Niezwykle mądry, idealnie przemyślany film. Oby takich więcej. Zapraszam to przeczytania mojej recenzji (http://recenzyjnie.blox.pl/2013/07/Prestiz-Christopher-Nolan.html). Możliwy mały spoiler, ale myślę, że nie wpływa niekorzystnie na postrzeganie filmu, jeśli ktoś jeszcze go nie obejrzał. :)
oj nie sa lepsze niz Prestiz, sa raz ze gorzej zrobione i dopracowane scenariuszowo a dwa obsada i nie maja tego blysku jak dla mnie ktory ma Prestiz ; )
Według mnie jest lepsze niż Prestiż, ale każdy ma prawo do swojego zdania, prawda?
Prestiż miał fajną zagadkę, ale był odrobinę nudnawy momentami, zaś w Iluzji nie nudziłam się ani przez chwilę. Przyznam , że pierwszy film ma swój klimat, jednak nie jest dla mnie lepszy.
Przepraszam, ale madry i przemyslany? w tym filmie nie bylo nic przemyslanego, czlowiek ktory lepiej potrafi ukladac fakty w logiczna calosc meczy sie przy takim filmie. Nie oczekuje realnosci bo lubie s-f ale oczekuje logiki w filmach, w tym za wiele jej nie bylo, koncowka zroiona na sile, brat blizniak, ktorego kazdy widz spodziewal sie juz od pierwszej sztuczki i jeszcze na koniec bezczelne wyjasnienie wszystkim widzom jakby wszyscy byli glupkami i nie wiedzieli ze chdozi o blizniaka. Dodatkowo jeszcze sluchamy naratora czytajacego pamietnik, ktory opowiada o innym narrratorze piszacym ppamietnik, celowe zamotanie zeby film nie wygladal na latwy..dno