PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=259945}

Prestiż

The Prestige
2006
8,1 407 tys. ocen
8,1 10 1 407130
7,8 88 krytyków
Prestiż
powrót do forum filmu Prestiż

książka a film

użytkownik usunięty

Najpierw zobaczyłam film i byłam zachwycona, wszystkim począwszy od początku do końca, potem z równym zapałem zaczęłam czytać książkę i trochę opadł... Nie to, że mi się nie podobało, była bardzo fajna, tyle, że historia z filmu jest lepsza i efektowniejsza. Macie podobne odczucia?

ocenił(a) film na 8

Historia z filmu jest inna. Ja również przeczytałem książkę po obejrzeniu filmu. I zgadzam się z Tobą, że film jest ciekawszy. Może dlatego, ze nie ma w nim tak dużo metafizyki duchowej jak w powieści. Jednak książka jest dopełnieniem filmu i jedno bez drugiego bardzo dużo traci.

pozdr.

ocenił(a) film na 8

Dokładnie, ja tez miałm takie wrażenie. A tak wogóle to książka, a film to prawie dwie różne historie, a co najistotniejsze - o różnym przesłaniu. Mam też wrażenie, że książka (choć zazwyczaj jest przecież odwrotnie) jest moim zadniem płytsza, nie dostarcza tylu refleksji co film.

użytkownik usunięty
Edyta15

taa... i w filmie jest więcej o Bordenie, on wydawał mi się bardziej fascynujący, iluzja była jego życiem, Angier tylko był o wszystko zazdrosny i do czego to go doprowadziło?

użytkownik usunięty

a no i zapomniałabym - sam autor książki jest zachwycony filmem;];]