PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=259945}

Prestiż

The Prestige
2006
8,1 406 tys. ocen
8,1 10 1 405762
7,6 75 krytyków
Prestiż
powrót do forum filmu Prestiż

Który jest który?

Moja analiza:

Ten, który został powieszony:
- kochał Olivię (Johansson),
- miał dłutowane palce,
- odprowadzał Sarę do drzwi, a w środku wyskoczył ten, który przeżył,
- pojawił się na pogrzebie kobiety Angiera. Nie znał odpowiedzi na pytanie o węzeł, bo nie on wiązał.
- jako pierwszy usłyszał od Sary o spodziewanym dziecku (scena z pokazem sztuczki z bronią),
- na początku filmu wiąże więzy po swojemu i dostaje joby od Cuttera,
- powiedział Sarze, że "nie kocha jej dzisiaj". Powiesiła się.
- ma przegoloną lewą brew.

Ten, który przeżył:
- kochał Sarę (Hall),
- otrzymał postrzał w dłoń,
- spowodował śmierć dziewczyny Angiera,
- wyskoczył w mieszkaniu Sary,
- zastrzelił Angiera,
- odkopywał "powieszonego", kiedy Agier go zakopał.
- ma chyba całą lewą brew (scena w restauracji, kiedy siedzą obaj + Sara i Olivia [Fallon to "powieszony" w tej scenie]).

Piszcie, jeżeli coś nie pasuje.

martelo

pan B1 - powieszony
- kochał Olivię (Johansson)
- otrzymał postrzał w dłoń....... pan B podczas występu był porywczy, niecierpliwy, pełen złości, czyli wypada na pana B1
- wyskoczył w mieszkaniu Sary.... długo nie zabawiłby w mieszkaniu, dlatego on sprowokował żart, ale obiad Sara jadła z panem B2
- spowodował śmierć dziewczyny Angiera..... porywczy i niecierpliwy, czyli pan B1
- jako pierwszy usłyszał od Sary o spodziewanym dziecku (scena z pokazem sztuczki z bronią)...
- powiedział Sarze, że "nie kocha jej dzisiaj". Powiesiła się....

pan B2 - ten co przeżył
- kochał Sarę (Hall)
- miał dłutowane palce.... znosił cierpliwie uwagi Sary i opatrywanie
- pojawił się na pogrzebie kobiety Angiera. Nie znał odpowiedzi na pytanie o węzeł, bo nie on wiązał...... spokojny i nie tłumaczył się
- odprowadzał Sarę do drzwi
- zastrzelił Angiera..... po raz kolejny widać jego spokój i smutek, nie robi tego porywczo i ze złością jak np. jego brat na występie z kanarkiem

- odkopywał "powieszonego", kiedy Agier go zakopał.... tu mógł być każdy z nich

co do brwi to jestem pewien na 100%, że to sztuczka Nolana by odwrócić naszą uwagę - obaj mieli takie same brwi i nie to ich różniło tylko sam wyraz twarz i emocje na niej, tak jak iluzjonista stara się odwrócić naszą uwagę od tego "jak" coś robi, tak Nolan odwraca naszą uwagę od istotnej różnicy jaka jest między panami B czyli prowokuje byśmy skupiali się na brwi...a nie na tym co ważne

ocenił(a) film na 7
thengel

Masz rację. Twój opis lepiej pasuje.
Teraz nie mam czasu, a chciałem jeszcze pomówić o paru kwestiach. Jutro na pewno tu wrócę.

ocenił(a) film na 7
martelo

A jednak nie wróciłeś... a przecież aby trick był kompletny, powinien nastąpić "powrót".

Sony_West

On zmarł uduszony w klatce z wodą :O