Jestem niesamowcie zawiedziony filmem.Naprawde dla mnie to katastrofa. Książkę przeczytałem jakieś 2 lata temu, i pochłoneła mnie w całości.Naprawde nie dziwie sie dlaczego ta ksiażka dostała nagrodę "World Fanatsy Award".Ten film jest pogwałceniem tej cudownej histori przedstawionej w tej powieści.Tak żenujacej adaptacji jeszcze nigdy nie widziałem!! Gdyby to by nie była adaptacja to bym powiedział że film jest nawet na średnim poziomie, ale w takiej sytuacji krytyka jest jak najbardziej na miejscu.Jestem niesamowcie zawiedziony, miałem nadzieje zobaczyc wspaniały film a zobaczyłem straszna klape!! Teraz czekam na ekranizację "His Dark Materials: The Golden Compass" i aż się boję żeby to takze nie była totalna klapa. Nie rozumie jak mozna było pomieszać te rózne fakty!! Jak mozna było pominac ten wątek o współczeności i tej maszynie w piwnicy!! Przecież to był jeden z fundamentów tej ksiażki , który dawał jej ten wspoaniały klimat!! Mam nadzieje że ten rezyser juz w życiu nie wezmie sie za adaptacje!!! pozdrowienia