PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 156958
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

Pragnę zaznaczyć, że nie jestem przeciwna filmom o trudnej tematyce, ale ostatnio mam wrażenie, że jak grzyby po deszczu pojawiają się filmy monotematyczne. Rozumiem potrzebę rozliczenia się z przeszłością i mam świadomość tego, że oprócz wielu Polaków, którzy Żydów ratowali, niejednokrotnie ryzykując własne życie albo nawet je tracąc, istniały także "czarne owce". Polacy znają historię swojego kraju i większość potrafi dostrzec drugie dno "Pokłosia", ale jest też wielu widzów, którzy odbierają go jako antypolski. Jest w tym trochę prawdy, ponieważ o ile przeciętny Polak zrozumie ten film i bynajmniej nie oceni go poprzez pryzmat antypolskiego, to jednak jakoś nie jestem sobie w stanie wyobrazić, żeby podobnie odebrał go obcokrajowiec. Może jeszcze Europejczycy coś tam dostrzegą, ale przeciętny Amerykanin czerpiący wiedzę historyczną z filmoteki będzie postrzegał go jednoznacznie jako antypolski, myśląc że skoro na dodatek Polak zrobił taki film, to na pewno ta historia jest prawdziwa i to w większości Polacy zabijali w czasie wojny Żydów. Takie postrzeganie naszej historii bez jej znajomości może spowodować mylny odbiór u szerokiego grona widzów. "pokłosie" oprócz trudnej tematyki żydowskiej, która przewija się przez cały film, tak naprawdę w głównej mierze moim zdaniem przedstawia zaściankowość wiejskich buraków, ich krótkowzroczność i zdolność do straszliwego okrucieństwa, jeśli tylko odbywa się ona "we własnym gronie". W "Pokłosiu" trudno tego nie dostrzec, natomiast w "Idzie" wypływa bardziej wątek żydowski. Obcokrajowcy z większym prawdopodobieństwem to właśnie "Idę" mają szansę obejrzeć, więc tym bardziej mam obawy, jak zostanie odebrana Polska poprzez pryzmat tego filmu. Jeśli chodzi natomiast o "Ziarno prawdy", to filmu nie oglądałam, ale mam nieodparte wrażenie, że to powielanie tematu. Zamiast tworzyć kolejny film o podobnej tematyce, może warto byłoby stworzyć coś innego. Trzeba się rozliczać z przeszłością, jak napisałam na początku, ale ile jeszcze razy? A już całkowicie abstrahując od tematyki filmu, muszę stwierdzić, że "Pokłosie" to naprawdę świetny dreszczowiec, wprowadzający w klimat już od pierwszych momentów i utrzymujący napięcie oraz atmosferę tajemnicy do końca.

ocenił(a) film na 6
krzysiek1308

Należysz do tej samej kategorii ludzi co radny Misiak a Tomaszowa Mazowieckiego.
Z oczywistych względów I-net jest pełen nietolerancji, nacjonalizmu i kołtuństwa: ludzie o rozsądnych poglądach na ogół nie muszą szukać poklasku motłochu i nie ogłaszają wszem i wobec swoich poglądów. Dlatego I-net pełen jest bzdur i nienawiści.

ocenił(a) film na 1
jak45

Po pierwsze nie znam pana Misiaka.
Po drugie posadzili cię na warcie na tym portalu i będąc Żydem i miłośnikiem prawdy i pokoju piszesz głupstwa w które dzisiaj nikt nie wierzy. Z faktami historczynymi się nie dyskutuje. Może w Izraelu albo gdzie indziej powinni nakręcić film o konfidentach żydowskich działających w gettcie warszawskim, którzy donosili na swoich rodaków i pomagającym im Polaków.
Po trzecie nie uważam się za antysemitę, nic nie mam do Żydów, nawet mam długoletniego kolegę w pracy, który ma koneksje żydowskie, bardzo zdolnego i mądrego faceta.
Amen i pozdrawiam

ocenił(a) film na 6
krzysiek1308

Właśnie zdałeś test na antysemitę. Przeważyło w punktacji: (1) traktowanie jako Żyda każdego, kto nie popiera antysemityzmu i (2) typowe zastrzeżenie "nic nie mam do Żydów".
Nie proś mnie, żebym zweryfikował ten test podając twoje antysemickie posty do zaciemnienia.
Nie pozdrawiam, ale i następnej choroby też ci nie życzę.

ocenił(a) film na 1
jak45

:))))

ocenił(a) film na 9
krzysiek1308

Tyle że w ostatnim zdaniu napisał o głośnych filmach. Jak to się ma do "Pokłosia" (i "Ziarna prawdy" też), które głosne było jedynie w Polsce, poza Polską zarobiło tyle co kot (i to wykastrowany) napłakał, jak już napisałem w swojej odpowiedzi na ten komentarz? Jeżeli to miała być międzynarodowa propaganda, to nie wyszło kompletnie...

ocenił(a) film na 2
Sqrchybyk

Jakie skutki może mieć zrzucanie winy na Polaków za Holocaust? Granica absurdu została przekroczona?

