Film bardzo mi się spodobał co widać po najwyższej ocenie.
Natomiast do tych wszystkich obrońców tego, że fabuła jest urojona i tego typu rzeczy nie miały miejsca, do tych wszystkich którzy każą ludziom lubiącym ten film się douczyć i zapoznać z faktami, mam pewien komunikat.
Urodziłem się i dorastałem na polskiej wsi. Wsi starej i bardzo podobnej do tej z filmu. Porządny internet tam dotarł jakiś rok temu, z zasięgiem GSM wciąż jest krucho, nadal góruje zabobon i czas dla nie których stoi w miejscu, a jedyna rozrywka to przesiadywanie gromadami pod sklepem na piwsku. I nie mam nic przeciwko temu, mi to nie odpowiadało to wyjechałem, nie mniej moja babcia swoje lata przeżyła. Swoje też od niej czy od innych starszych osób usłyszałem, jako że tematyka 2 wojny światowej nie była mi obojętna, wręcz zawsze cieszyłem się gdy mogłem poznać prawdziwe oblicze tamtych czasów nie z książek jakiś docentów, tylko od prostych ludzi, którzy za tamtych czasów żyli.
A prawda jest niemiłosiernie bolesna, straszliwie kująca w jakiekolwiek poczucie patriotyzmu u mnie. Wiem, jacy są ludzie na polskiej wsi i wiem jacy byli. Wiem też jacy byli żydzi za tamtych czasów, wiem jaka była partyzantka i wiem też jacy byli Niemcy czy Ukraińcy. Opowiem wam trzy historie, które głęboko wyryły się w mej pamięci. Które mnie zszokowały i o których chciałbym aby ludzie pamiętali, aby nigdy więcej historia nie zatoczyła koła. Mogą mnie besztać ci, którzy będą się wypierać zła wszelkiego, ci którym duma i patriotyzm nie pozwala na zaakceptowanie nie wygodnych faktów. Chcę by wiedzieli, że mam ich głęboko w dupie.
Moja rodzinna miejscowość, tak się złożyło, położona była za tamtych czasów obok linii kolejowej, którą Niemcy wywozili ludzi do obozów koncentracyjnych. Wiadomo, że ludzie próbowali uciekać i ratować własne życie za wszelką cenę. Tak się stało, że właśnie nie opodal mojej miejscowości udało się uciec dwójce żydów. Na nieszczęście żydówka zrobiła sobie coś w nogę i nie mogła daleko uciec, żyd który uciekł razem z nią, zostawił ją i uciekł samemu. Ludzie ze wsi oczywiście tę żydówkę znaleźli i jak za tamtych czasów się robiło, wezwali sołtysa. Decyzja była prosta, żydówkę zastrzelono i zakopano w lesie, a reszta milczała na ten temat. Czemu tak zrobiono? Bo ludzie się bali, że gdyby niemcy dowiedzieli się o żydówce, puszczono by i ich z dymem. Smutna historia, niestety prawdziwa.
Kolejna z mojego regionu, dotyczy pobliskiej wsi o nazwie Wanaty. Całą wieś puszczono z dymem i mówię tu również o mieszkańcach. Słyszałem różne zdania na ten temat, w tym tę, że doszło do tego właśnie z powodu ukrywania przez mieszkańców żydów u siebie. Może stąd pojawił się ten lęk przed niemcami.
Ostatnia z nich może zaboleć zwłaszcza wielu z tych, którzy uważają polską partyzantkę za świętych obrońców narodu. Babcia opowiadała mi, jak partyzanci kryli się po lasach. Nie daj bóg aby ktoś ich napotkał w lesie, partyzanci nie ufali nikomu. Polak, żyd, czy ktokolwiek inny, kto nie był partyzantem, a miał pecha spotkać ich na swojej drodze, został zastrzelony. Należy jednak pamiętać, że była wojna, wojna straszna i okrutna, a ludzie nie dzielą się na wybielonych i dobrych czy czarnych i zepsutych do szpiku kości. Nigdy nie mogli wiedzieć, czy ten chłop na nich nie doniesie do najbliższej placówki Niemców, czy to z chciwości, czy to ze strachu. Czasy były okrutne, a ludzie musieli wraz z nimi. Zima była najgorszym okresem, zwłaszcza dla ukrywających się w lesie partyzantów. Głód i mróz zaglądały im do oczu noonstop, to też aby się utrzymać, napadali i kradli od chłopów ze wsi. I źle znosili sprzeciw. Smutne i tragiczne, oby nigdy więcej nikt nie musiał przez to przechodzić ponownie.
