. Ale przeciez Amanda w 3 czesci zostala poszczelona i wydaje mi sie ze scenarzysta uśmierci bohaterke. Ale wracajac do zdjecia.. kobieta na zdjeciu (tego z galerii) ma na sobie maske i jakis plaszcz, zauwazcie ze nie pokazuja jej rąk! Odrazu na mysl przyszla mi Addison.. mogla sie uwolnic z swojej pulapki (z tego szklanego akwarium), nawet wyrywajac sobie rece, to by wszystko wyjasnialo czemu na zdjeciu nie są widoczne ręce. No dobra zaraz mi ktos powie ze moglo by tak byc ale co z trucizną ktorą wdychala? Przypomnijcie sobie ze wkladajac ręce do tego pudla ukula sie szczykawką, co prawda wylała zawartosc ale wydaje mi sie ze to uklucie moglo spowodowac ze nie wielka ilosc antidotum mogla przedostac sie do jej organizmu i wtedy mogla by przezyc.

Odpiszcie bo jestem ciekawy waszego zdania na ten temat.. :)

ocenił(a) film na 5
converse

Raczej na 100% dziewczyna na fotelu to ta sama ktora widnieje na zdjeciach przed nia... Ten fotel to pułapka a swinska główka jest poto zeby ten pan ktorego spluwe widzimy mogl ja zdjac i zobaczyc kto to ;) jesli Addison mogla by powrocic to wydaje mi sie ze pakowanie ja w druga pulapke bylo by idiotyzmem... uklucie raczej samo nic by nie dało (to nie basn z tysiaca i jednej nocy by takie cuda sie działy)... ale wiemy ze kilka szczykawek bylo ukrytych w domu i moze cos znalazla moze przeszla inna pulapke... Nie wykluczam powrotu Addison, poniewaz wydaje mi sie ze nikt procz niej i Gordona nie moglby zastapic Johna... ale zdecydowanie osoba na fotelu to ta sama ze zdjecia...

converse

To musi być laska ze zdjęć, czyli Jill - dawna miłość Jigsawa, którą widać było w trzeciej części podczas halunów Johna. Na kilku zdjęciach jest z facetem, wygląda na to, że zdradzała Jigsawa i ten napis na ścianie "zobacz, co ja widzę" wskazywałby na to. Co do Addison to jak dla mnie nie miała szans na przeżycie. Jeszcze głupsze jest to, że miałaby przejść inną pułapkę - bez rąk, nie ma opcji... Zresztą Addison nie miała nic wspólnego z Johnem, znalazła się w domu, ponieważ była jedną z osób wrobionych przez Erica.

ocenił(a) film na 5
filmaniak_905769

Czemu zaraz bez rąk przyjrzyj sie a w skrzyni zobaczysz klucz dzieki ktoremu mogla sie wydostac ;] A z tego co widze na zdjeciach to ta blondynka to nowa ofiara a nie była Johna

Makron

Tiaa, chyba nogą sięgnęła by tego klucza i użyła, nie wiadomo nawet, z której strony był zamek, może na górze akwarium?

ocenił(a) film na 5
filmaniak_905769

Obejrz sobie Piła II na DVD z dodatkami to bedziesz wiedzial jak ;] no chyba ze wiesz lepiej jak scenarzyści... :]

Makron

Wybacz, nie mam jak. Jak możesz to zrób screena i wrzuć.

ocenił(a) film na 5
filmaniak_905769

jak ci zrobie screena z kwestii mowionej ;] wypozycz sobie i juz i w dodatkach bedziesz to mial... wystarczylo ze siegnela by po klucz nie musiala urywac sobie rak, z reszta te noze nie mialy za zadanie uciac jej rece tylko to by sie wykrwawila... chociaz i tak trucizna ktora wdychala wczesniej by ja rozlozyla... ale szansa byla...

Makron

Makron - jeśli nie było tego pokazanego na filmie, to o czym my w ogóle piszemy...? Tak samo w trójce na DVD była scena, w której Amanda zabija Erica, ale co z tego, skoro na filmie tego nie było?

ocenił(a) film na 5
filmaniak_905769

przeciez ja tylko mowie jakie wyjscie bylo przewidziane z tej pułapki... i nie musiala urywac sobie dłoni by z niej wyjsc... mogla znalezc jakies antidotum i juz... to tylko jedna z opcji... bo tylko jej martwej nie widzielismy ze wszystkich ofiar ;]

ocenił(a) film na 6
Makron

Ja wczoraj jeszcze raz sobie puscilem Pile2 i dokladnie przyjzalem sie Addison.. gdy Xawier wychodzi ona zostaje sama uwieziona w tym pokoju i gdy sie drzwi zamykaja mamy serie szybkich zdjec.. ja te zdjecia obejrzalem z powolnionym tempem i proponuje wam zebyscie tez tak zrobili.. jest jedno zdjecie gdzie Addison stoi i ma wlozone rece do tego akwarium w ktorym nie ma szczykawki i wogole nie ma krwi na rekach tak jakby sie nic jej nie stalo (ale to tylko ciekawostka). Natomiast jest jeszcze jedno zdjecie w ktorym Addison ma wyrwana lewa dlon! I na tym chyba konczy sie seria tych "szybkich" zdjec.

