PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31407}

Pieśni z drugiego piętra

Sånger från andra våningen
2000
7,6 5,4 tys. ocen
7,6 10 1 5370
7,4 25 krytyków
Pieśni z drugiego piętra
powrót do forum filmu Pieśni z drugiego piętra

bardzo dobry

ocenił(a) film na 9

sytuacja z chrym,starszym czlowiekiem,sposob jego traktowania przez personel medyczny,pokoj,lozko,wreszcie sam aktor...scena ta wywarla na mnie niesamowite wrazenie...gdyz sma sytuacja jest mi niezwykla bliska...finalowa scena z krzyzami...bardzo dobry film...polecam

domisku 24

Motyw z chorym utkwił mi w głowie najbardziej. I ta ostatnia scena kiedy on jest sam, w ciemnym pokoju, trzyma krat łóżka i wzywa pomocy.. tutaj aż mi się pojawiła łza w oku;) ogólnie film... warty uwagi.. to na pewno jeden z tych filmów, który jak się ogląda ponownie, zauważa się coś nowego i interpretuje pewne sceny w inny sposób. Zgadzam się, że warto zobaczyć

ocenił(a) film na 10
domisku 24

akurat scena z generałem ma trochę inny kontekst, to jest próba rozliczenia szwecji za "ciche" wsparcie hitera podczas II w.w. uniesiona ręka ze słowami sieg heil, mowa o tym, jak bardzo zasłużył się dla kraju i o tym jaki ma majątek. Tej sceny, zresztą, jak i całego filmu nie można rozumieć dosłownie. Kraty mogą symbolizować, ale to jest tylko moje własne zdanie, wewnętrzne uwięzenie postaci i jej rozliczanie z przeszłością, generał jest więźniem swoich własnych dokonać z II w. w. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 7
domisku 24

mnie z kolei bardzo smutno-śmiesznie-zastanowił ten wątek z samochodami, z tym korkiem, który nie wiadomo skąd się wziął i dokąd się przesuwa. dość dosłowna scena, ale miałam wrażenie że to właśnie dzięki niej film był spójny i osadzony w uniwersalnych realiach.