PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=259945}

Prestiż

The Prestige
2006
8,1 406 tys. ocen
8,1 10 1 405775
7,6 75 krytyków
Prestiż
powrót do forum filmu Prestiż

Patrz dalej: ...

Witam po obejrzeniu tego filmu zastanawia mnie jedna rzecz. Co robila maszyna Tesli? Rozumiem ze klonowala? W takim razie gdy za pierwszym Angier sie sklonowal, to siegnal po pistolet i zastrzelil klona. Czy tak? W takim razie jesli zginal klon, to podczas pokazu po kazdym klonowaniu, to klon pojawial sie na balkonie, wiec za pierwszym razem zginal orginal w zbiorniku z woda? A potem klonowal sie klon itd:> mam nadzieje ze nie zabardzo zawile to opisalem:> Wsumie nie wiem jak to rozumiec:/ zwlaszcza ze Angier mial kwestie ze nie wie sie po ktorej stronie sie znajdzie.

A drugie pytanie: Czy Borden i Borden brat roznili sie lewa brwia:> tzn jednemu jakby brew z boku nie rosla tak jak drugiemu:> tzn takie odnioslem wrazenie, nie wiem czy sluszne:>

wydaje mi sie ze Twoja interpretacja jest prawidłowa...tzn. nie rózni sie w zasadzie od mojej :) ale musisz przyznać ze po obejrzeniu tego filmu nie mozna sie nad nim nie zastanowic...naprawde wyśmienity scenariusz i wielkie kino, jednak sam film mógłby być jeszcze troszke lepszy, ale za wiele już nie chce wymagać :) więcej takich filmów !!!

ocenił(a) film na 9

Otóż nie, tam nie było żadnych klonów, a maszyna tworzyła dokładne kopie każdego obiektu, w tym również żywego, wraz z całą zawartością, a więc również wspomnieniami. Ergo - zawsze ginął oryginał. Oryginalny Angier zastrzelił oryginalnego Angiera. Dla tego, który strzelał, ten drugi był tylko klonem, sobowtórem, a dla zastrzelonego, to ten, który trzymał w ręku pistol był klonem. A później, podczas występu "The Real Transported Man" ten Wielki Danton, który pojawiał się przed publicznością, był oryginalnym Angierem, który miał w pamięci zamordowanie swoich kopii. Zresztą każdy osobnik, który lądował w skrzyni z wodą był też oryginalnym Angierem, który jednak musiał wtedy myśleć "O k**wa, maszyna źle zadziałała":)

ocenił(a) film na 9

Widzę że każdemu nasuwa się sporo pytań po obejrzeniu filmu. Zauważyłem, że nie jestem jedyną osoba, która zadaje sobie podobne pytania:) Film wyśmienity, nie ma co:) Daje do myślenia.