ocenił(a) film na 5
converse

ktora to mniej wiecej minuta??

ocenił(a) film na 6
Makron

hmm to jest ta scena w ktorej widzimy poraz ostatni Addison.. zaraz potem akcja przenosi sie do pomieszczenia z sejfem w ktorym jest Amanda i ten młody..

ocenił(a) film na 5
converse

Nom mam ten urywek ale tam nie widze zadnej ujecia z urwana reka... jak mozesz to zapodaj screena...

ocenił(a) film na 6
Makron

probowalem zrobic ale jak robie to potem to wklejam na Painta i zapisuje plik. Potem jak wyciagam plyte i probuje otworzyc plik.. obraz znika:| (czarne tlo)

converse

Co do pułapki Adison to na górze akwarium wisi klucz, scenarzyści twierdzą że wystarczy wsunąć ręce głebiej i wtedy bierze sie klucz i otwiera akwarium.

converse

Kurde też analizowalem te zdjecia Adison i nie zauwazylem urwanej reki. Mozesz podać dokladny czas lub zrobic zdjecie Frapsem?

ocenił(a) film na 5
kenny01

nom Frapsem to ci sie uda :D bo metodą print screen to za wiele nie zdzialasZ :D

ocenił(a) film na 6
Makron

sluchajcie jak sie naucze to obiecuje ze zamieszcze to ujecie tutaj..

ocenił(a) film na 6
converse

w pile2 znalazlem cos jeszcze co mnie zastanawia.. nie wiem czy zwrociliscie na to uwage. Mianowicie chodzi mi o akcje ktora rozgrywa sie w pokoju w ktorym znajduja sie szczykawkido ktorych Amanda zostala wrzucona. Gdy Xawier slucha nagrania na taśmie, wowczas mlody odkrywa ze pod luzkiem znajduja sie te szczykawlki. Wtedy Xawier podnosi to lozko i zauwazcie ze pomiedzy posciela (poduszka dokladnie), a tymi kratami lozka znajduje sie koperta. Niestety nie moge odczytac imienia. Wiecie po co wogole zostala tam zamieszczona i do kogo byla adresowana?

ocenił(a) film na 5
converse

stray porob skreeny bo i tej koperty tam nie widze ;] A jesli chodzi o koperty itp itd. to w tym domu bylo wiecej pulapek (TEORETYCZNIE) poniewaz dla kazdego byla jakas przygotowana... jednak do wszystkich poprostu nie dotarli... dlatego miedzy innymi podejrzewam ze addison mogla uwolnic sie ze swojej pulapki i przejsc inna by dostac antidotum...

converse

Dawaj dawaj screeny doobi, bo mnie ciekawość zżera! :p

ocenił(a) film na 5
converse

Ech.. wezmę screeny w swoje ręce^^
Koperta:

http://img.kdva.pl/uploads/efba31a851.jpg

Jeśli komuś uda sie odczytać imię na niej to niech da znać bo ja już męczyłem się z tym kiedyś i nic wymyśleć nie mogłem^^

Teoretycznie ucięta dłoń: (NIE JEST UCIĘTA!!!)

http://img.kdva.pl/uploads/05fda85f3e.jpg

Ale kluczyk już nie wisi tylko jest przytwierdzony do górnej ścianki tej pułapki :D

converse

heh ja też tam neiwidzę żadnej koperty, co do urwanych rąk Addison, to też nie widzę heh

ocenił(a) film na 6
uxi88

http://youtube.com/watch?v=yb6DVrGBg-8
chodzi o te szybkie sceny od 1.30 wrzućcie sobie film do virtual dub i przesuwajcie powoli klatki

ocenił(a) film na 6
MlodY

no i zrobiłem screeny 4 ostanich klatek, w żadnej nie jest pokazane, że wyrwała gdzieś reke, ale są migawki w których nie ma wogóle krwi na rękach

ocenił(a) film na 6
MlodY

http://img477.imageshack.us/img477/6434/0009ch3.jpg
http://img72.imageshack.us/img72/3592/0010xm5.jpg
http://img477.imageshack.us/img477/3453/0011la1.jpg
http://img477.imageshack.us/img477/5203/0012hc2.jpg

converse

albo mi sie wydawało albo widziałem klucznad tą strzykawką :P z każdej pułapki było wyjście z tej na pewno też, ale widziałem też , że kłodka jest na zewnątrz tej klatki, więc Addison sama by jej nie otworzyła nawet jakby zdobyłą ten klucz.

ocenił(a) film na 5
uxi88

o kluczu to juz dawno było wiadomo... hmm zawsze moga Addison wykorzystac do kontynuacji Piły... z całego tego domu tylko jej martwej nie widzielismy... nom ok screeny sa ale gdzie ta urwana reka i gdzie ta koperta?

