PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=32430}

Pocahontas II - Podróż do Nowego Świata

Pocahontas II: Journey to a New World
1998
5,6 28 tys. ocen
5,6 10 1 28253
3,0 5 krytyków
Pocahontas II - Podróż do Nowego Świata
powrót do forum filmu Pocahontas II - Podróż do Nowego Świata

Moim zdaniem ta część wogóle nie powinna powstać, taka jest niestety prawda.Dwójka zaprzecza wszystkiemu co było przedstawione w legendarnej już i szalenie pozytywnie przyjętej pierwszej części.Całkowicie niepotrzebnie powstała ta część.Zauwazyliście, ze w zadnym wypadku kontynuacje hitów Disneyowskich nie dorównywały choć w przybliżonym stopniu klasą swym poprzednikom? Król Lew II był całkiem niezły, oczywiscie to nie ta klasa co jedynka, nie ten rozmach, sukcesy co jedynka , poprostu nie ten poziom.Dwójka Dzwonnika z Notre Dame to też nie dorastała do pięt świetnej jedynce.Tutaj to wogóle nieporozumienie, zaprzeczenie całego głębokiego sensu pierwszej części.Poprostu splunęli w oczy ludziom twórcy tego gówna!

Pawuloniasty

Zgadzam się w stu procentach. Ta część po prostu popsuła jedynkę. Teraz muszę sobie wmawiać, że nigdy dwójki nie widziałam, bo inaczej jedynka nie ma sensu. To kropne , co zrobili z taką piękną historią.
Skoro już w pierwszej części odjechali od faktów, to nie musieli na siłę w drugiej się ich trzymać, niszcząc tym samym wszystko, co było w pierwszym filmie.

ocenił(a) film na 1
Pawuloniasty

Zgadzam się z wami. Uwielbiam wytwórnie Disneya, ale tego im nigdy nie wybaczę. Never.

Ciara

Będę to powtarzał to w każdym temacie.
Dwójka i jedynka sa oparte (mniej lub więcej) na faktach. Pocahontas (po. Pokahontas) żyła naprawdę, jej mężem był Rolfe. Zmieniła imię na Rebeka. Zmarła w Europie na czarną ospę w wieku ok. 22 lat.

ocenił(a) film na 6
is91

"Pokahontas (ur. ok. 1595, zm. 21 marca 1617) była północnoamerykańską Indianką, której życie stało się kanwą dla wielu romantycznych historii. Jej prawdziwe imię to Matoaka (Pełna Życia), a Pokahontas było przydomkiem z okresu dzieciństwa. Była córką Powatana, wodza federacji Powatańskiej, kontrolującego tereny obecnej Wirginii. Po małżeństwie z Johnem Rolfe zmieniła imię na Rebecca Rolfe." (Wikipedia)
To się zgadza. Jednak nie zmienia to faktu, że sequel zaprzecza pierwowzorowi. A poza tym... czy wszystko zawsze musi być do końca wyjaśnione? Przecież każdy mógł stworzyć własne zakończeni w głowie, takie jakiego dla bohaterów pragnął.
Niemniej pozdrawiam i doceniam. Warto dbać o taką wiedzę. (Bo ja np. nie wiedziałam).

ocenił(a) film na 6
Pawuloniasty

Też jestem zdania, że nie powinno się robić kontynuacji bajek Disney'a. Te bajki mają w sobie tyle głębi, piękna, że każda jest arcydziełem. Robienie sequeli jest po prostu nieporozumieniem...sposobem na zarobienie mnóstwa kasy kosztem pierwowzorów. To smutne...

ocenił(a) film na 4
Pawuloniasty

ej no spójrzmy prawdzie w oczy - wszystkie drugie części są robione dla kasy! Wystarczy spojrzeć na Króla lwa - jedyna to po prostu klasyka a trzecia część to żałozny badziew który tylko niszczy obraz pierwszej części i wręcz odrzuca widza od ekranu. A Pocahontas 2 zrobiona jest w identyczny sposób - dla kasy. Tandetny kicz, niepotrzebna kontynuacja, która psuje wszystko!

Pawuloniasty

Dajcie spokój wogóle. Jedynka to piękny film. Bardziej dla duzych dzieci. Skłania do refleksji i takie tam...ale kręcenie drugiej części (nie widziałam) to poroniony pomysł! Już nawet pomijam całą fabułę, chodzi o to że tą historię powinno się zostawić tak jak skończyła się pierwsza częśc... Ja przynajmniej nie oglądnę dwójki, żeby nie burzyć w sobie przesłania filmu:/

użytkownik usunięty
Pawuloniasty

Dla kasy