Czy reżyser, nakręcając film osadzony w historii, komentujący wydarzenia które mogły zdarzyć się
naprawdę ma obowiązek przygotować się do tego i przedstawić jak najwięcej faktów? Czy też
powinien mieć dowolność i pełną swobodę w twórczości, bo to przecież film? Proszę o
odpowiedzi TAK/NIE
Niestety, adwersage ma rację! Gdyż tzw. "film" tow. (chyba "tw") pasikoskiego (to celowe) jest judeokomunistyczną antypolską agitką. Ktoś kto ocenia to gówno w stopniu większym niż "0" jest taką samą k..wą jak jego "twórcy". Każdy tzw. "aktor", który wziął udział w tym podsięwzięciu zasługuje wyłacznie na stryczek z powodu zdrady stanu...Swoją drogą, warto widzieć kto jest kto... Nie pozdrawiam! Na pohybel! I j..ał was pies!
Przypominam, że Ty sam oceniłeś ten film (tudzież "film") na 2 (a więc więcej niż 0;). Nie zrozum mnie źle, mnie również drażnił brak obiektywizmu i zbyt jednostronne podejście do tematu. No ale wieszanie (choćby symboliczne) twórców i aktorów (jak dla mnie zarówno Czop jak i Stuhr zagrali naprawdę wiarygodnie) to już przesada. Tak samo jak wyzywanie wszystkich którzy ośmielili się nie potraktować filmu jak totalnego g... Skoro sam korzystasz z wolności słowa uszanuj (a przynajmniej toleruj) zdanie innych.
Historia w "Jedwabnym" nie była tylko w Polsce. W całych dziejach ludzkości takich historii było tysiące albo i setki tysięcy. Na całym Świecie i w każdej nacji. Bo nienawiść, chciwość i pogarda dla innych nie mają narodowości. Warto o tym pamiętać pisząc komentarze...
1. "Film" oceniłem na 2, bo nie ma 0. A 2 znaczy "bardzo zły" i za taki to coś uważam. Nie ma tutaj jednostronnego podejścia do tematu, tylko kłamstwa!
2. Uważam, że pasikoski i reszta dopuścili się w ten sposób zdrady. Za to jest tylko jedna kara. Jeśli jej nie ma, to znaczy, że jest popyt i przyzwolenie na kłamstwa i opluwanie Polski i Polskości. Ja nie mówię o wieszaniu symbolicznym, tylko dosłownym.
3. Tolerancja to jest znoszenie mimo obrzydzenia, a nie akceptacja. Ja tego g..na zaakceptowac nie mogę z przyczyn ww.
4. Jeśli piszesz o hostorii w Jedwabem, to radzę sięgnąć do prawdziwej historii, która się tam wydarzyła. Po prostu ręce opadają.
Pozdrawiam
Brawo, Zbigniew Zamachowski, Jerzy Radziwiłowicz i Danuta Szaflarska to zdrajcy. Na stryczek ich.
Brawo! Brawo!
Powieśmy i zgnojmy wszystkich wybitnych aktorów. A grać będą dla nas bracia Mroczek.
Wstyd za takich ludzi jak ty. Chciałbym być dumny że jestem Polakiem bo jest do tego dużo powodów ale jednak częściej się wstydzę. Schowaj się pod kamień, z którego wypełzłeś. Zgiń przepadnij prawdziwy polaku.
1. Trudno, dla zdrajców jest tylko jedna kara.
2. Nie wiem, kto to jest Mroczek.
3. Nie wstydź się za mnie. Pozostaw to mnie.
4. Kultura wymaga, by zwracać się do rozmówcy z wielkiej litery.
5. Nie wylazłem spod kamienia, poza tym jestem za tłusty, żeby pod kamień wleźć.
6. Jestem Prawdziwym POLAKIEM.
Pozdrawiam
Jestem Prawdziwym POLAKIEM.
Dziękuję a na do widzenia specjalnie dla prawdziwych Polaków
http://www.youtube.com/watch?v=SOypVl7oaYc
Nie będę dyskutował z prawdziwymi polakami. To bez sensu.
Ja jestem zwykłym Polakiem i nigdy tym prawdziwym nie dorównam.
A jak namawiasz do linczu wybitnych rodzimych aktorów jesteś dla mnie 0 i definicją antypolskości.
"linczu" to dokonuja na Polakach tacy ludzie jak Pasikowski i Gross. Zbiorowy lincz i zbiorowa odpowiedzialność za winy grupy bandytów insirowanych przez Niemców (o kwestie insiracji do tej pory spieraja sie historycy).
Dzięki za odpowiedź. Nie da się rozmawiać z ludźmi, którzy brak argumentów zastepują osobistymi wycieczkami...
Dyskusja o filmie z ludźmi, którzy go nie oglądali jest chyba nie mądra.
Tym bardziej jak jedynym argumentem jest
"Ktoś kto ocenia to gówno w stopniu większym niż "0" jest taką samą k..wą jak jego "twórcy". Każdy tzw. "aktor", który wziął udział w tym podsięwzięciu zasługuje wyłacznie na stryczek z powodu zdrady stanu...Swoją drogą, warto widzieć kto jest kto... Nie pozdrawiam! Na pohybel! I j..ał was pies!"
Nie ma jak dyskusja na poziomie.
Przypominam, że mówimy o zdradzie. Ten "film" jest stekiem ohydnych kłamstw. Jeżeli ktoś ma inny pogląd na ten temat, to albo nie wie jak było na prawdę, albo jest kompletnym idiotą.
Niewiedza nikogo tu jednak nie usprawiedliwia. Wystarczy poszukać. Wszystko jest do znalezienia... Zwracamy przy okazju uwagę, na to kto m.in. finansował "pokłosie". To wiele wyjaśnia. Jeśli ktoś bierze udział w takim kłamstwie, to kim jest? Polakiem, patriotą, czy może k..rwą i szmatą?
buahahaha... :) czy ty w ogóle rozumiesz słowa, których używasz? wiesz co to znaczy "kurtuazja"???
pod blokiem koledzy cie nie lubią???
w polskich realiach NIE bo u nas jest trendy srać na polske, polskie wartosci, religię i symbole, ludzie którzy walczyli za Polskę sięw grobach przewracają jak widza jakie mamy teraz durne społeczeństwo
PRAWDA BOLI A NAGONKA NEOFASZYSTÓW POD PŁASZCZYKIEM NCJINALISTÓW I PATRITÓW JESTŻENUJĄCA :(
Moim skromnym zdaniem powinien mieć swobodę twórczą,ale nie może ona służyć siaaniu propagandy !!!
Tak jeżeli to film historyczny, nie jeżeli to film historią zainspirowany.
Tak jeżeli film dotyczy konkretnego wydarzenia, nie jeżeli film na przykładzie wydarzenia ma przekazywać uniwersalne treści.
Nie jeżeli film miałby być z tego powodu nudny, bezsensowny i miałby się ciągnąć w nieskończoność żeby poruszyć wszystkie istotne wątki.
Odpowiedź tak\nie jest nie możliwa. Chyba że zaznaczysz wyraźnie jakiej konwencji się trzymasz.
trzymam się konwencji że społeczeństwo czerpie wiedzę z filmów nie znając faktów historycznych.
Prawda jest taka, że Polacy także zabijali Żydów- więc jeśli ten mały wątek z historii Polski Pasikowski chciał przedstawić w swoim filmie to jako artysta miał do tego pełne prawo. Pisanie o zdradzie i zakłamaniu historii to ewidentna przesada.