Zrobić taki film w Polsce to odwaga..najlepszym odzwierciedleniem poziomu antysemityzmu w
Polsce jest moja babcia, która mimo swoich 87 lat spotkawszy owego reżysera na swojej drodze za
ten film wydłubała by mu oczy. Cobyśmy z własnej dumy nie popękali i nie zakochali się na śmierć
patrząc we własne lustra może czasem warto spojrzeć z innej strony i chociaż chwilę zastanowić się
nad własnymi błędami...
Jeżeli piszę że dobrze spojrzeć w lustro i zobaczyć też te ciemne strony a nie tylko chwalebne i wspaniałe to wcale nie oznacza że jest to równoznaczne z odpowiadamy za TĘ zbrodnie. Od babci wiem że nastroje co do Żydów były u co niektórych nawet przed wojną delikatnie mówiąc mało przychylne. Babcia opowiadała jak przed wojną zachęcana przez rodziców jako dziecko wtedy rzucała z innymi dziećmi w żydowskie dzieci zgniłymi jabłkami z ogródka. Wiadomo zbrodnia niewielka ale oddaje po części charakter relacji z Żydami. Nie mówię że wszędzie i że u każdego oczywiście ale u niektórych wojna te negatywne nastroje podsycała. Epizody antysemickie się zdarzały ciężko mówić że nie gdy nawet dziś kiedy tak na prawdę nie jeden z nas nie zna ani jednego Żyda osobiście wciąż zdarza się że ktoś niszczy żydowskie cmentarze albo wypisuje na murach: Żydzi do gazu i tym podobne. I o tyle że nie zgodzę się z tym że tak było wszędzie i wszyscy i mamy za wszystkich przepraszać to też nie ma we mnie zgody jak czytam że ktoś piszę że kontakty z Żydami były dobre albo bardzo dobre. Szkoda że w tej sprawie tak mało jest jakiś zrównoważonych opinii a tak dużo jadu zarówno po jednej jak i po drugiej stronie.
Szkoda też że ten film powstał na podstawie książki Grossa, żałuje że reżyser nie zadał sobie trudu aby zrobić coś opartego wyłącznie na dokumentach bo i tak każdy jego film jak widzę traktuje jako a'la dokument. Może wtedy dałoby się dojść do jakiegoś wspólnego punktu.
Dla mnie film jest pewnego rodzaju metaforą. Józek po latach odkrywa prawdę ale nikt nie chce jej słuchać. Reżyser robiąc film na podstawie książki Grossa wychodzi z myślą że odpowiadamy za tą zbrodnię i teraz jak dla mnie te mordy spod ciemnej gwiazdy w wiosce reprezentują coś co mamy tu na forum użytkowników typu buttler którzy chętnie skoczą do gardła nawet bez wysłuchania argumentów drugiej strony. Filmowy Józek natyka się na mur złożony z antysemitów którzy chętnie by go nawet zabili za to że śmiał mieć inne poglądy i jeszcze szuka na ich poparcie dowodów i potwierdzenia. Ja to tak odbierałam dlatego uważam że film jest dobry nie tyle mierzy się z samym Jedwabnym co z poziomem tolerancji, poziomem antysemizmu i wszystkim tym co wylało się przy okazji tego filmu. Bo wielu osobom nie chodzi o ten film ale ze względu na to że poruszył temat Jedwabnego i to w taki sposób wylano na niego wiadro pomyj nawet jeszcze przed premierą. A przecież to jest jego punkt widzenia do którego w wolnym kraju ma prawo zwłaszcza że nie wziął tematu z sufitu a mówi o sprawie która nie jest jednoznaczna i co do tego jaki miała na prawdę przebieg nie wiemy do końca. Podobnie jak ty nie uważam że mamy za wszystko i wszystkich przepraszać. Z drugiej strony mam wrażenie że niektórzy jakiekolwiek wzmianki o Jedwabnem albo antysemityżmie traktują jako chęć może nawet i zniszczenia Polski. Niemcy, Rosjanie liczą się zdecydowanie bardziej na świecie od nas a jakimi byli skur... to każdy wie. Ja nie mam sobie nic do zarzucenia, nie jestem rasistką ani antypolką i dla mnie ten film niczego nie zmienia a już na pewno nie postrzeganie Polski na arenie międzynarodowej....ja myślę że ten film bodzie raczej w tych co do swoich intencji wobec innych narodów nie mogą nic dobrego powiedzieć. Także też już bez przesady bo powtórka z rozrywki to może nas czekać z innych powodów ale na pewno nie z powodu ustaleń co do Jedwabnego.
