PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=690058}
7,2 32 tys. ocen
7,2 10 1 31772
5,9 15 krytyków
Powstanie Warszawskie
powrót do forum filmu Powstanie Warszawskie

Gdyby nie fakt że powstanie było prawdą ten film miałby baaardzo słabą ocenę.
Ja jednak nie zamierzam tego "dzieła" oceniać przez pryzmat historycznej, bezsensownej akcji skazanej na klęskę.

ocenił(a) film na 9
vbazyl

Apeluje o to by nie kłócić się z vbazylem

marekwyszosiat

O mądra wypowiedź :)
Ale liczę się z faktem ataków ze strony wielce oburzonych, którzy wiedzą tyle ile TVN im powie.

ocenił(a) film na 9
vbazyl

Mnie twoja wypowiedź też nie bardzo się podoba ale kłócił się nie będę :)

vbazyl

Niektórzy oglądają TVN, a niektórzy wolą Russia Today, dla tych drugich Polscy partyzanci to swołocz przecież.
Niektórzy mieli w rodzinie żołnierzy w AK, a inni w UB...

ocenił(a) film na 8
rfurman

jaka jest różnica między tvn a russia today?

wiesniak84

tylko wiesniak nie widzi różnicy...

ocenił(a) film na 8
rfurman

...do tego rozwożę gnój po polu swoją FURMANką... a co do telewizji i jedna i druga są prorządowe - dalej nie widzę różnicy

wiesniak84

To szkoda, że nic poza gnojówką nie widzisz... Mogą być i prorządowe, ale jeżeli nie odróżniasz rosyjskiej propagandy od Polskiej no to może rzuć widły i do nauki? Czy dla ciebie nie ma różnicy czy robisz w polu pod Wołgą czy Wisłą?.

ocenił(a) film na 8
rfurman

Tak jak TVN w Polsce Polakom robi papkę z mózgu, jak widać po twoim przykładzie skutecznie, tak samo pewnie RT robi u kacapów kacapom więc dalej nie widzę różnicy. Poza tym sprawdź sobie historię "zalożycieli" grupy ITI - jeden był towarzyszem KCPZPR, drugi został "namaszczony" przez służby specjalne PRLu, jak Walter dostawał koncesje dzięki "znajomkom" z Unii Wolności, na której zgliszczach powstała PO, itd., itd., - koło się zamyka.

wiesniak84

Znam historię, ale nie widzę powiązania w działaniach tej stacji do propagowania interesów kacapii.

rfurman

Ale TVN nie wspiera interesów polskiego społeczeństwa tylko "elity rządzącej".
I czym się różni wyprany polski mózg od wypranego mózgu rosyjskiego? Jak dla mnie tylko językiem urzędowym.

vbazyl

I co w tym złego, a czyje interesy ma propagować? Mniejszości politycznych? Elita rządząca jest wybrana przez większość narodu Polskiego.

rfurman

Haha na pewno polskie rządy nie dbają o interesy zwykłych ludzi... Jeżeli tak myślisz to żal mi ciebie.

vbazyl

a mi ciebie, że jesteś zakompleksionym człowiekiem...

rfurman

Jestem realistą.

ocenił(a) film na 8
rfurman

Ok chodziło mi głównie o to, że obie stacje nie działają w interesie Polski, TVN propaguje tak jak Rt interesy nie polskie a obce i tyle samo ma z naszą piękną ojczyzną wspólnego co medialny pomiot byłego agenta kgb Wladka P:) pozdrawiam

rfurman

Wróg dla wroga wrogiem. Więc dla każdej ze stron przeciwnik to swołocz.
Co ma rodzina w AK czy UB do SENSU wybuchu powstania? NIC. Liczą się fakty.

No i tu mamy przykład "dziennikarza" z TVN - stosowanie manipulacyjnych chwytów oddalając SEDNO sprawy poprzez zmianę tematu na rodzinę w AK czy UB lub wytykanie że Ruscy nie lubią Polaków (tak jakby to Polacy kochali Ruskich?). Nie wiem o co ci chodzi (bo na pewno nie o argumenty).

vbazyl

No widzisz, niektórzy oceniają PW przez pryzmat rodziny z UB, a inni przez przez pryzmat rodziny z AK. Ci pierwsi tego nie zrozumieją. Zresztą rodzinę z AK można użyć jako przenośni, która skupia ludzi patriotycznie myślących. Bajki o AK czy NZS z ust UB'eków już słyszeliśmy nie raz. Niektórzy biorą je jako najprawdziwszą prawdę, ja się temu sprzeciwiam.
Nie można PW oceniać źle tylko dlatego, że "sojusznicy" robili z gęby d..ę. To miało pójść zupełnie inaczej, wsparcie z zachodu, wsparcie ze wschodu i na końcu wyzwolenie. Niestety skończyło się tragicznie. Ocenianie powstańców w negatywny sposób, którzy oddali życie (chcieli je oddać) za naszą wolność jest jak naplucie im prosto w twarz (zapewne tak robili partyzanci z AL).
Przypomnijmy, że Polska była wtedy już 5 lat okupowana i bierne patrzenie się na ten stan rzeczy rodził frustrację i chęć działania.

