1) Wyjaśniło się jaki wezeł zastosował Borden?
2) Czy Olivia od poczatku pracowała dla Bordena?
3) Jak Borden to robił? Miał swoją maszynę czy naprawdę brata bliźniaka?
4) Każdy wystep Angiera stwarzał klona, który był automatycznie zabijany w szklanej pułapce, tak? Pojawiającym się osobnikiem był prawidziwy Angier czy klon o tych samych cechach itp?
Odpowiedzi na pytania mogą się wydawać oczywiste, dlatego przepraszam.
Wypytałeś właściwie o cały film:/ Powinieb być jakiś warning spoiler.
1) Węzeł oczywiście był dodatkowo zamotany, ale Borden nie zrobił tego z intencją zabicia- zapytał spojrzeniem, czy użyć "trudniejszego" węzła, dziewczyna o tym wiedziała.
2) Wątpię. Dziewczyna dopiero po tym, jak zobaczyła obsesję Angiera, zaczęła knuć z Bordenem. Przecież wcześniej byli zakochani...
3) Borden miał brata bliźniaka
4) No, to wynika z końcówki filmu. Angier sam wyraził wątpliwość, czy co wieczór zabijał siebie, czy 'klona'. Ale w tym tkwi całe przesłanie. Wierzymy, że istniała maszyna, która 'klonowała' Angiera, bo wygodnie nam uwierzyć w takie zakończenie, jest ono logiczne, chociaż nieprawdopodobne. I chyba nie bez powodu narrator mówi w końcówce filmu:
"Szukamy sekretu. Ale go nie znajdujemy bo, rzecz jasna, wcale nie patrzymy.
Tak naprawdę to wcale nie chcemy wiedzieć.
Chcemy być... oszukani."
Jestem świeżo po obejrzeniu, więc może do końca nie rozumiem. Ale tak go zrozumiałam.
Masz tutaj cały wątek ze zbieranymi pytaniami, ludzie interpretują te wątpliwości na wiele sposobów. http://www.filmweb.pl/film/Prestiż-2006-259945/discussion/Interpretacja%2C+przes łanie%2C+wątpliwości%2C+spojlery,2085517
To dosyć skomplikowany film :D Aż sama się zadziwiłam niektórymi interpretacjami w wątku;)