film jest swietny... Ty masz zero mózgu.. :| obejrzyj jeszcze raz i.. no jakby to powiedzieć... hm... POMYŚL :]
Mi się film nie podoba wybitnie. Nie piszcie mi tu, że on ma jakiś głębszy sens, że trzeba go rozumieć. Nie trzeba. On miał przyciągać ludzi swoją obrzydliwością i drastycznością, nie fabułą. To jest tak jak z jakimś Mickiewiczem albo Kochanowskim. Pisali to co czuli, a po latach ludzie dopatrują się w tym głębszych myśli, patriotyzmu. Tyle, że przy "Pile" nie potrzeba było lat...
moim zdaniem ten film jest bardzo dobry
chyba sie nie znasz na filmach tak pisząc
w pile trzeba mysleć, to nie jest film w którym ktoś lata z piłą w reku i zabija..w tym filmie trzeba troche logiki. A krew to dodatek
film swietny POLECAM!!
Może nie beznadzieja, ale dobrze też nie jest. Thriller typowo dzisiejszy mnóstwo krwi, niby "przesłanie" co to ludzie potrafią zrobić ze swoim życiem, mnóstwo różnorakich "morałów" wszelakiej maści oraz fabuła zakrojona na kilka części (myślę że producent poprzestanie na 6). Przecież tak nie powinno się robić filmów już mam dość produkcji typu "Wzgórza mają oczy" (1 i 2). Jeśli to Was kręci, moi drodzy współcześni widzowie to gratuluję, może kiedyś obejrzycie "Lśnienie" lub "Se7en" i docenicie co to jest prawdziwe mocne kino. A na razie, idźcie sobie do kina na "Oszukać Przeznaczenie 4" może tam będzie jeszcze więcej trupów i krwi.
Jak chcecie coś z kina ambitnego inaczej polecam "Freddy got fingered" (w wolnym tłumaczeniu "Freddy był palcowany") alias "Luźny gość".
Wiem że moja wypowiedź może niektórych z Was urazić do głębi, ale niestety takie są realia. Zaczerpnę słowa z pewnej recenzji "Veni, Vidi, Vomit".
Pozdrowienia
PS. Autorka tematu chyba nie oglądała dokładnie tego filmu, przecież już na samym początku jeden z ludzi leży w kałuży krwi z dziurą w głowie, mózg na pewno się znajdzie.
oglądałam lśnienie i zgadzam się z przedmówcą, że to naprawde dobry film, ale piła też mi się bardzo podobała...zresztą każdemu podoba się co innego i trzeba to uszanować..
Powiedzmy tak... Napiszcie mi tu, jakie do cholery przesłanie niesie ten film, to przyznam wam rację. Moim zdaniem został on nakręcony po to, żeby ludzie tacy jak wy doszukiwali się w nim przesłania, którego nie ma. Jeżeli jednak jest, to czekam na odpowiedź...
Jigsaw nie torturował i nie zabijał przeciez całkowicie niewinnych ludzi, on karał za podejście do zycia, niektórym to pomagało (Amanda) .. jeśli masz więcej niż 5 lat to sam domyślisz się jakie przesłanie niesie Piła..
Nie mam pięciu lat. Karał ludzi? A co on, sąd? Bóg? Nie. Jigsaw to człowiek chory psychicznie, który lubuje się w torturowaniu innych. Nie widzę przesłania w Pile. Może dlatego, że jestem...NORMALNY? Bo nie próbuje dopatrywać się przesłania i głębszego sensu w filmie, w którym sensu nie ma? Zabawne, gdy poprosiłem was o napisanie mi przesłania tego filmu, to mnie wyśmialiście i wyzwaliście od 5-latków, ale nikt nic o przesłaniu nie napisał...czyżbyście też go nie dostrzegali? ]
PS. Ile WY macie lat? 13? tak podejrzewam, bo ten film został stworzony dla takich właśnie ludzi: 13-latków, którzy będą mogli zaszpanować, że widzieli film "TYLKO DLA DOROSŁYCH" i tam człowiek se nogę uciął...
