PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 156983
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

Film bardzo mi się spodobał co widać po najwyższej ocenie.

Natomiast do tych wszystkich obrońców tego, że fabuła jest urojona i tego typu rzeczy nie miały miejsca, do tych wszystkich którzy każą ludziom lubiącym ten film się douczyć i zapoznać z faktami, mam pewien komunikat.

Urodziłem się i dorastałem na polskiej wsi. Wsi starej i bardzo podobnej do tej z filmu. Porządny internet tam dotarł jakiś rok temu, z zasięgiem GSM wciąż jest krucho, nadal góruje zabobon i czas dla nie których stoi w miejscu, a jedyna rozrywka to przesiadywanie gromadami pod sklepem na piwsku. I nie mam nic przeciwko temu, mi to nie odpowiadało to wyjechałem, nie mniej moja babcia swoje lata przeżyła. Swoje też od niej czy od innych starszych osób usłyszałem, jako że tematyka 2 wojny światowej nie była mi obojętna, wręcz zawsze cieszyłem się gdy mogłem poznać prawdziwe oblicze tamtych czasów nie z książek jakiś docentów, tylko od prostych ludzi, którzy za tamtych czasów żyli.

A prawda jest niemiłosiernie bolesna, straszliwie kująca w jakiekolwiek poczucie patriotyzmu u mnie. Wiem, jacy są ludzie na polskiej wsi i wiem jacy byli. Wiem też jacy byli żydzi za tamtych czasów, wiem jaka była partyzantka i wiem też jacy byli Niemcy czy Ukraińcy. Opowiem wam trzy historie, które głęboko wyryły się w mej pamięci. Które mnie zszokowały i o których chciałbym aby ludzie pamiętali, aby nigdy więcej historia nie zatoczyła koła. Mogą mnie besztać ci, którzy będą się wypierać zła wszelkiego, ci którym duma i patriotyzm nie pozwala na zaakceptowanie nie wygodnych faktów. Chcę by wiedzieli, że mam ich głęboko w dupie.

Moja rodzinna miejscowość, tak się złożyło, położona była za tamtych czasów obok linii kolejowej, którą Niemcy wywozili ludzi do obozów koncentracyjnych. Wiadomo, że ludzie próbowali uciekać i ratować własne życie za wszelką cenę. Tak się stało, że właśnie nie opodal mojej miejscowości udało się uciec dwójce żydów. Na nieszczęście żydówka zrobiła sobie coś w nogę i nie mogła daleko uciec, żyd który uciekł razem z nią, zostawił ją i uciekł samemu. Ludzie ze wsi oczywiście tę żydówkę znaleźli i jak za tamtych czasów się robiło, wezwali sołtysa. Decyzja była prosta, żydówkę zastrzelono i zakopano w lesie, a reszta milczała na ten temat. Czemu tak zrobiono? Bo ludzie się bali, że gdyby niemcy dowiedzieli się o żydówce, puszczono by i ich z dymem. Smutna historia, niestety prawdziwa.

Kolejna z mojego regionu, dotyczy pobliskiej wsi o nazwie Wanaty. Całą wieś puszczono z dymem i mówię tu również o mieszkańcach. Słyszałem różne zdania na ten temat, w tym tę, że doszło do tego właśnie z powodu ukrywania przez mieszkańców żydów u siebie. Może stąd pojawił się ten lęk przed niemcami.

Ostatnia z nich może zaboleć zwłaszcza wielu z tych, którzy uważają polską partyzantkę za świętych obrońców narodu. Babcia opowiadała mi, jak partyzanci kryli się po lasach. Nie daj bóg aby ktoś ich napotkał w lesie, partyzanci nie ufali nikomu. Polak, żyd, czy ktokolwiek inny, kto nie był partyzantem, a miał pecha spotkać ich na swojej drodze, został zastrzelony. Należy jednak pamiętać, że była wojna, wojna straszna i okrutna, a ludzie nie dzielą się na wybielonych i dobrych czy czarnych i zepsutych do szpiku kości. Nigdy nie mogli wiedzieć, czy ten chłop na nich nie doniesie do najbliższej placówki Niemców, czy to z chciwości, czy to ze strachu. Czasy były okrutne, a ludzie musieli wraz z nimi. Zima była najgorszym okresem, zwłaszcza dla ukrywających się w lesie partyzantów. Głód i mróz zaglądały im do oczu noonstop, to też aby się utrzymać, napadali i kradli od chłopów ze wsi. I źle znosili sprzeciw. Smutne i tragiczne, oby nigdy więcej nikt nie musiał przez to przechodzić ponownie.

