PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=495847}

Pozwól mi wejść

Let Me In
2010
6,2 33 tys. ocen
6,2 10 1 32883
6,5 22 krytyków
Pozwól mi wejść
powrót do forum filmu Pozwól mi wejść

Książki nie czytałem , oryginału nie widziałem, w związku z tym pytanie do ludzi, którzy mieli z
nimi styczność. Czy wyjaśnione jest w nich czemu Abby potrzebuje pozwolenia na wejście, a
jego brak powoduje u niej taką reakcję fizyczną ?

Bądź co bądź ciekawa kwestia, od której zresztą wziął się tytuł książki/filmu, a w wersji
amerykańskiej po całym zajściu Abby stwierdza, że nie wie czemu tak się dzieje i na tym
koniec tematu.

ocenił(a) film na 8
tokar69

Jest to po prostu nawiązanie do zapomnianego przez niektórych mitu wg którego wampir nie może wstąpić do czyjegoś domu na " fast fooda" bez wyraźnego zaproszenia. A oto co pisze na ten temat sam autor książki John Ajvide Lindqvist w pressbooku:

" Tytuł powieści wyraża to, co uznałem za najbardziej interesujące - moralny aspekt życia wampirów. Muszą zostać zaproszene, by dobrać się do Ciebie? "

ocenił(a) film na 7
Skandal

Dzięki, szczerze mówiąc nigdy wcześniej nie słyszałem o tym micie, ale to chyba przez to, że popkultura jakoś szczególnie go nie magluje skupiając się na innych, o wiele bardzie oczywistych stereotypach związanych z wampiryzmem. Chociaż sekundka z googlowaniem i okazuje się, że ja po prostu oglądam nie to co trzeba, bo jakbym oglądał Buffy i Pamiętniki Wampirów to bym o tym wiedział ;D

ocenił(a) film na 5
tokar69

W Pamietnikach jest to też ukazane że Wampir nie może wejść do domu bez zaproszenia, jednak nie było pokazane tego co sie stanie jak wejdzie. :)

ocenił(a) film na 7
galonpzw

W Pamiętnikach jest to pokazane, jak Elijah leży z włożonym sztyletem w domu Salvatorów i Elena go "budzi" wyciągając sztylet.Pierwotny zaczyna się wtedy wić w agonii, bo nie jest zaproszony (dom jest przepisany na Elenę i musi go zaprosić).

tokar69

Jakbys obejzal stare "miasteczko salem" to tez bys wiedzial, :)

tokar69

albo true blood ;p

ocenił(a) film na 7
tokar69

Pozwolenie na wejście bierze się z pierwszych legend o wampirach gdzie ów musiał zostać zaproszony żeby wejść do cudzego dome, dlatego wampiry często posługują się hipnozą(w niektórych publikacjach posiadają taki dar) lub transmutacją(w niektórych publikacjach/legendach itp. występuje motyw wampira zmieniającego postać)