dobrze, pisze przesłanie (dla downów którzy go nie widzą)- pułapki zastanawiane przez Jigsawa i ludzie którzy sie w nich znajdują mają nam pokazać jak wielką wartość ma życie, Ci ludzie nie doceniali jego... Jigsaw jako pierwszy to zrozumiał gdy po tym jak miał guza mózgu... dopiero gdy stoisz w obliczu śmierci dostrzegasz przyjemność z życia : picie wody, oddychanie, wąchanie kwiatów. Dla ludzi to coś normalnego... Jigsaw specjalnie brał do swoich gier ludzi takich którzy nie cieszyli sie życiem i takich co bez przerwy popełniali ten sam błąd ... przykład: Amanda - narkomanka, Troy- kilkakrotnie lądował w pierdlu, Eric - wrzeszczał na syna Daniela, kazał mu wyjechac od niego, dopiero jak zobaczył syna zamknietego i siedzącego w rogu zrozumiał jak bardzo go kocha i zapewne wiecej razy by tak nei postąpił heh, Gordon - zdradzał żone, dopiero gdy dowiedział ię ze grozi jej śmierć, nie marzył o niczym innym jak o tym by ją zobaczyć całą i zdrową heh , Jeff- Jigsaw chciał mu pokazać, że złość i zemsta nie prowadzi do nieczego dobrego i należy wybaczać ludziom... dużo mam jeszcze tak pisać ??????
jeżeli w tym filmie nie ma przesłania to ja jestem mojżesz...
Jigsaw był mordercą... był też psycholem... w jego rozumowaniu ratował ludzi przed samymi sobą, próbował ich nawrócić wg zasady "You must meet death, if you want to be reborn" dawał im ostatnią szanse na zmiany i dokonanie "własciwego" wyboru... ale to były jego poglądy i to według nich on był czysty... ale tak to juz jest byl tak naprawde psychopatycznym zabojca i tyle nic wiecej...
uxi88, ty na prawdę nie dostrzegasz, że ten płytki w sumie przekaz jest tylko przystawką dla krwawej rzeźni, która ma przyciągnąć nastolatków przed ekrany? Poza tym, rozumiem jakby była tylko jedna część. Wtedy nie byłoby to aż tak żałosne. Dla mnie od. 5/10. Wiesz jaki jest mój główny dowód na to, że w pile chodzi o rzeźnie, i większość ludzi tylko dla tego to ogląda? Dowód taki, że są 3 części i wychodzi następna. Przekaz się nie zmienia. Sens też, tylko ludzi masakrują inaczej. Nie wiem jak ludzie mogą oglądać 3 części, i jeszcze im się każda podoba...
Bo każda ma inną fabułe... ?! A filmy oglada sie przede wszystkim dla fabuły? A moze bo kazda zaskakuje czyms innym?
Ja Piłę ogladam dla fabuły, a ze fabula jest akurat taka ze ludzie sa eksterminowani no to trudno nawet gdyby bylo to ocezurowane do bólu i tak bym to ogladal... Biorąc pod uwage Hostel jest duzo brutalniejszy ale fabuły "brak"... a to takze znalazlo odzwierciedlenie w moich ocenach 1/10...
a Adam czemu był winien hm?Zresztą o czym wy tu mówicie.Nikt doskonały nie jest,więc czemu niby jakiś "Jigsaw" miałby kogoś uczyc szacunku do życia?W dodatku takimi metodami?Kim on jest?Do mnie ten film wogóle nie przemawia,byc może dlatego bo wolę nieco inny typ horroru,który straszy klimatem,sugestią,a nie dosłownymi obrazami.Dlatego moja ocena to 5/10
ja mam 21 lat, a nie 13 dla Twojej wiadomości, na tyle tez się czuję psychicznie.. mówiąc, że uważasz, ze jesteś NORMALNY bo nie widzisz przesłania w Pile sugerujesz, ze Ci którzy je widza sa nienormalni??
Jigsaw to nie człowiek chory psychicznie tylko człowiek chory na raka i świadomy swojej choroby i czasu, którego pozostało mu niewiele, stara sie ukarać ludzi, którzy jak już pisałam wczesniej niszczą "cenny dar jakim jest życie" (- cytat z filmu), używkami, zdradzając żone, męża lub tez postępując źle w inny sposób..
ROZUMIESZ TERAZ PRZESŁANIE?? czy masz jeszcze jakies pytania?