Podsumowując nie można powiedzieć, że Polacy byli tylko i wyłącznie prawi, czyści i dobrzy, że niemcy byli tylko i wyłącznie nazistami, czy żydzi byli tylko pokrzywdzonymi. Można powiedzieć tylko jedno, byli źli i paskudni ludzie, byli też dobrzy ludzie. Po każdej stronie barykady znajdzie się i jednych i drugich. Tak jak ukraińcy na wołyniu wymordowali setki tysięcy polaków, w okrutny sposób, za stare waśnie i z chciwości, tak i jestem w stanie wierzyć, że znaleźli się też tacy w Polsce, którzy odważyli się na to samo.
Cieszę się, że ten film powstał. Pomimo lekko głupawej końcówki, postanowiłem mu dać najwyższą notę. Na sam koniec, do tych co mają w swoim otoczeniu osoby starsze, które żyły za czasów wojny. Porozmawiajcie z tymi ludźmi, dowiedzcie się jak najwięcej samemu, Nie pozwólcie by prawda i to co widziały ich oczy, zostało zapomniane i przepadło.
Nie lubię polaków, zwłaszcza takich jak ty...
weź przeczytaj, dokształć się kim jest kosmopolita to może się nauczysz, że na świecie nie tylko Europa istnieje, egocentryku :)
Nie lubisz Polski i Polaków? To Ty jakiś rasista jesteś? Szowinista? A wizę do Stanów masz wypierdku? U Wietnamczyka na zmywaku robisz fujaro? Trzeba było się uczyć a nie narzekać teraz.
A Wietnamczyków znam paru. Może Cię polecić? Może awansujesz na starszego pomywacza.
"Wojna rządzi się swoimi prawami i nie należy oceniać czynów ludzi, którzy ją przeżyli, przez pryzmat dzisiejszych praw i standardów."
Pewnie. Trybunał w Norymberdze to była pomyłka. Powinni zostać uniewinnieni, wszak przypadki bestialstwa, jakie popełniono w obozach zagłady "podczas wojny są nieuniknione".
Jakim prawem zostali osądzeni? "Za wszelkie takie czyny odpowiadają ci, którzy doprowadzili tych ludzi do ostateczności."
Równie dobrze mógłbyś napisać, że Gustaw Herling-Grudziński był debilem, bo w "Innym świecie" wyszedł właśnie z takiego założenia. Według ciebie, zapewne idiotycznego, bo w twojej ocenie zło dokonywane przez twórców łagrów i strażników jest porównywalne z tym co robili więźniowie łagrów? To jest twoja logika? Bo to samo tyczy się właśnie Niemców. Kto był autorem ostatecznego rozwiązania kwestii żydowskiej? Kto zbudował obozy zagłady? Kto okupował nasz kraj? Kto za jednego zabitego Niemca, zabijał stu Polaków? Rozumiem, że według ciebie na terenach okupowanej Polski, polscy chłopi mieli takie same prawa jak ss-mani, czy nawet zwykli Niemcy? Z twojej wypowiedzi to właśnie wynika. Ja pisałam o czynach Polaków, zwykłych ludzi w niemieckiej niewoli, we własnym kraju traktowanych jak zwierzęta, prostych ludzi którzy żyli w ciągłym strachu o własne życie, o życie swoich rodzin i nie mieli żadnego wyboru dlatego też robili cokolwiek mogli, aby się ratować. Ludzie osądzeni w Norymberdze ten wybór mieli, a mimo to dopuszczali się okrucieństwa. Nie kierowali się instynktem przetrwania, popierając Hitlera, sami zadecydowali o swoim losie. Czy ty naprawdę nie widzisz różnicy?