Gdyby można było cofnąć czas PW z racjonalnego punktu widzenia nie powinno mieć miejsca przy takim zaangażowaniu "sojuszników". Jak się to wszystko potoczy nikt nie wiedział, bo nikt nie był wróżką. Niemniej PW to był ten czas kiedy Polacy uwierzyli, że mogą być znów wolni i tą wolność każdy sam sobie wywalczy.
Dziś wiemy, że wybicie jak największej liczby patriotów skłonnych do działania było na rękę Stalinowi, gdyż jeszcze do połowy lat 50 trwały ich czystki.

ocenił(a) film na 7
rfurman

Otóż to. Gdybym wiedział, że mi na głowę spadnie cegła to bym z domu nie wychodził. Teraz, przeszło 60 lat po tych wydarzeniach to wszyscy mądrzy.

Ziggy

Wyjdź z siekierą na wroga z karabinem. Da się przewidzieć skutki? Ja uważam że tak. Jeżeli myślisz inaczej - wytłumacz to.
Ten fakt był znany w 1944, ale pomimo tego dowództwo AK posłało na rzeź powstańców.

rfurman

Kolejny chwyt dziennikarza z TVN! Przestań mydlić ludziom oczy kolejny raz odbiegając od SEDNA sprawy! Czym jest sedno sprawy - logicznym uzasadnieniem wybuchu powstania na podstawie faktów, które były znane przed podjęciem decyzji o ataku.
Ja nie oceniam zwykłych ludzi, powstańców gdyż to nie oni podjęli głupią decyzję, tylko zostali podstępnie zmanipulowani przez nierealistycznych dowódców AK. Zastanów się i spróbuj oddzielić te dwie RÓŻNE rzeczy. Bo widzę że większość ludzi tego nie potrafi i zawsze stawiają te sprawy na równi. Jeżeli dalej będziesz mi zarzucać że oczerniam powstańców to koniec dyskusji, bo nie zamierzam tłumaczyć ci podstaw logiki i myślenia.

A teraz fakty świadczące przeciwko wybuchu PW:
-alianci odmówili im pomocy (to było wiadomo na kilka dni przed wybuchem),
-powstanie było militarnie wymierzone w nazistów a politycznie w sowietów, więc dlaczego dowódcy AK liczyli na pomoc sowietów skoro to również przeciw nim wystąpili? Gdzie tu jakakolwiek LOGIKA? Jak widzisz nie można było liczyć na wsparcie ani z zachodu, ani ze wschodu.
-tylko 5-10% powstańców było uzbrojonych w broń palną. Jak w takim razie dowództwo przeliczyło te siły na wygraną (lub jakiekolwiek szanse) powstańców ze zorganizowanym wojskiem niemieckim? JAK?

I nie chodzi mi o zniszczenie Warszawy, zabicie cywilów, bo to było potem i nikt nie mógł być pewien że to tak się potoczy. Ale było wiele FAKTÓW które pozwalają z czystym sumieniem stwierdzić że powstanie skończy się klęską jeszcze przed jego wybuchem.

ocenił(a) film na 9
vbazyl

Ale zwróć uwagę na nastroje jakie były w Warszawie Wielu zwykłych powstańców uważa że PW i tak by wybuchło. Ludzie mieli dosyć okupacji niemal słyszeli zbliżającą się Amię Czerwoną ( w tym armię generała Berlinga co też jest wazne wszak byli to Polacy ) Co do znisczenia Warszawy to została by ona zniszczona i tak i tak Niemcy mieli rozkaz bronienia Warszawy do ostatniej kropli krwi a wtedy Armia Czerwona by się nie patyczkowała tak jak nie patyczkowała się z Kołobrzegiem, NAWET jeśli Warszawa nie była by broniona to podejrzewam że zastosowano by taktykę spalonej ziemii. Można mieć zarzuty co do samego przebiegu i przygotowań. Wielu powstańców nie miało broni tylko dlatego że po prostu nie wydostano jej ze skrytek. Powstanie nie wybuchło równocześnie na całym terenie Warszawy. Jeszcze słówko do panów rfurman wiesniak84 naprawdę w takich momentach wstyd mi za mój naród który zawsze i wszędzie musi kłócić się o sprawy polityczne WSTYD PO PROSTU WSTYD