Czyli uważacie, że torturowanie ludzi, nierzadko zabijanie ich(lub zmuszanie do samobójstwa) przez jakiegoś popierdola(bo Jigsaw jest popierdolony, nikt mi nie wmówi że jest inaczej), żeby ci zrozumieli, że życie jest najcenniejszym darem(tu już pojawia się dziwaczny błąd: zabija ludzi, żeby pokazać im jak ważne jest życie) jest dobre? Że takie właśnie przesłanie niesie ten film? Tak wynika z waszych wypowiedzi...
A co do Hostela: jeżeli WY, fani takiego gniota jakim jest "Piła" uważacie to za film o braku fabuły, i nadmiarze okrucieństwa, to on musi być na prawdę dnem. Nie oglądałem, i nie zamierzam...
Hmm ja widze ze masz jeden problem... nie lubisz patrzec na makabryczne obrazy... i nie ma nic w tym zlego... pytanie skoro nie lubisz czegos takiego to po jaka cholere siegasz za film ktory na okladce ma odcietą stope? Przciez po tym powinnes sie domyslic ze film nie jest o pielegnacji roslinek w szklarniach... tylko tu pokazane bedzie cierpienie... a po za tym sceny gore są tu tylko dodatkiem film ten ma kupe fanów tylko ze wzgledu na fabułe... gdyby bylo odwrotnie to Hostel zdobył by podobny rozglos wsród kinomaniaków... tak sie jednak nie stalo... skonczylo sie na glosnej reklamie i ocenach 5,2 i 4,7pare...
hmm... tak sie zastanawiam i dochodze do wniosku, że już wiem dlaczego nie rozumiesz tego filmu i nie potrafisz go poprawnie odczytać :) zwyczajnie dlatego, że Piła jest filmem dla ludzi inteligentnych, z wyobraźnią i zdolnością widzenia w filmie tzw. "drugego dna", interpretacji..
Ty widząc krew i śmierć widzisz tylko to.. akurat w tym filmie nie ochodzi tylko o to..
Na Twoje pytanie dotyczące przesłania tego filmu odpisało Ci już wiele osób włącznie ze mną, ale cóż poświświęcę się raz jeszcze bo widzę, że jedak nie łapiesz...
"Czyli uważacie, że torturowanie ludzi, nierzadko zabijanie ich(...)jest dobre? Że takie właśnie przesłanie niesie ten film?" - nie :)
Jigsaw poddawał próbie (dosyć drastycznej, ale widocznie zasłużyli) ludzi wyraźnie marnujących dar życia. Film ma za zadanie ukazać jak cenne jest życie, widziane oczyma człowieka chorego na raka, któremu ów życia pozostało już bardzo niewiele, możliwe że jest to człowiek rozgoryczony i zbuntowany przez własnie swoją chorobę, dlatego postępuje tak drastycznie..
Jeśli nadal nie rozumiesz lub uważasz, że film jest pytki to proponuje włączyć teletubisie i nie oglądać filmu, który wymaga jakiegokolwiek myślenia :)
hmm... tak sie zastanawiam i dochodze do wniosku, że już wiem dlaczego nie rozumiesz tego filmu i nie potrafisz go poprawnie odczytać :) zwyczajnie dlatego, że Piła jest filmem dla ludzi inteligentnych, z wyobraźnią i zdolnością widzenia w filmie tzw. "drugego dna", interpretacji..
Ty widząc krew i śmierć widzisz tylko to.. akurat w tym filmie nie ochodzi tylko o to..
Na Twoje pytanie dotyczące przesłania tego filmu odpisało Ci już wiele osób włącznie ze mną, ale cóż poświświęcę się raz jeszcze bo widzę, że jedak nie łapiesz...
"Czyli uważacie, że torturowanie ludzi, nierzadko zabijanie ich(...)jest dobre? Że takie właśnie przesłanie niesie ten film?" - nie :)
Jigsaw poddawał próbie (dosyć drastycznej, ale widocznie zasłużyli) ludzi wyraźnie marnujących dar życia. Film ma za zadanie ukazać jak cenne jest życie, widziane oczyma człowieka chorego na raka, któremu ów życia pozostało już bardzo niewiele, możliwe że jest to człowiek rozgoryczony i zbuntowany przez własnie swoją chorobę, dlatego postępuje tak drastycznie..
