Interesujący thriller ze znakomitą Chloe Moretz uwaga rośnie gwiazda!
Podobał mi się klimat mroczny klimat filmu, bardzo dobra muzyka. Fabuła zapewne nikogo nie zaskoczyła, acz każdy wie jak ciężko zaskoczyć w dzisiejszych czasach "znawców" kina.
Nie oglądałem wersji skandynawskiej i szczerze nie mam zamiaru, podobała mi się amerykańska chociaż dlaczego ona krwawiła jak nie pozwolił jej wejść?
zgadzam się, muzyka arcydzieło! budowanie napięcia, aktorstwo, na prawde nie spodziewałam się po filmie o wampirach wiele, a tu prosze!
"chociaż dlaczego ona krwawiła jak nie pozwolił jej wejść?"
Witam,tak to już się utarła w filmach i książkach o wampirach, zasada że wampir (wampir,nie jakieś coś błyszczące w słońcu jak w "zmierzchu) sam do czyjegoś domu wejśc nie może,musi byc zaproszony.Film9/10
Spoko,jakby interesowalo to polecam książkę "Miasteczko Salem" Kinga,z teg co pamietam jest tam conieco na ten temat.Pozdro.
To stara, odwieczna zasada, że człowiek ma wolną wolę i sam musi zaprosić zło do domu. "Otworzyć mu furtkę".
Zło/diabeł/demon, którego (w wierzeniach, później literaturze i filmie) przedstawicielem jest np. wampir.
Ten sam wątek jest w serialu "True Blood".
Witam,mam takie małe pytanko,ze względu na podobny guścik filmowy; czy da się to oglądać? (True blood).Miałem się do tego zabierać ale szczerze po obejrzeniu kilku reklam i trailerów,to wygląda to trochę jak "twilight" a tego z kolei wolałbym unikać.
Witam, miło mi bardzo. :)
Da się obejrzeć z braku laku (czyli innych sensownych filmów/seriali z wampirzej tematyki).
Nawet niezły - innowatorskim pomysłem jest umieszczenie bandy krwiopijców na zachodzie USA, a konkretnie w Louisianie. :p
No czy to nie obłędna kombinacja? Plus za fantazję, odwagę i poczucie humoru, żeby nazwać mrocznego bohatera - wampir Bill. :D
Oczywiście nie są to "Więzy krwi" ( http://www.filmweb.pl/serial/Wi%C4%99zy+krwi-1996-107115 ), które gorąco polecam, o ile jeszcze ich nie widziałeś. Ale niczego sobie. Za oryginalność - oceniłam na 7, ale przyznam że mam zaległości i mogę się wypowiedzieć tylko o 2 - 3 pierwszych sezonach. Nie jest to bynajmniej słodkie-że-aż-zęby-bolą "dziełko" o migoczących wampirach lubujących się w proszonych herbatkach dla ludzi.
Mam nadzieję, że pomogłam.
No to kiedyś się pewnie za nie zabiorę bo nie widziałem ani tego ani tego z powodu brak czasu.Dzięki za info.Pozdro.
Aż sama sobie z wrażenia do nich wróciłam. :)
"Więzy krwi" są uznane za kultowy serial z wampirzej tematyki - ponieważ opierają się bardzo dokładnie na RPG - Maskarada.
Ale pomimo, że jest tylko 8 odcinków, to jeszcze ich nie przebrnęłam do końca... jakoś tak inaczej się to ogląda teraz niż za dzieciaka... Ale dokończę i może finalnie mnie zachwyci, tak jak to miało miejsce w przypadku "Cowboy Bebop"?
"True Blood" - okazało się - zakończyłam na 2 sezonie, 3 chwilowo jest ostatni, a 4 planowany na czerwiec b.r.
I tak mnie, kurczę, wciągnęła ta seria, że aż mam niedosyt... W związku z czym poszwędałam się po You Tube w poszukiwaniu jakichś trailerów (czy czegokolwiek) i trafiłam na konferencję z ekipą, gdzie pada bardzo ciekawe pytanie:
"Jaki jest wasz ulubiony wampir spoza 'True Blood'?"
I okazuje się, że m.in Alan Ball - scenarzysta "American Beauty" oraz tegoż serialu - wskazał na "tę małą dziewczynkę z 'Let Me In'", na potwierdzenie link do konkretnej części wywiadu.:
http://www.youtube.com/watch?v=DTszwBWvzAc&feature=related
Ciekawostka - główny badass produkcji też pochodzi ze Szwecji - zarówno postać (wiking), jak i sam odtwórca.
Nie wiem, czy to na "+", czy in "-" dla Ciebie, ale serial epatuje seksem i przemocą w dużych dawkach.
Cóż... różne są gusta - ujmę to tak - jak dla mnie broni się pomimo to.
Ale czego się spodziewać po oskarowym scenarzyście (który dodatkowo stwierdza, że praca przy tymże jest najlepszą jaką miał dotychczas)?
Lecę zmienić ocenę na 8. ;)