Nawet opis obsady mówi sam za siebie, "babcia wieŻba", haha ;D
A propos, nie znoszę tej bajki, do dziś mam traumę z dzieciństwa, kaseta juz dawno wylądowała daleko ode mnie. Od małego pomstuję na Johna Rolfe'a i twórców; szczerze, to gdyby powstała Pocahontas 3, gdzie widzę minę Babci Wierzby załamującej się nad wyborem Pocahontas i zawód wszystkich, skazanie Rolfe'a na banicję oraz trimfalny powrót Smitha to mimo wszystko byłabym zadowolona ;P
Hm... a czy ty znasz historię prawdziwej Pocahontas? Była ona z Rolphem i to on byłjej największą miłością. Mnie się ona osobiście bardziej podoba
Rolf jest przystojny, ale John też. A po za tym tu chodzi o coś innego. Gdyby druga część była osobną opowieścią dałabym 7/10, bo kto by chciał aby Pocahontas byłą ze Smithem, który był takim łajzą, jednak gdy oglądnęłam pierwszą część zobaczyłam, że zmienili jego postać w seqelu. Gdy zobaczyłam , że zmienili charakter Smitha i automatyczne zniżyłam ocenę. Jak taka niezwykła miłość z jedynki tak się wypaliła?
mis13 bardzo dobrze powiedziała: "Jak taka niezwykła miłość z jedynki tak się wypaliła?"
A co do Twojej wypowiedzi:
Prawdziwa Pocahontas nie chciała tak naprawdę poślubić Johna Rolfa. To nie była żadna miłość, tylko układ.
Sądzę, że na potrzeby disneyowskiej bajki dla dzieci mogli trochę zmienić fabułę i pozostawić Pocahontas przy boku Johna Smitha. Tym bardziej, że stosowali już takie zabiegi chociażby przy "Małej Syrence"
Ehh, Pan Scatebra123 mnie uprzedził :). Pocahontas Rolfe'a nie kochała. Smith'a też nie kochała, ale to inna bajka, bo John Smith zaprzeczał nawet znajomości z nią.
Prawdziwa historia Pocahontas, to historia Samolubnej Indianki, która olała swoje plemię i Złych Anglików, którzy chcieli wywołać polityczny sajgon, porywając wspomnianą Samolubną Indiankę i wydając ją za angielskiego plantatora. Zero miłości, zwykła polityka i dążenie do zysku. Teraz trzeba się szczerze zapytać: Czy ten materiał nadaję się na historię dla dzieci? Otóż: NIE! Dlatego Disney dokonał tak radykalnej zmiany i dlatego nie powinien przejmować się tym, że Pocahontas wyszła za Rolfe'a.