SPOJLER SPOJLER.
Obejrzałem film po raz wtóry i zaobserwowałem coś ciekawego, co jak mi sie zdaje do tej
pory nie było poruszone, a przynajmniej nie wprost. Mianowicie chodzi mi o córke Bordena.
Zauważyliscie jak bardzo nie podobna jest do ona do swojej matki a jak wiele cech nosi
Scarlett Johanson? Wydaje mi się że to strasznie cwana sugestia ze strony reżysera że jej
biologicznym ojcem nie jest mąż jej matki a brat który kochał Scarlett Johanson. W ten
sposób ich pokręcone juz i tak do granic możliwosci życie naprawde prawie dosłownie
stopiło sie w jedno. Stąd też juz wczesniej wypominane ogromne zaangażowanie tego
skazanego żeby ją zobaczyć kiedy juz był w więżieniu i tak wielka jego troska o jej dobro, To
nie było po prostu braterskie zmartwienie a ojcowska miłość. I tak w finale przy życiu zostaje
jej prawny ojciec (mąż matki) a ginie jej ojciec biologiczny.
Nie wiem czy to tak oczywisite że nikt o tym nie wspomniał czy może nikt tego nie zobaczył.
Ciekaw jestem waszego zdania na ten temat.
No nie wiem ,w jednej ze scen sarah (żona bordena) mówi że będzie miała dziecko. Jest mozliwe ze sarze dziecko by sie nie urodzilo i przygarneli by inne ale nie moge jakos w to uwierzyc..
http://www.youtube.com/watch?v=s6dtABPBZdY&feature=related
włacz sobie na 7:30 i zobacz tam jest ta scena w której sarah mówi o ciąży , a poza tym państwo Borden mieli córkę zanim którykolwiek z Bordenów poznał Scarlett.
nie zrozumiałes mnie. wygląd córki jest po prostu sugetstią, symbolem, nie faktem "sprawdzalnym". chodzi o to że córka Bordena bardzo, zbyt aż przypomina scarlett. te oczy, blond włosy. Chodzi o to że, nie wiemy kiedy te wymiany tak naprawde się zaczeły. Jesli było to jeszcze przed pojawieniem sie Fallona (scena którą przywołałeś w linku) a chyba wiemy że tak było (scena w której jeden z braci odprowadza ją do drzwi, a drugi czeka już w środku smiejąc się) to możliwe że dziecko począł brat bliźniak, ale jak naprowadzić na to widza? Nolan po prostu sprawił że wygląda ona jak wybranka "tego drugiego". Wtedy, przy połączeniu obrazów, odbiorca może dojść do tego że córke, na długo przed pojawieniem sie scarlett, spłodził "fallon" a obaj grali jej ojca na potrzeby zachowania tajemnicy. To całkiem zgrabnie tłumaczyłoby również rzecz o której pisałem w 1 poście. Fakt że osadzony w więzieniu brat, który jak wiemy był ukochanym Scarlett, tak bardzo przejmował się losem dziecka, chciał je za wszelką cene zobaczyć i zadbać by nie trafiła do sierocińca.