marekwyszosiat

Też się wstydzę za polityczne kłótnie w każdym aspekcie życia, ale bzdurom zawsze należy zaprzeczać. Natomiast pan powinien się wstydzić za nazywanie armii Berlinga, Polską armią - mi takie zdanie przez gardło by nie przeszło. Polscy żołnierze odeszli z ZSRR razem z generałem Andersem. Berling, który zhańbił Polski mundur współpracą z NKWD był bliskim kolegą Berii odpowiedzialnego za czystki na Polskich oficerach też w Katyniu i represje na Polakach w tym wywózki na Sybir. Berling siał propagandę o tym, że to Niemcy byli odpowiedzialni za zbrodnie swoich kolegów z celi rozstrzelanych w Katyniu. Armia działająca z rozkazu Stalina i mająca rosyjskich dowódców, oficerów, szeregowych nie ma prawa zwać się Polską.

Dla relaksu polecam obejrzeć 5 odcinek Kulis II WŚ, gdzie radziecki żołnierz opowiada o tym jak się przebierali za Polaków, wpisz w google:
"Kulisy II Wojny Światowej. Odc.5 - Dailymotion Wideo"

ocenił(a) film na 9
rfurman

W armii Berlinga służyli głownie Polacy którzy ginęli w walce z hitlerowcami im też należy się szacunek nie zależnie pod czyim dowództwem służyli. Chodzi mi o zwykłych szeregowych żołnierzy a nie o Berlinga niech pan po myśli o nich ;) Wstydzi się pan za kłótnie polityczne a sam pan je wywołuje ? Żałosne drogi panie

marekwyszosiat

Naucz pan się czytać ze zrozumieniem i wyciągać odpowiednie wnioski, a dopiero później komentować. Nie ja rozpocząłem polityczną kłótnie.
Co do Armii Berlinga to jacy to Polacy byli? może z imienia i nazwiska pan poda jakiegoś i jego życiorys?

ocenił(a) film na 9
rfurman

Pańskie pytanie jest tak durnowate że pominę je milczeniem. Tak w oddziałach Berlinga służyli sami zdrajcy przebrani sowieci których należy wyciągać z grobów pluć na kości te kości palić i rozrzucać po polach. Czytać ze zrozumieniem potrafię nie gorzej niż pan ( a nawet chyba lepiej ) ,,Niektórzy oglądają TVN, a niektórzy wolą Russia Today, dla tych drugich Polscy partyzanci to swołocz przecież.
Niektórzy mieli w rodzinie żołnierzy w AK, a inni w UB..." Czym to jest jak nie rozpoczęciem kłótni drogi panie ? P.S Radzę obejrzeć film Miasto 44 tam jest pokazany typowy żołnierz Berlinga chłop prosty nie wykształcony ale któremu też należy się szacunek... Którego jak widzę pan raczy mu odmawiać. Nie chce się kłócić dlatego będzie to moja ostatnia wiadomość Nie pozdrawiam

marekwyszosiat

Chyba jednak nie umie pan czytać ze zrozumieniem co właśnie udowodnił...
@vbazyl: "Ale liczę się z faktem ataków ze strony wielce oburzonych, którzy wiedzą tyle ile TVN im powie." - to jest 1 odpowiedź na pański post w tym wątku.
Dlatego, że niewykształcony chłop dlatego mam mu dać swój szacunek? No bez przesady... Nikomu nigdy nie dam szacunku, kto walczył po stronie wroga i okupanta (de facto był zdrajcą ojczyzny), mordercy tysięcy Polaków.

ocenił(a) film na 9
rfurman

Nie nie dlatego DLATEGO że walczył z hitlerowcami nie rzadko ginął. Rozumuje pan rzeczy bardzo 0-1 Zna pan biografię każdego żołnierza Berlinga ? Nie ja też nie ale wiem że byli tam i zdeklarowani komuniści i np Sybiracy których jedyną szansą na powrót do domu to wstąpienie właśnie do Armi Berlinga. Czy oni też zasługują na potępienie według pana ? To tak jakby potępiać połowę Piłsudczyków bo wielu z nich zaczynało karierę wojskową w armii carskiej czy cesarskiej A to przecież też było wojsko okupanta, Więc pod mur Kutrzębę Hubala Sikorskiego i wielu wielu innych. Bo skoro potępiamy tych którzy na łodziach pod silnym ostrzałem niemieckim na ochotnika poszli na pomoc walczącej Warszawie to bądźmy sprawiedliwi i tak samo oceniajmy tego kto służył u zaborcy. A może zapomniał pan że ci biedacy to też Berlingowcy ?

