PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=259945}

Prestiż

The Prestige
2006
8,1 406 tys. ocen
8,1 10 1 406490
7,8 86 krytyków
Prestiż
powrót do forum filmu Prestiż

Ogólnie film dobrze zrobiony,aktorzy też dobrze grali ,ale dla mnie za dużo było tego wszystkiego naraz ,że aż w koncu nie wiedzialam już o co chodzi.

ocenił(a) film na 10
kinga71

czego dokladnie nie zrozumialas?fabula jest zawila,ale do ogarniecia

Rob77ak

No nie wiem,jakoś tak.szybko ta akcja się toczyła i nie ogarnialam,najbardziej to 2 części filmu.

ocenił(a) film na 10
kinga71

sam musze sobie przypomniec, pare lat temu ogladalem. generalnie:
1) bohater grany przez Ch. Bale to w rzeczywistosci bracia blizniacy-wystepuja zamiennie przez caly film (jako lump z brodą), dlatego m.in. maja problem z kobietami,gdyz zamiennie na randki chodza; sztuczka ktora robia wychodzi dlatego,ze jest ich dwoch; na koncu jeden z nich zostaje powieszony w wiezieniu a drugi zabija bohatera granego przez H. Jackmana i opiekuje sie dzieckiem
2) ta maszyna skonstruowana przez N .Tesle (Dawid Bowie) sluzy do tego zeby stworzyc wrazenie iluzji-w rzeczywistosci maszyna tworzy klona (na balkonie w teatrze), a z pulapki spada w dol oryginal (w wodzie dusi sie automatycznie,dlaczego musi umierac za kazdym razem to nie pamietam,ale cos bylo,ze oryginal i kopia nie moga sie spotkac), jeden z braci nie wie o co chodzi i siekiera rozbija ten zbiornik,jest juz za pozno zeby uratowac oryginal, ale policja go aresztuje za rzekome zabicie.
te dwa fakty wyjasniaja wg mnie wiele,jakby co to sluze pomoca.
pozdro

Rob77ak

Ok dzięki,ale jednak wolę mniej zawiłe filmy:)