PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=259945}

Prestiż

The Prestige
2006
8,1 406 tys. ocen
8,1 10 1 405803
7,6 75 krytyków
Prestiż
powrót do forum filmu Prestiż

SPOILER
Po pierwsze, dlaczego Borden wysłał Angier do Tesli w sprawie tajemnicy tricku przeniesionego człowieka? Przecież Tesla nie miał nic wspólnego z trickiem Bordena. Jak wiemy z Filmu Tesla nawet sam nie znał efektów swojej pracy (najpierw kapelusze, potem kot). Więc co Borden wysyłając do Tesli blefował ale niestety dla niego, Angier na tym "skorzystał" ? Trochę naciągane.
Po drugie dlaczego podczas tricku gdy Borden jest pod sceną i widzi jak jeden z Angierów ginie, zza widowni nie wychodzi kolejny Angier? Przecież kolejna kopia Angiera ta która powinna być właśnie za sceną, nie widziała co się tam dzieje. Normalnie powinien wyjść, aplauz na widowni, a co się pod sceną dzieje to już oddzielna broszka. Wiem że wtedy fabuła filmu legła by w gruzach ale coś mi w tej wersji zdarzeń nie pasuje.
Film i tak bardzo dobry ale szkoda bo mogła być 10 nawet. Tak "tylko" 8.
Polecam tak czy innaczej

atura

1. Na tym polega trik reżysera. Mamy sie zastanawiać czy Bordeni naprawde byli bliźniakami czy też klonami od Tesli. Wiem że niby jest jasno powiedziane że Tesla nie wiedział co tak naprawdę buduje dla Angiera, ale sam tłumacze sobie to tym, że po prostu robili go w jajo. Potrzebowali pieniędzy wiec nie przyszło by im nic dobrego z oddania urządzenia z miejsca jakby kupił je w sklepie. Zauważ że maszyne dostał dopiero po spaleniu laboratorium czyli wtedy kiedy Tesla juz nie mogł kontynuować tam badań.

2. To akurat proste. To była kolejna parszywa zagrywka ze strony Angiera, Widział widocznie że Borden jest na scenie i pojdzie za scene. Chcąc go wrobić i ostatecznie sie na nim "odegrać" w ciagu sekundy zmienił scenariusz swojego występu. Wpadł do zbiornika który sam tam wczesniej ustawił a sklonowany/przeniesiony Angier wiedział juz że ma sie nie pokazywać wtedy sprawa bedzie wyglądała jakby to Borden utopił Angiera.

JemFilmy

(edit: chciałbym jeszcze dodać że wyjaśniam to jako kwestie celowo poruszoną w fabule żeby taka jak ta dyskusja mogła mieć miejsce :D, osobiscie wierze że miał brata bliźniaka.)

ocenił(a) film na 10
JemFilmy

Ja też :)