marekwyszosiat

Nie poradzę nic na rozdwojenie jaźni... na ochotnika poszli bronić Warszawę przed kim? po to żeby tą Warszawę jego Stalinowskie ziomki przejęli? i to ma być patriotyzm? Powiedzmy, że walczyli z Niemcami, o to żeby ZSRR zwyciężyło, a nie o wolną Polskę.
Nie porównuj armii Carskiej, bo żołnierze nie mieli innej alternatywy, nie było wtedy Polski, a tym bardziej Polskiej armii.

ocenił(a) film na 9
rfurman

Dobra poddaje się dyskusja z tobą nie ma sensu Ty naprawdę sądzisz że każdy kto służył w Armii Berlinga to zdrajca morderca i ruska swołocz Naprawdę nie jestem w stanie powiedzieć na jakiej podstawie no chyba że prześledziłeś mniej więcej 77 tysięcy biografii Jeśli tak to gratuluje wiedzy ;) Jak to nie mieli innej alternatywy przecież wielu Polaków walczyło po stronie Francuzów czy Anglików w I wojnie światowej. Po za tym wątpię by każdy miał szansę wstąpić do Armii gen Andersa np ci którzy w momencie formowania tej jednostki byli pod okupacją niemiecką. Okupant to okupant nie sądzisz ? Nie ważne czy w 1914 czy w 1944 P.S w 1944 Warszawy się nie broniło a wyzwalało :) taka mała różnica :) Powstańcy nie bronili Warszawy przed Niemcami bo Niemcy mieli się tam wtedy całkiem nieźle tak dla przypomnienia :) Żegnam

rfurman

Uderz w stół, a nożyce się odezwą. Swoją odpowiedzią przyznałeś się, że wiesz tyle ile TVN ci powie :)

vbazyl

A teraz ładnie wypiszesz kłamstwa TVN'u

rfurman

Nie będę ci ułatwiał zadania. Sam pomyśl.

rfurman

Ale chociaż dam ci jedno proste zadanie.
Znajdź dwa kłamstwa:
"Uczniowie I klasy szkoły podstawowej otrzymają darmowy podręcznik, za który zapłaci rząd"

vbazyl

Oświeć mnie bo jestem za głupi by to rozszyfrować...
Podręczniki finansuje MEN czyli rząd z naszych podatków, które i tak byśmy zapłacili, więc w czym tkwi problem?

rfurman

Np. z tym że wcześniej rodzic kupował podręcznik raz, a teraz musi za nie bulić co roku z podatków? I to niezależnie czy ma dzieci czy nie. Oczywiście to kolejny nowy wydatek państwa więc jest i kolejny pretekst by podwyższyć gdzieś podatki.
Widzę że tobie się podoba wydawanie w głupi sposób twoich pieniędzy.

vbazyl

Poprawka rodzice wydawali ok 150mln/rocznie na podręczniki, które rząd kupi za 10mln.
Czyli zostaje 150mln w kieszenie Polaków.
Podręczniki będą do wypożyczenia w szkole, nie trzeba ich produkować co rok.
Nie ma nowego podatku na podręczniki więc nie opowiadaj bajek.
Nie wiesz nawet jak głupio są wydawane publiczne pieniądze to akurat idzie na edukacje więc głupie nie jest, chyba że Max Kolonko twierdzi inaczej...
I to było to kłamstwo TVNu?

rfurman

No i rząd teraz kontroluje poziom edukacji. Tak jak kontroluje poziom matury. Czyli zaniża by odsetek zdających się zgadzał. To jest ogłupianie społeczeństwa.

Odpowiadając na ostatnie pytanie - tak to było kłamstwo TVNu!
Tusk powiedział że "darmowe" podręczniki będą kosztować 10mln i ty mu wierzysz. Ale to KŁAMSTWO! Dziwne że z niezależnych wyliczeń wychodzi minimum 60mln złotych. Ale słowa Tuska to dla ciebie święta prawda? I tak rozpowszechniasz te kłamstwa dalej nie sprawdzając jak jest naprawdę.