Podsumowując nie można powiedzieć, że Polacy byli tylko i wyłącznie prawi, czyści i dobrzy, że niemcy byli tylko i wyłącznie nazistami, czy żydzi byli tylko pokrzywdzonymi. Można powiedzieć tylko jedno, byli źli i paskudni ludzie, byli też dobrzy ludzie. Po każdej stronie barykady znajdzie się i jednych i drugich. Tak jak ukraińcy na wołyniu wymordowali setki tysięcy polaków, w okrutny sposób, za stare waśnie i z chciwości, tak i jestem w stanie wierzyć, że znaleźli się też tacy w Polsce, którzy odważyli się na to samo.

Cieszę się, że ten film powstał. Pomimo lekko głupawej końcówki, postanowiłem mu dać najwyższą notę. Na sam koniec, do tych co mają w swoim otoczeniu osoby starsze, które żyły za czasów wojny. Porozmawiajcie z tymi ludźmi, dowiedzcie się jak najwięcej samemu, Nie pozwólcie by prawda i to co widziały ich oczy, zostało zapomniane i przepadło.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 10
strongoral

Chociaż po oglądnięciu przyznaję, że fajnie się ogląda

ocenił(a) film na 9
eiichi

Popieram!

Magdalena_42

Wiem, wiem. Sataniści na takim filmie dziki orgazm przeżywają.

ocenił(a) film na 9
strongoral

Nie musisz mi opowiadać o swoich doznaniach. Bleh...

ocenił(a) film na 9
trolbet

"TROLbet" i wszystko jasne :)

Magdalena_42

No powiedz. Przecież sama piszesz że lubisz takie sceny? A jak lubisz to sprawia Ci to przyjemność. Do kogo Ty się modlisz?

eiichi

Nie napisałeś dziecinko co to była za partyzantka. W tamtych latach bywało różnie. Można było spotkać bandy żydów czy bandy GL. Piszę bandy bo niestety mordowali oni Polaków. Bywało że i całe wsie.

Jeżeli masz jakiekolwiek informacje o zbrodniach wojennych powinieneś zgłosić je do IPN. O takich potwierdzonych zbrodniach będziemy mogli podyskutować. Nie znasz ploteczek? Jedna baba drugiej babie ...

ocenił(a) film na 9
strongoral

Nie wiem naprawdę jaka to była banda przyznam się szczerze, wiesz ploteczki ploteczkami, ale zbrodnia w Wanatach jest udokumentowana, Jeśli zaś chodzi o ploteczki to tych nasłuchałem się wiele, opowiedziałem tylko te historie, których świadkiem była moja babcia i jej rodzice. A jej wierzę, bo i na co miała by mi kłamać. Wiem, że prawda boli. Jak i świadomość, tego że być może do czyjejś śmierci mogli ręke przyłożyć moi pradziadkowie. Prawda też jest taka, że i moj pradziadek cudem przeżył wojnę. Mam również wciąż żyjącą prababcię, która obie wojny przeżyła. Opowiadała mi wiele, ale jej podeszły wiek nie pozwala mi wierzyć we wszystko. Słyszałem o Polskich mężczyznach którzy uciekali na boso przez śnieg w las gdy ss wjeżdżało do wsi i gdy brali po jednym mężczyżnie z domu pod nóż, bo tak... znam historię po wojenną o niemcu, który zakochał się w jakiejś polce, było to tuż przed 50 rokiem, który wyjechał by ją odwiedzić i rodzina z niemiec nigdy więcej go nei znalazła, choć szukali go i byli u mojej prababci szukać wieści na jego temat. Ale są to historie bardzo starej kobieciny która jak już mówiłem ma już swoje lata. Wiem jednak jedno, żadna plotka nie rodzi się z powietrza, zwłaszcza na wsi.

A trzy opowiedziane przeze mnie historie, są prawdziwe, tego jestem pewien.

BTW nie wklejaj wszędzie tego samego postu. Hasłem chłop potęga przypominasz mi pewien ruch w Rosji na początku XX w, który nazwałeś właśnie pijackim komunizmem :) Ale stop! O polityce cicho sza :)

eiichi

"Decyzja była prosta, żydówkę zastrzelono i zakopano w lesie"
To chłopi dysponowali bronią palną, ciekawe. Nie mniej jednak nie jest to żaden dowód antysemityzmu, tylko chęci przetrwania, jestem na 99% przekonany, że większość ludzi zrobiłaby podobnie w tej sytuacji. Żydówka zginęłaby tak czy inaczej. Nie chłopi są odpowiedzialni za ten czyn, tylko Niemcy którzy palili całe wsie gdy znaleźli ukrywających się Żydów.