Jeśli nadal nie rozumiesz lub uważasz, że film jest pytki to proponuje włączyć teletubisie i nie oglądać filmu, który wymaga jakiegokolwiek myślenia :)
ej, Makron zrobił ze mnie jakąś cipę. To nie tak, że ja nie lubię oglądać makabrycznych scen, bo jak film jest dobry, to i takie sceny są dobre. Po prostu "Piła" to dla mnie słaby film. Przesłanie-o ile jest w ogóle zamysłem autorów-jest idiotyczne i podane w żenujący sposób, a cały film opiera się na krwawej rzeźni. A filmu nie ściągałem(od początku przewidziałem, że to będzie chała), ale kumpel strasznie się nim podniecał, i chciał żebyśmy go obejrzeli. Obejrzeliśmy, trochę się pośmiałem i wyszedłem ;P
Film ma jeden super element - zakończenie! Mimo, że ogladałem go dawno temu pamiętam moje zdziwienie, ktore przezylem na koncu filmu.
"Jigsaw nie torturował i nie zabijał przeciez całkowicie niewinnych ludzi, on karał za podejście do zycia, niektórym to pomagało (Amanda) .. jeśli masz więcej niż 5 lat to sam domyślisz się jakie przesłanie niesie Piła.. "
Spodobał mi sie ten komentarz;] Pomógł narkomance stać sie mordercą-ot to wielka pomoc...Karał niewinnych ludzi...To że jakos małe dziecko ukradłem gume od żucia z pobliskiego sklepu-za to też powinienem zagrać w "gre"? A może za to że z kolegami często na piwo ide-też nie doceniam życia marnując je...
"Jigsaw poddawał próbie (dosyć drastycznej, ale widocznie zasłużyli) ludzi wyraźnie marnujących dar życia. Film ma za zadanie ukazać jak cenne jest życie, widziane oczyma człowieka chorego na raka, któremu ów życia pozostało już bardzo niewiele, możliwe że jest to człowiek rozgoryczony i zbuntowany przez własnie swoją chorobę, dlatego postępuje tak drastycznie..
Jeśli nadal nie rozumiesz lub uważasz, że film jest pytki to proponuje włączyć teletubisie i nie oglądać filmu, który wymaga jakiegokolwiek myślenia :) "
Film pokazuje jak cenne jest życie-ok. Ale zaraz potem "gracze" te życie tracili...Wielka szkoła naprawde... Nikt,powtarzam nikt mimo tego że jest chory nie zabija innych ludzi dla nauki... Chyba że jest chory psychicznie,a takim był właśnie Jigsaw... Od teletubisiów wara-nie wymagają żadnego myślenia,piła też go nie wymaga...
to jest moje zdanie i moja interpretacja tego filmu, więc WARA ode mnie i od moich komentarzy :/
takie jest przesłanie filmu czy to sie komuś podoba czy nie, to nie mój wymsł..
Twój wymysł...
Owszem może i jest takie przesłanie filmu,ale to w takim razie film powinni puszczać na zlocie zawodowych morderców...
Zlocie zawodowych morderców? Nawet oni mają na tyle poukładane w głowie, żeby omijać tego gniota szerokim łukiem...
Piła nie jest gniotem... Gniotami są Miasteczko "South Park" i 'Benny Hill" ... to są gnioty i maksymalnie nieambitne kino :| ale cóż... niezbyt ambitne kino dla niezbyt ambitnego odbiorcy, ot co!
"to jest moje zdanie i moja interpretacja tego filmu, więc WARA ode mnie i od moich komentarzy :/
takie jest przesłanie filmu czy to sie komuś podoba czy nie, to nie mój wymsł.. "
Sama piszesz ze to jest twoja interpretacja filmu...Czyli to jest twój wymysł w takim razie...