Ja nie zgadzam się w 100% z Maxem Kolonko. Zrozum to swym małym móżdżkiem. Rozumiem że Tusk to dla ciebie autorytet i wszystko co powie jest prawdą (takie odnoszę wrażenie skoro go tak uparcie bronisz, tylko że jak widać Tusk kłamie, kłamie, kłamie). Typowa zagrywka dziecka TVNu - jak nie ma się argumentów to próbować zdyskredytować przeciwnika czymś co nie ma związku z omawianą sprawą.

A w następnym roku ten wydatek to już 260 mln złotych! Więc gdzie ta oszczędność??
I skoro elementarze nie będą prywatne to wpływy z podatków ze sprzedaży zmaleją. Więc znowu pytam - gdzie tu zysk dla gospodarki? To ludzie tworzą pieniądze, a nie państwo. Ono je zagrabia w coraz większej ilości i rzuca nam ochłapy twierdząc ze jest dobrze. Ale mniej podatków = bogatsze społeczeństwo (to jest prawda, której nie usłyszysz od Tuska ani w TVN).

Tak nie ma podatku na darmowe podręczniki (naprawdę wyciągnąłeś taką durną rzecz? Pomyśl zanim coś napiszesz, bo ręce opadają), bo takie wydatki są ukryte! Również nie ma podatku na akcje picia mleka, nie ma podatku na utrzymanie urzędów, ale zaraz zaraz - przecież to kosztuje. Więc skąd te pieniądze? Po prostu - z podatków. Im więcej państwo wydaje tym więcej podatnicy muszą wpłacić pieniędzy. Prosta, logiczna zasada ale dla ciebie jak widać niezrozumiała.

Liczą się fakty, a nie PR i ładne słówka.

vbazyl

A ty jesteś anty-wszystko! ręce opadają na takich ludzi...

Zawsze rząd kontrolował poziom nauki nic się nie zmieniło od dziesiątków lat. Wiesz co to MEN?
Ogłupił to cię jakiś Korwin skoro masz takie chore poglądy.
MEN ma swój coroczny budżet i to z nadwyżek tego budżetu będą finansowane książki.

VAT na podręczniki to 5%
VAT na dobra materialne to 23%
Zatem na czym państwo zarobi na wpływie z VAT'u, z książek czy z innych dóbr, bo żywność i tak ludzie kupują pomimo zakupu książek? Ktoś kto nie wyda na podręcznik wyda na co innego.
Książki to jest wąska grupa, ludzie mając zaoszczędzone pieniądze wydadzą je w szerszym wachlarzu usług.

Zysk rodziców ma wynieść 7,5 mld w ciągu 10 lat, koszt z budżetu ma wynieść 3,5 mld w ciągu 10 lat. Dodatkowo to co pisałem powyżej zysk z różnicy stawki VAT.

"Ale mniej podatków = bogatsze społeczeństwo" - Zgadza się, połowicznie. Żeby być bogatym trzeba więcej zarabiać.

Polska podatek od os.prawnych: 19%, od fiz. 32%, VAT: 23%

- Kraje w których standard życia jest bezsprzecznie najlepszy:
Szwecja podatek od os.prawnych: 22%, od fiz. 56,6%, VAT: 25%
Norwegia podatek od os.prawnych: 28%, od fiz. 47,8%, VAT: 25%
Dania: podatek od os.prawnych: 24,5%, od fiz. 55,56%, VAT: 25%
Wielka Brytania podatek od os.prawnych: 23%, od fiz. max: 45%, VAT: 20%
Niemcy podatek od os.prawnych: 30-33%, od fiz. 45%, VAT: 19%

Urzędnicy, nauczyciele, mundurowi i lekarze też muszą z czegoś żyć :), Musimy się zbroić itd. skądś te pieniądze muszą być.
Jesteśmy krajem z 25 letnią niepodległością, które musi odrobić zaległości po czerwonych braciach ze wschodu.

rfurman

Zysk ma wynieść...bla bla bla. Rząd wyliczył i ty w to wierzysz? Z 10 mln Tuska namnożyło się 60mln, a ty dalej wierzysz w to czym mamią ludzi w TV i Internecie. Rzucają kwotami na lewo i prawo, bezprawnie zmienili sobie deficyt budżetu, a ty dalej ślepo wpatrzony w kłamstwa "elity". Fakty do ciebie nie docierają.

Mnie ogłupił Mikke? Ale ja w części sprawach jestem negatywnie nastawiony do jego słów. Ty za to wierzysz Tuskowi we wszystko, pomimo że kłamie i te kłamstwa widać gołym okiem. To kto tu jest wariatem?