Swoją drogą ja też znam ciekawą historią opowiedzianą przez wiarygodną osobę, na wsi zdecydowana większość chłopów nie umiała czytać. Jeden chłop pożyczył pieniądze, jednak na wekslu (czy co tam było) nie było wpisanej kwoty, Żyd później zamiast 50 wpisał 500, chłop nie miał jak się bronić i w ten sposób został oszukany.

ocenił(a) film na 9
hejlysol

ależ kurcze ludzie czy wy nie czytacie postów ...

ja nie mówię że Polacy byli bee, ani nie wspominałem że były to przejawy antysemityzmu, dodatkowo naprawdę gratuluję wiedzy na ten temat skoro nie wiesz, że broń w tamtych czasach nie była czymś obcym w domach ... przypominam, sołtys to nie był byle kto.

nie bronię żydów, niemców, ale też nie bronię polaków... mówię, to były ciężkie i straszne czasy, a od setek lat były hieny które umiały się wzbogacić na ludzkim cierpieniu i tak żydzi w tym też się specjalizowali... nie ma czystego narodu :)

eiichi

Ale lubisz mordy i rytualne tańce satanistyczne? Wróć na Ziemię. Szatan nie istnieje.

ocenił(a) film na 9
strongoral

Tak samo jak nie istnieje bóg, jahwe, budda i tym podobne twory wyobraźni ludzkiej, nie rozumiem do czego dążyłeś tym postem ...

ocenił(a) film na 9
trolbet

ech... muszę się zgodzić ...

ocenił(a) film na 9
strongoral

Wow, ale pociski. Może jeszcze zaczniesz wyzywać jego 'starą' od dziwek? I to, że jest ateistą tak Cię rozjuszyło?

PS. Szacun za kontakty, znać tylu Wietnamczyków... respekt!

ocenił(a) film na 9
hejlysol

po za tym jak możesz mówić, że nie są odpowiedzialni za ten czyn ? własnoręcznie ją zamordowali... chyba że wystarczającym wytłumaczeniem dla ciebie jest fakt, że zabiłem go choć nic mi nie zawinił, bo inaczej tamci mnie zabili... to sprawa sumienia i tego w jakim stopniu poczuwamy się do bycia człowiekiem i człowieczeństwa... osobiście mnie ten fakt wciąż zniesmacza

eiichi

A czy Ty wiesz synku że w Oświęcimiu żydzi wymordowali ponad milion istnień ludzkich w tym najwięcej żydów? A pokaż mi choć jednego żyda który się tym chełpi na forach.

Nawet jeśli tak było (w co wątpię bo znam ploteczki ,,, "jedna baba drugiej babie ...") to nie powód żeby generalizować a tym bardziej robić z tego pogromu wioski żydowskiej (nie było wiosek żydowskich bo żydzi nie uprawiali ziemi).

A ile lat ma Twoja babcia? Może faktycznie zgłoś sprawę do IPN-u. Sprawdzą i jeśli się potwierdzi to będziemy mogli pogadać. Na babcinych ploteczkach (nawet jeśli babcia jeszcze coś pamięta) nie możemy opierać naszej wiedzy historycznej.

ocenił(a) film na 9
skarbekzgor

po pierwsze nie synku bo się nie znamy, po drugie żydzi to srydzi tamto, to twój jedyny argument w tej dyskusji ? to skończ bo już powiedziałem, nie chodzi o to która nacja zabiła którą nację, a fikcję filmową odbierasz jak czystą prawdę, nie przypominam sobie żadnej adnotacji żeby film był oparty na faktach... ale nie ludzie w kółko srydzi to srydzi tamto... echh

eiichi

"dodatkowo naprawdę gratuluję wiedzy na ten temat skoro nie wiesz, że broń w tamtych czasach nie była czymś obcym w domach "
Tak, a Niemcy wynagradzali każdego chłopa który posiadał broń palną 10-cioma litrami benzyny. W Warszawie (w czasie okupacji) było bardzo ciężko aby zdobyć jedną sztukę broni, ale chłopi posiadali tego pełno, na pęczki, bo było to na porządku dziennym. Nie ma jak to dowiedzieć się czegoś ciekawego.

"A prawda jest niemiłosiernie bolesna, straszliwie kująca w jakiekolwiek poczucie patriotyzmu u mnie. "
A nie przyszło Ci do główki, że może dzięki temu poczuciu patriotyzmu na które narzekasz jesteś na tym świecie? Gdyby spalono wioskę i wybito ludzi z której pochodzisz to nie byłoby Ciebie w ogóle na świecie. Ci ludzie nie po to dokonali ciężkiego wyboru aby później mógł pojawić się ktoś Twojego pokroju i opluwać to co zrobili.
Dobija mnie głupota i krótkowzroczność niektórych osób.

