Wystosowałem list do dystrybutora o zmianę tytułu na "Cloverfield".
Jakbyście także zrobili to samo, po jakimś czasie może przyniesie do efekt. Jeśli się da- wysyłajcie maksymalną ilość odnośników do forów internetowych gdzie wrzucają na polskie tłumaczenie tytułu.
Pewnie nic nie da już zrobić- ale spróbować nie zaszkodzi
Dzięki...
Ehhhh... mam osobiste powody.
W pewien sposób- to czym zajmuje się zawodowo, ma pewien związek z Tym filmem.
Świetny pomysł.Proponuje jeszcze napisać petycję o zmianę tytułu i zacząć zbieranie głosów.
A czym jest twoim zdainem Projekt: Monster? jednostką chorobową? Polska strona filmu również ma w adresie tego językowego kulfona.
już niestety za późno, powstała masa ulotek, plakatów i innych gadżetów, od niedawna lecą w kinach polskie zwiastuny, za duże straty dla dystrybutora.
Pojdejrzewam, że dystrybutor stracił krocie, puszczając toto właśnie z TAKIM paskudnym tytułem, a nie innym.
też uważam że polski tytuł jest mierny. nie wiem dlaczego dystrybutorzy nie mogą pozostawić tytuł oryginalny. czyżby "cloverfield" było zbyt ciężkie do przeczytania dla polskiego widza?
Pewnie tak pomyślał dystrybutor... choć mógł wybrać drugi, bardziej tajemniczy tytuł 18.01.08 ale to z drugiej strony nie pasowało by pod naszą datę premiery...
Cóż zrobić, kasa się liczy nie estetyka...
ale to beznadziejne.. tak byłam "za" tym filmem, a polski tytuł całkowicie wypalił mi chęc obejrzenia go..
ale polscy dystrybutorzy zawsze wykazywali się zdolnością do nadawania "przecudnych" tytułów.. nazwijmy die hard szklaną pułapką.. a z fight clubu zróbmy podziemny krąg.. no i w końcu z cloverfield zróbmy jakiś projekt: monster :|.. brawo panowie, brawo..
Już nie wspominając o Dirty Dancing - Wirujący seks...
Wogóle uważam że większość polskich tytułów dla zagranicznych filmów, jest beznadziejna i bardzo często nie pasuje wogóle, ani do oryginalnego tytułu, ani do treści...
ALe co z tą petycją? Bo tytuły tytłami - są do bani w polszcze. Ale pod petycją też bym się chętnie podpisał... albo sam napisał, tylko muszę wiedzieć gdzie... "Projekt:Monster" - taki tytuł może zrobiłby fururę w filmie sf przed wojną, ale nie teraz!
http://www.petitiononline.com/
to jest międzynarodowa stronka na której można zakładać petycję - nie sądzę żeby moje umiejętności merytoryczne się przydały podczas pisania, ale może ktoś będzie chętny...