Te kraje są bogate więc mogą sobie pozwolić na takie podatki! Kolejny chwyt rządu - na zachodzie podatki są wyższe. Ale i ludzie zarabiają kilka razy więcej! Dlaczego tego nie poruszają twoi sejmowi idole?
Weźmy również pod uwagę kwoty wolne od podatku skoro tak porównujemy te twoje podatki:
Szwecja - 9 tys PLN
Norwegia - 44 tys PLN
Dania - 26 tys PLN
Wielka Brytania - 46 tys PLN
Niemcy - 34 tys PLN

Oraz:
Finlandia - 67 tys PLN
Hiszpania - 74 tys PLN !!

Nie porównuj wybranych wybranych pod publiczkę stawek i kwot tylko wszystko. Nie mydl ludziom oczu jak mamy dobrze w porównaniu do innych krajów, bo każdy Polak widzi że mamy gorzej!

W Polsce 66% pracowników zarabia poniżej 33 tys rocznie! A 81% zarabia poniżej 43 tys PLN !!

Dociera do ciebie ta przepaść jaka nas dzieli pomiędzy krajami zachodu? I oni nie osiągnęli tego wysokimi podatkami.
Sprawdź fakty - po obniżce podatków w Polsce wpływy do budżetu się zwiększały. Nie słuchaj polityków, tylko sprawdź FAKTY.

vbazyl

To porównanie było po to aby uświadomić ci, że najbogatsi płacą najwięcej co ma się nijak do twojej tezy o obniżeniu podatków. tj. "Ale mniej podatków = bogatsze społeczeństwo"

Oczywiście ze swojego punktu siedzenia wolałbym aby podatki były jak najniższe, ale ani rząd SLD, ani PIS, ani PO tego nie byli w stanie zrobić, bo nie chcieli.

W którym kraju z 20 letnią demokracją po II WŚ i nacjonalizacji przemysłu żyje się drastycznie lepiej jak w Polsce?
Nie da się, aby każdy jutro zarabiał 10.000 netto. do tego trzeba czasu, którego wszelacy krzykacze nie mają. Prywatne firmy muszą mieć czas na rozwój i ekspansje rynków zagranicznych. Zachód ma wolny rynek od 100-200 lat, my od 20.

rfurman

Ty czegoś nie rozumiesz - jak można dążyć do podobieństw z bogatymi krajami skoro nasze zarobki są kilkukrotnie mniejsze? Ale ale - chciałbym by podatki w Polsce były jak w Norwegii czy Niemczech - ale razem z kwota wolną od podatku (skoro się upodabniać to w całym systemie podatkowym a nie samych stawkach). Tak więc twój argument padł.
Rząd mówi że musimy wyrównywać ceny do europejskich, porównuje nasze stawki podatkowe TYLKO z tymi większymi, podwyższa wiek emerytalny w naszym biednym państwie podczas gdy zachód zrobił to jak już są bogaci.

Czy ty rozumiesz co się do ciebie pisze? Czy masz jeden utarty tekst a na każde fakty reagujesz obojętnie? Jeszcze raz mówię - przeanalizuj momenty w których podatki były zmniejszane! Dochody do budżetu były większe. WIĘKSZE. Więc jaką zasadność w naszym kraju ma podwyższanie podatków?

Dlaczego twój kochany rząd trąbi jakie to tanie paliwo mamy podczas gdy należy przeliczać ile litrów tego paliwa kupimy za nasze zarobki i porównać to do krajów zachodu. Nie liczą się stawki a PROPORCJE ile możemy czego kupić. Możemy i zarabiać 10 razy mniej niż na zachodzie ale niech stosunek cen do zarobków będzie zachowany!

Niemcy pomimo sankcji po II WŚ są daleko w przedzie. A Polska? Wszystkim musi lizać d*pę i tracić. Jedyne komu się postawiła to jednemu z NAJMOCNIEJSZYCH MOCARSTW (Rosja) za to że zgodnie z prawem (tak - plebiscyt jest zgodny z prawem!) zaanektowała sobie Krym.

Na Litwie gnębią Polaków, zakazują używania j. polskiego - Polska sobie nic nie robi choć Litwa to słabe państewko do niczego nam niepotrzebne. Można zerwać kontakty, wprowadzić wizy i niech się bujają.

Na Ukrainie rzucają jajkiem w prezydenta - oczywiście dla Polaków nic się nie stało, Ukraina to przyjaciele, a jaki mamy zysk z interesami z nimi? Nie wart zachodu, dodatkowo oni nas nie lubią.