"nie bronię żydów, niemców, ale też nie bronię polaków... mówię, to były ciężkie i straszne czasy"
Robisz coś innego - oceniasz, a nie masz do tego prawa.

P.S.
I nie pisz tutaj o braku zrozumienia bo kontekst Twojej wypowiedzi jest jasny. Jeszcze 10/10 dla tego paszkwila.

ocenił(a) film na 9
hejlysol

dobra skończ hipokryto bo to nie ja oceniam a ty :) ja jedynie oceniłem film...

nie jestem patriotą, nie ma we mnie krzty patriotyzmu przez ludzi takich jak ty... i nie gadaj głupot, zasługą tych ludzi jest tylko to, że urodziłem się w Polsce, a nie w 3 Rzeszy, czy ZSRR. Jestem kosmopolitą.

Tyle ode mnie.

eiichi

To jedź se kosmopolitko do Europy nie nie zawracaj d... Polakom. Nie chcesz być Polakiem to Twój wybór. Europa pewnie czeka na Ciebie ze zmywakiem. Śmiało.

ocenił(a) film na 9
strongoral

Dziękuję za radę, ale sam doszedłem do tego o wiele szybciej. Nie ma mnie w Polsce już spory okres czasu i nie żałuję tej decyzji, bo patrząc na komentarze twoje czy ludzi ci podobnych lepszej decyzji podjąć nie mogłem. Dzięki wam nasze społeczeństwo stoi w miejscu i drepcze wokół własnej osi. OD 89 jest tylko narzekanie i skamlenie na wszystko dookoła, a zero jakiejś reakcji. Nie żałuję, że opuściłem kraj, poznałem świat i odwiedziłem wiele miejsc, które pokazały mi jak bardzo jesteśmy w tyle nie tylko gospodarczo ale też jak bardzo nasze społeczeństwo i jego model są przestarzałe i co najważniejsza nie życiowe.

Jedyne czego żałuję to to, że musiałem opuścić moją rodzinę i kraj. Za ojczyzną tęsknie czasami, za narodem wcale. A ludzi rozsądnych proszę o nie branie tego do siebie personalnie, mówię ogólnikowo, co nie znaczy że nie uwzględniam wielu wyjątków :)

PS strongoralu, na takich jak ty Zachód czeka "ze zmywakiem" :) Btw ciężka praca jest tu doceniana i nit nie jest gorszy, wszyscy pracują na równi ze sobą. Co to za polaczkowate określenie zmywak? Twierdzisz, że ci ludzie którzy mieli dość odwagi żeby zmienić swoje życie na lepsze, którzy nie chcieli dawać się doić polskim osłom w sejmie i temu dziurawemu przegniłemu systemowi, są jacyś gorsi?

eiichi

Nie lubisz Polski i Polaków? To za jaką Ty ojczyzną tęsknisz? To Ty jakiś rasista jesteś? Szowinista? A wizę do Stanów masz wypierdku? U Wietnamczyka na zmywaku robisz fujaro? Trzeba było się uczyć a nie narzekać teraz.

A Wietnamczyków znam paru. Może Cię polecić? Może awansujesz na starszego pomywacza.

ocenił(a) film na 9
strongoral

Nie wiesz nic o świecie, więc nie wysilaj się więcej. Dla mnie ta płonna dyskusja jest skończona :)

ocenił(a) film na 10
strongoral

Bo u nas na zmywaku jest normalnie. Rządzi Wietnamczyk, a Polaki się słuchają i ładnie myją gary!
Chcesz? Załatwię Ci robotę w UK.

ocenił(a) film na 9
hejlysol

Na podstawie opowiadań dziadka mogę potwierdzić, że obecność broni na wsi nie była rzeczą niezwykłą. Partyzanci przychodzili i kazali przechować. Inaczej kula w łeb. Dziadek ukrywał trzy karabiny w stodole. Sąsiad dziadka dostał do przechowania pistolet i zakopał pod murem z dala od domu. Zakopał tak skutecznie, ze nie mógł go potem znaleźć :) Ale o tym, że przechowywali broń przyznawali się dopiero wiele lat po wojnie. Zresztą w tejże wsi, sołtysa, który miał radio, zadenuncjowała żona... Takie były czasy...

Fajnie, że piszesz o patriotyzmie. Dzisiaj byle śmieć może zostać patriotą, wystarczy poczłapać w kilku marszach, pokrzyczeć na wiecach narodowców i posłuchać prawiczkowych publicystów - szast-prast, mamy "Prawdziwego Polaka Patriotę"! Byle gnojek wyciera sobie gębę poświęceniem innych, zawłaszczając sobie prawdę historyczną, bo ma "poczucie patriotyzmu"... A jedyne, co potrafi zrobić dla ojczyzny, to odpalić racę...