"A poza tym, to, że zdarzały się takie sytuacje nie znaczy jeszcze, że mordy na Żydach były na porządku dziennym..."
No i co niby mają znaczyć zacytowane przez ciebie fragmenty moich wypowiedzi? Może by tak jakiś komentarz? Brak ci argumentów?
No tak, typowa odzywka kogoś kto nie ma argumentów i w związku z czym nie jest w stanie uzasadnić swojego idiotycznego sposobu myślenia :)
miałem nadzieję na napisanie czegoś z sensem od ciebie :), ale w kółko powtarzasz przekłamań i przekłamań, mi zarzucasz napisanie Żyd z małej litery a samemu ci się nie chce trzymać altu by ń na końcu zostawić. Hipokryzja się szerzy wszem i wobec. Kto tu jest nie wykształcony, ja bo pomyliłem się z jednym wyrażeniem? Myślałem o ponad 100 tysiącach zamordowanych to prawda dla tego napisałem setek tysięcy, ot pomieszało mi się, bo pisałem pod wpływem chwili i emocji.Za to ty pokazujesz to jak bardzo jesteś wykształcony swoją durną pychą, tego cię nauczyli wykształciuchu po 8 uniwersytetach? Chodzić i powtarzać ty pewnie nie skończyłeś podstawówki bo napisałeś "gura". Wytykasz błędy, samemu je popełniając. Mnie możesz zarzucać co sobie chcesz, mnie interesowała wersja wydarzeń od ludzi którzy żyli w tamtych czasach na polskiej wsi. Jak ty możesz wiedzieć od nich lepiej co tamtejsi partyzanci robili z ludźmi a co nie? Bo przeczytałeś o ich historii z książek napisanych przez nich? Za sto lat się okaże, że w Polskiej policji XXI wieku nie było korupcji ani zepsucia.
A na sam koniec jak chcesz wiedzieć tak bardzo, skończyłem technikum łącznośći o profilu teleinformatycznym, nie poszedłem na studia bo są bezużyteczne, mówię biegle w dwóch językach i teraz uczę się trzeciego, pracowałem dwa lata w Samsungu w dziale GSM, a obecnie przeniosłem się za granicę i pracuję w tej samej branży za takie pieniądze o których ty ze swoimi studiami możesz pomarzyć w tym kraju. Koniec wykształcony bardziej kolego.
Obrażasz w tym momencie moją rodzinę, nie wiem jak jest w twojej, w mojej się sobie nawzajem ufa. Zresztą tyle mam w tym temacie, nawet nie mam ochoty dalej rozmawiać. Nie wysilaj się i tak na twoje bzdety nie odpowiem. Miłego wmawiania mitomani wykształciuchu :).
Facet, przeciez ty ciagle sobie konfabulujesz. Tworzysz alternatywna rzeczywistosc. Dzis byles przekonany, ze doskonale znasz moje zycie prywatne i zaczales sobie folgowac swojej wyobrazni. Ty masz o moim zyciu prywatnym dokladnie takie samo pojecie jak o historii.
Ja również pochodzę ze wsi... Podobnie do Ciebie interesowałam się też historią II wojny światowej i podobnie rozmawiałam z ludźmi, którzy ją pamiętali... To co mnie uderzyło w ich opowieściach, to fakt, że większość z nich bardziej obawiało się partyzantów niż Niemców....
Tak tez moglo byc. Ale w wielu przypadkach bylo jeszcze gorzej: Zyd czesto bardziej obawial sie chlopa niz Niemca. Musial ukrywac sie zarowno przed jednym, jak i drugim. To nie byly pojedyncze sytuacje, to bylo zjawisko powszechne, wystepujace na terenie calej Polski.