Granicy absurdu nie ma. Jeżeli Polska nie zdobędzie się na skuteczną reakcję, to zjawisko będzie się nasilać i niebawem dowiemy się, że to Polacy odkręcali gaz w Auschwitz. Już dzisiaj większość studentów w USA jest pewna, że mordercami Żydów byli Polacy, a nie Niemcy. Polska reakcja musi być stanowcza i skuteczna: zamiast wysyłać protesty trzeba wynająć profesjonalną kancelarię adwokacką w USA, która będzie za szkalowanie Polski wytaczać procesy. Kilka dużych odszkodowań powinno sprawę radykalnie zakończyć. Trzeba też skończyć z finansowaniem środowisk i historyków, którzy tak jak Gross, lansują się na szkalowaniu Polski i przypisywaniu jej winy za holokaust. Sponsorowanie takich filmów jak „Ida” czy „Pokłosie” to przysłowiowe strzelanie sobie w stopę. Musimy dbać o wizerunek naszego kraju – bo to przekłada się na pozycję międzynarodową Polski. Szczególnie w sytuacji, gdy Moskwa wykonuje nieprzyjazne ruchy pod naszym adresem. Jeśli pozwolimy się sprowadzić do pozycji narodu pomagierów Hitlera, przegramy politycznie. Bo w sytuacji, gdy administracja USA będzie musiała wykonać jakieś stanowcze ruchy w obronie Polski, np. przed prowokacjami zbrojnymi Rosji, może się okazać, że amerykańska opinia publiczna zaprotestuje: „Dlaczego mamy bronić Polaków – nazistów którzy mordowali Żydów w Auschwitz? Czy USA musi popierać nazistów?!". Niezależnie od obrony historycznej prawdy, kwestią honoru i prestiżu - o czym nie wolno zapominać – musimy bardzo poważnie podejść do kwestii obrony dobrego imienia Polski. Inaczej po prostu nasza pozycja na arenie międzynarodowej zostanie osłabiona i ta strata będzie nie do odrobienia.

ocenił(a) film na 9
adso41

Ale do mojego komentarza to jak się to konkretnie ma?

ocenił(a) film na 2
Sqrchybyk

Sqrchybyk to nie do ciebie tylko do założonego tematu.

ocenił(a) film na 9
adso41

Tak przypuszczałem... Chyba lepiej widoczny twój apel byłby, gdybyś odpowiedział na komentarz założyciela tematu, nie mój.

ocenił(a) film na 6
adso41

Skarżenie pomawiania, szkalowania Polski to dobry, choć nienowy postulat.
Natomiast chybionym i szkodliwym pomysłem jest budowanie dobrego obrazu Polski i Polaków m.in. przez "zamiatanie pod dywan" niechlubnych incydentów, wypieranie się wszystkich, nawet słusznych, zarzutów. Nie chodzi tylko o stosunki polsko-żydowskie: jeśli np. Ukraińcy hołubią pamięć Bandery i UPA, to nie możemy zapomnieć, że do powstania nacjonalizmu ukraińskiego przyczyniła się dyskryminacyjna polityka II RP wobec mniejszości narodowych i religijnych.
Tylko naród dumny i pewny siebie nie wstydzi się przyznać do swoich "grzeszków".