Zaiste: dobija głupota i krótkowzroczność.

ocenił(a) film na 9
dominiorek

Dziękuję wreszcie za jeden głos rozsądku i przebłysk nie zaślepionego hejtu, bo tak robią "prawdziwi" Polacy, chejcą ten film.

Tak to jest, ludzie myślą że wiedzą wszystko bo się naczytali o cudownych wyczynach Zośki i Szarych Szeregów w Warszawie. Ale życie podczas wojny w mieście a na wsi się różniło. Znam ludność wiejską, wciąż podatną na zabobony. A nienawiści do narodu żydowskiego tkwiła w polskich wieśniakach od dawien dawna. Zazdrość i chytrość. Istnieje po dziś dzień, tyle że teraz obróciliśmy ją przeciwko samym sobie. Przezywałem ten dramat za szczeniaka...

eiichi

"Dziękuję wreszcie za jeden głos rozsądku"
Bwuahahaha :) Głos rozsądku, od niego, nie ma tutaj drugiej takiej osoby, która by tak zaciekle broniła tego gniota. Poczytaj sobie lepiej wypowiedzi Dominiorka powyżej, Miss S rozłożyła go na łopatki, a ten zrobił co mógł - zrównał poziom dyskusji ze swoim - czyli sprowadził wymianę argumentów do przepychanek słownych. Ale mniejsza o to.
"dobra skończ hipokryto bo to nie ja oceniam a ty :)dobra skończ hipokryto bo to nie ja oceniam a ty :)"
Możesz mi wytłumaczyć z czego wynika moja hipokryzja? Rozumiesz w ogóle znaczenie słowa którego użyłeś?

"ja jedynie oceniłem film..."

Teraz spróbuję wytłumaczyć Ci to najprościej jak potrafię, jakbym dziecku tłumaczył:
"A prawda jest niemiłosiernie bolesna, straszliwie kująca w jakiekolwiek poczucie patriotyzmu u mnie. "
"(...) osobiście mnie ten fakt wciąż zniesmacza"

Powyższe cytaty w połączeniu z opisaną przez Ciebie historią są oczywistym dowodem na to, że oceniłeś nie tylko film, ale też osoby z historii którą opowiedziałeś. Chyba rozumiesz co sam napisałeś? Zdajesz sobie z tego sprawę że te fragmenty tekstu mają wydźwięk pejoratywny? Naprawdę nie widzisz tutaj oceniania?
Rozważ taką sytuację, że przez zabicie jednej osoby, możesz uratować 100 innych. Wśród nich znajdują się Twoi znajomi, rodzina. Co robisz w takiej sytuacji? Na 99% jestem przekonany że zrobiłbyś tak samo. Tak więc jeśli chcesz przypiąć komuś łatkę hipokryty, zacznij od siebie. Przynajmniej będzie wiadomo że rozumiesz to o czym piszesz.

"i nie gadaj głupot, zasługą tych ludzi jest tylko to, że urodziłem się w Polsce, a nie w 3 Rzeszy, czy ZSRR."
Czyli twierdzisz, że gdyby zabito twoich dziadków to urodziłbyś się tak czy inaczej? Może Ty nadal wierzysz w to że bocian Ciebie przyniósł?

"A nienawiści do narodu żydowskiego tkwiła w polskich wieśniakach od dawien dawna. Zazdrość i chytrość."
Ta nienawiść nie wzięła się z niczego, część Żydów, którzy oszukiwali prostych chłopów, wystawiała świadectwo wszystkim. Tak jak nie wszyscy Polacy to złodzieje samochodów, jednak przez większość Niemców właśnie są tak postrzegani. Pamiętasz pewnie hasło: "Przyjedź do Polski, Twój samochód już tutaj jest".
Zresztą sam pisałeś o wiosce którą spalono. Skoro Niemcy spalili tę wioskę, to ci nienawidzący Żydów chłopi musieli ich ukrywać.

dominiorek

Nawet się cieszę, że popełniłem błąd (oczywiście miało być "poniżej"). W innym wypadku nie mógłbym podziwiać tej wspaniałej ironii, powinni ciebie cytować w podręcznikach szkolnych, taki z ciebie mistrz.
Ale dość tego mego zachwytu dla twej osoby.

