PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=448713}

Projekt: Monster

Cloverfield
2008
6,4 69 tys. ocen
6,4 10 1 69035
6,0 32 krytyków
Projekt: Monster
powrót do forum filmu Projekt: Monster

Jestem pewien w stu procentach że to nie bedzie cthulhu, voltron, a tym bardziej godzilla... cytat:
"Smok to "Wąż starodawny", "szatan". Widzimy nieubłaganą walkę między nimi."
Jest to cytat z tej strony:
http://katolik.pl/index1.php?st=artykuly&id=73
Wydaje mi się, że to będzie taka mini-apokalipsa, gdzie szatan będzie występował w różnych postaciach, które pojawiały się w Biblii...
A skąd takie założenie??
A no stąd żę widzimy na jednym plakacie jakby smoka lub wężą nie wiem na innym głowę szatana jeszcze na zdjęciu na stroine również szatan między dwoma dziewuszkami :P ...
Mogę się mylić ale proszę o opinię :P
Nie wiem tylko jednego skąd jakiś statek kosmiczny który widać na plakacie jakimś tam...
Hmmmm pzdr :) :D

ocenił(a) film na 8
epe

Hmm natomiast samo Cloverfield oznacza po prostu pole koniczyn, jest to metafora gdyż koniczynami są mniejsze potworki oraz właśnie sam diabeł w różnych postaciach rozsiane po całym NY gdzie NY to pole. Peace people :) xD
Co o tym sądzicie?? :P

epe

Co? Jaki znowu statek? Pierwsze słysze o jakimś statku. Wiesz, no nie mam nic do twojej teorii bo każdy może mieć swoje zdanie, a wyobraźnia jest ograniczona tylko indywidualnymi poglądami. Cała ta historia z szatanem wydaje mi się zbyt naciągana. Abrams powiedział, że ameryka potrzebuje własnego potwora i to najprawdopodobniej będzie coś "świeżego". Szczerze powiedziawszy mam na to nadzieję. Bo jaki lęk budzi w naszych czasach np. Godzilla kiedy kazdy mógł ją sobie obejrzeć 100 razy z kazdej strony. Jak dla mnie fajnie by było, żeby to był Cthulu. Ale jak ktoś na forum filmwebu wcześniej stwierdził - Cthulu spoczywa na dnie pacyfiku. Co do pola koniczyn... Wątpie, żebyśmy powiedzieli coś na ten temat przed premierą. A nie zanosi się na to żeby przed owym wydarzeniem uchylono rąbka tajemnicy.
Jeżeli chodzi o moje opinie to: Cloverfield to albo nazwa własna albo słowo będące zagadką samą w sobie. Jak dotąd na tym forum najlepiej wszystko podsumował Pan Hank i polecam poczytać zebrane informacje. Co do teorii to zgadzam się raczej z nim. Aha no i jeszcze dodam tak coś na marginesie co do "świeżości" potwora :) Na oficjalnej stronce można usłyszeć jego ryk. Kilkoro forumowiczów określiło go jako przerażający. W sumie moge się z nimi zgodzić. Zastanawiałem się jednak dlaczego. Myślę, że to własnie dlatego, że nie wiemy czym jest owa bestia. Gdybysmy mogli ją dokładnie obejrzeć - nie budziłaby takich emocji.
Lęk przed nieznanym i ciekawość to główne zasysacze ludzi do tego tematu. Z tego powodu ludzie też pójdą do kina i oddadzą gotówkę w dobre ręce :) Pozdrawiam "zassanych" czyli zainteresowanych tematem ;)

swan_2

Na plakacie nie ma żadnych statków kosmicznych! Każdy kto tak uważa niech sobie obejrzy plakat Cloverfield w wysokiej rozdzielczości i bez wątpienia stwierdzi że są to helikoptery (dokładnie 2) które krążą nad miastem. tyle!

ocenił(a) film na 7
szimin

Kurde, Trickster, co ja Rubik jestem żeby do mnie Pan mówić? :D ;p
Ale dzięki za uznanie podsumowania ;)
A ryk faktycznie przeraża, szczególnie jak człowiek nie ma o nim pojęcia a tu nagle takie wrrraaar :D

Hank

No dokładnie. Wczoraj koło północy przeglądałem sobie zdjęcia na stronce a tu nagle taki niespodziankowy ryk. Na sekundę zmiękłem.
A mam takie pytanko, czy ktoś zna tłumaczenie tego przepisu z pocztówki z kucharzem? Jest jakaś stronak z angielskim tłumaczeniem?
Uczyłem się kiedyś japońskiego, ale tam jest niestety też chiński alfabet więc odpadam.
Czy będzie można się spodziewać kolejnej części, która bardziej skupi się na głownym potworze?

ocenił(a) film na 7
l_wroblewski

http://www.cloverfieldnews.com/2007/09/29/new-picture-on-1-18-08com-asian-chef/

Proszę :)

A pytasz o drugą część Cloverfielda? Nie wiadomo, nie wiadomo ;p Nakręcili 4 serie Losta, to kto wie :D

A tak w ogóle to epe pojeeeechaaał w tym temacie :D

Hank

LOSTÓW ma być 9 sezonów, a ja jak na razie nie widziałem pół odcinka chociażby, czekam na wszystkie na raz:)
Mam więc nadzieję, że cała aura tajemniczości i zagadkowości, zgodnie z zapowiedizmai JJ Abramsa nie przyćmi filmu, no i że będzie druga część, gdzie będzie dużo dużego:p

Trochę żałuję że tak późno głębiej wchodzę w "realia" filmu i otoczki, to jest niesamowita sprawa, że od pojedynczego nieoznakowanego trailerka powoli się to rozszerzało, a teraz to już setki tysięcy osób na całym świecie z niecierpliwością penetruje wszystkie pokrewne filmowi strony, czeka na kolejne zdjęcia, nowe reklamy napoju szczęscia i tym podobne wydarzenia.

Jeżeli tylko w dziele ostatecznym, jakim ma być film, twórcy tak samo zestopniują napięcie i emocje to zapowiada się doprawdy cudne wydarzenie.

Bo to już nie jest film, ale całkowicie samonapędzający się twór, rośnie i rośnie społecznośc internautów szukających rozwiązania zagadki i rozszerza się przestrzeń w jakiej wszyscy ciekawi funkcjonujemy.

Na szczęście film już niedługo i część emocji opadnie. Chyba, że filmowcy dadzą pretekst do oczekiwania i spekulacji na temat ciągu dalszego.
To samo w sobie jest niezłym projektem socjologicznym.

No ja się doczekać nie mogę, za dwa tygodnie zaczynam nękać kino o przedsprzedaż biletów:)

Hank

PS.

Dzięki za linka do przepisu.
Upichcę sobie po premierze filmu

epe

masz może zdjęcie z dziewczynami i szatanem ?

ocenił(a) film na 7
Jacob_Voorhees

jest na 1-18-08.com

Jacob_Voorhees

http://www.slashfilm.com/wp/wp-content/images/cloverfield.jpg

ocenił(a) film na 8
epe

No co mam bują wyobraźnię... xD a jak to prawda stawiacie mi po browcu xD