PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=259945}

Prestiż

The Prestige
2006
8,1 406 tys. ocen
8,1 10 1 405726
7,6 75 krytyków
Prestiż
powrót do forum filmu Prestiż

Bardzo zaintrygował mnie ten film dlatego próbuje doszukać się wszystkich rzeczy, których nie zrozumiałem. Jeśli ktoś wie to chętnie przeczytam co myślicie.

1. Czy śmierć żony Angiera to był wypadek w pracy? Czy Borden celowo inaczej zawiązał supeł na tzw. "podwójny landford" o którym mówił wcześniej. Jeśli tak to jaką miał motywację w zabiciu żony ówczesnego przyjaciela?
2. Dlaczego Cutter po tym incydencie i rozpoczęciu konfliktu wspierał Angiera? Uwierzył, że Borden celowo zabił mu żonę? Dwójka iluzjonistów zaczyna kłótnie, a Cutter pomaga jednemu z nich. I w końcówce jednak niańczy córkę Bordena. Po tym jak zobaczył żyjącego Angiera zmienił stronę czy zawsze był szpiegiem Bordena? Przez co przy scenie z gołębiem niby go nie zauważyli.
3.Borden miał bliźniaka czy klona i dlaczego? Czy na końcu zginął ostatni Angier?
4.Czy końcówka narratora, że "nie patrzycie uważnie" sugeruje widzowi, że nie wszystko jest wyjaśnione i czegoś istotnego nie dostrzegliśmy? Jak tak to o co mogło chodzić?
Jak ktoś rozgryzł ten film dokładnie albo dowiedział się co i jak to piszcie bo zżera mnie ciekawość.

ocenił(a) film na 8
Vampire_Heart

Nie pamiętam już dokładnie tego filmu i nie znam odpowiedzi na te pytania jednak pamiętam końcówkę filmu. Porusza to bardzo ciekawy problem filozoficzny. Otóż, jeśli miałbyś zawsze możliwość skopiować siebie (ciało i umysł) aby móc wyjść z dowolnej opresji, jednak "stary Ty" musiałby umrzeć (np. przez utonięcie - okropna śmierć), to czy zrobiłbyś to? Czy poświęciłbyś "obecnego siebie" dla "nowego siebie"?
Twoje "Ja" zawsze by cierpiało okropną śmierć, jednak nowo powstałe (skopiowane) "ja" by o tym nie wiedziało ale kiedyś znów by musiało umrzeć... Czy poświęcałbyś wciąż siebie dla takiej sztuczki?