"Nie muszę bronić tego filmu. Broni się sam. Wysoką oceną od ludzi, którzy maja pojęcie o filmach..."
Masz rację, nie musisz, ale mimo wszystko próbujesz - nieudolnie, bo jak inaczej można nazwać sprowadzanie dyskusji do przepychanek słownych. Ja to jednak rozumiem, "walczysz" tak jak potrafisz, kogoś tam obrazisz, napiszesz coś głupiego, w końcu adwersarz odpuści, i czujesz się wygranym w dyskusji.
"Nie odpisuj, nie zniżaj się do mojego poziomu i oszczędź czasu..."
Skoro tak troszczysz się o swój czas, to po co przesiadujesz na tym forum? Chcesz ludzi nawracać? Dyskutować? Czy po prostu lubisz wypisywać bzdury w internecie?

dominiorek

"Partyzanci przychodzili i kazali przechować. Inaczej kula w łeb."
Hipotetyczna sytuacja: Masz "dziuplę złodziejską", przyjeżdża złodziej kradzionym samochodem który masz przechować, nie bierzesz chyba tego samochodu aby dojeżdżać nim do pracy? Cztery powody dla których używanie broni przez chłopów wydaje mi się nieprawdopodobne:
a) nie potrafili jej obsługiwać
b) mieli ją przechować a nie używać
c) był problem z amunicją
d) broń powoduje dużo hałasu, ktoś mógł usłyszeć (a zależało im pewnie na dyskrecji), prościej było zaciukać Żydówkę siekierą

Zresztą to czym ją zabili nie jest tutaj najważniejsze, istotne jest dlaczego ją zabili.

"Fajnie, że piszesz o patriotyzmie."
Dominiorku, nie rozumiesz tego co czytasz (co mnie zresztą specjalnie nie dziwi). Ja nie piszę o patriotyzmie, odnoszę się tylko do tego co napisał eiichi. Rozumiesz różnicę? Bo mam wrażenie że nie bardzo.

"Zaiste: dobija głupota i krótkowzroczność."
Zaiste.

ocenił(a) film na 9
hejlysol

Zaiste: ty nie piszesz , tylko "odnosisz się do tego co napisali inni". To, że odnosisz się pisząc, nie ma żadnego znaczenia, wszak ty nie piszesz...
Zaiste: twój przykład z samochodami jest przedni. Nie będę komentował, wszak nie rozumiem, co czytam...

dominiorek

Dominiorku, będę tak miły i pozwolę ci na udowodnienie swojej tezy. Skoro pisałem o patriotyzmie, co takiego z tego mojego pisania się dowiedziałeś?
Oczywiście fajnie by było, jakbyś tym razem odpowiedział merytorycznie na pytanie, a nie kolejny raz silił się na prawie inteligentną ironię. Dodam tylko, że w tym wypadku "prawie", robi baaardzo dużą różnicę.

ocenił(a) film na 9
hejlysoI

Przecież ty nie pisałeś o patriotyzmie, tylko odnosiłeś się do cudzej wypowiedzi. Zdecydujże się wreszcie!

Co można dowiedzieć się o patriotyzmie, czego nie napisałeś, choć napisałeś? Ano, że patriotyzmowi niektórzy (wszyscy?) zawdzięczają życie. Patriotyzm uchronił ich przodków przed całopaleniem. Dzięki poczuciu patriotyzmu mogli zabić Żydówkę, czyli podjąć heroiczną decyzję, która pozwoliła im przeżyć. Tej decyzji nie wolno krytykować, bo Miss_S zakazuje, a ty uważasz za opluwanie. Pewnie poczucie patriotyzmu wam tak każe...

eiichi

"po za tym jak możesz mówić, że nie są odpowiedzialni za ten czyn ? własnoręcznie ją zamordowali... chyba że wystarczającym wytłumaczeniem dla ciebie jest fakt, że zabiłem go choć nic mi nie zawinił, bo inaczej tamci mnie zabili... to sprawa sumienia i tego w jakim stopniu poczuwamy się do bycia człowiekiem i człowieczeństwa... osobiście mnie ten fakt wciąż zniesmacza "
To było zło konieczne, tak jak napisałem wcześniej, ten fakt który Ciebie zniesmacza, może być przyczyną dzięki której żyjesz.
Ocenianie czynów innych kiedy ma się mgliste pojęcie o warunkach w jakich te trudne wybory zostało dokonane, jest niczym więcej jak ignorancją.

