PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=259945}

Prestiż

The Prestige
2006
8,1 407 tys. ocen
8,1 10 1 407145
7,8 88 krytyków
Prestiż
powrót do forum filmu Prestiż

Jak by ta kopiarka tesli w ogóle miała sens to przecież mógł by sobie zrobić brata bliźniaka i z nim współpracować, albo nawet dwóch, nie trzeba by było nikogo topić. Albo po prostu rozmnażał by kase i był by biliarderem (tylko by musiał ją trzymać w sejfie żeby samemu se nie robić inflacji XP). Tesla też w tym filmie zamiast ukryć ten wynalazek to ucieka przed ludźmi Edisona. Albo pogrzebanie żywcem pomocnika drugiego magika, prawa to tam nie było, ani policji tak po prostu darował swojemu rywalowi takie coś. Na sam koniec twórcy robią z niego psychopatę że niby żył na zmianę z bliźniakiem. Jak by nie mógł po prostu wciągnąć w to żonki i jej wszytko wyjaśnić - także zrobiony dobrze ale ta fabuła to dno, ogółem oceniłem na 6 ale chyba tylko za kostiumy i reżyserke.

ocenił(a) film na 6
guli_radom

może jeszcze nie było wiedzy o pierwszej pomocy - nie wiem, - być może też pominięto to wyciąganie z wody topielca bo człowiek unoszący się w wodzie z miną karpia wygląda lepiej ;)

a co do twojej listy:

Szósty zmysł - fajnie nakręcone, nie będę dokładniej opisywał bo łatwo zdradzić o co biega - ogólnie miło się ogląda ten film.

American Beauty - już mniej, tematyka tego filmu mi się nie podoba, w ogóle wydaje mi się głupia.

Piękny umysł - spoko film, polecam - w dodatku na faktach

Lśnienie - hmm pusty pensjonat, Jack Nicolson który wariuje i jego rodzinka, podobał mi się - to film w którym niby są dłużyzny, a mimo to fajnie się je ogląda ;)

Adwokat diabła - ciekawy film, ale jakoś mi szczególnie nie przypadł (ale na 90% przez Ala Pacino którego jakoś mi się dobrze nie ogląda)

Amelia - rox - fajna komedia

Łowca Jeleni - genialny film, polecam - pokazuje zeschizowanych wojną ludzi.

o reszcie nie piszę bo albo nie widziałem, albo nie widziałem w całości.

guli_radom

Jak to było z Teslą? - źródła (nie zawsze wiarygodne) podają że Marconi ubiegł Teslę o kilka dni z opatentowaniem swojego wynalazku, ale wykorzystał do swojego projektu zarówno teorie Tesli jak i opatentowaną już przez Teslę cewkę.

Nawet ci co nie zrozumieli na 100% filmu (osobiście uważam że tylko reżyser wie dokładnie co miał na myśli) a film im się podobał to są wygrani, film ma tak wiele warst, że może zadowolić różnych odbiorców i moze dlatego jest magiczny ;)... a ci niezadowoleni? no cóż może powstanie dla nich inny film :)

ocenił(a) film na 10
Vimo

Vimo - to nie jest czasem nazwisko/ksywka/zdrobnienie nazwiska jakiegoś Magika z dawnych czasów ^^?

guli_radom

gdyby tak się zastanowić to w zasadzie odpowiedź mogła by brzmieć TAK, chociaż chodzi raczej o zdolności i moce nadprzyrodzone a nie o magię
ale może to być też czysty przypadek ;)
dlaczego pytasz?