Ostatnio znajomy wspomniał o Tesli i projekcie HAARP i tak mnie to zaintrygowało, że poszperałam w necie o tym wynalazcy. Moim zdaniem "Prestiż" jest hołdem właśnie dla niego. Fakt,że nie wykorzystujemy dziś odkrytego przez Tesle prądu zmiennego (wolną energię) jest wynikiem PRu Edisona. Mówi się że Tesla spalił, bądź uległo spaleniu większość dokumentacji, w której zawarta była wiedza o energii mogącej niszczyć wszytko, przenoszeniu w czasie, silnika turbinowego i wielu innych. Najważniejsze w tym filmie jest to żeby zwrócić uwagę właśnie na tę postać.
Podobno był ekscentryczny. Ciekawy człowiek ogólnie...Z tego co wiem był serbem tak? masz jakieś ciekawe informacje na jego temat??
Ja również uważam, że Tesla to niedoceniony naukowiec jednak rewelacje o "notatkach zawierających wiedzę na temat energii mogącej niszczyć wszystko" można włożyć między bajki:) Najprostszym argumentem przeciw takim bajkom jest to, że takie wyrażenie jest błędem logicznym. Jak coś może zniszczyć wszystko skoro nawet nie wiadomo co to "wszystko" jest:) Poza tym są rzeczy nie mogące ulec zniszczeniu jako takiemu (np. próżnia) iiii tak dalej. Również przenoszenie w czasie to chcąc nie chcąc ślepa uliczka i ulubiony slogan poszukiwaczy sensacji. Nie mniej jednak nie umniejszam broń Boże Tesli, jednak uważam że powinien być pamiętany za to co zrobił naprawdę a nie za wyssane z palca opowieści.
A zrobił baaardzo wiele...
Wikipedia cząstkowo o tym pisze...Ale na wstęp ;) bardzo przydatne :) i ciekawe ;)
Pewnie słyszeliście o katastrofie tunguskiej, czasem można usłyszeć teorię że to Tesla testował swoje promienie śmierci. Był wielkim wynalazcą, moim zdaniem największym w historii, szkoda tylko że nie rozwinął skrzydeł do końca i nie cieszymy się dzisiaj z jego świetnych wynalazków.
Może niewiele ludzi o tym wie ale to właśnie Tesla opatentował radio, Marconi wykorzystał patenty Tesli o co się później sądzili, Tesla wygrał proces już po swojej śmierci. Ale o tym można przeczytać na wiki :)