eiichi

Nawet jeśli twoja historyjka z zastrzeloną żydówką jest prawdziwa, to jakim prawem oceniasz czyn tych ludzi? Permanentne poczucie zagrożenia budzi w człowieku instynkt przetrwania, który jest silniejszy od wszelkich innych instynktów, nawet macierzyńskiego. W takim stanie człowiek jest zdolny do najgorszych czynów, gdyż myśli on tylko o tym, aby przeżyć. Wojna rządzi się swoimi prawami i nie należy oceniać czynów ludzi, którzy ją przeżyli, przez pryzmat dzisiejszych praw i standardów. Nie masz prawa tego robić, bo nie wiesz jak ty zachowałbyś się w takiej sytuacji. Rozumiesz? A poza tym, to, że zdarzały się takie sytuacje nie znaczy jeszcze, że mordy na Żydach były na porządku dziennym, a twórcy pokłosia chcą, żebyś tak właśnie myślał, chcą wzbudzić w tobie poczucie winy, bo antypolskie grupy rządzące światem usiłują wymusić na Polsce wypłatę haraczu (oficjalnie nazywają to odszkodowaniem). Ja też znam wojnę z opowieści członków rodziny, opowiadali mi oni o przypadkach bestialstwa (które podczas wojny są nieuniknione), ale słyszałam o wielu, a nawet poznałam osobiście osoby, które narażały swoje życia, by pomoc Żydom, a takie postawy z całą pewnością przeważały. Widać twoja rodzina podczas wojny zatraciła swoje człowieczeństwo i zachowywała się tak jak opisywałeś w swojej wypowiedzi (oczywiście, jak już wcześniej powiedziałam, nawet jeśli tak było to nie oceniam ich), ale nie podciągaj pod to wszystkich Polaków.
"Nie chłopi są odpowiedzialni za ten czyn, tylko Niemcy którzy palili całe wsie gdy znaleźli ukrywających się Żydów." - zgadzam się całkowicie. Za wszelkie takie czyny odpowiadają ci, którzy doprowadzili tych ludzi do ostateczności - Niemcy. I to właśnie ten naród ponosi wyłączną odpowiedzialność za zło, które spotkało Żydów podczas wojny. To, że Polacy są oskarżani o "współudział w holocauscie" jest zwykłą propagandą, kampanią nienawiści wobec Polaków. Ale osoby takie jak ty nie potrafią tego zrozumieć. Szkoda.

ocenił(a) film na 9
Miss_S

W KTÓRYM MOMENCIE TWÓRCY POKŁOSIA CHCĄ ŻEBYŚ TAK MYŚLAŁ?!?! Co wy za brednie wypisujecie ?! Ludzie ogarnijcie się do reszty... to film, dzieło fabularyzowane, ale nie przypominam sobie, żeby w filmie padła chociaż jedna kwestia na temat mordowania żydów przez polaków na porządku dziennym. Czy wy jesteście aż tak do jasnej cholery zaślepieni swoim patriotycznym bełkotem by to dostrzec. Bohaterowie filmu, sami są zaskoczeni tą sytuacją, bo nigdy się o niej nie słyszało, na boga, to jest fikcja kurva jego mać ... nie ma tam mikrograma dowodów które by wskazywały, że autorzy twierdzą tak kurva było w rzeczywistości Polacy wyżynali Żydów. Już wiem dlaczego opuściłem ten kraj, bo nie mogłem tego dłużej słuchać ...

PS. Powtarzam po raz ostatni, nie oceniam niczyich czynów, pokaż mi gdzie to zrobiłem, napisałem że mnie to zniesmacza p prostu, że coś takiego miało miejsce. Nigdzie nie napisałem, że o ja to bym na ich miejscu na plecach tę żydówkę do Izraela zawlekł. Tak samo nie potępiam tych polaków !!! Po prostu czuję się źle, że ludzi postawiono przed takim wyborem. Chryste, co się stało w podstawówkach, nie uczą już czytania ze zrozumieniem...

eiichi

Spokojnie, nie ma potrzeby przeklinać, weź dwa głębokie oddechy, nie wyrzucaj ze złości komputera przez okno.
Wszyscy twórcy filmów ukazujących Polaków jako bezwzględnych, prymitywnych antysemitów chcą, aby ludzie tak właśnie o Polakach myśleli. Niby jeden film, w tym przypadku "Pokłosie" o niczym nie świadczy, ale większość produkcji na temat wojny, skupiające się na Holokauscie obrazują Polaków jak jakieś bestie, które były gorsze niż Niemcy. Poza tym poczytaj sobie różne artykuły, wypowiedzi Żydów i nie tylko na nasz temat. Na przykład paszkwile brytyjskiego dziennikarza Gilesa Corena. Coraz częściej mówi się o "polskich obozach śmierci". Kiedy Obama wypowiedział te słowa, nie zrobił tego przypadkiem. Cały świat stara się wmówić Polakom udział w Holokauscie. Więc o ile po obejrzeniu "Pokłosia" ktoś może nie ocenić źle Polaków, ale jak już zacznie czytać artukuły znanych dziennikarzy, oglądać filmy typu "Lista Schindlera" itp. to jasnym jest, że dojdzie do wniosku, że Polacy byli tak samo źli, jak nie gorsi niż naziści (zaznaczam, naziści, nie Niemcy).
Nie oceniasz ich czynu? To co niby mają znaczyć te słowa:
"po za tym jak możesz mówić, że nie są odpowiedzialni za ten czyn ? własnoręcznie ją zamordowali... chyba że wystarczającym wytłumaczeniem dla ciebie jest fakt, że zabiłem go choć nic mi nie zawinił, bo inaczej tamci mnie zabili (...) osobiście mnie ten fakt wciąż zniesmacza"