"Piła nie jest gniotem... Gniotami są Miasteczko "South Park" i 'Benny Hill" ... to są gnioty i maksymalnie nieambitne kino :| ale cóż... niezbyt ambitne kino dla niezbyt ambitnego odbiorcy, ot co! "
Taaak taaak piła jest niezwykle ambitnym kinem... Byle kto go nie zrozumie-nie osmieszaj sie juz prosze... W filmie jest wszystko podane na tacy,takie miało być,a podane jest bardzo słabo,aktorzy nie grają,pełno błędów i wogle... Aj po co ja to pisze skoro i tak nie zrozumiesz tego... Arcydzieło wnosi coś do kina...Co wniosła piła?
no co za pojeb*any gość :/ za kogo Ty się człowieku płytki uważasz??
nie mam zamiaru zmienić swojego zdania na temat Piły tylko dlatego, że Twoje jest inne :| zapomnij.. jesteś żadnym autorytetem dla mnie - własnie dlatego
"Sama piszesz ze to jest twoja interpretacja filmu...Czyli to jest twój wymysł w takim razie... "
ludzi, którzy interpretują ten film jak ja jest wielu, więc nie jest to mój wymysł, powtarzam już po raz niepamiętamktóry, i nie mam zamiaru kolejny tylko dlatego, że Ty czytając to co ja pisze rozumiesz to co chcesz rozumieć...
"Taaak taaak piła jest niezwykle ambitnym kinem... Byle kto go nie zrozumie-nie osmieszaj sie juz prosze..."
nie życzę sobie takich tekstów - to po pierwsze :| okaż troche kultury, albo chociaż nie pokazuj jak Cię wychowali :/
Piła to bardzo ambitne kino, powiedzą Ci to Ci ludzie, których ten film fascynuje, którzy czekają na następne części Piły z niecierpliwością. Gdyby nie było to dobre i ambitne kino to z pewnością nie nakręcono by nastęnych części i następnych bo po prostu by się to nie opłacało...
Tak więc proszę, nie probuj udowadniać jak bardzo jesteś inteligentny b nic nie widzisz w Pile bo wychodzi
ci to bardzo marnie...
Ja osobiście już nie mam zamiaru odpisywać na Twoje atakujące komentarze bo najzwyczajniej w świecie szkoda czasu na kogoś takiego jak Ty...
Piszesz "WARA ode mnie i od moich komentarzy", ale sama atakujesz Benny'ego Hill'a, który był bardzo popularny dzięki wyśmiewaniu absurdów w "tamtych czasach"(każdy mądry i dość zaznajomiony z historią człowiek rozumie ten serial, i śmieje się z niego) i "Miasteczko South Park", które wyśmiewa absurdy naszej rzeczywistości(co zabawne, każdy kto rozumie ten serial, również się z niego śmieje). Zaprzeczasz samej sobie. Ale cóż...naoglądałaś się takich GNIOTÓW(bo piła JEST gniotem, skokiem na kasę, żałosną rzeźnią i bezmózgim bublem kinematografii, a porównywanie jej do South Park albo Benny Hilla to grzech) jak Piła i popieprzyło ci się najwyraźniej pod kopułą. Ja nie chce zmieniać twoich poglądów. Wiesz czemu? Bo na świecie muszą być debile, żeby było kogo ośmieszać, żeby było z kim się kłócić, i żeby takie arcygnioty jak kolejne części "Piły" przynosiły jakieś zyski.
Pozdro bolexus ;) Widać nie tylko ja jestem normalny na tym forum...
weź człowieku odbij de mnie :/ sam jesteś debilem i nie życzę sobie, żeby jakiś frajer i niedorobieniec mnie obrażał...
myśl sobie na temat Piły co chcesz, szczerze gówno mnie to obchodzi... To Ty,a nie ja, jesteś ograniczonym pustakiem skoro widzisz w takim filmie jak Piła tylko krew i przemoc..
jesteś burakiem ze wsi i nie mam zamiaru dyskutować z Tobą, bluzgaj sobie kogo chcesz, ale ode mnie się odpierd*ol i zajmij się się swoim małym światem...
wg. mnie bardzo prawodopodobne jest, ze Ty i ten cały (inteligencją dorownujący amebie, podobnie jak Ty) bolexus to jedna i ta sama osba.. więc gratuluję pomysłowowści :) niekt Cię nie poparł, więc zrobiłeś to sam.. nieźle :/
Tym postem,oraz postem skierowanym w moją strone udowodniłaś że jesteś, idiotką/małolatką (niepotrzebne skreślić)... Nie zyczysz sobie takich komentarzy-ok. Powstrzymywałem sie ale jak mi wylatujesz sama z czymś takim to bez przesady... Kobieto (?),zrozum w końcu że piła to bardzo spaprany film,nawet ciekawy pomysł ale AKTORSTWO (a właściwie jego brak) jak i pełno błędów w scenariuszu tworzą z tego filmu badziewie...
