PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=463661}

Piła V

Saw V
2008
6,1 59 tys. ocen
6,1 10 1 58999
4,5 13 krytyków
Piła V
powrót do forum filmu Piła V

2,5 litra krwi

ocenił(a) film na 5

''Szybka utrata około 1 litra krwi grozi wstrząsem krwotocznym i śmiercią!'' Ja jak oddawałem krew to dobrze się czułem, ale kilku moich znajomych zemdlało po oddaniu 0,5 litra krwi.
Nie ma takiej opcji, żeby stracić w 15 minut 2,5 litra krwi i przeżyć. Bajka.

immanuel

Oj chyba nie wiesz do czego zdolne jest ludzkie ciało, zwłaszcza młodych osób. Gdyby człowiek umierał po stracie 1 litra krwi, to pierwszy lepszy wypadek drogowy zawsze kończyłby się śmiercią. Przecież czasami widać że po wypadku jest ogromna kałuża krwi... a jednak mimo ogromnej straty krwi czasami pacjentów uda się uratować dzięki np transfuzji. Ja myślę że to u każdego inaczej działa. Niektóre źródła podają, że tak naprawdę do śmierci potrzebna jest utrata 3 litrów krwi (!)

ocenił(a) film na 10
listerstorm

a kto powiedział, ze oni przeżyli ? Pokazana była tylko ta facetka którą znalazł Erickson, ledwo żyła a potem straciłą przytomność, nie wiadomo czy to nie zgon, faceta w ogole nie pokazali wiec pewnie nie przeżył w ogole heh

ocenił(a) film na 4
listerstorm

A wiesz kolego co to jestt wstrząs hipowolemiczny?

ocenił(a) film na 4
listerstorm

jak dla mnie ważniejsze jest to co mówią na Przysp. Obronnym w liceum i na kursach ratowniczych, nić to co podają "niektóre źródła"

PerfectStranger

Żadne przysposobienie obronne nie obroni Cię przed Jigsawem :]

ocenił(a) film na 4
immanuel

Czepiasz, się - przecież to amerykanie im takie coś nie grozi.

Największa beką z ręka przeciętą do połowy u typa, primo - zemdlałby w 10s, secundo wykrwawił w kolejne kilka minut....

...ale co tam, przecież to amerykanie, no i film dla amerykanów,

...a Oni kupią wszystko.

Przerażające, że niektórzy Polacy też to kupują oO

Charles_Dexter_Ward

Racja! Poza tym ja widzę łatwe wyjście z sytuacji.
Mechanizm uruchamiał się po zamknięciu drzwi. W poprzednim pomieszczeniu tykał zegar do wybuchu bomby. Pytanie - po co zamykali drzwi? Wystarczyło je zostawić uchylone i schować się za nie - nie trafiłaby ich bomba ani gwoździe... Wtedy nie byłoby problemu z uciekającym czasem. Wtedy mogliby wziąć kawałek przewodu, przywiązać do bomb w kolejnym pomieszczeniu i nie wiem - pociągnąć uszkodzić - ale już w bezpiecznym pomieszczeniu. No... ale pamiętajmy, że to film :) Z tym, że faktycznie w jedynce sytuacja wyglądała dramatyczniej :)

ocenił(a) film na 4
Publius

Kwestia jest taka że wszystko jest coraz bardziej naciągane i robione pod... flaki... I tyle. Już jak zobaczyłem początek to wiedziałem że się kaszana kroi...

PerfectStranger

Dokładnie. Trochę to chamskie ze strony twórców... dla mnie najbardziej przerażająca była jedynka i to tylko wyłącznie dzięki klimatowi i muzyce. Nie było tam flaków, morza krwi. Da się - ale trzeba chcieć. A taka fajna trylogia się kroiła...

ocenił(a) film na 4
Publius

Jedynka była słaba imo. Fatalne aktorstwo, naciągana fabuła i kompletnie nierealna końcówka. Dla mnie bajlepsza była zdecydowanie II część. Reszta to takie lepsze/gorsze średniaki niestety.

Charles_Dexter_Ward

niechciał bym sie sprzeczać ale wiecej ludzi jest za tym ze to jedynka byla najlepsza ja to osobiście popieram bo fabuła nie byla naciągana tylko bardzo dobra nie wspominając o ciekawych torturach których juz w kolejnych czesciach byly coraz mniej pomyslowe

bzdety4

Dalsze tortury szły w jakieś gore, a nie w pomysłowość...