Ja Cię doskonale rozumiem, jednak wypowiedziałaś się pod tym w filmem w takim stylu, że ja, jak i niektórzy bardziej krzykliwi ode mnie, zrozumieli to tak, a nie inaczej. Nie neguję tego, że były w Polsce takie rzeczy jak opowiada Twoja babcia, ale nasz kraj nie był jedynym gdzie dochodziło do tego typu ekscesów. Popatrz na takie Niemcy gdzie całkowicie popłynęli z tępieniem Żydów. Z tego co mi wiadomo, to sami Żydzi też święci nie byli. Przecież stereotyp, że Żyd to centuś i dorobkiewicz, który nie pogardzi żadną rzeczą, czy żadnym czynem na którym by nie zarobił, nie wziął się znikąd. A teraz popatrz kto zrywa największe cięgi za holokaust. Oczywiście MY! To my płaciliśmy Żydom odszkodowania po upadku ZSRR za poniesione szkody podczas wojny, to na naszą niekorzyść niby przypadkiem światowi politycy jak choćby Obama się mylą i mówią o "polskich obozach zagłady", wreszcie to o nas nie tak dawno mówił "pożal się Boże" premier Wielkie Brytanii (tylko z nazwy wielkiej) niejaki Cameron, żeby wypłacić jakieś kolejne odszkodowania za to, że nas Niemcy napadły, bo my im niby pozwoliliśmy wleźć z buciorami na nasz podwórko.
No zdarza się, że są niszczone żydowskie cmentarze, ale równie często zdarza się że są niszczone polskie cmentarze na byłych kresach, na Litwie i Ukrainie i tego nikt nie rozdmuchuje, tylko wiecznie jest aj waj o stare cmentarze żydowskie, którymi to często opiekują się Polacy, bo Żydzi żyją sobie za wielką wodą i mają to w nosie, ale jak przyjdzie co do czego, to pierwsi lecą z oskarżeniami.
Chodzi o to, że nie dość że wszyscy nam, za przeproszeniem srają na głowę, bo się dajemy, to jeszcze my sobie dodatkowo sramy we własne gniazdo pozwalają na takie produkcje i dodatkowo je oklaskując. Ja rozumiem, że nie podoba Ci, że niektórzy broniący dobrego imienia Polski zachowują się chamsko, ale mnie wręcz przerażają ludzie, którzy bronią tego filmu. Popatrz ile pod tym filmem jest wypowiedzi typu: "popatrzcie polaczki co wasi rodacy robili", czy "boli was taka prawda polaczki", czy choćby ta nieszczęsna kassis wyzywająca mnie od antysemitów "żebyś się nie posrał ze złości", bo ośmieliłem się przytoczyć parę faktów historycznych, itd. itp. Za to walczyli nasi dziadkowie? Za to żeby takie jedno i drugie byle gówno pluło na naszą historię, na nasz kraj, który jest obecne jaki jest, ale który daje im schronienie i papu. Po tym co zaraz napiszę, myśl sobie o mnie co chcesz, ale jakby przyszło do wojny, to pierwsze co bym zrobił, to zużył magazynek na wyeliminowanie takich wadliwych osobników ze stada. Zresztą pewnie bym nie musiał tego robić, bo pewnie Ci by zdezerterowali, a wtedy zająłby się nimi pluton egzekucyjny.
"Szkoda też że ten film powstał na podstawie książki Grossa, żałuje że reżyser nie zadał sobie trudu aby zrobić coś opartego wyłącznie na dokumentach bo i tak każdy jego film jak widzę traktuje jako a'la dokument. Może wtedy dałoby się dojść do jakiegoś wspólnego punktu." - dokładnie. Tym bardziej, że odpowiednik Józka w rzeczywistości miał poklask ludności w tym co robił i podobno został nawet burmistrzem, a nie skończył na drzwiach od stodoły.