jak45

Masz zerową wiedzę na temat nacjonalizmu Ukraińskiego, jego narodziny datuje się na czasy przed pierwszą wojną światową!, na połowę XIX wieku. Polacy przetrzymywali część przywódców w Berezie, ale żaden z nich, w tym Bandera nie dostał kuli w łeb a szkoda.
Po drugie, tereny które zajmowała 2 RP, były terenami mocno polskimi, do których praw nie mieli Ci Ukraińcy. Reakcja władz była odpowiedzią na zachowanie bojówek nacjonalistów ukraińskich panoszących się na terenach Małopolski wschodniej, Wołynia.
I nawet jeśli dyskryminowano ich, kto im dał prawo, po wejściu Niemców na tereny dzisiejszej Ukrainy, mordować wszystkie obce im narodowości? Kogo Ty bronisz. Jestem potomkiem kresowiaków i krew się gotuje jak słyszę takie brednie, jakie Ty wypisujesz. Czytałeś kiedyś ponad 50 letni trollu co oni tam wyprawiali?. Czytałeś jak bardzo Kościół Unicki miał to w dupie ?
Jakie grzechy popełnili ludzie którzy tam tylko mieszkali, dzieci, kobiety ? Na nich się bydło z UPA się mściło za politykę polską? Zabijmy 150 tys osób bo władza drugiej RP była zła ? Wszystkie śmiecie z UPA zasługiwały na ten sam los. Nie wypowiadaj się o Kresach, jak nie masz o nich pojęcia.

ocenił(a) film na 6
Yamato_filmaniak

Moja rodzina też pochodzi z kresów i swoją wiedzę opieram na bezpośrednich świadkach. "Rezali" się wtedy wszyscy, trudno było orzec, kto był bardziej winien.
Nie zaprzeczaj faktom - restrykcyjne prawo osiedleńcze/gruntowe i dyskryminacja ludności niepolskiej w II RP to fakty. Nie mieszaj też do tego faktycznej kolaboracji z nazistami, której w Polsce nie było, bo to późniejsza sprawa.
Prymitywnie rozumujesz: obiektywny opis sytuacji na kresach nazywasz "obroną" nacjonalizmu? Ukraiński jest tak samo zły, jak polski czy jakikolwiek inny.
Jednostronność widzenia dyskwalifikuje cię jako znawcę problematyki polsko-ukraińskiej. Jesteś po prostu typowym zaślepieńcem.
Czytałeś, szczeniacki pyskaczu, cokolwiek innego na te tematy, niż tylko niszowe "patriotyczne" antyukraińskie i generalnie ksenofobiczne gadzinówki? Nie wypowiadaj się o Kresach, jak nie masz o nich pojęcia.

jak45

Ty o nich nie masz pojęcia. Ja nie czytałem tylko o tym problemie. Uczęszczałem na wykłady osób, i podróżowałem na Ukrainę, na rodzinne tereny i nic tych Ukraińców nie broni. Nacjonalizm 2 RP nie wybił 150 tys ludzi. Nikt w XX leciu międzywojennym, nie wyciął w pień wiosek bo mieszkali tam Ukraińcy. TY to porównujesz?. O kościele Unickim się nie wypowiesz bo nie wiesz nic. Ubzdurałeś sobie że jesteś na tym forum jakiś guru, który każdemu udowodni, że nie wie nic. O kresach nie wiesz Ty nic.

Zabijania cywili byli WINI upowcy i często, zwykli chłopi! I tu nie ma usprawiedliwienia. Tak samo jak Żydów zabijali Niemcy, a nie "Naziści".

Ty nie rozumujesz. Ukraiński naród czci morderców. Dla mnie są nikim, nigdy tych śmieci braćmi nie nazwę. Gdyby się odcięli od swego dziedzictwa splamionego krwią najsłabszych, to może. Ale tak nie jest.

Ja wiem doskonale jaki leżu problem w relacjach Polsko-Ukraińskich. Taki że oni nigdy zbrodni swoich braci nie potępili. Chce to przystawaj z takimi ludźmi. Dopóki naród Ukraiński nie poprosi o przebaczenie naszego, nie mamy z nimi o czym dyskutować.

ocenił(a) film na 6
Yamato_filmaniak

Maniackie zainteresowania nie gwarantują rzetelnej wiedzy.
Nie kwestionuję zbrodni nacjonalistów ukraińskich, ale i Polacy też wtedy mieli krew na rękach. Całkowicie jednostronne poglądy zawsze są podejrzane; chcesz mieć rację, to uznaj obiektywne racje innych - dla Ukraińców byliśmy od XVII w. okupantami i ciemiężycielami i tego im nie odbierzesz.
Nasze szczęście, że my nie czcimy naszych zbrodniarzy, bo też i wielu ich nie było i nie mieli znaczących pozycji politycznych.
Racja, że Ukraina powinna się rozliczyć z historii, ale się tego nie spodziewaj. My potrafiliśmy oddać honor Chmielnickiemu, ale też Jaremy nie potępiamy. Oni obiektywni być nie chcą i nie potrafią, ale dogadać się jakoś, kiedyś, dogadamy - nie ma innego wyjścia.

