Prestiż

The Prestige
2006
8,1 408 tys. ocen
8,1 10 1 407938
7,9 67 krytyków
Prestiż
powrót do forum filmu Prestiż

Od niedawna czytam książkę i jest ona kompletnie inna niż film, może odwrotnie:p: ekranizacja książki jest zupełnie inna. Obecnie jestem na ok. 200 str i jak na razie nie widzę żadnego podobieństwa między książką a filmem. Wiele wątków nie zostało wykorzystanych w filmie co uważam za błąd. Książka dzieli się na opowiadanie Ruperta, Alfreda i Katie. Reżyser scalił to jakby w jedność. Ponadto początek książki nie został przedstawiony w filmie (pierwsze 40 str).
Film i książka to zupełnie co innego. Obejrzałam wiele ekranizacji książek, ale nigdy nie zauważyłam takiej różnicy. Oczywiście to nie znaczy, że film jest gorszy, ale osobiście wolałabym, żeby był dłuższy i zawarto w nim więcej szczegółów.
Wiem, że zrobiłam podstawowy błąd bo najpierw obejrzałam film a potem zabrałam się za czytanie książki, ale wtedy nawet nie wiedziałam, że jest on na podstawie książki.
A co wy o tym sądzicie? Czytaliście już książkę?

ocenił(a) film na 9
Mysza18

Zgadzam się co do tego, że film jest inny niż książka, która była bazą dla scenariusza. Początek zupełnie pominięto, nie zachowano budowy całej opowieści tzn. podziału na 3 lub 4 części (dokładnie już nie pamiętam, ale to nie jest ważne), nie rozdzielono historii obu magików, tak jak w książce, co na pewno pozwoliłoby na poznanie perspektyw, z jakich obaj patrzyli na wszystkie wydarzenia. Mimo tych zmian, bo nie nazwałabym tego uchybieniami albo niechlujstwem, film wydaje mi się być równie dobry co książka, a nawet lepszy. Zachowuje on specyficzny dla historii klimat, nie przedstawia wszystkiego na talerzu, ale nakazuje widzowi myśleć i, co moim zdaniem było najlepszym posunięciem reżysera i scenarzysty, końcówka filmu jest znacznie lepsza i pasująca niż w książce - ta gruga może trochę rozczarować czytelnika.