"Dla mnie film jest pewnego rodzaju metaforą. Józek po latach odkrywa prawdę ale nikt nie chce jej słuchać. Reżyser robiąc film na podstawie książki Grossa wychodzi z myślą że odpowiadamy za tą zbrodnię i teraz jak dla mnie te mordy spod ciemnej gwiazdy w wiosce reprezentują coś co mamy tu na forum użytkowników typu buttler którzy chętnie skoczą do gardła nawet bez wysłuchania argumentów drugiej strony. Filmowy Józek natyka się na mur złożony z antysemitów którzy chętnie by go nawet zabili za to że śmiał mieć inne poglądy i jeszcze szuka na ich poparcie dowodów i potwierdzenia." - ja rozumiem o co Ci chodzi. No ale na Boga! Cała wieś złożona z antysemitów z niewyjściowymi mordami? Ja rozumiem jakaś tam część społeczeństwa, ale wszyscy?
"Z drugiej strony mam wrażenie że niektórzy jakiekolwiek wzmianki o Jedwabnem albo antysemityżmie traktują jako chęć może nawet i zniszczenia Polski. Niemcy, Rosjanie liczą się zdecydowanie bardziej na świecie od nas a jakimi byli skur... to każdy wie." - o to cały czas mi chodzi! Od 1939 roku zaczęło się dla Polski pasmo nieszczęść. Najpierw olanie nas przez Anglię i w głównej mierze Francję, która zamiast bombardować niemieckie fabryki, to zrzucała na nie ulotki. Później oczywiście za to zapłaciła. Następnie wbicie nam noża w plecy przez sowietów, mimo podpisanego paktu o nie agresję. Później obrady "Wielkiej Trójki", która to pozwalała Stalinowi bazgrać po mapie i wytyczać granice jak mu się podoba, mimo że był na początku po drugiej stronie barykady (jednocześnie pogwałcając postanowienia Karty Atlantyckiej podpisanej przez wszystkich Aliantów). Najlepsze jest to, że jako jedyni z Aliantów, ponieśliśmy straty terytorialne i wpadliśmy w niewole mimo wygranej wojny. Jak było za PRL każdy dobrze wie - tępienie patriotów i ogłupianie społeczeństwa. Wreszcie niby "wolna" Polska i takie numery jak odwala ten ochlaptus Kwaśniewski przepraszający Żydów za nic nieznaczący szczegół z drugiej wojny światowej, podczas gdy główni agresorzy (Ruskie i Niemiaszki) rżną głupa i udają niewinnych. Ja też się nie uważam za rasistę, ani innego antysemitę, no ale ludzie! Nie plujmy we własne gniazdo! Uczmy się w szkołach, że takie coś było, żeby nie robić takich błędów w przyszłości, ale nie róbmy jednocześnie filmów jednostronnie nas oczerniających i to jeszcze na niepotwierdzonych informacjach i na podstawie takich paszkwili jak "sąsiedzi".
"Także też już bez przesady bo powtórka z rozrywki to może nas czekać z innych powodów ale na pewno nie z powodu ustaleń co do Jedwabnego." - nie bezpośrednio, ale pośrednio owszem. Łatwiej jest przecież sterować społeczeństwem, które jest ogłupione i pozbawione patriotyzmu. Tak właśnie działa ten film, że Ci mniej rozgarnięci (a jest ich całkiem sporo) łykają takie pierdoły jak w filmie jako prawdę objawioną i wstydzą się że żyją, a stąd już nie długa droga do tego by dać sobą całkowicie sterować. Jak państwo ma kontrolę nad otumanionym pospólstwem, to teraz już nie problem wmówić mu, że niektóry rzeczy są dla naszego dobra. To samo było z rozbiorami Rzeczpospolitej. Wszystko cacy, bez rozlewu krwi, dla naszego dobra. Co prawda niektórzy za tę dobroć dla społeczeństwa wisieli później na okolicznych drzewach, ale wtedy to już było po ptokach.