eiichi

"W KTÓRYM MOMENCIE TWÓRCY POKŁOSIA CHCĄ ŻEBYŚ TAK MYŚLAŁ?!?! Co wy za brednie wypisujecie ?! Ludzie ogarnijcie się do reszty... to film, dzieło fabularyzowane, ..."

- Fabularyzowane? Czy to znaczy że oparte na jakimś domyśle? Faktach może? Możesz je podać? Nie możesz? To po co oszczerstwami rzucasz na uczciwych ludzi? Świnia jakaś jesteś?

"... ale nie przypominam sobie, żeby w filmie padła chociaż jedna kwestia na temat mordowania żydów przez polaków na porządku dziennym."

- Było zupełnie inaczej. To żydzi mordowali Polaków. Denuncjowali ich kiedy Ci chcieli ich ratować.

"Czy wy jesteście aż tak do jasnej cholery zaślepieni swoim patriotycznym bełkotem by to dostrzec."

- Nie jesteśmy. Tego po prostu nie było!! Chyba że Twoja rodzina tak robiła. W takim razie współczuję.

"Bohaterowie filmu, sami są zaskoczeni tą sytuacją, bo nigdy się o niej nie słyszało, ..."

- W końcu mówisz kilka słów prawdy.

"... na boga, to jest fikcja kurva jego mać ..."

- A wcześniej mówiłeś że fabularyzowana (w domyśle) prawda. I nie przeklinaj dziecino.

"... nie ma tam mikrograma dowodów które by wskazywały, że autorzy twierdzą tak kurva było w rzeczywistości Polacy wyżynali Żydów. Już wiem dlaczego opuściłem ten kraj, bo nie mogłem tego dłużej słuchać ..."

- Co za ulga. Wyjechał. Jak ktoś nie potrafi żyć w społeczeństwie to nie musi. Ma do tego prawo.

"PS. Powtarzam po raz ostatni, nie oceniam niczyich czynów, pokaż mi gdzie to zrobiłem, napisałem że mnie to zniesmacza p prostu, że coś takiego miało miejsce."

- Tutaj przechodzisz samego siebie. A dlaczego Cię zniesmacza? Bo tak po prostu nie było!!

"Nigdzie nie napisałem, że o ja to bym na ich miejscu na plecach tę żydówkę do Izraela zawlekł. Tak samo nie potępiam tych polaków !!! Po prostu czuję się źle, że ludzi postawiono przed takim wyborem. Chryste, co się stało w podstawówkach, nie uczą już czytania ze zrozumieniem..."

Nikt nikogo nigdzie nie stawiał. Wyluzuj. Ochłoń. Polacy po prostu nie robili takich rzeczy. Żydzi za to mordowali całe polskie wsie i są na to dowody.

ocenił(a) film na 9
antygazeta

nie było, polacy nie robili... w kółko to samo... tak jak teraz polacy nikogo nie mordują nie, nie ma w naszym społeczeństwie hien i, a pruszków w 90 latach to były takie jaja... albo nie to też byli sami żydzi !!!

ocenił(a) film na 9
strongoral

zmywak, zmywak, zmywak....

tylko udowadniasz jak bardzo jesteś cofniętym i wadliwym aspektem polskiego społeczeństwa, który jest powodem migracji wielu młodych ludzi za granice... gówno wiesz, gówno widziałeś, tylko trolujesz i jęczysz jak ten typowy robol wycięty z tektury...

eiichi

Nie lubisz Polski i Polaków? To Ty jakiś rasista jesteś? Szowinista? A wizę do Stanów masz wypierdku? U Wietnamczyka na zmywaku robisz fujaro? Trzeba było się uczyć a nie narzekać teraz.

A Wietnamczyków znam paru. Może Cię polecić? Może awansujesz na starszego pomywacza.

ocenił(a) film na 9
antygazeta

Faktycznie tu gdzie jestem nie ma społeczeństwa, społeczeństwo to tylko w Polsce. Argument pierwsza klasa :)