jak45

Nie będę gadał z katami moich rodaków. Podaj proszę przykłady spalonych wsi, zarzynanych kobiet, starców i dzieci, jakich dopuścili się Polacy na Ukraińcach w XX leciu. Nie rozliczono nikogo z tych ludzi. Póki psubrat na wschodzie nie będzie się kajał o przebaczenie, nasz rząd ma obowiązek zerwania stosunków dyplomatycznych z tym krajem. Nie żal mi, że teraz ruscy biorą Co swoje od nich. Żal mi tylko takich Ukraińców którzy potępiają Banderę i UPA, oraz wszystkich którzy z nimi sympatyzują. Reszta może gnić, tam gdzie jest.

Małopolska Wschodnia nigdy nie była Ukraińska. Tak jak murzyni próbują sobie zawłaszczyć Egipt, jako twór rasy czarnoskórej, tak samo Ukraińcy próbują się podpisać pod kozaków. Wedle twojego rozumowania, Krym nie należy do Ukraińców, więc po co się sadzą że odszedł od kraju morderców.

Jeśli nie mogą być obiektywni, to Ruscy mogą ich im robić co chcą. Jeśli nasz Prezydent nie potrafi się upomnieć o 200 tyś ludzi którzy ginęli, za to że tam byli, nie jest Prezydentem wszystkich, tylko laleczką.

Żydzi do dziś sieją lamet za ich rodaków, mordowanych na terenach 3 rzeszy Niemieckiej, Nasi o 200 tys nie mogą ? Mają obowiązek, bo pamięć o tych ludziach nie umrze, póki żyją ich potomkowie.

ocenił(a) film na 6
Yamato_filmaniak

Nie zamierzam dalej na te tematy dyskutować, a zwłaszcza nie interesują mnie szczegóły, liczby, daty i nazwiska.
Mam dostateczną wiedzę ogólną i osobistą, uzyskaną w dzieciństwie od bezpośrednich uczestników wydarzeń, żeby nie widzieć jednostronności, tendencyjności, a może i fanatyzmu twoich poglądów.
Jeśli wiem, że Ziemia krąży wokół Słońca, to wykreślanie przez wyznawcę/znawcę ptolomejskiej teorii jakichś szczegółowych epicykli mnie nie przekona.
Tak więc - EOD.

jak45

Zaorany jak pole. Twoja wiedza o tym okresie jest nijaka, i skrajnie ukierunkowana na własny egocentryzm. I dobrze, bo plujesz na ludzi którzy ginęli.

Widać że gdy gubisz argumenty urywasz dyskusję, oraz jak nasi redaktorzy telewizyjni, w rozmowie zaczynasz komuś personalnie ubliżać. Nie interesują Cię szczegóły, bo nie masz dowodów na poparcie swoich chory tez, no ja też bym na twoim miejscu nie miał.

Wbij sobie do pustego łba, nawet jak władzą II RP nie była w porządku wobec narodu Ukraińskiego, nigdy go nie mordowała. A to co zrobili Ukraińcy, świadczy o tym, iż to zwykłe bydło, na skraju Europy. I nawet ich potomkowie, nie potrafią się przyznać do zła i błędów ich przodków. Broń takich ludzi, nadajesz się.

ocenił(a) film na 6
Yamato_filmaniak

Dobra, dobra, nie podniecaj się...
Powtarzam - z "nawiedzonymi" nie rozmawiam.

jak45

Sam jesteś nawiedziony, egocentryk, przekonany o swojej nieomylności. Chodzący dowód na to że starsi nie zawsze mają wiedzę czy inteligencję. Szacunek dla wieku, nie dla osoby ...

ocenił(a) film na 6
ocenił(a) film na 1
adso41

Polecam niektóre wykłady doc. J.Kosseckiego, są na YT, dotyczą również stosunków polsko-żydowskich przed i po II wojnie światowej, importu Żydów z polskimi nazwiskami z ZSRR na kierownicze stanowiska za panowania Bieruta, jest też o Jedwabnym.

barubar

Problem w tym że Polska jest najbardziej zasłużona dla Żydów a przedstawia się nas tylko jako katów,wspiera się produkcje głównie o złych nas,wmawia się że to my byliśmy ''nazistami,,. Film o Wołyniu nie jest wspierany i jest wypierany. A niemcy się wybielają. Polska ma dość oszczerstw

Kretol11

i pomówień,Polska zasługuję na coś więcej