PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=495847}

Pozwól mi wejść

Let Me In
2010
6,2 33 tys. ocen
6,2 10 1 32883
6,5 22 krytyków
Pozwól mi wejść
powrót do forum filmu Pozwól mi wejść

Ten stary

ocenił(a) film na 7

tez byl wczesniej jej chlopakiem? tak jak teraz ten Owen?

Uil_Smit

Tak.

użytkownik usunięty
Uil_Smit

Probably.
Mógł być też kimś z rodziny.
O starym wiemy tylko tyle, że zrobiłby dla młodej wszystko i że lubił układanki.

ocenił(a) film na 6
Uil_Smit

No więc czytałem książkę i wyjaśniam:
1 Dziewczyna w książce to naprawdę chłopak poddany kastracji tuż przed przemienieniem w wampira, wątek ten został całkowicie pominięty w amerykańskiej wersji.
2 Stary jest pedofilem z wyrzutami sumienia poznali się kiedy on był już starszy.
3 Nie radzę czytać książki bo pod koniec robi się naprawdę obrzydliwa.

alienjust

A jest w niej coś jeszcze, czego nie było widać w oryginalnej wersji filmu i czego nie wymieniłeś?

ocenił(a) film na 6
dance_macabre

sory że tak późno, z tego co pamiętam najważniejsze to krótka retrospekcja z tą kastracją gdzieś tak w średniowieczu albo renesansie (nie można wywnioskować jednoznacznie) które przeprowadził jakiś inny wampir a chłopak był jakby złożony w ofierze, no i najgorsza część książki czyli rozterki pedofila np jak poszedł do toalet w księgarni gdzie zorganizowano nielegalny "burdel" dla pedofili, w grę wchodzili chłopcy z wybitymi zębami (wiecie po co). Ogólnie to on nie zginął po upadku tylko przeżył i później mordował ludzi, na koniec dotarł do bloku w którym mieszkała Abby i próbował ją zgwałcić ale ktoś go zabił już nie pamiętam kto. Podsumowując szwedzka wersja jest znacznie bardziej wierna książce (są w niej najważniejsze wątki) amerykańska jest na motywach. Jeszcze raz odradzam czytanie książki ponieważ niektóre opisy części zwłaszcza z pedofilem według mnie kwestionują moralność autora książki (po prostu ma chorą wyobraźnię).

Uil_Smit

hej.
Ja nie czytałam książki, więc nie wiem jak to tam było dokładnie, ale jak wiadomo zazwyczaj książka odbiega trochę lub bardzo od filmu.
Według mnie, w filmie, ten stary był chłopakiem Abby tak jak później Owen. W scenie kiedy Owen pierwszy raz przychodzi do mieszkania Abby i pyta o jej ojca ona mówi "to nie mój ojciec", a później chłopiec zauważa zdjęcia, na których widać Abby z jakimś młodym chłopcem w okularach (ten stary tez nosil takie okulary- chyba). To takie jakby nawiązanie mające nakłonić widzów do skojarzenia pewnych rzeczy i połączenia w całość.

Uil_Smit

ja nie rozumiem tylko dlaczego ten stary oblał się kwasem ...
wie ktoś?? : p bo mnie to zastanawia.

dikkaa_2

zeby nie zostal rozpoznany bo wtedy mogli by dosjc kim jest polaczyc fakty morderstwa itd przeciez bylo w filmie ze utrudnil identyfikacje nie calkiem ale na jakis czas :) pozdrawiam

chrypa

Film ogolnie nawet niezly Tylko tez sie zatsanawialam ten stary czy byl jej chlopakiem czy np bratem jak chlopakiem to to troche takie glupie 12 latkowie ale znowu jest scena jak ta Abby tego Dziadzie dotyka po policzku tak czule ze troche jakby to byl jej chlopak hehhe pozdrawiam troche bledow narobilam z gory przepraszam :D