W zasadzie Twoja wypowiedz jest logiczna i masz wiele racji. To że zawsze byliśmy sami i musieliśmy liczyć wyłącznie na siebie to jest prawda i rozumiem co chcesz powiedzieć. I mimo że inaczej patrzymy na ten film to ja zgadzam się z tym co ty tutaj piszesz. Nie uważam że plucie w swoje gniazdo gdy tak jak mówisz wystarczająco już nami się gardzi jest w porządku. Jeżeli ktoś swoją ojczyznę pokazuje wyłącznie przez taki pryzmat zapitych zdegenerowanych albo z drugiej strony antysemickich twarzy to ja się z tym absolutnie nie zgadzam. Ale odnoszę takie wrażenie że brak jest pewnego rodzaju równowagi. Albo jest tak że tak jak mówisz ludzie po tym filmie piszą "boli was taka prawda polaczki" albo zupełnie odwrotna postawa od której ja też mocno się odcinam mianowicie pisanie właśnie że to antypolskie, zbrodnia, itp. A przecież nie jest tak że w Polsce albo mamy tych którzy mają nasz kraj w czterech literach albo tych którzy z góry nienawidzą wszystkich tych którym spodobało się "Pokłosie". Szczerze wierzę że większość z nas potrafi złapać równowagę. Po przeczytaniu wielu książek, rozmowach z ludżmi z pokolenia mojej babci (w rodzinie był też już nieżyjący od dawna wujek który przebywał w Auschwitz) oglądnięciu nie tylko Pokłosia wiem ile dobrego zrobili Polacy, jak wiele było postaw z których możemy być dumni dlatego mnie nie razi "Pokłosie". To jest pewien odsetek społeczeństwa zdegenerowanego który jest obecny w każdym kraju. Mówmy o postawach pięknych mówmy też o tych złych bo tożsamość człowieka czy całego narodu to nie są tylko czyny chwalebne. Jeśli ktoś widzi w sobie same zalety to medycznie można go zaklasyfikować do narcystycznych zaburzeń osobowości. Jak widzisz w nazwie jest słowo zaburzenie- bo każda skrajność jest zaburzeniem. Na tożsamość człowieka czy narodu nie mogą składać się wybiórcze, tylko reprezentacyjne cechy. Zdrowy człowiek i zdrowy naród potrafi o sobie powiedzieć coś dobrego i coś złego. Postawy o których ty piszesz są niekorzystne dla Polski ale to co reprezentuje tu część użytkowników a przecież i ludzi w życiu realnym to również są złe postawy które narażają nas na śmieszność. Jeżeli ktoś w imię dobrego imienia Polski zapełnia tu całe strony swoimi postami i np. sugeruje w nich że nie ma w Polsce antysemityzmu a potem każdego kolejnego użytkownika który z nim próbuje dyskutować wyzywa od żydów i nawet pewnie tego nie widząc daje upust swojej nienawiści do tego narodu prawie każdym wpisem(pisząc jednocześnie że nie jest antysemitom). To powiedz mi czy takie postawy nie są szkodliwe dla Polski? Czy ludzie którzy nie mają nic do zaoferowania poza sianiem nienawiści i spuszczaniem tu (a przecież na pewno nie tylko tu) swojego zgorzknienia i agresji malując się przy tym w biało czerwone barwy nie wzbudzają w Tobie niechęci? Nie podobał Ci się film masz do tego prawo ale potrafisz swoją postawę argumentować i te wypowiedzi przyjemnie się czyta. Jeżeli już więc są ludzie którzy uważają że Polski należy bronić to niech się za to zabierają tacy jak ty a nie ktoś kto nie potrafi pohamować swojej złości i nienawiści a także braku tolerancji dla wszystkiego co inne. Widzisz mnie na przykład takie postawy bardzo przerażają. Ok jest część osób którzy się niczym nie interesują jest część mam nadzieje takich zrównoważonych i jest niestety spora część zwykłych prostych chamów i do tego rasistów i kiedy tacy rasiści ubierają swoje postawy w moje barwy narodowe to ja się właśnie wtedy wstydzę za mój kraj.
