Po takich filmach tok myślenia może się zmienić
Nie mogłem przekonać się do tego filmu, bo temat magików (iluzjonistów)
wydaje mi się raczej przereklamowany. Ale po obejrzeniu tego filmu,
zastanawiam się czy mamy na tym świecie tak dobrych, i poddających się sprawie
iluzjonistów.
Film miesza w głowie, zupełnie jak w incepcji, kiedy wszystkiego dowiadujemy się na
końcu.
Zasłużone 10/10
Także gorąco polecam!
Początkowo kiedy film zobaczyłem w Rekomendacjach dla mnie, kliknąłem "Nie chce zobaczyć" [Dramat, Thriller o iluzionistach... nie ciekawił mnie]. Później po obejrzeniu Incepcji, Mrocznego Rycerza i Memento stwierdziłem, że Nolan robi świetne filmy, i że Prestiż także muszę zobaczyć. Wszyscy którzy widzieli te filmy Noalana co ja szybko przyzwyczają się do wrażenia, ze na początku wydaje nam się że wiemy wszystko a fabuła będzie przewidywalna a na końcu okazuje się, że nie wiedzieliśmy nic.
Właśnie ściągam sobie Prestiż, choć tytuł nie zachęca... zobaczymy. Obejrzałam wczoraj Iluzjonistę i jestem pod wrażeniem , bardzo dobry film, także temat magików. Polecam
To powiem Ci że Prestiż jeden ze słabszych filmów Nolana, i raczej różni się od Iluzjonisty...ale może sie spodoba.
Nie różni sięod Iluzjonisty pod względem "układu" filmu, np. na początku jest pokazana scena z końcowej części filmu, potem dopiero dowiadujemy się jak do tego doszło, a na końcu jest wyjaśnienie całej sprawy za pomocą krótkich scen z całego filmu.
no i oczywiście tematyka iluzji. Obie produkcje są na tym samym poziomie, a nawet byłabym skłonna przyznać, że Prestiż jest lepszy gdyby nie zakończenie (a konkretnie wyjaśnienie sztuczek przez istnienie bliźniaka)
Prestiż jest bardziej rozbudowany i ma więcej wątków, poza tym ma bardzo dobry scenariusz. Polecam oba filmy, są warte obejrzenia.