jak na 1990 rok to muszę przyznać że efekty słabe... dla porównania zobaczcie film tylko o rok młodszy --> Terminator 2 (1991 rok) ... Aliens z 1986 roku pod względem efektów był przynajmniej 3 razy lepszy :)
czy ja wiem czy takie słabe, całkiem przyzwoite poza tym nie one były tutaj najważniejsze. Akcja działa się w mieście, ogólnie technicznie mnie nie raziło nic. No może te efekty ognia na końcu jak statek predatorów odlatywał nie były takie konkretne jak być powinny, ale ogólnie to nieźle to wyglądało moim zdaniem. Ja cenie filmy akcji gdzie unikają używania komputera do efektów-bo to takie pójście na łatwiznę,a czasem i tak są gorsze bo traci to na realizmie.
w Aliens 2 nie używali komputera do efektów... co do predatora 2 ... hmmm w niektórych momentach zastosowali najgorsza metodę --> nakładanie dwóch obrazów w jeden.. wyglądał to jak w paincie... PS. może w Terminatorze 2 efekty były robione przez komputer, jednak były wykonane tak jakby to była rzeczywistość. pozdrawiam
Znaczy się dla mnie terminator ma dobre efekty, ale nie przełomowe. Co do aliens to poszli na realizm w stylu kostiumy i makiety, jednak czasem fizyczne ruchy np. obcego były jakby to ując nie realne z fizycznego punktu widzenia. To wcale mi nie przeszkadzało, ale to taka ciekawostka. W paru scenach widać jak alien był uruchamiany za pomocą lin :D Nawet w obcym ósmym pasażerze nostromo jedna akcja była tak dosyć widoczna;p
Wracając do predatora 2 no to ten efekt nakładanie może troszkę był widoczny, ale czy aż tak źle to wyglądało? Nie sądzę. Akcja kiedy predator przyjmuję na siebie piorun była przedniej klasy. Cała pogoń za predatorem przez miasto nie była wcale taka łatwa do wykonania, a mimo tego wyszła nieźle.
Z pewnością jeśli chodzi o efekty predatora i aliena to najlepiej i najładniej wykonali je w najgorszym filmie z całego uniwersum czyli obcy kontra predator. W tej kwestii wygrywają wszystkie nagrody niestety i co najlepsze używali tam na prawdę minimalną ilość komputera.
http://www.youtube.com/watch?v=AtC9bb7WP04&feature=related
alien vs predator nie powinno istnieć... ja ten film wymazałem z mojego świata... on u mnie nie istnieje
a tak swoją drogą... ciekawe czy ktoś zauważył że to już w drugiej części predatora 2 autorzy po trochu połączyli tą serię z Alienem??? proszę spojrzeć na kilka ostatnich minut filmu, na scenę w statku predatorów... na ścianie wiszą różne trofea w tym czaszka Aliena
a poza tym napisałem o terminatorze 2, a nie pierwszej częsci.... (mam wrażenie że piszesz o jedynce) ... terminatorze 2 który powstał tylko niecały rok później od predatora 2.... efekty są takie jakby postawić malucha koło ferrari
Dokłądnie.Też to zauważyłem.Jest czacha Obcego jak złoto w kąciku trofeów predatora kiedy Glover wchodzi do statku.Szczerze to szukałem tam tej czachy by sprawdzić jakikolwiek punkt zaczepienia z "pseudopredatporami" po Predatorze 2 które wg mnie też ni jak się mają do 1 czy nawet słabszej 2.Ale punkt zaczepienia z czachą jest jak najbardziej po Predatorze2. Pozdr prox81