Pijani meksykańscy marynarze robili syf na polskiej plaży i kibice ich uspokoili - co na to Polska? Przeprasza Maeksyk za kibiców choć to marynarze wszczynali burdy! W TVN mówiono jak to policja musiała uspokajać kibiców, ale na ekranie widać było że policjanci obezwładniają meksykańskiego marynarza! Kolejne kłamstwo i manipulacja twojego TVNu.

Jak na razie same kłamstwa, a twoje "argumenty" są odpierane z łatwością (ale ty tego nie zauważysz bo nie widzisz faktów tylko błysk w oku polityków).
Zastanawia mnie czemu ich tak bronisz? Masz w rodzinie polityka? Płacą ci za to? Bo w przeciwieństwie do ciebie jak ktoś mi pluje w twarz to ja nie mówię że deszcz pada.

vbazyl

Sorry, ale z pajacami jak powyżej co wielbią Wielką Rasije i jej terrorystów nie będę dyskutować. Jedź za Ural może tam znajdziesz godnych adwersarzy, bo w Polsce strasznie się męczysz. Napisz do cara może da ci robotę w której się wykażesz i będziesz mógł godnie swoje dzieci wychowywać pod opieką bezpiecznego i normalnego mocarstwa.

rfurman

Hahaha kolejna zagrywka TVNu! Zmienić temat i grać na emocjach telewidzów/czytających. Nie masz ŻADNYCH argumentów tylko drzesz mordę, bez żadnego uzasadnienia.
Jakie ma znaczenie dla polskich podatków legalne odebranie Krymu przez Rosję? JAKIE? Dlaczego nie odpowiadasz na moje pytania tylko wiecznie grasz na emocjach nie mających związku ze sprawą? Jesteś kłamcą i oszustem, który jedyne do czego może doprowadzić, to do gorszego życia Polaków. Tacy ludzie jak ty wiecznie sprzedają wyborczą kiełbasę a potem sami się nią napychają, ludziom dając tylko powąchać.
Fakty i logika do ciebie nie docierają. Koniec dyskusji (w sumie jej nie było bo nie odpowiadałeś na moje zarzuty, tylko wiecznie mamrotałeś głupoty daleko od sensu sprawy) pusty człowieku.

vbazyl

No jak można rozmawiać z kimś kto nie ma pojęcia jak funkcjonuje państwo. Dyskusja z tobą mi uwłacza. Jesteś zwykłym populistą, a takich ludzi się po prostu olewa.
Jak można pisać, że Polska będąc w UE może wprowadzić wizy dla Litwinów? - którzy też są w UE, chore. Jak można pisać, że aneksja Krymu była legalna? Dajmy na to gdyby mniejszość Niemiecka urządziła plebiscyt na zachodnich ziemiach polski, że chce się odłączyć to gdyby uzyskała większość - to mogłaby się odłączyć, a Niemcy mogliby anektować tę odłączoną część. To jest prawo wg. ciebie? Uświadomię cię, że w prawie nawet Ukrainy o takich plebiscytach decyduje cały kraj, a nie jego część. Ta aneksja jest farsą, którą tylko kompletny idiota może popierać. Jakie ma znaczenie dla Polski odebranie Krymu przez Rosję? Ano podstawowe, że tworzy precedens w którym to Rosja może decydować o zmianie granic gdzie jej się będzie podobało. Niektórzy patrzą szerzej niż tylko na dostawę jabłek i wieprzowiny. Te rzeczy są do przełknięcia w imię pokoju w regionie. Siedzieć cicho jak ktoś gwałci sąsiada to nie jest normalna sprawa, chyba, ze ciebie inaczej wychowywano.

Niemcy po II WŚ mieli sankcje na co? Mieli też Plan Marshalla i miliardy USD do wydania. Wystarczy spojrzeć na Berlin Zachodni kontrolowany przez Amerykanów i wschodni kontrolowany przez Rosję. Niebo, a Ziemia w zarobkach, wolności, w wyglądzie miasta we wszystkich kwestiach. Zachód wyprodukował Mercedesa i BMW, wschód: Wartburga i Trabanta... Czujesz różnicę? Wiesz już dlaczego Polska ma takie zarobki? Bo była przez dziesiątki lat pod wyzyskową okupacją ZSRR.

Co do kibiców i meksykanów to TVN nie kłamie, jedyną osobą co notorycznie kłamie jesteś ty.
O winie kibiców zadecydował Sąd rejonowy w Gdynii 28.01.2014 r., a nie TVN. cyt:"Dowody zebrane w sprawie nie potwierdziły, że to cudzoziemcy sprowokowali zajście."