Makron

Jeśli kłódka była na górze akwarium, to mimo tego, że tak bardzo chciałbyś zobaczyć Addison w kolejnej części, będzie to niemożliwe :(

Makron

Na zewnątrz, a nie na górze, wtedy nie miała by szans się samemu uwolnić

filmaniak_905769

chujem_go -to samo napisałem wyżej :P Addison nie ma szans :P jeżeli próbowała sie jeszcze uwolnić to pewnie Amanda po dostarczeniu Daniela do windy, wróciła po Addison i ją zabiła hehe

converse

no te screeny dowiodły tego, że nie ma żadnej urwanej ręki :P

ocenił(a) film na 6
converse

Wylane antidotum mogło dostać się do jej organizmu poprzez jej utraconą krew !!!!! I była jeszcze druga kobieta (blondynka)...

ocenił(a) film na 5
maciejkawon

hehe ja tylko taka teorie rzucilem nie to ze chcialbym ja zobaczyc :P Zobaczyc to chcialbym Gordona bo to bylby ciekawszy watek :)

ocenił(a) film na 5
Makron

Nie rozumiem natomiast jednej rzeczy... skoro Jigsaw pogardzał mordercami czemu probował nakłonić Gordona do zabicia Adama...? Dlaczego kazał Zep'owi zabić matke i dziecko? Juz o pułapce Amandy nie wspomne... Bo inni mieli dokonać wyboru ale we wlasnym zakresie... co wy o tym sadzicie?

Makron

Dobre! Wygląda to na błąd logiczny, Jigsaw prawi o tym, że gardzi mordercami, a w swoich grach i tak zmusza ludzi, żeby sami byli mordercami... Ale zauważ, że wszystkie przykłady, które podałeś, pochodzą z jedynki, a Jigsaw (o ile pamiętam) dopiero w drugiej części podczas gadki z Eric'iem mówił o tym stosunku do morderców. I w II i III części nie ma już takich gierek, widocznie taki scenariusz im się spodobał i nie patrzyli na to, co było w jedynce. Tak czy siak, brawo za spostrzegawczość Makron! :)

ocenił(a) film na 5
filmaniak_905769

mam nadzieje ze w czworce to jakos sensownie wytlumacza :D

Makron

Wątpię, pokazaliby wtedy własne błędy, a tak mogą liczyć na to, że nie wiele osób to zauważy albo nie przejmie się tym.

ocenił(a) film na 5
filmaniak_905769

oj tam jak sprawnie by to ułożyli w scenariuszu i ruszyli wyobraznia to nawet nie był by to błąd ;]

maciejkawon

Masz na myśli Laurę, która zginęła jeszcze zanim Addison znalazła to akwarium? Jeśli tak, to ta blondynka przekręciła się od gazu, który był pompowany do chaty.

ocenił(a) film na 6
converse

heh fajne zainteresowanie tematem:P jezeli chodzi o te rece addison nie splamione krwia to macie dowod ze mowilem prawde.. jest to udowodnione na screnach jakiegos forumowicza.. a co do koperty i urwanej reki musicie mi uwierzyc do poki nie zrobie screnow

converse

Jakoś nie spieszy Ci się z tym robieniem screenów :-/

ocenił(a) film na 5
filmaniak_905769

kurcze ja ogladałem tą scene kilka razy i tam gdzie są strzykawki nie widze zadnej koperty... moze ci chodzi o tą koperte przeznaczoną dla Gus'a w którą wpadła Addison?? A jesli chodzi o urwaną ręke to też nic podobnego nie widze, są tam tylko różne ujęcia tego jak stoi przy pułapce z rękami w środku...

ocenił(a) film na 6
Makron

chujem go.. przeczytaj wyzej co napisalem odnosnie screnow bo nie mam zamiaru drugi raz o tym samym pisac i zasmiecac forum.. a co do urwanej reki to ja napisalem wyraznie ze urwana byla ale dlon a nie reka.. wg. mnie ma to zasadnicze znaczenie.. a co do koperty to nie ta o ktorej piszesz Markon

ocenił(a) film na 5
converse

urwanej dloni tez nie ma...

ocenił(a) film na 6
Makron

sluchaj markon jezeli Ci strasznie zalezy na tych screenach to daj mi gadu i wtedy wytlumaczysz mi jak to robic bo metoda 'print screen' nie dziala :)

ocenił(a) film na 5
converse

nom przeciez pisałem ci ze print screen nie dziala ;] a tak w ogole spokojnie tez nie wiem jak sie robi screeny ale podejrzewam ze wystarczy sciagnac program do tego i juz ;] ja tylko napisalem ze nic takiego nie widze :D

ocenił(a) film na 6
converse

A że się tak wtrącę - ja pstrykam screeny przez Power DVD, z tym że w nie wszystkich plikach filmowych można pstryknąć zdjęcie (szczerze nie wiem od czego to zależy - w Spidermanie nie mogłem pstryknąć, a już w innych filmach mogłem), w każdym bądź razie warto spróbować. A tak przy okazji jestem pełen podziwu i szacunku dla Makarona za to co robi dla tego forum. Oby tak dalej! Pozdrawiam!

ocenił(a) film na 6
converse

Upss, sorki za przejęzyczenie - miało być "Makrona" ale sie spieszyłem ;)

ocenił(a) film na 5
Jeordie_White

hehe dzieki, ale co ja robie dla tego forum? ;)