Myślę że w Twojej wypowiedzi widzę żal że mało jest takich patriotycznych postaw w naszym kraju. To prawda. Tylko skąd to się bierze? Jak dla mnie stąd że w naszym kraju ciężko się żyje- tym którzy chcą kupić mieszkanie na kredyt, tym którzy chcą założyć firmę, tym którzy chcą znależć pracę zaraz po studiach, tym bez wykształcenia i tym wykształconym, tym którzy za emeryturę nie mogą sobie kupić nawet leków, tym którym nie starcza na pieluchy dla niepełnosprawnego dziecka którym zajmują się 24h. na dobę a premier im mówi że w 2016 może się coś znajdzie, tym których nie stać na prywatną wizytę i muszą do okulisty czekać 3 lata (autentyczna historia babci mojej koleżanki),. Mogę tak wymieniać w nieskończoność. I tak sobie myślę że gdybyśmy tę energię przeznaczyli na walkę o lepsze warunki socjalne, o ludzką opiekę medyczną, o lepszą komunikację miejską która w wielu miastach jest w stanie tragicznym, o porządną ofertę edukacyjną dla dzieciaków, o usprawnienie wielu bzdurnych przepisów przez które cierpi społeczeństwo a na których ogromne pieniądze traci państwa (chociażby wypożyczalnie sprzętu dla niepełnosprawnych a nie za każdym razem kupowanie nowego-ogromny wydatek) to może wtedy zaczęlibyśmy jakąś logiczną rozmowę o Polsce i zaczęlibyśmy faktycznie tej Polski bronić i ją budować. Grzebanie w cmentarnych kościach i walka na tych co bronią kościoła i co go nie bronią to nas doprowadzi do tego że sama się ta Rzeczpospolita rozejdzie bez niczyjego udziału...
Jak będziesz mieć chwilkę czasu - polecam obejrzeć.
https://www.youtube.com/watch?v=hkFjfF4hHRc
Z toba jest taki problem ze wszystkich obrazasz. Wyzywasz ludzi od debili i jeszcze gorzej. Od troli wyzwałes ponad 1000 filmwebowiczow. Jestes chory? Nienawidzisz ludzi? Po co obrazasz innych? Sprawia ci to przyjemnosc gimbusie? Lecz sie koles.
ale jaki antysemityzm jest w Polsce? Pokaz mi kraj, w którym nie ma jakiejś grupy ludzi która żydów nie lubi?!!!! I jeszcze jedno pytanie - może z Żydami jest też coś nie halo, skoro, przez tyle wieków wywołują niechęć?
jaki antysemityzm jest w Polsce?- nie rozumiem pytania co to znaczy "jaki "antysemityzm?
Pokaż mi kraj.........- przeczytaj to pytanie jeszcze raz. Przecież podstawowy błąd tkwi w tym że nikt na nie nie da rady odpowiedzieć. Należałoby znać wszystkie grupy w każdym kraju na świecie co jest niemożliwe. To jest tak jak ja bym Cię zapytała pokaż mi kraj w którym nie ma jakiejś grupy ludzi o nastawieniu rasistowskim...
To trzecie pytanie jest na takim poziomie że aż ciężko to skomentować więc na głupie pytanie odpowiem głupim pytaniem: Może z Polakami jest coś nie tak skoro w wielu narodach wzbudzają niechęć? Mnie zdarzyło się być dyskryminowaną ze względu na pochodzenie nawet na...Słowacji. Weszłam do sklepu z grupą klasową jeszcze wtedy i usłyszeliśmy komunikat z głośników ( proszę uważać na towary bo do sklepu weszła grupa Polaków). Biorąc pod uwagę Twoją logikę to i ja i moi znajomi z klasy też pewnie jesteśmy złodziejami no bo w końcu wzbudziliśmy takie podejrzenia.
Zastanów się jak formułujesz pytania i co chcesz uzyskać i jak napiszesz coś na co da się logicznie odpowiedzieć to Ci odpowiem