"jesteś ograniczonym pustakiem skoro widzisz w takim filmie jak Piła tylko krew i przemoc.. "
No ku..a a co ma jeszcze widzieć? Krew,odpadające kończyny i te plakaty z różnymi częściami ciała-to jest właśnie seria "Saw"...
"jesteś burakiem ze wsi" Skoro on jest burakiem to nie wiem w takim razie kim ty jesteś? Wychodzi na to że mój cały ogródek ma większe pojęcie o filmie niż ty...
"wg. mnie bardzo prawodopodobne jest, ze Ty i ten cały (inteligencją dorownujący amebie, podobnie jak Ty) bolexus to jedna i ta sama osba.. więc gratuluję pomysłowowści :) niekt Cię nie poparł, więc zrobiłeś to sam.. nieźle :/"
A tym komentarzem dziecino pognębiłaś sie doszczętnie... Ja przylazłem na forum tego filmidła żeby nie zasmiecac forum innego gniota jakim jest 300,gdzie zaczelismy dyskusje na ten temat... Nie zakładam po 10 kont żeby obniżać średnie tego typu filmom,ani podwyższać innym, a napewno nie zakładam po to aby na przemian kłócić sie z kimś takim jak ty...
Aha skoro piła to jest arcydzieło,to bardzo ale to bardzo chciałbym abyś oceniła mi co jest takie piękne... Aktorstwo?Muzyka?Efekty specjalne? Sama historia? A może poprostu masz fetysz do odpadającej nogi? Skoro tak to ja też chyba nie mam zamiaru z tobą więcej gadać...
Nie moge sie z tym zgodzić w jedynce praktycznie nie ma krwawych scen... z reszta w takim razie taki Rambo to tez nic tylko zabijanie scena z rozerwanym wietnamczykiem itp itd... w kazdym filmie sa krwawe sceny... Jedynka to przede wszystkim klimat i zaskoczenie... w dwojce juz jest troszke wiecej krwi ale nadal to dobry film... Trojka no coz tu juz przegieli z okrucienstwem ale fabula nadal trzyma klimat i jest pare elementow zaskoczenia... nom zobaczymy jak bedzie z czworka po skrinach widze ze bedzie takie pół na pół, czesc pulapek rodem z jedynki czesc z trojki... jesli fabula bedzie ok na miare Piły to moze byc... To odroznia ten film od produkcji typu Hostel czy Guinea Pig... Piła to dobry thriller, Hostel czy guinea Pig to nawet nie gore tylko pokaz instruktażowy :/ Nom ale jesli ktos nie lubi krwi a takich osob jest duzo i nie ma w tym nic dziwnego to poprostu niech tego nie ogladaja... po plakatach przeciez widac ze to nie bedzie historia typu Love Story...
ja_paulinka, chciałbym zauważyć, że to nie ja bluzgam, tylko ty(ja nie użyłem brzydkiego wyrazu). Bolexus jest bardzo inteligentnym człowiekiem, więc można go ze mną pomylić. Ze wsi? No tak, tylko na wsi nie widzą sensu w odcinaniu sobie nóg piłą... Ja mam żyć w swoim świecie? Proszę bardzo, przynajmniej ciebie tam nie będzie. Ty będziesz w swoim świecie, w którym wartością i przekazem jest morderstwo, okrucieństwo, znęcanie się nad innymi, podżeganie do zabójstwa, odpadające kończyny i krew. I teraz zastanów się, który z tych światów jest normalniejszy... Zastanów się, a potem pisz, jak do tej pory o tym zapominałaś.
Cóż za przedziwna sprawa: Od kiedy wyjaśniłem paulince, że najpierw się myśli, a potem pisze, nic jeszcze nie napisała...
Pewnie Jigsaw ją dopadł... Paulinka miała gre:Musiała gadac prawde o filmie... Niestety przegrała. GAME OVER