Powracając do kwestii uciekania od płacenia podatków do rajów podatkowych dodam, że Rosyjskie przedsiębiorstwa (Rosja nie będąca w UE) są najliczniejszą grupą rezydentów na Cyprze. Wyspy Dziewicze to kolejny raj podatkowy, który upodobali sobie rosjanie.

rfurman

Nie ma gadki z ludźmi cytującym TVN jako "argumenty". Ważny jest zdrowy rozsądek, który u ciebie jest zastąpiony TVNem. Kilka razy wytknąłem kłamstwa ale ty już masz wyprany mózg (albo jesteś opłacony, bo ciężko być tak głupim, jak ty). Tyle.

vbazyl

Mózg ci obumarł? Co ty ciągle z tym TVN'em? Lecz się bo to jest mania psychotyczna.

rfurman

Litwa - skoro nie wizy to niech rząd polski zrobi COKOLWIEK w sprawie gnębienia Polaków na Litwie, a nie przymyka na to oko!

Plebiscyt - TAK, Niemcy mogą sobie urządzić plebiscyt/referendum o ile ma to uzasadnienie historyczne/społeczne. Spójrz na sytuację Katalonii, Szkotów - jak widać MOŻNA, ale nie dla Rosji. Bo Rosja be, a Europa cacy.

Kibice - jest NAGRANIE, na którym widać jak meksykańscy marynarze zaczepiają i prowokują kobiety na plaży na co zareagowali kibice. Co jest ważniejsze? Fakty które widać na nagraniu czy opinia sądu (polskie sądy nie raz udowodniły że mają ograniczone myślenie jak i ty)? Nie ma wątpliwości że meksykanie zostali pobici, ale to oni zaczęli! A ty dalej dawaj opluwać Polskę przez jakichś pijanych brudasów i kajaj się przed nic nie znaczącymi państewkami.

Dlaczego Polska ma takie małe zarobki? Bo twoi idole zamiast robić dla Polski kradną dla siebie.

vbazyl

Jeszcze nie udowodniłeś kłamstw tylko szczekasz jak głodny pies. Chcesz kość?
Rosja nie może robić plebiscytów na Ukrainie bo Ukraina nie jest Rosyjska. Referendum w Szkocji odbywało się przez wszystkich obywateli zgodnie z prawem, a nie garstkę tak jak na Ukrainie. Widzisz różnicę?

Nie pluję na Polskę, ty to robisz w każdym zdaniu. Wszystkie twoje wypowiedzi są jawnie antypolskie.
Kibice to prosta sprawa, jest wielu świadków co twierdzą że Meksykanie zostali pobici, żródło: youtu . be/GFRpZMkszpY
Byłeś tam, widziałeś? teraz odwołaj swoje kłamstwa.

rfurman

Mój błąd - to nie Rosja przeprowadziła plebiscyt tylko Krym, ale Rosja zachęcała do tego i wspierała. Co nie zmienia faktu, że był legalny, jednak nie spodobało się to Europie i sobie tego nie uznali (bezprawnie).

Nie udowodniłem kłamstw? Jesteś ślepy i głuchy. No cóż udowodnię ci po raz kolejny jak bardzo się mylisz. Nie będę szukał twoich starych kłamstw, ale podam twoje najświeższe -
Rozumiem, że jesteś ograniczony, ale ja nie używam finezyjnych słów. Cytat: "Nie ma wątpliwości że meksykanie zostali pobici" (tak to ja napisałem post wyżej). Ty mi zarzucasz kłamstwo, wciskając w moje usta słów, których nie wypowiedziałem! Człowieku opamiętaj się w swoim fałszu, bo aż boli gdy się to czyta!
Pisałem o tym kto wszczął burdę, a pobity został inicjator. Widzisz jak bezczelnie łżesz? Strasznie fałszywy z ciebie człowiek. Takich tylko wyganiać z kraju po coraz większy syf przez was tu panuje!
Nie ma sensu wdawać się w polemikę z twoją obłudą. Co post to próba oszustwa i jeszcze próbujesz się wybielić zarzucając mi nieprawdę. Jeżeli tego nie widzisz, to musisz być niebywale tępy w myśleniu.
I ANI RAZU nie obroniłeś swego kłamstwa. ANI RAZU! Zawsze podpierasz się kolejnym nowym. Ale to powszechnie znana pętla kłamstwa. Zostawiam cię z nią sam na sam. Kłamcy nie udowodnisz prawdy choć jest czarno na białym.