PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=448713}

Projekt: Monster

Cloverfield
2008
6,4 69 tys. ocen
6,4 10 1 68964
6,0 29 krytyków
Projekt: Monster
powrót do forum filmu Projekt: Monster

tak sobie czytam te komentarze i nie wiem czy smiac sie czy plakac..dla jednych rewelka dla drugich dno...jestem fanem filmow sf i po obejzeniu tego filmu nie uwazam by bylo to dno co sadza liczni bo film nie ma przeslania moralu itp...jak widac niektorzy nie wiedza co to jst film sf i zyją ogladajac dramaty filmy obyczajowe i m jak milosc. jak dla mnie film dobrze nakrecony poczatek swietny z tego wzgledu ze uspokaja widza (zapominamy o czym ten film w ogole powinien byc_a nagle w 20 minucie zaskakuje nas wstrząs i huk. film moglby byc troche dluzszy i troche bardziej efektownie sie skonczyc ale uwazam ze to dobry film na weekendowy wieczor w kazdym razie cos czego jeszcze nie widzielismy. uwazam tez ze krecenie kamerą amatorską to rowniez dobry pomysl choc oczka pozniej troche bola ale jest ten efekt jakbysmy byli tam na miejscu a nie obserwowali wszystko z bezpiecznej odleglosci

ocenił(a) film na 8
falk87

"jak widac niektorzy nie wiedza co to jst film sf (...)"
A czym niby jest SF? Efekciarstwem tylko i wyłącznie?
Cokolwiek miałeś na myśli, wyszło na to, że twoim zdaniem w kinie SF nie da się uświadczyć żadnego przesłania, czy też treści. To policzek dla filmów pokroju "A.I.", "Porywacze Ciał", "Dzień, w którym zatrzymała się Ziemia", czy "Gattaca".
Oglądając ten film nie tyle trzeba wiedzieć czym jest SF, ale czym jest monster-movie.

Nie zgodzę się też w sprawie kamery i uwiarygadniania obrazu. Podobny efekt można uzyskać przy pomocy profesjonalistów, co pokazuje przykład filmu "Ludzkie dzieci", z tym że bez otoczki pseudo-autentycznej taśmy można by było wzbogacić filmu o ciekawe ujęcia oraz podkreślającą klimat muzykę. Tych elementów mi zabrakło w filmie.

ocenił(a) film na 8
Khaosth

S-F oznacza doslownie naukową fikcję ale chyba o tym wiesz. efekty specjalne przede wszystkim. uwazasz ze Godzilla ma jakies przeslanie? bo chyba te dwa filmy mozna troche ze soba powiazac a nie do filmow o ktorych sam napsiales.
pdobny efekt nie znaczy ten sam, mysle ze obraz jest bardziej wiarygodny poniewaz mamy wrazenie ze jest krecony amatorską kamerą a nie profeslonalną. szczerze to nie pamietam jaka byla muzyka w tym filmie a zrwacam na to uwage jedyna muzyka jaka pamietam to ta podczas imprezy. nie wiem jakie ciekawe ujecia masz na mysli bo jak dla mnie bylo poprostu ok. to ze ten film nie dostanie oskara nie znaczy ze ejst szmirą

ocenił(a) film na 8
falk87

Ja osobiście ambitnego monster-movie jeszcze nie widziałem, ale też jeszcze wiele mam do nadrobienia (pierwsze filmy o Godzilli, wszystkie King Kongi i inne klasyczne produkcje typu "Tarantuli"). Natomiast ambitne SF udało mi się obejrzeć i właśnie niektórych tytuły podałem. To że większość filmów tworzonych jako SF to produkcje czysto rozrywkowe, to jeszcze nie powód by narzekać na komentarze to wytykające. Obniża to jakość filmu, co nie musi wcale wpływać na przyjemność z oglądania.

Muzyki w tym filmie, poza melodiami z tła, nie było. Był tylko jeden utwór instrumentalny na napisach końcowych (zresztą bardzo dobry).
Wiadomo, że 'podobny' nie jest równoznaczne z 'ten sam', ale tamten efekt pozwalał właśnie na zastosowanie muzyki i nie katował widzów zakłóceniami. A były nim długie ujęcia - http://www.youtube.com/watch?v=vF7d0RJezbs

Nie chciałem też napisać, że ten film jest szmirą. On po prostu nie jest ambitny. Podobnie zresztą, jak unoszony do rangi arcydzieła i jeden z moich ulubionych "Obcy" Scotta. Porządna - dla jednych przyjemna, dla drugich nie - rozrywka. Szkoda tylko, że zdjęcia nie należą do najlepszych (chociaż właściwie jak na roztrzęsioną kamerę były bardzo dobre). Lubię większe plenery, na których więcej widać, jak np. w "Wojnie światów".

falk87

popieram!!! film nie jest katastroficzny to film katastrofa !!!!!!!!!!!!! az nie chce sie wierzyc w naiwność producentów powtrór który burzy miasto (NY),hmmmmmmmmmmmmm ciekawe skąd my to znamy !!!!!!!!! aktorstwo na niskim poziomie , naszpikowany efektami specjalnymi ;/

ocenił(a) film na 1
falk87

Zaglada, ludzie gina, potwory ich atakuja i ledwo uchodza z zyciem, ale i tak w tym czasie zdolali to wszystko elegancko nagrac na kamerke? Nie ma to nic wspolnego z scifi, to jest po prostu idiotyzm. Sam atakujacy potwor by sie rozesmial jakby to skumal.