Jako, ze interesowalas sie IIWS na 100% natknelas sie na mnostwo tego rodzaju relacji.
A ty co byś zrobił,mając dzieci...rodzinę?
Mając świadomość,że nawet ta przypadkowa żydówka, jej znalezienie może się skończyć śmiercią twoich dzieci, wszystkich twoich bliskich?
Naprawdę uważasz,że wybór w tym momencie należał do Polaków?
A jaki pozostawiono ci wybór? Żaden.
Decyzje, które podejmowałeś nie dotyczyły tylko ciebie.
Ale wiązały się z życiem twojej rodziny, twoich znajomych.
Jak sam wspominasz z Niemcy w odwecie mordowali całe wioski.
I tutaj dwie historie.
Jedna dotyczy młodego żydowskiego dokumentalisty.
Pełen uprzedzeń przyjechał do polski robić film. Oczywiście pełen obaw i uprzedzeń zbudowanych na stereotypach.
W trakcie dowiedział się ilu Polaków,jako największa grupa narodowa, została uhonorowana tytułem Sprawiedliwy Wśród Narodów Świata...i dowiedział się jakie konsekwencje niosła z sobą pomoc Żydom.
Opowiadał o swoim szoku i o tym,że nie jest w stanie zrozumieć takiego heroizmu osób niosących pomoc.
Nawet dla niego, w aspekcie konsekwencji o których wspominałem, ryzyko było przytłaczające, a decyzje oczywiste.
Drugi dotyczy młodej Żydówki.
Czytałem inną relację.Żyd, który pojawił się w wiosce, został nakarmiony i zaopatrzony w prowiant.
Niemcy go złapali, a on wskazał wioskę.Zginęło wielu Polaków.
Znałem twojego ojca Rabina Izaaka Goldmana. Razem ja i on będący Chasydem i ortodoksyjnym Żydem pielgrzymowaliśmy do grobu cadyka Elimelecha w Leżajsku. Ty drogi Markugdapl jesteś zdolnym studenta Talmudu i Kabały, osadzona w realiach żydowskiej obrzędowości. Ostatnio widziałem cie jak Szabat w Nowej Synagodze w Gdańsku-Wrzeszczu świętowałeś. Pamiętam cię jak byłeś malutki. Twój ojciec Izaak Goldman i matka Estera Reosenbaum przyszli do mnie abym, ci obrzezał napletek. Niestety. Kiedyś do Synagogi w Szabat chodziłeś w jarmułce, pejsach i cicitach na głowie. Dziwię się również że, zgoliłeś brodę.
Na atoirtapa zbyt bystre...o pankracku nie wspominając.
To miłe,że śledzisz moje inne wpisy. Szczególnie ten do Szudasa. Domowe odrobiłeś...3 plus.
http://www.youtube.com/watch?v=TqFzvUUdsXo
Polecam Zniesławienie- czyli prawda o Antysemityzmie , film Yoava Shamira oczywiście na filwebie nie znajdziesz go pod taką nazwą tytuł oryginalny: Defamationz ang , pol Dezinformacja , z heb Hashmatsa
''Film został nakręcony przez Żyda, który miał dostęp do środowisk ADL (Anti-Defalation League – Ligi Przeciwko Zniesławieniu, Ligi Antydefamacyjnej) – swoistej organizacji zajmującej się lobbingiem, propagandą i zastraszaniem (oskarżeniami o “antysemityzm” w nowej wykładni czyli brak miłości do Żydów). Film prezentuje paramafijną działalność Ligi od podszewki. Prezentowane są ponadto metody “wychowania” młodzieży żydowskiej w nienawiści i pogardzie do innych narodów i paranoicznym strachu. Film jest niewątpliwie kluczem do zrozumienia współczesnej rzeczywistości geopolitycznej oraz mentalności współczesnych Żydów. Ta mentalność oznacza jeszcze poważniejsze problemy w relacjach z żydowską diasporą i państwem Izrael w nadchodzących dziesięcioleciach.''