PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=452679}

Poznaj moich Spartan

Meet the Spartans
2008
5,2 76 tys. ocen
5,2 10 1 75713
3,4 18 krytyków
Poznaj moich Spartan
powrót do forum filmu Poznaj moich Spartan

No i ktoś w końcu odważył się opowiedzieć prawdę o Sparcie ;) Bo tam trochę jak w więzieniu jest - nawet jak nie jesteś ciotą to prędzej czy później ktoś cię wycweli i tyłka zaczniesz wszystkim podstawiać :P A że stroje mieli zaiście skromne, to i dotarcie do klejnotów dużo czasu i wysiłku im nie zabierało. Wiadomo, wspólne zapasy, prysznice, ciągłe epatowanie gołą klatą. To musi wpływać na psychikę ;))) Nic więc dziwnego, że dzielny Leonidas wolał iść na orgietkę z 300 dorodnymi chłopami, niż się męczyć u boku drobnej żonki.

Film 300 aż się prosił o parodię. Z tym swoim przerysowanym patosem, wzniosłą ideologią, podkreślanym na każdym kroku etosem bohatera i patrioty stanowi gotowy materiał na niezłą komedię. Czy ta była niezła? Trudno powiedzieć. Kilka rzeczy było śmiesznych, ale w ogólnym rozrachunku to się chyba szczególnie do tego dowcipu nie przyłożyli. Pingwin srający komuś na głowę do zabawnych motywów raczej nie ma prawa się zaliczać. Z finałowej walki oraz ze wstawek z GTA też nie jestem zadowolony.
Trudno tu mówić o zawiedzionych nadziejach, bo po tego typu filmach nie ma co oczekiwać wybicia się na wyżyny geniuszu, ale można było się trochę bardziej wysilić. W końcu kto jak kto, ale Spartanie na to zasługują.

Kiudo

Można było zrobić film na poziomie komedii z Lesliem Nielsenem - Część kawałów, jak choćby ten z pingwinem była niesmaczna (chociaż samo wejście pingwina miast wilka mnie rozwaliło :). Parodia GTA akurat mi się podobała... No i do tego słynna grecka falanga z "I will survive" :D.
Ale fakt, mogło być lepiej :/